1 leu aur

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
colector

1 leu aur

Mesaj de colector »

buna ziua ... am si eu o intrebare cu privire la valoarea in "LEI AUR" , nu inteleg prea bine ce reprezinta , am cautat si la pretinul "gugal" si degeaba , nu m-am putut lamuri...concret , a trebuit sa fac un "eseu" despre tezaurul romanilor de la rusi (care ar tr inapoiat , by-the-way :) ) in valoare de 9.416.417.177,93 LEI AUR..si nu ma pot lamuri deplin ce reprezinta aceasta suma exprimata in lei aur ??? ma gandesc k Romania nu a batut niciodata atat de multe monede DIN AUR (chiar si cu valoare nominala) ca sa insumeze suma amintita .. e drept, tezaurul a fost alcatuit si din altfel de monede din aur nu neaparat romanesti , insa tot ma intreb DE CE este data aceasta valoare atat de mare in LEI AUR si nu in tone sau lingouri sau...roni ?!?!??

multumesc anticipat si imi cer scuze celor carora intrebarea mea pare naiva/stupida... :wink:
jones2m

Mesaj de jones2m »

nici nu o sa gasesti referi la aceasta chestiune.
e o expresie bancara cand acoperirea monedei era in aur (inainte de acordul de brendwood). Pe bancnotele americane si scria pe unele ,,pay in gold coins''.

practic creditorul putea cere debitorului plata in aur a valorii respective de la data convenita la un curs convenit.

exemplu daca debitorul isi devaloriza valuta (in caz de razboi) creditorul era practic acoperit pentru ca ii putea cere returnarea creditului la valoarea de la data inceperii imprumutului.

oricum Romania fiind in uniunea monetara latina e destul de usor de gasit un echivalent la zi la datoria la care vorbesti http://en.wikipedia.org/wiki/Latin_Monetary_Union
atlantic3009

Mesaj de atlantic3009 »

Leul era definit prin legea monetara de la 1867 ca 4.5 grame argint sau 0,29 grame aur pur. Dupa 1890 s-a eliminat din lege echivalenta in argint si s-a trecut la monometalismul aur.
Vezi aici pe site-ul BNR:
http://www.bnro.ro/Perioada-moderna--1050.aspx#ltsb
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

Puteti cauta si in Kiritescu - Sistemul Banesc Al Leului Si Precursorii Lui
este o bun a sursa
Colectionez monede w.w.. Insule,tari exotice, state disparute sau greu de gasit
colector

Mesaj de colector »

multumesc mult pentru raspunsuri .. e cam aiurea , frustrant chiar sa "ti se puna pata" pe un subiect si sa nu iti mai iasa din cap pana nu-i dai de capatai :D
Scrie răspuns