Otomane. Modava nu e Moldova. Timisoara!!!

Monede medievale care au circulat pe teritoriul României.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, BogdanC

Scrie răspuns
croissantro

Otomane. Modava nu e Moldova. Timisoara!!!

Mesaj de croissantro »

Fiind pasionat si colectionar de monede otomane, ca roman si moldovean (Iasi) mi-au atras atentia monedele batute de Suleiman Magnificul la monetaria MODAVA, trecuta mai in toate cataloagele ca Moldova.
Argumente:
Niciodata in istoria otomana, in limba turca otomana , in nici un inscris, nu s-a folosit termenul de Moldova sau Modava, ci termenul de Bogdan sau Kara Bogdan sau Bogdan Voyevodasi. Au ales sa denumeasca aceasta provincie dupanumele fondatorului sau, Bogdan. Deci practic imposibil sa foloseasca la baterea unor monede un termen ce nu il foloseau.
Pe de alta parte este binecunoscut razboiul dus de Suleiman la Belgrad, avand ca zona de campare orasul Temesvar in otomana veche adica Timisoara. Intre Timisoara si Belgrad avem reteaua de rauri MORAVA, cu multi afluenti, Morava mica, mare etc. U denumit si se folosea termenul de MORAVA acelei zone, in imediata apropiere a Timisoarei.
In grafia otomana litera "R" si D" se scriu oarecum similar cu mici diferente.
Nu putem ajunge la concluzia ca a fost gresit inscriptionata litera "R" devenind "D" si asa confuzia in care am cazut cu totii,
Monetaria este deci MORAVA, actualmente Timisoara sau Romania. Cum ar fi corect sa fie mentionat in cataloage. O parere similara am gasit si intr-o lucrare cu privire la monedele islamice din muzeele din Istanbul tiparita in 1974 in Turcia, insa putine persoane au dat atentie acestui mic detaliu.
Concluzie: MODAVA este Timisoara-Romania si nicidecum Moldova.
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

Excelenta argumentare, foarte interesant! Doar o mica corectie, Temesvar nu e din otomana veche ci din maghiara, Temes, nu are nevoie de traducere si Var inseamna in magiara cetate. Deci Cetatea Timisului, denumire foarte comuna in perioada feudala.
Ultima oară modificat 28 Iun 2012, 22:07 de către marcus aurelius, modificat 1 dată în total.
Nemo Mortalium Omnibus Horis Sapit
http://ordersandmedals.ro
ronin

Mesaj de ronin »

Si eu stiam la fel. Dar se pare ca in turca este la fel:
http://en.wikipedia.org/wiki/Timi%C8%99oara
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

In mod cert au preluat-o de la maghiari, de vreme ce la venirea turcilor, cetatea exista deja sub aceasta denumire.
Nemo Mortalium Omnibus Horis Sapit
http://ordersandmedals.ro
bach08

Mesaj de bach08 »

Eu stiam de Banat, nu era chiar o necunoscuta. Parca era un numismat roman care il pasiona subiectul si a scris cateva articole despre aceste piese, si mai era sarbul acela, nu mai stiu cum il cheama, ceva cu S, care punea monetaria tot in Banat.
Dar multora le ziceam de asta, nimanui nu ii convenea... Doar stirbeam din importanta lor istorica, si din raritate, de parca daca nu e din Moldova, devine brusc comuna...
cuburo83

Mesaj de cuburo83 »

frumos topic ma bucur ca l'ati deschis
sunt foarte putine persoane care au tratat singurele monede emise la nord de Dunare. una este Mihai Maxim care din cate stiu eu este cel care a gasit in arhivele otomane din Istambul. documente care atesta baterea acestor monede. a doua persoana este Slobodan Sreckovic numismat de talie mondiala cel care le si clasifica. a treia persoana este Eugen Nicolae care din cate stiu eu o trateaza indirect.
se presupune ca sunt batute in ultimi 5 ani de domnie a lui Suleyman Magnificul intro monetarie de campanie mobila pentru campania de la Szigetvar, sunt catalogate pana in prezent 11 + inca doua care nu au fost publicate inca. se presupune ca minereul provine de la aceleasi mine ca si ale monetariei Kuçayne care este undeva la sub 100 de Km sud de Moldova Noua dar pe teritoriul Serbiei. din alte surse nepublicate insa am inteles ca exista ceva documente in care se afirma ca zona a fost cerceta inca din antichitate de un ,,evreu" oricat de ambigua este descrierea:( .
aceste monede comparativ cu emisiunile ,macedonene" adica de prin jurul macedoniei actuale" sunt foarte rare.
o persoana care de a lungul vietii a vazut milioane de ackele mi'a spus cu aproximatie ca a vazut inclusiv poze undeva la 150 de bucatii. deci puteti aproxima. in decursul a 3 ani am gasit trei piese. cate una intro tara :( .
una mi'a fost vanduta ca ce era. dar celelalte doua le'am identificat personal.
cat despre ALTINI se cunosc 5 piese raspandite in principal in europa centrala . pretul unei asfel de monede intro stare banala trece de 5000 de euro. eu personal n'am vazut'o .
cat despre denumire : nu trebuie decat sa cautati etimologia localitatilor din judetul caras-severin de pe malul Dunarii.
Deoarece limba scriisa ci nu vorbita : osmana se scrie cu ABJAD ci nu cu ALFABET, sunt cateva reguli cum poate fi citit cuvantul , respectiv : modova sau mudava.
diversitatea, cunoasterea si toleranta fac lumea mai frumoasa!
croissantro

Mesaj de croissantro »

cel mai pertinent ergument este ca otomanii nu au folosit niciodata termenul de Moldova sau Modova pentru acuala zona a Moldovei. Il intreb diseara si pe Dl. Slobodan exact care este parerea dumnealui. Ma aflu in Turcia si am gasit aceeasi argumentatie legata de raul MORAVA, campania lui Suleyman de langa Timisoara intr-o lucrare din inventarul unui muzeu.
In privinta denumirii orasului Temesvar, da au preluat din maghiara direct. La fel si Cluj sau alte orase. Iasul este denumit (inca) Yaş.
croissantro

Mesaj de croissantro »

iata si un pasaj din lucrarea ce o aminteam, editata in 1974. Nu va plictisesc cu traducerea integrala, sustine teza cu imprimarea gresita a literei D in locul literei R si de unde vine denumirea de Morava.
Totodata, Nisanci Mehmet Pasa, intr-un jurnal de calatorie aminteste de trecerea prin orasul Morava, din provincia Timisoarei, in apropierea Timisoarei.
Imagine
banivechi

Mesaj de banivechi »

Interesanta teorie! Insa ar mai putea fi vorba de localitatea caraseana de pe malul Dunarii Moldova Noua, (cu ale ei localitati adiacente: Moldova Veche si Moldovita)...
Scrie răspuns