Cadru legal pentru colectionarea de monede antice
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
In primul rand multumesc pentru raspunsuri.
Inteleg ca este important sa nu cumparam din tari unde exportul de astfel de obiecte nu este permis.
Cum pot sa stiu din care tari e posibil sa cumperam si din care nu?
In afara de cele mentionate de domnul Berserkr mai stie cineva exemple de tari de unde e posibil sa cumperi/unde nu e posibil?
Daca in legislatia romaneasca reusesc sa ma mai descurc, cred ca imi va fi mult mai greu sa stiu cum e in alte parti.
In plus care este riscul, sa zicem daca cumperi ceva dintr-o tara unde cineva iti vinde ceva nepermis si tu ca si cumparator nu stii asta. Este in joc doar valoarea monedei respective sau mai mult?
Inteleg ca este important sa nu cumparam din tari unde exportul de astfel de obiecte nu este permis.
Cum pot sa stiu din care tari e posibil sa cumperam si din care nu?
In afara de cele mentionate de domnul Berserkr mai stie cineva exemple de tari de unde e posibil sa cumperi/unde nu e posibil?
Daca in legislatia romaneasca reusesc sa ma mai descurc, cred ca imi va fi mult mai greu sa stiu cum e in alte parti.
In plus care este riscul, sa zicem daca cumperi ceva dintr-o tara unde cineva iti vinde ceva nepermis si tu ca si cumparator nu stii asta. Este in joc doar valoarea monedei respective sau mai mult?
Cred ca la ultima intrebare v-a raspuns deja Elinorri. Iar legat de prima, este o chestiune care tine mai putin de numismatica si mai mult de capacitatea de a gasi solutii. Puteti intreba si vanzatorul inainte daca exista probleme de acest fel. De asemenea puteti solicita factura. Dar ar fi bine sa evitati sa luati de la oricine. In orice caz majoritatea tarilor din Europa de est au legislatia asemanatoare cu a noastra.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
D-le Codescu, ati facut aceasta afirmatie in 2008. Au trecut 4 ani de progres democratic si de lupta anti-infractionala. Tara este mult mai curata acum. Deci, in 2012 va mentineti aceasta opinie a dv. ca jurist?andi_codescu scrie:Din fericire mai functioneaza prezumtiile de nevinovatie, de legalitate, de buna credinta.
Statul trebuie sa dovedeasca faptul ca o piesa nu este legal achizitionata.
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
Prefer sa pun link-ul de mai jos aici si nu la topicul "Traficantii", pentru ca nu vreau sa dau eu un verdict sau o eticheta in acest caz:
http://ziartop.ro/index.php?option=com_ ... i&Itemid=4
cred ca utilizatorii okazii stiu despre cine e vorba
Penibil ! Pe parintele Hans il cunosc de acum 8 ani pecand nu avea habar de nimic in cea ce priveste numismatica si cocheta intens cu orologia. A cumparat de la mine un ceas american Calibru 0s American ( 33mm) in aur masiv. A uitat o vreme de pasiunea asta si s`a simtit atras de numismatica. Eu sunt cel care l`a invatat unele proceduri legate de pay`pal si ebay ... Omul e nevinovat ! Face afaceri si colectioenaza pe ici pe colo ca marea majoritate dintre "veteranii" acestui forum ! Marea lui problema a fost ca s`a axat mult pe moneda antica... A cumparat loturi enorme de pe "ebay"... a revandut in Romania dar nu ca traficant ci ca pasiune ! Se pare ca traficul lui dinspre si inspre(poate, nu stiu sigur) tari europene il duc acum spre penibilitatea unor anchete ...
Oare domnii astia I.G.P.R. , I P J , "Serviciile de Investigaţii Criminale" etc etc nu au alte treburi mai bune de facut ?!
Imi place enorm abundenta de termeni juridici din articol care parca te`ar motiva sa`i dai crezare ... Incep sa cred ca imi asum un mare risc vanzand aici pe "transylvanian" jumatete de kg de monezi contemporane 1920-1940 sau ca indraznesc sa comentez articolul din ziarul argesean !
Penibil si aberant pana la Dzeu si mai sus ! Atat "oamenii legii" cat si jurnalistii ! Aproape ca nu mai ai curaj sa te apuci sa colectionezi chestiute mai vechi ...
Oare domnii astia I.G.P.R. , I P J , "Serviciile de Investigaţii Criminale" etc etc nu au alte treburi mai bune de facut ?!
Imi place enorm abundenta de termeni juridici din articol care parca te`ar motiva sa`i dai crezare ... Incep sa cred ca imi asum un mare risc vanzand aici pe "transylvanian" jumatete de kg de monezi contemporane 1920-1940 sau ca indraznesc sa comentez articolul din ziarul argesean !
Penibil si aberant pana la Dzeu si mai sus ! Atat "oamenii legii" cat si jurnalistii ! Aproape ca nu mai ai curaj sa te apuci sa colectionezi chestiute mai vechi ...
- florinanton

Tonul articolului arata pregatirea ziaristului,nu face decat sa reia o informare a politiei. Ceea ce ma sperie mai mult este informarea in sine,cu o tenta de a pune in garda pe toti colectionarii ca li se pregateste ceva.Poate motivul informarii politiei e tocmai acesta. Nu scrie nicaieri ca e colectionar,doar ca i-au fost gasite 280 monede;de parca ar fi sapat dupa ele!. Este vinovat deja in ochii unui necolectionar (ori cititor neavizat) pentru ca nu e clar explicat in articol. Ar trebui sa ne temem toti care colectionam;e de ajuns sa citesti topicuri mai vechi din acest forum si afli ca multi au colectionat sau au avut la un moment dat alte monede decat Romania moderna.miguelito scrie:Prefer sa pun link-ul de mai jos aici si nu la topicul "Traficantii", pentru ca nu vreau sa dau eu un verdict sau o eticheta in acest caz:
Eu imi permit sa cumpar monede ( si, mai nou bancnote),fara sa fiu nevoit sa cumpar si sa vand cu adaos pentru a-mi imbogati colectia. Altii n-o pot face ,pasiune trebuie hranita cumva.
L-am cunoscut pe "cotoroanta" si mai rar un astfel de om cinstit (nu numai pentru ca e fata bisericeasca) ,iar faptul ca numele ii este alaturat intr-o ancheta sunt sigur ca il doare foarte mult. Sunt alaturi de el din toata inima si sper ca legislatia se va schimba in Romania astfel ca oamenii pasionati de colectionat sa nu fie suspicionati.
Oare cele cateva sute de oameni care actionam pe forumul acesta nu avem un cuvant de spus in schimbarea legilor (care or fi ele) si sa nu mai fim priviti ca posibili infractori?
- Cornelius Agrippa

flaviu scrie:Социалистической Республики Румынии
„Evul Mediu nu s-a sfarsit inca“-Umberto Eco
http://num-n-roll.blogspot.com/
http://alte-vederi.blogspot.com/
http://num-n-roll.blogspot.com/
http://alte-vederi.blogspot.com/
-
craciun marius

Si replicile la 500 lei 1941 pe care cred ca le-am observat in clipuri fac parte din patrimoniul national? Al cui, al Chinei? Mi-au placut raritatile de tipul 1 leu 1924 sau 500 lei 1945. Cat de penibil!
Si mai spune autorul articolului ca adevaratii colectionari cumpara monede din targuri, dar nu de la intermediari. Pai cine naiba vinde in targuri, daca nu intermediarii. Cati oameni decid sa-si vanda colectia in targuri in decursul unui an?!
Si mai spune autorul articolului ca adevaratii colectionari cumpara monede din targuri, dar nu de la intermediari. Pai cine naiba vinde in targuri, daca nu intermediarii. Cati oameni decid sa-si vanda colectia in targuri in decursul unui an?!
-
craciun marius

Sunt de parere ca in acest caz nu trebuie sa ganditi ca un colectionar.
Trebuie sa va puneti in pielea unui agent de politie trimis sa faca o perchezitie. Statistic vorbind acel om nu are nici macar cunostinte minime in domeniu.
Are la dispozitie, sper, un mandat de perchezitie.
De fapt ce contine acel mandat ?
Desigur, motivul perchezitiei - in acest caz gasirea bunurilor arheologice sustrase din situri. Dar el de fapt stie ce inseamna bun arheologic ? Este singur sau il insoteste un muzeograf ?
Daca e singur cum face sa evite situatiile ridicole in care poate sa confiste o pereche de sosete nespalate banuind ca au fost ale lui Decebal, sau baioneta aceea ruginita - probabil stiletul de ceremonie a lui Petru Rares ?
Contine mandatul informatii despre ceea ce trebuie sa ridice ?
Trebuie sa va puneti in pielea unui agent de politie trimis sa faca o perchezitie. Statistic vorbind acel om nu are nici macar cunostinte minime in domeniu.
Are la dispozitie, sper, un mandat de perchezitie.
De fapt ce contine acel mandat ?
Desigur, motivul perchezitiei - in acest caz gasirea bunurilor arheologice sustrase din situri. Dar el de fapt stie ce inseamna bun arheologic ? Este singur sau il insoteste un muzeograf ?
Daca e singur cum face sa evite situatiile ridicole in care poate sa confiste o pereche de sosete nespalate banuind ca au fost ale lui Decebal, sau baioneta aceea ruginita - probabil stiletul de ceremonie a lui Petru Rares ?
Contine mandatul informatii despre ceea ce trebuie sa ridice ?
- florinanton

Din primul video clip imi place de tipul care lovea cu degetul in unele monede,de parca degetul lui ar fi spus: iat-o, iata inca una! Nici macar imaginile nu sunt de calitate,cu greu se distinge ceva.dodyory scrie:http://www.opiniabuzau.ro/index.php/act ... luni-video
florinanton scrie:Din primul video clip imi place de tipul care lovea cu degetul in unele monede,de parca degetul lui ar fi spus: iat-o, iata inca una! Nici macar imaginile nu sunt de calitate,cu greu se distinge ceva.
Monedele indicate sunt fie bronzurile din 1867, fie monedele din cupru din anii '40. In cazul monedelor postbelice m-as oferi sa intregesc patrimoniul national cu vreo 20 de bucati.