cele mai scumpe monede si bancnote romanesti

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
george_s321

Mesaj de george_s321 »

ovidiu^ scrie:
george_s321 scrie:
ovidiu^ scrie: De ce nu e UNC ? O fi 3 dimineata dar eu nu vad urme de uzura... Aduceti si argumente spuselor dumneavoastra.
Depinde cum vede fiecare moneda UNC.Stiu ca domnul Ciuplea intelege prin asta o calitate de exceptie.Daca ne luam dupa gradari MS61 e unc,MS63 e UNC,MS65 e UNC.Dar trei monede cu aceste grade arata diferit in mana.Am vazut un MS61 la leul 81 parca uzat rau.Cine il avea putea spune ca e MS deci e UNC.Moneda are contacte la D,E in camp si cateva pe muchie,mici semne de uzura la relief si literele nu cu inaltimea maxima.Deci este loc si de mai bine. Sunt sigur ca aveti leul 1914 in UNC deosebit.Asta inseamna ca acolo nu mai e mult loc pentru mai bine.Eu am 5 lei 80 frumos si as spera la un MS63 daca l-as incapsula si spun ca este AUNC.La 50 bani 1876,1914 de exemplu spun ca am UNC pentru ca mi-e greu sa imi inchipui cum s-ar putea si mai bine.
1 leu 1914 MS62 nu cred ca ati tine in colectie,1 leu 1885 MS62 da,dar nici una nu ar fi UNC.
Putem spune UNC--,UNC-,UNC,UNC BU-toate UNC.Eu ma refeream la un singur UNC fara discutii,fara -,fara loc de mai bine.
Domnule George, o moneda UNC e UNC si atat, adica necirculata, indiferent ca ea ar putea fi gradata MS 60 sau MS 70 tot UNC e. Ca o moneda MS 61 in mana arata altfel decat una MS 64 ...banuiesc ca e si normal sa fie asa nu ? Loc de mai bine este mereu, o moneda MS 63 mai buna poate fi MS 64, una 64 mai buna poate fi 65 si tot asa pana la MS 70 care ar fi perfecta. Ganditi-va ca din stime rezulta ca din 100.000 de monede una singura ar putea fi MS 68 nu mai retin din cat sute de mii sau milioane 1 ar putea fi MS 69 dar imi aduc aminte ca NGC-ului i-au trebuit cam 20 de ani pana au gradat o moneda de 1 cent MS 70. Sper sa am memorie buna si sa nu gresesc.
Este gresit sa spunem ca o moneda nu este UNC pentru ca poate matrita nu a avut destula presiune detaliile rezultand mai slab batute, sau poate era spre sfarsitul vietii deci cu o anumita uzura, sau ca nu e UNC pentru ca in cadere sau in timpul transportului s-a capatat cu o lovitura pe muchie sau in camp. Pe forum este totusi o definitie care mi se pare foarte pertinenta a monedelor UNC :
"Starile de conservare ale monedelor - gradatii
UNC (necirculata) – Moneda fara semne de uzura sau de circulatie vizibile cu ochiul liber, luciu de batere." - acum luati acel leu '70 care spuneti ca nu este UNC, care in poza de pe forum e marit de ... zeci - sute ori, aduceti-l la 23 de mm care este dimensiunea efectiva a monedei si analizati-o. Nu o fi de MS 64, nu am calificarea necesara ca sa apreciez acest lucru, nu o fi poate nici 63 nici 62 dar si daca este MS 60 tot UNC este, tot necirculata.
Si da tin in colectie si 1 leu 1914 MS 62, chiar 2 :)
O seara placuta !
Este o moneda pe okazii descrisa AUNC,moneda care este si la Sutu,un VF+, la acelasi vanzator am vazut 2 monede nu usor curatate cu carpa ci smirgheluite rau.I-am spus ca e pacat ca sunt curatate si mi-a replicat ca fiecare cu parerea lui,el spune ca nu sunt curatate.Nu mai spun de monede F descrise ca necirculate.Si unii le vad asa si asta e perceptia lor.Eu am deschis un topic acum un an cand eram incepator cu un 5 lei 1906 pe care il vedeam grozav atunci si este una din putinele monede pe care le mai am de acum un an.Un VF+ spun acum,UNC ziceam atunci.Alegerea mea este: o moneda este UNC daca atunci cand o vad spun ooooo si detaliile ei imi gadila retina.Poate sunt exagerat si cer prea mult dar asa am decis eu.Din cauza perceptiilor diferite e normal sa apara si pareri diferite.Un lucru e cert :incapsularea e o afacere si daca ar fi prea stricti la gradare nu ar mai avea clienti.De asta unele monede iau mai mult decat merita.Fiecare are insa dreptul sa aiba o opinie.Daca luam ca litera de lege ce se incapsuleaza MS e UNC atunci avem multe UNC-uri.Inchei cu 2 poze cu monede UNC dupa mine.Daca o a doua moneda un pic mai slaba si o a treia un pic mai slaba ca a doua dar care ar lua tot MS ar fi tot UNC e o problema de perceptie si fiecare poate sa aiba parerea sa.O seara buna.
Fişiere ataşate
DSC04128.JPG
DSC04128.JPG (141.15 KiB) Vizualizat de 12608 ori
DSC04120.JPG
DSC04120.JPG (151.17 KiB) Vizualizat de 12608 ori
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

george_s321 scrie:Alegerea mea este: o moneda este UNC daca atunci cand o vad spun ooooo si detaliile ei imi gadila retina.
Dumneavoastra imi vorbiti de gusturi, eu va vorbesc de termeni numismatici. Discutia era legata de leul '70 postat in topic si nu de nu stiu ce moneda de pe okazii. Calitatea unei monede UNC, de unde deriva si scara Sheldon, este data de eye appeal, zgarieturi (nu din curatare ), contacte, calitatea luciului de monetarie, al patinei, calitatea bataii si al detaliilor. Nu stau sa vorbesc despre gradarile americanilor, ci doar despre sistemul lor MS XX pe care il gasesc elegant si modern. Sau mai simplu UNC - Top UNC sau BU - toate necirculate indiferent ca la una facem ooooo si la alta nu.
ferdinand

Mesaj de ferdinand »

george_s321 scrie:Este o moneda pe okazii descrisa AUNC,moneda care este si la Sutu,un VF+, la acelasi vanzator am vazut 2 monede nu usor curatate cu carpa ci smirgheluite rau.I-am spus ca e pacat ca sunt curatate si mi-a replicat ca fiecare cu parerea lui,el spune ca nu sunt curatate.Nu mai spun de monede F descrise ca necirculate.Si unii le vad asa si asta e perceptia lor.Eu am deschis un topic acum un an cand eram incepator cu un 5 lei 1906 pe care il vedeam grozav atunci si este una din putinele monede pe care le mai am de acum un an.Un VF+ spun acum,UNC ziceam atunci.Alegerea mea este: o moneda este UNC daca atunci cand o vad spun ooooo si detaliile ei imi gadila retina.Poate sunt exagerat si cer prea mult dar asa am decis eu.Din cauza perceptiilor diferite e normal sa apara si pareri diferite.Un lucru e cert :incapsularea e o afacere si daca ar fi prea stricti la gradare nu ar mai avea clienti.De asta unele monede iau mai mult decat merita.Fiecare are insa dreptul sa aiba o opinie.Daca luam ca litera de lege ce se incapsuleaza MS e UNC atunci avem multe UNC-uri.Inchei cu 2 poze cu monede UNC dupa mine.Daca o a doua moneda un pic mai slaba si o a treia un pic mai slaba ca a doua dar care ar lua tot MS ar fi tot UNC e o problema de perceptie si fiecare poate sa aiba parerea sa.O seara buna.
Vedem doua imagini si cu aversul?
george_s321

Mesaj de george_s321 »

Domnule Ovidiu,eu am sacait cateva persoane cu intrebari,am trimis poze,de unele imi e jena acum ca eram incepator si habar nu aveam.Am facut asta ca sa invat sa evaluez o moneda.Poate am pus eu standarde prea ridicate fata de ce se cere dar eu prefer sa fiu eu expertul care decide.Pot sa se adune toti expertii de la NGC,PCGS si sa se puna de acord la o moneda si sa spuna e UNC si face x bani.Eu prefer o lumina buna,o lupa buna si prefer sa decid eu ce grad are si cat as da eu pe ea.Am spus ca am o singura moneda incapsulata AU53 pe care am luat-o dupa grad, fara sa o vad si am fost dezamagit de ce am vazut cand am primit-o.Nu stiu cum au gradat-o expertii,poate verifica al treilea fir din spranceana dreapta,al cincilea fir din mustata,coama leului din stanga si le da AU53.Pentru mine moneda este departe de AUNC.Poate unii vor spune ca este,poate altii vor spune ca e XF,poate altii vor spune ca este VF,poate domnul din Belgia spune ca nu e AUNC,nici XF,nici VF ci are gradul de SAIBA si fiecare poate sa vada moneda in felul sau.Asa ca dati-mi voie sa am parerile mele in ce priveste gradarea unei monede chiar daca la carte scrie sa verific spranceana din dreapta si leul din stanga.
Fişiere ataşate
DSC02288.JPG
DSC02288.JPG (135.05 KiB) Vizualizat de 12516 ori
DSC02290.JPG
DSC02290.JPG (150.47 KiB) Vizualizat de 12516 ori
Timis

Mesaj de Timis »

george_s321 scrie:......Asa ca dati-mi voie sa am parerile mele in ce priveste gradarea unei monede chiar daca la carte scrie sa verific spranceana din dreapta si leul din stanga.
Dle george,tot respectul pentru cunostintele acumulate si performantele la care ati ajuns prin perseverenta. Este un lucru bun si de aplaudat,dar....subiectul acestui Topic este;
-Cele mai scumpe monede si bancnote romanesti
Pentru gradarea monedelor si a bacnotelor am vazut ca exista un alt Topic deschis pe forum, unde orice dezbatere cu argumente este binevenita.
george_s321

Mesaj de george_s321 »

Ok,aveti dreptate si inchei aici discutia.M-a luat putin valul.Imi cer scuze.Inchei cu o moneda rara-din pacate doar un fals de epoca.
Fişiere ataşate
DSC04156.JPG
DSC04156.JPG (148.76 KiB) Vizualizat de 12494 ori
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

George monedele postate de dumneavoastra sunt frumoase si de calitate nu incape indoiala, in ciuda calitatii slabe al pozelor. Putem vedea doua imagini si cu aversul la monedele postate mai sus ?
Legat de gradarile NGC s-a mai vb pe forum, sunt sigur ca ati citit. De aceea am si specificat ca nu vorbesc de gradarile americanilor, dumneavoastra tot o faceti. Daca vreti, asa respectam si firul topicului, reinviem un topic mai vechi unde se vorbea despre gradari si aducem fiecare argumente pro si contra legate de starea unei monede, discutie care poate rezulta constructiva daca participa mai multi colegi. Mai jos postez si eu o moneda, banuiesc destul de rara.
Fişiere ataşate
1867 10 Bani Heaton NGC MS 62 BN 4.jpg
1867 10 Bani Heaton NGC MS 62 BN 4.jpg (54.09 KiB) Vizualizat de 12395 ori
1867 10 Bani Heaton NGC MS 62 BN 3.jpg
1867 10 Bani Heaton NGC MS 62 BN 3.jpg (47.59 KiB) Vizualizat de 12395 ori
Ultima oară modificat 20 Oct 2012, 19:41 de către ovidiu^, modificat 1 dată în total.
claus

Mesaj de claus »

george_s321 scrie:Ok,aveti dreptate si inchei aici discutia.M-a luat putin valul.Imi cer scuze.Inchei cu o moneda rara-din pacate doar un fals de epoca.
Ma indoiesc ca falsul provine de la sfarsitul sec. XIX. Cu siguranta e mai recent.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

E doar VF, nu e la pret de 1870, dar eu consider ca e rara :D
Daca cineva considera ca nu e rara, sa o faca ... dar cu argumente.
Fişiere ataşate
5000 lei.jpg
5000 lei.jpg (179.88 KiB) Vizualizat de 12441 ori
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
george_s321

Mesaj de george_s321 »

10 bani e frumusel dar fiind Heaton nu e o mare raritate spun eu desi nu am calitate aici.Asta pentru ca nu am dat 900 lei pentru unul.De gradari spuneam ca sunt pareri si pareri,gradari foarte lejere,corecte sau exagerate(ca mine daca vreti).Ca sa nu deviem de la topic:moneda foarte foarte foarte rara 50 bani 1876 AUNC/UNC(sau doar UNC-dupa cum crede fiecare).
Fişiere ataşate
DSC04119.JPG
DSC04119.JPG (143.58 KiB) Vizualizat de 12420 ori
DSC04120.JPG
DSC04120.JPG (151.17 KiB) Vizualizat de 12420 ori
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

george_s321 scrie:10 bani e frumusel dar fiind Heaton nu e o mare raritate spun eu...
Analizati-o mai cu atentie.
Fişiere ataşate
Clipboard.jpg
Clipboard.jpg (104.51 KiB) Vizualizat de 12393 ori
george_s321

Mesaj de george_s321 »

Nu e rotatie medalica?
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Yu_L.Yan scrie:E doar VF, nu e la pret de 1870, dar eu consider ca e rara :D
Daca cineva considera ca nu e rara, sa o faca ... dar cu argumente.
E fals turnat ?
george_s321

Mesaj de george_s321 »

5000 lei e un fals dar dupa mine intra mai mult in categoria ciudateniilor decat a raritatilor ca si moneda pe care o postez eu mai jos.Probabil foarte rara,probabil nu foarte scumpa si probabil nu foarte cautata.Nu ar fi in top 50 monede rare romanesti.
Fişiere ataşate
DSC04161.JPG
DSC04161.JPG (151.49 KiB) Vizualizat de 12371 ori
claus

Mesaj de claus »

Nu este o moneda, e o miniatura emisa privat de firma nemteasca Lauer.
Scrie răspuns