Aldor scrie:Nu e deloc gluma, cel mai 'eficient' e coca cola, probabil ca are un caracter acid si de aceea.
Exact.....este la fel ca si Coca Cola amestecat cu Mentos.........obtii o '''racheta''
am sa incerc si chestia asta la primavara.........pentru ca sticla de Coca Cola o sa zboare.....daca o arunci un pic in sus.....la aterizare o sa decoleze
Exodus scrie:
Cu Coca Cola nu e gluma de loc......a fost demonstrat la TV....Mythbusters.
Numai lasa o moneda 1 zi intr-un pahar cu Coca Cola si sa vezi rezultatul.
In primul rind trebuie luate niste masuri de protectia muncii: paharul respectiv sa fie inconjurat de tablite avertizoare gen : "Atentie Acizi!", Gaze Toxice", "Biohazard" etc.
Personalul care activeaza in zona va trebui sa fie instruit cu masurile de evacuare in caz de accident: sa nu se produca panica, iesirile de urgenta sa fie corect luminate si pe pereti sa fie afisata schema cu traseul de urmat pentru evacuare.
Echipamentul de protectie trebuie verificat temeinic de un inspector de protectia muncii si eventual un medic va face o examinare a celor ce vor veni in contact direct cu paharul cu moneda respectiva. Sa nu uitam paza, de recomandat o firma specializata, plus o asigurare majora in caz de furt sau nereusita a experientei.
Ca un ultim avertisment: indiferent de rezultat, nu beti Coca Cola din pahar la sfirsitul experimentului. E deja rasuflata!
Exodus scrie:
In primul rind trebuie luate niste masuri de protectia muncii: paharul respectiv sa fie inconjurat de tablite avertizoare gen : "Atentie Acizi!", Gaze Toxice", "Biohazard" etc.
Personalul care activeaza in zona va trebui sa fie instruit cu masurile de evacuare in caz de accident: sa nu se produca panica, iesirile de urgenta sa fie corect luminate si pe pereti sa fie afisata schema cu traseul de urmat pentru evacuare.
Echipamentul de protectie trebuie verificat temeinic de un inspector de protectia muncii si eventual un medic va face o examinare a celor ce vor veni in contact direct cu paharul cu moneda respectiva. Sa nu uitam paza, de recomandat o firma specializata, plus o asigurare majora in caz de furt sau nereusita a experientei.
Ca un ultim avertisment: indiferent de rezultat, nu beti Coca Cola din pahar la sfirsitul experimentului. E deja rasuflata!
Exodus scrie:
Exodus scrie:
Nu este nimic surprinzator. Coca-Cola si alte bauturi de acest gen contin cateva procente de acid fosforic (H3PO4) pur, alimentar, care da gustul usor acrisor, placut (si strepezeste dintii). Bauturile gen Fanta contin acid citric, un acid organic mai slab decat fosforicul. Ambii acizi pot reactiona cu sarurile de cupru, dar rezultatul nu este cel mai fericit. In unele cazuri insa procedeul poate avea o oarecare utilitate. Oricum piesele trebuie clatite foarte bine cu apa distilata dupa tratare.
Ca principiu general, retineti ca nu reactiile de tip acid/baza + combinatiile chimice ale metalelor din moneda dau cele mai bune rezultate, ci complexarea ionilor metalici din aceste combinatii, folosind EDTA disodic sau alti agenti de chelatare. La fel functioneaza si schimbatorii de ioni: in principiu metalul nu este atacat, ci doar ionii metalici sunt scosi din combinatiile lor, pana se ajunge la metal gol (ceea ce suna cam sinistru).
Nu exista o reteta universala pentru curatat monede, si trebuie mult discernamant si multe cunostinte, dar si experienta, pentru a decide ce si cum trebuie curatat, si cand trebuie oprita curatarea. Pe Internet sunt informatii destule, dar trebuie preluate cu prudenta, si orice metoda trebuie testata mai intai. Este extrem de usor sa strici patina originala a unei monede, dar imposibil sa refaci aceasta patina originala.
Revin cu concluziile... Ce pot spune, Cola sa descurcat mult mai bine decat ma asteptam. Am lasat monedele cam 19 ore in cola (nu cred ca este necesar 24h) si rezultatele sunt remarcabile, fara neplaceri ulterioare la o prima vedere. La monedele vechi eu unul nu as recomanda 24h. Acum sper sa nu ma fac de ras, va spun si pe ce monede am facut experimetele (sper sa fi fost din cupru): 2 Pfenning (1992) si 2 Filler (1927). Mai am cateva monede pe care as vrea sa repet experimentul, cred ca sunt din materiale diferite (as vrea sa stiu care anume ca sa pot sa va anunt rezultatele) - 1 Schilling (1983 si 1992), Two Pence (1987), 50 Groschen (1981), 20 Para (Iugoslavia - 1979), 2 Florint (1989), 10 Pfenning (1984), 50 Lei (1991). Acestea sunt in mare.
As mai avea o intrebare: de exemplu daca am 2 monede la fel (dar una din '67 si una din '89), se pastreaza ambele la colectie sau doar una dintre ele (moneda este aceeasi dar diferenta de ani dintre ele este mare)
Sunt foarte diferite din punctul de vedere al numismaticii. Sunt emisiuni considerate diferite iar cotele de catalog pot fi total altele pentru una fata de cealalta. Asa ca de obicei se pastreaza toate
berserkr scrie:Sunt foarte diferite din punctul de vedere al numismaticii. Sunt emisiuni considerate diferite iar cotele de catalog pot fi total altele pentru una fata de cealalta. Asa ca de obicei se pastreaza toate
pai daca ma iau dupa ani, inseamna ca trebuie sa pastrez acceasi moneda chiar daca o am de ex din '81,'82,'83,'84,'85?
Din moment ce sunt ani diferiti, si monedele vor fi diferite. Tocmai in adunarea tuturor anilor si a variantelor din fiecare an sta pasiunea colectionarului.
berserkr scrie:Sunt foarte diferite din punctul de vedere al numismaticii. Sunt emisiuni considerate diferite iar cotele de catalog pot fi total altele pentru una fata de cealalta. Asa ca de obicei se pastreaza toate
pai daca ma iau dupa ani, inseamna ca trebuie sa pastrez acceasi moneda chiar daca o am de ex din '81,'82,'83,'84,'85?
La inceput, cautam sa colectionez doar monedele aparute in primul an ( prima emisie), neluand in considerare milesimul, sau variantele. Apoi incepand sa ma documentez am aflat ca unele emisiuni sunt mult mai valoroase si am inceput sa acumulez si in functie de milesim sau alte variante.
Cred ca cei care le colectioneaza doar pentru frumusetea lor si pentru a tine un fel de "catalog" al evolutiei monetare , pot alege cate o moneda maxim doua (cea mai "buna" si/sau cea batuta in primul an) dintr-o serie de emisiuni identice ca si design, dar diferite ca ani ai baterii, iar cei care vor sa aiba o colectie completa si care privesc aceasta colectie si ca o posibila afacere trebuie sa acumuleze, in masura posibilitatilor, monede din toate emisiunile si toate variantele.
Parerea mea.
buna ziua. este prima data cand accesez acest forum si as dori sa stiu daca monedele prezentate pe transylvanian-numismnatics.com sunt de vanzare sau acele preturi sunt doar cu titlu de catalog. mai stiti site-uri de unde as putea achizitiona monede/bancnote? as dori daca se poate sa-mi raspunda cineva la aceasta intreabare. multumesc anticipat.