Cum ne descurcam cu gradarea monedelor ( bancnotelor ) ?

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

alexbv scrie:De acord ca se mai si exagereaza in acordarea gradelor dar de acolo si pana la a spune ca moneda are camp de XF e cale lunga.Si nici chiar cu detaliile aUNC nu prea sunt de acord pentru ca nu inteleg de ce.La asa un grad de marire tot ceea ce vedeti dvs pe monitor nu se poate vedea nici chiar cu o lupa 4x.Parerea mea.
Oricum, ca idee, moneda este MS63.
Moneda, judecand din poze, intr-o gradare realistica nu poate trece de AU ca si detalii iar campul datorita oxidarii XF maxim. Ca moneda in mana si in anumite unghiuri are luciu este foarte posibil, o moneda oxidata isi pastreaza luciul dar acesta poate fi vazut mai greu si doar din anumite unghiuri. Insa doar cu piesa in mana se poate face o evaluare realista a starii de conservare in care trebuie sa judecam atat relieful cat si campurile monedei. Dupa mine o moneda cu un relief impecabil dar fara un camp bun este XF, iar in cazul monedei din imagini nici relieful nu este impecabil cu atat mai putin campul. Nu este o moneda urata, dar in niciun caz nu poate fi MS 63.
capa

Mesaj de capa »

sau asa:
Fişiere ataşate
5lei1880_d.jpg
5lei1880_d.jpg (185.96 KiB) Vizualizat de 11717 ori
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

george_s321 scrie:Moneda are un relief frumos,mult peste XF,dar si clar sub UNC.Sunt mici semne de uzura la draperie,ureche si tampla.Daca are si luciu original e o moneda buna. Gradul insa nu si-l merita.Un MS63 e moneda mea zic eu.Nu pot face poze la fel de mari dar are contacte mai putine si uzura mai putina cu siguranta.

Buna seara,
stimate domn george am incercat sa nu intru in aceasta discutie pentru ca stiam ca ''ma aprind'', dar vazand ca sunteti asa sigur pe dvs si dati atatea verdicte ..aia e XF si a mea este UNC, atunci nu am reusit sa ma mai abtin.
Cum vad eu discutia cu gradele la dvs: Pana in prezent dvs ati postat doar poze cu rezolutie mica unde nu pot fi vazute contactele sau alte detalii care v-ar putea dezavantaja moneda. Sunt sigur ca si moneda dvs (5 Lei 1880) are mici contacte (dar daca dvs nu reusiti sa faceti poze cu rezolutie mai mare....binenteles ca motivul asta va avantajeaja moneda/monedele. Iar daca e sa ma uit bine la coama leilor/sub ureche (se observa doua contacte), la ora noua pe muchie .....deja incep sa vad multe motive care sa spuna ca si moneda dvs nu este UNC, dar nu o fac. Ca concluzie sa nu uit ce am vrut sa va spun! Va rog amabil ca pe viitor sa postati si dvs imagini cu rezolutie mai mare (asa cum a postat colegul alexbv) si dupa sa dati verdicte sau sa faceti comparatii intre monede. Daca-mi permiteti si aveti curajul/siguranta pe piesa laudata de dvs as prefera sa vad moneda 50 Bani 1876 in rezolutie mare. Atunci inteleg si eu cum arata o moneda UNC la dvs. Va multumesc anticipat pentru postare.
"Opiniile sunt libere, dar nu și obligatorii."
claus

Mesaj de claus »

Dupa 903 mesaje, concluzia e ca niciodata n-o sa existe consens in ceea ce priveste gradarea unei monede. Fiecare o gradeaza asa cum vrea si asa cum stie, sau se bazeaza pe TPG.
Au mai ramas doar 3-4 persoane care mai participa la acest topic...de ce? Tocmai pe motivarea de mai sus.
Un lucru e sigur, monedele de 5 lei sunt foarte ft. rare in stare unc, iar preturile pe masura.
alexbv
**
**

Mesaj de alexbv »

De curiozitate va intreb cati dintre dvs au vazut monede romanesti inainte de 1900 gradate peste MS66? Poate ca s-ar putea pune o problema legata si de calitatea baterii monedelor romanesti care intr-o oarecare masura este constientizata de cei care gradeaza monede in state, adica uneori sunt tratate cu o mai mare indulgenta din cauza calitatii populatiei monedelor.Ca si exemplu va ofer o moneda gradata similar, dar din Danemarca.
Fişiere ataşate
1 rbd.jpg
1 rbd.jpg (455.54 KiB) Vizualizat de 11671 ori
george_s321

Mesaj de george_s321 »

Mateiciuc scrie:
george_s321 scrie:Moneda are un relief frumos,mult peste XF,dar si clar sub UNC.Sunt mici semne de uzura la draperie,ureche si tampla.Daca are si luciu original e o moneda buna. Gradul insa nu si-l merita.Un MS63 e moneda mea zic eu.Nu pot face poze la fel de mari dar are contacte mai putine si uzura mai putina cu siguranta.

Buna seara,
stimate domn george am incercat sa nu intru in aceasta discutie pentru ca stiam ca ''ma aprind'', dar vazand ca sunteti asa sigur pe dvs si dati atatea verdicte ..aia e XF si a mea este UNC, atunci nu am reusit sa ma mai abtin.
Cum vad eu discutia cu gradele la dvs: Pana in prezent dvs ati postat doar poze cu rezolutie mica unde nu pot fi vazute contactele sau alte detalii care v-ar putea dezavantaja moneda. Sunt sigur ca si moneda dvs (5 Lei 1880) are mici contacte (dar daca dvs nu reusiti sa faceti poze cu rezolutie mai mare....binenteles ca motivul asta va avantajeaja moneda/monedele. Iar daca e sa ma uit bine la coama leilor/sub ureche (se observa doua contacte), la ora noua pe muchie .....deja incep sa vad multe motive care sa spuna ca si moneda dvs nu este UNC, dar nu o fac. Ca concluzie sa nu uit ce am vrut sa va spun! Va rog amabil ca pe viitor sa postati si dvs imagini cu rezolutie mai mare (asa cum a postat colegul alexbv) si dupa sa dati verdicte sau sa faceti comparatii intre monede. Daca-mi permiteti si aveti curajul/siguranta pe piesa laudata de dvs as prefera sa vad moneda 50 Bani 1876 in rezolutie mare. Atunci inteleg si eu cum arata o moneda UNC la dvs. Va multumesc anticipat pentru postare.
Domnule Mateiciuc eu am spus "are contacte mai putine si uzura mai putina"Moneda mea nu este UNC si nu sustin asta.Nici 0 contacte nu are.MS63 nu este pentru mine UNC.Daca va uitati la pozele cu monedele la aceeasi dimensiune o sa vedeti ca se observa diferente la ureche,la draperie si nu numai,iar contactele de sub barba primei monede sunt vizibile si fara a mari pozele.Cu aparatul pe care il am nu stiu daca se pot obtine imagini ca cele puse de colegul nostru.Daca stiti cum sa fac asta voi posta desigur si alte poze.
Din poze eu nu vad moneda MS63.Desigur dv puteti sa aveti alta parere.Eu vad contacte clare si nu vad un luciu deosebit.Nu am spus ca e XF in ideea ca poate are totusi un luciu frumos.Va pun si eu poze cu o moneda mai slaba,contacte vizibile dar luciu evident.Pentru un MS63 eu asteptam sa vad mai mult.
Fişiere ataşate
DSC04153-2.JPG
DSC04153-2.JPG (151.76 KiB) Vizualizat de 11602 ori
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

alexbv scrie:De curiozitate va intreb cati dintre dvs au vazut monede romanesti inainte de 1900 gradate peste MS66? Poate ca s-ar putea pune o problema legata si de calitatea baterii monedelor romanesti care intr-o oarecare masura este constientizata de cei care gradeaza monede in state, adica uneori sunt tratate cu o mai mare indulgenta din cauza calitatii populatiei monedelor.Ca si exemplu va ofer o moneda gradata similar, dar din Danemarca.
Domnule Alex, gradarea trebuie sa fie realista si sa reflecte calitatea monedei respective. Acum se stie ca NGC sunt mai indulgenti la gradari in general si din acest motiv moneda de mai sus scoasa din slab si trimisa la PCGS la gradat sunt sigur ca ar veni cu un grad inferior. Dar in fine, daca pentru dumneavoastra respectiva moneda este MS 63 foarte bine. Inca un aspect, un adevarat MS 63 s-ar vinde cu un pret mult superior decat pretul pe care il va obtine aceasta moneda.
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

george_s321 scrie:MS63 nu este pentru mine UNC.
Asta e tare de tot :lol: . Reinventam termenii numismatici. MS 63 nu e UNC...dar ce e ? aUNC...XF??? Haideti ca dam in penibil de'acum.
george_s321

Mesaj de george_s321 »

ovidiu^ scrie:
george_s321 scrie:MS63 nu este pentru mine UNC.
Asta e tare de tot :lol: . Reinventam termenii numismatici. MS 63 nu e UNC...dar ce e ? aUNC...XF??? Haideti ca dam in penibil de'acum.
Penibil mi se pare sa se considere gradarile NGC si PGCS o lege.Eu despre aceste monede MS63 discutam.Si dv ati spus ca moneda nu este cum o arata gradul.Daca dv aveti competenta de a grada MS63 ca la carte va felicit.Eu nu pretind asta ci discut despre gradarile americanilor.Este un 2 lei pe pagina anterioara MS63.Poate dv vedeti acolo un UNC.Eu nu vad si despre acest MS63 discut.Daca discutam de un MS63 cinstit atunci sustin fara ezitare ca moneda mea nu merita MS63,grad pe care l-as astepta doar daca as incapsula moneda.Pentru a aprecia un MS63 corect va astept cu mai multe informatii sau poze poate asa vom invata si noi cate ceva.
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Ati scris " pentru mine MS 63 nu este UNC " nu toata povestea de mai sus si restul comentariilor. Eu ma refer strict la termenul MS 63 si nu la moneda in cauza despre care parerea mi-am spus-o la inceput. MS este necirculat in termeni numismatici iar daca o moneda este gradata aiurea putem spune ca este supragradata dar in niciun caz nu putem zice ca MS XX nu este UNC !!! Dar in fine probabil in vasta experienta pe care ati acumulat-o intr-un an de colectionat nu va mai poate sta nimeni in fata.
george_s321

Mesaj de george_s321 »

Domnule Ovidiu mie mi s-a parut ca aici se poarta o discutie si asta am incercat.Daca cineva intreaba:"Ce parere aveti despre aceasta moneda?" mi se pare firesc sa primeasca raspunsuri diferite pentru ca avem toti dreptul la o opinie.Intrebarea nu era :"Ce parere aveti despre aceasta moneda domnule Ovidiu?" Eu nu ma supar daca cineva spune despre o moneda pe care o am ca parca nu e asa buna pe cat pare.E posibil sa fie asa si daca nu e,reprezinta parerea cuiva.Eu am spus parerea mea fara sa iau la misto pe cei care au alte pareri.Faptul ca aveti ani de experienta in plus nu garanteaza ca detineti adevarul absolut,altfel am astepta cu totii doar raspunsul dumneavoastra si am multumi pentru generozitatea de a ne lumina pe noi cei nestiutori.Daca cineva intreaba ce parere aveti de 1 leu 1874 din poze eu raspund.Daca spun ca nu vad mai mult de un XF nu jignesc pe nimeni ci spun ce vad eu cu micile mele cunostiinte.Pot gresi dar am dreptul la o opinie.
Cand spuneti "intr-o gradare realistica nu poate trece de AU ca si detalii iar campul datorita oxidarii XF maxim"dv emiteti o parere.Daca vreti sa iau de bun tot ce spuneti si sa nu am alte pareri cred ca e mai bine sa nu mai purtam nici o conversatie sa nu intram amandoi in penibil si sa ii deranjam si pe cei care asteapta o discutie serioasa.In aceasta ideea voi incerca sa nu comentez parerile dv lucru pe care va rog sa il faceti si dv daca e posibil.
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

george_s321 scrie: ..MS63 nu este pentru mine UNC..

D-le george, asta inseamna ca aveti placere sa va contraziceti cu lumea intreaga (PCGS,NGC si alte companii).
Mai jos postez doua tabele (si link) cu ordinea gradarilor, poate va lumineaza putin. Va doresc o dupamiaza placuta tuturor.
http://www.ngccoin.com/world/internatio ... cales.aspx
Fişiere ataşate
Lista cu gradari - Copia.jpg
Lista cu gradari - Copia.jpg (94.64 KiB) Vizualizat de 11562 ori
NGC Grading Scales.png
NGC Grading Scales.png (194.05 KiB) Vizualizat de 11562 ori
george_s321

Mesaj de george_s321 »

Domnule Mateiciuc,poate nu am fost eu destul de clar si imi cer scuze daca e asa.In momentul in care discutam ca X gradeaza multe monede si sunt mai ingaduitori la gradare cu piesele lui nu este ok.Un MS63 curat si cinstit este UNC.Nu despre acest MS63 vorbeam eu pentru ca cei care gradeaza tin cont de multe alte lucruri,cine trimite monedele,cate monede trimite etc.Domnul Ciuplea a spus de 2 lei 1881 ca e MS63/MS64 si acea moneda era un UNC superb fara indoiala.Daca discutam de acest MS63/64 nu am nimic de comentat-UNC fara discutie.Eu vorbeam de lejeritatea cu care iau alte monede acest grad si ca nu il merita.
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

OK, v-am inteles ce ati vrut sa spuneti (se mai intampla sa gresim, nimeni nu este perfect),
...dar in final imi bucurati si mie privirea cu o rezolutie mai buna la moneda din 1876? :)
Asa ma lamuresc si eu cum arata pentru dvs o moneda UNC.
george_s321

Mesaj de george_s321 »

Mateiciuc scrie:OK, v-am inteles ce ati vrut sa spuneti (se mai intampla sa gresim, nimeni nu este perfect),
...dar in final imi bucurati si mie privirea cu o rezolutie mai buna la moneda din 1876? :)
Asa ma lamuresc si eu cum arata pentru dvs o moneda UNC.
Am cautat un program care mareste rezolutia pozelor si acum o sa vad si eu rezultatul.Sper sa fie mai clare fara sa trebuiasca sa fac alte poze cu o lumina mai buna.
Fişiere ataşate
50 bani 1876 z4.jpg
50 bani 1876 z4.jpg (223.39 KiB) Vizualizat de 11479 ori
50 bani 1876 z3.jpg
50 bani 1876 z3.jpg (270.58 KiB) Vizualizat de 11479 ori
50 bani 1876 z2.jpg
50 bani 1876 z2.jpg (248.62 KiB) Vizualizat de 11479 ori
50 bani 1876 z1.jpg
50 bani 1876 z1.jpg (301 KiB) Vizualizat de 11479 ori
5 lei 1880 z1.jpg
5 lei 1880 z1.jpg (286.38 KiB) Vizualizat de 11479 ori
Scrie răspuns