informatii icoane

Colectibile diverse - cărți poștale, acțiuni, documente, insigne, sigilii, antichități, etc.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
Boga

informatii icoane

Mesaj de Boga »

Recent am gasit 3 icoane si as dori daca exista cineva pe acest forum care se pricepe la asa ceva sa-mi dea cateva informatii. Nu ma pricep deloc la asa ceva si sincer sa fiu nu stiu nici cine apare in aceste icoane (ce sfinti). Orice informatii legate de starea lor, ce reprezinta, vechime, valoare etc sunt bine venite. Multumesc anticipat. Si scuze pentru calitatea pozelor.

pe spate icoanele nu au nimic scris. Nu au sticla sau rama sau ceva de genul, sunt direct pe lemn.

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Timis

Re: informatii icoane

Mesaj de Timis »

Boga scrie:Recent am gasit 3 icoane si..............
........................................................................
pe spate icoanele nu au nimic scris. Nu au sticla sau rama sau ceva de genul, sunt direct pe lemn.
Icoanele pe care le-ati gasit sant icoane care au fost pictate pentru locasuri de cult (manastiri,schituri manastiresti sau biserici)si sant sfarsit de secol XIX.
Mare atentie de la cine le achizitionati intrucat in ultimii ani au fost sparte foarte multe locasuri de cult.
Ultima oară modificat 14 Dec 2012, 15:12 de către Timis, modificat 1 dată în total.
Boga

Re: informatii icoane

Mesaj de Boga »

Timis scrie:
Boga scrie:Recent am gasit 3 icoane si..............
........................................................................
Icoanele pe care le-ati gasit sant icoane care au fost pictate pentru locasuri de cult (manastiri,schituri manastiresti sau biserici)si sant sfarsit de secol IX.
Mare atentie de la cine le achizitionati intrucat in ultimii ani au fost sparte foarte multe locasuri de cult.

Sunt in posesia "familiei" de foarte mult timp deci din furturi recente sigur nu fac parte.
Vre-o idee ce sfinti apar pe aceste icoane ?
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Ca tematica cele trei cred ca reprezinta : Isus Pantocrator , Sf Simon (CIMON , Simeon) si Sfintii Mucenici . Dupa modul de realizare se vede ca este vorba de un mester popular ( nu un iconar ) , iar dupa aspect tradeaza inceputul secolului XX , cand stilul bizantin are tendinta de a-si pierde din stilizare ( degetele nu mai sunt foarte alungite , fetele devin mai realiste ) .
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

Cu putin timp in urma am postat si eu o cruce aici pe forum pentru identificare, si mi s-a raspuns la fel Sa fiu foarte atent cu asemenea obiecte pentru ca ar putea fi sustrase din locasuri de cult. Este trist sa aud ca doar in Romania se jefuiesc bisericile si trebuie sa ai mare grija daca detii asemena obiecte pentru ca risti sa-ti fie confiscate. As vrea sa stiu daca cineva mosteneste o icoana foarte veche sau o cruce de la bunici/strabunici si nu are nici o dovada ...obiectul i se poate confisca? Foarte curios! :shock:

De circa doua luni am cunoscut un mare vanzator din Germania, de ce spun mare?Zilnic vinde cate 600/800 de obiecte in licitatiile de pe ebay, din care foarte multe obiecte bisericesti (icoane,cruci,sfesnice,covoare care dupa desene se vede ca sunt bisericesti,ingeri din lemn/ghips...). De cand am gasit acest vanzator pe ebay nu mi-a scapat nici macar o zi de sub ochi vanzarile lui. Ba chiar am ajuns sa cumpar de la el mai multe obiecte din care si doua icoane, una din 1935 si una din 1800 superbe. Fiind avertizat aici pe forum am imprimat fecare licitatie in parte si chitanta de la banca de unde am facut transferul de bani. Banuiesc ca in cazul unui control aceste ''foi'' imprimate sunt suficiente pentru a dovedi provenienta obiectelor. Cu toate ca aici n-am mai auzit de asemena infractiuni (furturi din biserici) si nici de asemenea controale.

Este absurd ca obietul personal (cruce/icoana) sa-mi fie confiscat inainte de a mi se dovedi ca obiectul meu a fost sustras din locul X. Dar in romania totul e posibil :evil:
"Opiniile sunt libere, dar nu și obligatorii."
ferdinand

Mesaj de ferdinand »

Daca dovediti ca le-ati cumparat asta nu va scuteste de viitoare neplaceri. Un contract de vanzare-cumparare nu acopera o posibila infractiune. Chiar faptul ca vinde, asa cum ati spus, sute de astfel de obiecte zilnic, ar trebui sa va starneasca suspiciuni asupra provenientei lor. Doar nu va imaginati ca sute de obiecte de cult au fost lasate mosteniri de la o generatie la alta si deodata au ajuns pe ebay.
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

Aveti dreptate si dvs dar totusi vanzatorul are 174893 de feedback-uri si de cand l-am cunoscut dumnealui vinde nederanjat aceste obiecte care in romania sunt considerate piese furate din locasuri de cult. In plus azi am mai primit de la dumnealui un elegant catalog de la casa lui de licitatii.

editat mai tarziu:
Pai daca e asa cum spuneti dvs dle Ferdinand nu ar trebui sa mai cumparam de pe ebay,
sau inainte de a cumpara trebuie sa-i scriu vanzatorului un mail sa-l intreb de unde are piesele ..absurd!
"Opiniile sunt libere, dar nu și obligatorii."
Boga

Mesaj de Boga »

Revenind la icoanele acestea am totusi o nelamurire, de ce diferanta atat de mare intre parerile despre secolul din care provin? Totusi cam mare diferenta intre sec IX si XX.

Pe icoana cu Iisus este scris ceva, din ce deslusesc eu "CTAN. MAPIKA" , ce reprezinta?
Timis

Mesaj de Timis »

Boga scrie:Revenind la icoanele acestea am totusi o nelamurire, de ce diferanta atat de mare intre parerile despre secolul din care provin? Totusi cam mare diferenta intre sec IX si XX.

Pe icoana cu Iisus este scris ceva, din ce deslusesc eu "CTAN. MAPIKA" , ce reprezinta?
...sfarsit de secol XIX
Cu scuzele de rigoare,gresala imi apartine (nu am sesizat la redactare lipsa unui X.:(,...)
,am facut corectia necesara si la primul mesaj
UnkleTitus
**
**

Mesaj de UnkleTitus »

Va salut, d-lor! Intr-adevar, asa imi pare si mie, de sfarsit de sec. XIX, inceput de secol XX. Va poate induce in eroare stilul rudimentar si starea de degradare, si atunci sa ii acordati o varsta mai mare... Insa e mult mai recenta de sec. XI..:) Sunt foarte interesante, si da, pare sa fie mana de mester popular, cum s-a mai spus; au acel aer formidabil de pictura taraneasca, naiva. Eu unul le consider superbe. Am observat si eu acel inscris, si poate fi vorba de semnatura autorului (!?) - Stan Marica. Va felicit pentru piese, pastrati-le.
ps: pacat ca pozele sunt jalnice, ar fi frumos sa faceti unele mai bune, sa ne bucuram si noi ochiul. Nu cu telefonul. Sau macar cu un telefon mai recent..:) Va salut!
crawling back to my corner...
Boga

Mesaj de Boga »

UnkleTitus scrie:Va salut, d-lor! Intr-adevar, asa imi pare si mie, de sfarsit de sec. XIX, inceput de secol XX. Va poate induce in eroare stilul rudimentar si starea de degradare, si atunci sa ii acordati o varsta mai mare... Insa e mult mai recenta de sec. XI..:) Sunt foarte interesante, si da, pare sa fie mana de mester popular, cum s-a mai spus; au acel aer formidabil de pictura taraneasca, naiva. Eu unul le consider superbe. Am observat si eu acel inscris, si poate fi vorba de semnatura autorului (!?) - Stan Marica. Va felicit pentru piese, pastrati-le.
ps: pacat ca pozele sunt jalnice, ar fi frumos sa faceti unele mai bune, sa ne bucuram si noi ochiul. Nu cu telefonul. Sau macar cu un telefon mai recent..:) Va salut!

Voi incerca sa postez poze mai de calitate dar momentan mi-am stricat aparatul foto. Cat despre inscris sunt 90% sigur ca scrie : ctan. mapika
Scrie răspuns