Sadagura de podoaba

Monede medievale care au circulat pe teritoriul României.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, BogdanC

Scrie răspuns
banivechi

Sadagura de podoaba

Mesaj de banivechi »

Am vazut ceva Sadagure pina acum, insa asta e prima care a fost aurita si apoi i-au fost lipite tortite din argint. Interesant e faptul ca intii a fost aurita iar la urma i-au fost lipite cele doua inele. Se observa intre cifrele 7 si 3 de la 1773 o bucatica de saciz ramasa de la lipire, peste stratul de aureala. Inelele, la rindul lor par din argint bun si nu au nici o urma de aurire.
16,12 grame, deviza pe avers cu caractere mici (mai mult decit probabil de tip "cu deviza scurta").
Oare ce amarit a ales cele mai urite (si la propriu si la figurat) monede care au circulat in Moldova si Valahia pentru a-si impodobi fiica sau sotia?
Imagine
Imagine
drmau

Mesaj de drmau »

Amarati au fost si sunt multi...
Eu stiu de monezi turcesti mici aurite si folosite la salbe... nu cred ca asta ar fi prea diferit de aceasta situatie...

Cu scuzele de rigoare dar pe de alta parte acest post s-ar merita dublat si in "monede transformate pentru alte scopuri"... pentru ca acel topic este o baza de date extraordinara!!!

Revenind... amarat sau nu... acest exemplu spune multe de cat incearca sa faca omul pentru ... imagine sociala...
Orice stiinta este un sistem de ipoteze; orice filozofie, un pariu cu timpul. Sistemele se pot substitui iar pariurile se pierd de obicei - parafrazandu-l pe Julio Cortázar via „Mironositele” de Federico Andahazi
Scrie răspuns