rog identificare monede romane

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
tobenext
*
*

rog identificare monede romane

Mesaj de tobenext »

buna ziua,

daca ma pot ajuta experti in antice in identificarea acestor monede. multumesc
Ultima oară modificat 20 Ian 2013, 01:14 de către tobenext, modificat 1 dată în total.
radu_28

Mesaj de radu_28 »

1. Follis Valens
DN VALENS PF AVG
SECVRITAS REIPVBLICAE
Victoria
Monetarie: ?

2. Follis Valens
DN VALENS PF AVG
SECVRITAS REIPVBLICAE
Victoria
Monetarie: nu disting

3. Follis Valens
DN VALENS PF AVG
SECVRITAS REIPVBLICAE
Victoria
Monetarie: TES Δ - Thessalonica

4. Follis Valens
DN VALENS PF AVG
SECVRITAS REIPVBLICAE
Victoria
Monetarie: SNK A - Cyzicus

5. Follis Constans
FL CONSTANS NOB CAES
GLORIA EXERCITVS
Soldati – stindarde
Monetarie: SMN A - Nicomedia

6. Follis Constantius Gallus
DN CONSTANTIVS NOB
FEL TEMP REPARATIO
Soldati
Monetarie: SMK A - Cyzicus
"Nemo censetur ignorare legem."
"Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people."
tobenext
*
*

Mesaj de tobenext »

multumesc domnule radu pt identificare si pentru promptitudine
tobenext
*
*

Mesaj de tobenext »

va deranjez din nou

am gasit conform http://wildwinds.com/coins/ric/constans/i.html ca moneda mea nr 5 este un follis RIC VII Nicomedia 192, rated R5, of the highest rarity.

RIC VII
R5: Unique [only one in the collections examined]

vorbesc aiurea sau ... ? mai multe detalii ?

multumesc
radu_28

Mesaj de radu_28 »

Referinta corecta pentru moneda d-voastra este:
Nicomedia RIC VII 193 R4.

RIC VII (1966)
C3: [Common] more than 41 coins known
C2: [Common] 31-40 coins known
C1: [Common] 22-30 coins known
S: [Scarce] 16-21 coins known
R1: [Rare] 11-15 coins known
R2: [Rare] 7-10 coins known
R3: [Rare] 4-6 coins known
R4: [Very Rare] 2-3 coins known
R5: Unique [only one in the collections examined]

Sunt foarte multe de discutat pe tema RIC rarity.
Pentru mai multe detalii cereti ajutor la "pretinul goagle" si dati-i sa caute "RIC Rarity Ratings".
Daca aveti si alte nelamuriri apelati cu incredere aici sau pe PM.
"Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people."
tobenext
*
*

Mesaj de tobenext »

iar pe la dvs de data aceasta cu niste denari
daca ma poate ajuta cineva in identificarea lor si o eventuala evaluare
(poate e expert dl Radu si in piese mai vechi? :D)
daca aveti dubii in privinta vreo unei piese iar va rog sa ma anuntati(eu unul nu stiu ce sa zic de prima piesa cea argintata)
Ultima oară modificat 20 Ian 2013, 01:14 de către tobenext, modificat 1 dată în total.
tobenext
*
*

Mesaj de tobenext »

monedele arata mai bine in realitate !
Ultima oară modificat 15 Ian 2013, 02:27 de către tobenext, modificat 1 dată în total.
radu_28

Mesaj de radu_28 »

As dori sa evitati a folosi termenul de expert la adresa mea.
Sunt doar un umil pasionat in studiul monedelor antice.
Monedele sunt autentice.
Prima moneda este o imitatie barbara a unui denar emis de Elagabal.

1. Imitatie barbara denar Severus Alexander(RIC IV 123) sau Elagabal
? [IMP ALEXANDER PIVS AVG]
? [P M TR P XIII] COS III PP
Sol

2. Suberat Iulia Domna
IVLIA AVGVSTA
IVNO REGINA
Juno

3. Denar Clodius Albinus ?
IMP CAE D CLO SEP ALB AVG
Fortuna

EDIT
Studiind mai atent moneda mi-a dat seama ca nu este vorba despre un denar Clodius Albinus.
Moneda d-voastra este un denar Pescennius Niger.
IMP CAES C PESC NIGER IVST AVG
FORTVNAE REDVCI
Fortuna

Mare pacat ca e fragmentata.

4. Denar Iulia Domna
IVLIA AVGVSTA
Posibil AEQVITAS AVGG – avand moneda in mana veti distinge mai bine ce scrie.
Aequitas

5. Denar Vespasian
IMP CAESAR VESPASIANVS AVG
COS ITER TR POT
Pax

Cat priveste evaluarea, o sa las alti colegi sa se pronunte.
Ultima oară modificat 15 Ian 2013, 19:06 de către radu_28, modificat 1 dată în total.
tobenext
*
*

Mesaj de tobenext »

va multumesc din nou domnule Radu aveti toata stima
daca nu pot va numesc public expert, eu asa va consider in continuare

vreau sa va intreb acel suberat poate fi din aur? pt ca muchia cam are culoarea aurului. greutatea este undeva la 3grame deci nu are cum sa fie original
radu_28

Mesaj de radu_28 »

Nu, nu este din aur.
Am mai dezbatut pe forum despre greutatea “normala“ a AR denarilor imperiali, despre fourree, limes denarul si imitatile barbare ale acestor monede, iar pentru a va face o imagine despre toate acestea o sa reiau in randurile ce urmeaza.

La inceput(Augustus) denarii imperiali aveau o greutate de 3,90 gr. Nero dupa reforma din 64 AD a redus greutatea acestora la 3,41 gr. Denarii emisi de Traian aveau o greutate de 3,21 gr. Aceste standarde au fost mai mult sau mai putin respectate pana la Marcus Aurelius, ai carui denari cantareau undeva in jurul valorii de 3,19 gr. Sub imparatul Comodus denarii cantareau 2,93 gr., iar in timpul imparatului Septimius Severus greutatea acestora a crescut putin, acestia cantarind undeva in jur de 3,10 gr. Titlul argintului din ei e cu totul o alta discutie, iar scaderea treptata a acestuia se datoreaza in mare masura slabiciunii imperiului si/sau a nevoii tot mai mari de resurse necesare armatei pentru a face fata provocarilor din teritoriile ocupate si legiunilor dislocate in aceste teritorii.

Limes denarul, (lime-ace, moneda de granita) sau AE denarii sunt in opinia mea monede de necesitate, din bronz, batute sau turnate in monetariile oficiale sau pseudo-oficiale destinati graniteleor imperiului sau pentru regiunile in care instabilitatea era mare, iar imperiul nu dorea sa iroseasca argintul in astfel de zone. Acestia erau argintati, urmele de argintare se mai pastreaza pe unii dintre ei. Este foarte corecta si opinia ce priveste plata soldatilor si schimbul acestora cu AR denari odata cu intoarcerea la vatra. Eu nu consider ca AE denarul(limes denarul) este o imitatie barbara a denarului de argint, posibil sa gasiti pareri pe net si in aceasta directie.

Fourree-ul(suberatul) este o moneda care are miezul din metal comun, acoperit(placat) cu o foita de metal nobil: argint sau aur.
Ca si in cazul AE denarilor si aici opiniile sunt impartite: unii considera ca aceste monede au fost batute in monetariile oficiale pentru a se face economie la argint, altii ii considera opera falsificatorilor din imperiu, iar altii considera ca aceste monede au fost batute in afara imperiului. Eu ultima varianta nu o impartasesc si sunt de parere ca si aceste monede ca si AE denarii au fost emisiuni de necesitate destinate atat zonelor instabile, soldatilor, teritoriilor de pe granita dar care au circulat si in interiorul imperiului, acestia fiind mai greu de depistat decat AE denarii.

Este foarte mult de dezbatut pe aceste subiecte: AE denarul, foreee-ul si imitatia barbara a denarului(care se deosebeste in primul rand prin alt stil de reprezentare). Opiniile sunt multe si impartite, dar un lucru este clar: aceste emisiuni(AE denarul si foreee-ul) au fost emisiuni de necesitate.
Pe net o sa intalniti destul de des termenul de fourree folosit si pentru a desemna o imitatie barbara...nu zic ca nu e corect dar eu prefer sa delimitez fourree-ul de imitatia barbara.

In concluzie, moneda d-voastra a fost o moneda de necesitate, fie un limes denar - in aceasta situatie bronz argintat, fie un fourree(suberat) - bronz acoperit cu o foita de metal nobil, zic eu argint din ce se vede in poze.
tobenext
*
*

Mesaj de tobenext »

sa tot avem oameni ca dl Radu pe/in forum/Romania

cu respect multumiri
Scrie răspuns