TEZAUR MONETAR!!!

Monede medievale care au circulat pe teritoriul României.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, BogdanC

corneliu
nou in forum
nou in forum

TEZAUR MONETAR!!!

Mesaj de corneliu »

Comunitatea detectoristilor din Romania va invita sa identificati , probabil, cel mai mare tezaur monetar de argint descoperit vreodata in Romania. Descoperirea a fost facuta de colegul nostru "johny 32" ieri 6-01 2013. Link direct aici: http://detectiemetal.com/viewtopic.php?f=14&t=3484 Enjoy!
simaky

Mesaj de simaky »

parca cel mai mare tezaut de monede medievale a fost descoperit la Iasi... peste 14.000 monede !

http://adevarul.ro/life-style/stil-de-v ... /index.pdf

si un fragment dintr-un articol de specialitate:

In anul 2002, în oraşul Iaşi (pe strada Vasile Lupu, nr. 28), a fost descoperit un mare tezaur medieval care conţinea 8 vase cu monede, alte 3 vase cu unelte din fier, 15 monede de arama, pietre de râşniţa şi numeroase fragmente ceramice1. Materialul numismatic cercetat şi identificat ca aparţinând, cu certitudine, acestui tezaur, însuma, în momentul publicării descoperirii, 14.206 monede
corneliu
nou in forum
nou in forum

Mesaj de corneliu »

Aveti dreptate domnule "simaky". Ca numismat sunteti mult mai informat decat mine. De aceea am luat in calcul posibilitatea unei erori si am specificat in postarea mea prin intermediul adjectivului adverbial "probabil". Ratiunea postarii mele a fost aceea de a bucura membrii comunitatii dvs. si daca este posibil, o identificare corecta a pieselor. Imi cer umil scuze daca am incalcat regulile scrise (si nescrise) ale forumului dvs. Invitatia , oricum, ramane valabila. Cu stima, Corneliu
simaky

Mesaj de simaky »

nu e necesar sa va cereti scuze, nu e nici o problema, dar cunoscand date despre tezaurul de la Iasi nu am ezitat sa intervin cu o asemenea informatie
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Bun venit pe forum si felicitari norocosului care a descoperit tezaurul :)
Pentru o identificare cred ca cel mai indicat ar fi sa incarcati imaginile monedelor, in calitate cat mai buna, direct aici pe forum. Sunt sigur ca nu veti ramane dezamagit!
Toate cele bune!
EUXIN RO

Mesaj de EUXIN RO »

Felicitari celui care le-a gasit si cred ca e interesant sa stim care e cea mai noua moneda din tezaur ,poate asa putem afla cu aproximatie perioada cand a fost ingropat
DACHII PREA VECHE A LOR LIMBĂ OSEBITĂ AVÂND, CUM O LĂSARĂ, CUM O LEPĂDARĂ AŞA DE TOT ŞI LUARĂ A ROMANILOR, ACEASTA NICI SĂ POATE SOCOTI NICI CREDE.
(C.Cantacuzino)
paul_aramis

Mesaj de paul_aramis »

într-adevăr, o descoperire de excepție. monedele alea au stat îngropate direct în sol și lucesc așa de frumos în soare...
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Sigur n-au fost ingropate direct in sol, ci initial au fost intr-un saculet textil sau de piele, care s-a dezintegrat.
paul_aramis

Mesaj de paul_aramis »

așa o fi. și după aia monedele au început să se umble prin pământ, să-și facă vizite.

și săculețu' ăla de s-a dezintegrat nu a afectat nici el luciul monedelor, care continuă să-și lucească fasolele la soare.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Vad ca sunteti o persoana foarte informata, probabil ati studiat mult pe tema. Si ati citit o sumedenie de articole. Bravos.

Daca monedele ar fi fost descoperite de un arheolog posibil ar fi observat urmele acelui saculet, deobicei mai raman ceva urme. Si nu e ceva rar ca ulterior monedele sa se raspandeasca in pamant pe o raza de 1-2m, sau chiar mai mult, as putea da cateva exemple, dar nu cred ca va intereseaza prea mult problematica.

Credeti ca fostul posesor care le-a tezaurizat, cand a auzit ca vine ceva pericol, razboi sau ce o fi fost (daca se identifica ultimul an de emisie, atunci se pot emite cateva ipoteze) si le-a indesat in buzunar, sau poate ca tocmai acolo si le pastra pana atunci ca toti cei din evul mediu, a fugit pe un camp a sapat o groapa si le-a varsat acolo.
paul_aramis

Mesaj de paul_aramis »

cât sunt de informat e irelevant.

dumneavoastră credeți că după ce au stat îngropate în pământ, fără protecție (adică nu în vreun vas, că punga nu se pune la socoteală) vreuna din monezile alea mai avea luciu atât de de bine păstrat încât să reflecte lumina? dacă da, e dreptul dumneavoastră să credeți. eu unul aleg să cred că nu și pe cale de consecință că unele din fotografiile alea sunt "aranjate".

și mai sunt și alte chestii.

PS când a fost de grabă, și eu mi-am îngropat monedele (nu am pretenția că sunt colecționar). protejate. și după 6 luni în pământ, nu mai erau așa de lucioase...[/u]
PRONUMISMATICA
Site Admin

Nu cred ca imaginea a fost prelucrata ci moneda care se vede in imagine ca luceste a fost curatata putin si apoi aruncata inapoi in groapa.
Am asistat la descoperirea unor monede de argint (ca arheolog, nu sunt detectorist) si unele erau chiar in stare exceptional de buna.
banivechi

Mesaj de banivechi »

N-am gasit niciodata vreo ulcica cu monede - din pacate!, e drept si ca nici n-am cautat , dar imi imaginez ca cei care le ascundeau pe vremuri nu erau deloc preocupati de sigilarea oalei cu... ce? Ma gindesc ca turnau monedele in oala si apoi sapau o groapa in care asezau ulceaua cu gura in sus si acopereau cu pamint. Totul facut in graba, fiindca, vorba ceea: vin tatarii/turcii/rusii/comunistii... Grija ar fi trebuit sa o aiba proprietarul pentru alegerea unui punct de reper stabil care sa faca recuperarea ulterioara: o piatra, un pom oarecare, o rascruce etc, iar frica sa nu se oxideze banutii lor ar fi trebuit sa fie pe ultimul loc. Sint curios: monedele gasite in oale de lut or fi stat uscate sute de ani sau zeama cernoziomului s-a infiltrat si au stat la "murat"? Ar fi un subiect de articol interesant un studiu comparativ privind modul de stocare (uscat sau umed) si consecintele respective pentru tezaurele monetare. Oricum, felicitari treasure hunter-ului!
PRONUMISMATICA
Site Admin

Depinde foarte mult de compozitia solului, caracterul acid.
boonicootza

Mesaj de boonicootza »

paul_aramis scrie:eu unul aleg să cred că nu și pe cale de consecință că unele din fotografiile alea sunt "aranjate".

și mai sunt și alte chestii.
Si care ar fi scopul "aranjarii" pozelor? Toate piesele au fost lasate in grija statului dupa cum spune legea.

In alta ordine de idei, felicitari detectoristului pentru aceasta superba descoperire. Ar trebui mediatizata povestea, poate se mai schimba optica in privinta detectoarelor de metale, nu toti fura din situri arheologice si sunt infractori.
Scrie răspuns