Cum ne descurcam cu gradarea monedelor ( bancnotelor ) ?
-
george_s321

Se pare ca le-am marit prea tare asa ca mai fac o incercare.Sper sa fie dimensiunea cea mai buna acum.
- Fişiere ataşate
-
- 2 bani 1881 z1.jpg (132.47 KiB) Vizualizat de 11902 ori
-
- 5 lei 1880 z2.jpg (142.43 KiB) Vizualizat de 11902 ori
-
- 5 lei 1880 z3.jpg (125.46 KiB) Vizualizat de 11902 ori
-
- 50 bani 1876 z5.jpg (135.77 KiB) Vizualizat de 11902 ori
Sincer nu prea inteleg logica dumneavoastra... eu am subliniat in acel context doar faptul ca dumneavoastra ati spus ca MS 63 nu este UNC, context in care nu ati specificat ca moneda in cauza gradata MS 63 nu este UNC sau mai stiu eu ce anume intentionati sa spuneti cand postati dar nu o faceti. Mi se pare de asemenea firesc ca atunci cand cineva greseste sa fie atentionat nu? Si nu ca sa fie luat la misto cum sustineti nici ca unul sau altul detine adevarul absolut!!! Asa se invata domnule George!!! Spuneti ca iau la misto colegii... unde ? Citati-ma va rog ! Pana acum cel ce ia la misto sunteti chiar dumneavoastra prin ceea ce ati scris mai sus si mai mult de atat mai emiteti si tot felul de teorii cum si ca unii ar fi favorizati cand trimit monede la gradat in functie de numarul si numele celui care trimite. Daca aveti dovezi legate de acest aspect va rugam sa le faceti publice pe forum, daca nu lasati-ma sa va spun ca ceea ce faceti se numeste calomnie. In fine... nu intentionez sa mai intru in polemica cu dumneavoastra. Spor si succes la colectionat!george_s321 scrie:Domnule Ovidiu mie mi s-a parut ca aici se poarta o discutie si asta am incercat.Daca cineva intreaba:"Ce parere aveti despre aceasta moneda?" mi se pare firesc sa primeasca raspunsuri diferite pentru ca avem toti dreptul la o opinie.Intrebarea nu era :"Ce parere aveti despre aceasta moneda domnule Ovidiu?" Eu nu ma supar daca cineva spune despre o moneda pe care o am ca parca nu e asa buna pe cat pare.E posibil sa fie asa si daca nu e,reprezinta parerea cuiva.Eu am spus parerea mea fara sa iau la misto pe cei care au alte pareri.Faptul ca aveti ani de experienta in plus nu garanteaza ca detineti adevarul absolut,altfel am astepta cu totii doar raspunsul dumneavoastra si am multumi pentru generozitatea de a ne lumina pe noi cei nestiutori.Daca cineva intreaba ce parere aveti de 1 leu 1874 din poze eu raspund.Daca spun ca nu vad mai mult de un XF nu jignesc pe nimeni ci spun ce vad eu cu micile mele cunostiinte.Pot gresi dar am dreptul la o opinie.
Cand spuneti "intr-o gradare realistica nu poate trece de AU ca si detalii iar campul datorita oxidarii XF maxim"dv emiteti o parere.Daca vreti sa iau de bun tot ce spuneti si sa nu am alte pareri cred ca e mai bine sa nu mai purtam nici o conversatie sa nu intram amandoi in penibil si sa ii deranjam si pe cei care asteapta o discutie serioasa.In aceasta ideea voi incerca sa nu comentez parerile dv lucru pe care va rog sa il faceti si dv daca e posibil.
Ultimele poze sunt mai de calitate. Felicitari, monede de exceptie rar intalnite intr-o asemenea calitate!george_s321 scrie:Se pare ca le-am marit prea tare asa ca mai fac o incercare.Sper sa fie dimensiunea cea mai buna acum.
george_s321 scrie:Am cautat un program care mareste rezolutia pozelor si acum o sa vad si eu rezultatul.Sper sa fie mai clare fara sa trebuiasca sa fac alte poze cu o lumina mai buna.Mateiciuc scrie:OK, v-am inteles ce ati vrut sa spuneti (se mai intampla sa gresim, nimeni nu este perfect),
...dar in final imi bucurati si mie privirea cu o rezolutie mai buna la moneda din 1876?![]()
Asa ma lamuresc si eu cum arata pentru dvs o moneda UNC.
Va multumesc mult pentru postare, dar din pacate nici aceasta rezolutie nu ma lamureste (pozele sunt aceleasi, doar sunt marite putin/rezolutia este aceiasi).
Dupa parerea mea moneda dumneavoastra merita din plin gradul de conservare AU (aUNC).alexbv scrie:ce parere aveti despre gradul acestei piese? (5 Lei 1880)
Chiar daca este o moneda mai comuna fata de alti 5 Lei 188x, trebuie sa recunoastem ca in gradul de fata nu este chiar usor de gasit.
Intradevar pretul de 1600 US dolari ma uimeste si pe mine.
"Opiniile sunt libere, dar nu și obligatorii."
-
roantichitati

Din ceea ce pot sa "ghicesc" in imagini , poate fi UNC , fotografia insa impiedica o parere clara .Chiar daca 1880`ul apare mai des in stari bune comparativ cu altele , ORICE moneda de 5 Lei 188X in AU sau UNC este o piesa RARA si SCUMPA !!! Mai "des" apar 1906 si 1901 .
Referitor la calitatea imaginilor ce le-am vazut postate de george_s321 , din perspectiva mea sunt NECLARE , realizate intr-o lumina slaba , ARTIFICIALA , care accentueaza nesanatos luciul pieselor si ascund suprafata metalica a monedei eliminand orice posibilitate de a putea vizualiza in detaliu campul piesei , relieful si detaliile . Personal n-as cumpara o moneda a carei stare ar trebui s-o "ghicesc" , ca ulterior sa-mi dau seama daca piesa arata mai rau sau mai bine decat in fotografie . Banuiesc ca monedele chiar sunt intr-o stare excelenta ...dar imaginile nu-mi dau nici un fel de certitudine .
Referitor la calitatea imaginilor ce le-am vazut postate de george_s321 , din perspectiva mea sunt NECLARE , realizate intr-o lumina slaba , ARTIFICIALA , care accentueaza nesanatos luciul pieselor si ascund suprafata metalica a monedei eliminand orice posibilitate de a putea vizualiza in detaliu campul piesei , relieful si detaliile . Personal n-as cumpara o moneda a carei stare ar trebui s-o "ghicesc" , ca ulterior sa-mi dau seama daca piesa arata mai rau sau mai bine decat in fotografie . Banuiesc ca monedele chiar sunt intr-o stare excelenta ...dar imaginile nu-mi dau nici un fel de certitudine .
Bine spus . De luat aminte .banivechi scrie:Gradarea monedelor "la milimetru" asa cum e practicata ea astazi in SUA e o gaselnita recenta. Numismatii tind sa devina doar niste controlori de calitate. Am nostalgia copilariei cind stringeam monede de la cunostinte, faceam schimburi cu un vecin si cu un coleg de clasa, ma rugam de studentul kuweitian care imi era dentist sa imi aduca o moneda de la el de acasa, iar prietenii de familie ce lucrau in Libia sau Irak erau rugati sa-mi aduca "cite o moneda din fiecare" din tarile unde mergeau. Primul catalog l-am facut rost cred ca prin '85-86 - un Schon din 1980 si nu-mi venea sa cred ca frumoasa coroana austro-ungara era cotata cam cit 3 lei din 1966. Fiindca eu o cumparam cu 15-20 lei. In fine, "nedreptati" din astea sint multe si desi recunosc valoarea superioara a unei monede rare sau intr-o stare superioara, totusi o mare parte din monedele mele "de suflet" sint gaurite, oxidate, sau cotate slab in cataloage. Dar frumoase prin istoria lor.
Daca cei care admira doar oglinda luciului de batere si care privesc moneda cu lupa numai pentru a cauta un posibil defect se numesc colectionari, atunci eu nu sint decit un adunator de fiare vechi.
" I would rather live with her on Gyara , than without her in the palace "
Antoninus Pius
Antoninus Pius
Desigur, bine spus. Sunt sigur ca majoritatea dintre noi au in colectii monede slabe ca grad de conservare dar cu o valoare sentimentala care nu poate fi tradusa in XX ron sau alta valuta. Cu toate acestea un sistem de gradare care sa diferentieze calitatea monedei dupa parerea mea este foarte util atunci cand investesti o suma de bani mai mult sau mai putin importanta. Luati aminte ca respectivul sistem nu este gandit doar pentru monedele UNC ci si pentru cele XF, VF ajungand pana la POOR. Pentru ca asa cum o moneda UNC poate fi mai frumoasa sau mai urata la fel poate fi si una XF sau VF. Analizam o moneda UNC la fel cum vom analiza si un VF pentru ca, un VF frumos, necuratat si fara multe contacte si lovituri va valora poate dublu decat un VF mai slab calitativ, poate curatat, poate cu o patina nu atat de placuta sau cu lovituri mai multe. Acest sistem este folosit atat pentru a diferentia diferitele stari de conservare ale monedelor, cat si in scop comercial pentru ca o moneda cu cat este gradata mai bine cu atat va valora mai mult. Iar daca ati avut ocazia sa vedeti doua piese, una gradata MS 62 iar cealalta MS 67 sunt sigur ca intelegeti ce vreau sa zic. Sunt sigur ca domnul Mircea are dreptate, colectionarii/numismatii tind sa devina controlori de calitate... dar cine ii invinuieste in momentul in care poate scot din buzunar 2-3000 de euro sau si mai mult pentru o moneda?Faustina scrie:Bine spus . De luat aminte .banivechi scrie:Gradarea monedelor "la milimetru" asa cum e practicata ea astazi in SUA e o gaselnita recenta. Numismatii tind sa devina doar niste controlori de calitate. Am nostalgia copilariei cind stringeam monede de la cunostinte, faceam schimburi cu un vecin si cu un coleg de clasa, ma rugam de studentul kuweitian care imi era dentist sa imi aduca o moneda de la el de acasa, iar prietenii de familie ce lucrau in Libia sau Irak erau rugati sa-mi aduca "cite o moneda din fiecare" din tarile unde mergeau. Primul catalog l-am facut rost cred ca prin '85-86 - un Schon din 1980 si nu-mi venea sa cred ca frumoasa coroana austro-ungara era cotata cam cit 3 lei din 1966. Fiindca eu o cumparam cu 15-20 lei. In fine, "nedreptati" din astea sint multe si desi recunosc valoarea superioara a unei monede rare sau intr-o stare superioara, totusi o mare parte din monedele mele "de suflet" sint gaurite, oxidate, sau cotate slab in cataloage. Dar frumoase prin istoria lor.
Daca cei care admira doar oglinda luciului de batere si care privesc moneda cu lupa numai pentru a cauta un posibil defect se numesc colectionari, atunci eu nu sint decit un adunator de fiare vechi.
Opinia mea pentru moneda colegului cmc este udeva intre F si VF-, fara discutie este si curatata.cmc scrie: ..ce parere aveti de urmatoarea? Merita gradatia F?
Daca n-ar fi avut miile de contacte si cele doua lovituri pe cant s-ar fi incadrat la categoria VF.
"Opiniile sunt libere, dar nu și obligatorii."