Cum ne descurcam cu gradarea monedelor ( bancnotelor ) ?

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

simaky scrie:poate M .... masacrata ! .... metal de topit !

Nu toti gandesc ca dvs dle simaky, pentru unii colectionari poate fi inca o moneda frumoasa. Sunt convins ca sunt multi incepatori care si-ar dori o asemenea moneda in colectia lor....cel putin pana vor reusi sa o inlocuiasca cu una mai buna. Cred ca majoritatea dintre noi am avut sau mai avem asemena M-uri in colectie.
"Opiniile sunt libere, dar nu și obligatorii."
simaky

Mesaj de simaky »

am si eu o asemenea piesa in colectie - foarte zgariata pe revers ! dar e din 1876 si are 5gr, in rest am preferat sa nu cumpar asemenea piese
capa

Mesaj de capa »

simaky scrie:am si eu o asemenea piesa in colectie - foarte zgariata pe revers ! dar e din 1876 si are 5gr, in rest am preferat sa nu cumpar asemenea piese
Intrucat e vorba de stare de conservare, nu de raritate, atunci si piesa dumneavoastra ar fi tot M dupa scara proprie, sau, probabil, 'F details', dupa a altora.

Eu nu detin 1 leu 1876, desi am avut ocazia sa iau piese la care 1 abia se mai distingea,sau care erau iremediabil deteriorate, cum este piesa dumneavoastra. Personal am decis ca mai bine nu-l am decat sa ii plang de mila de fiecare data cand il vad.
:wink:
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

simaky scrie:am si eu o asemenea piesa in colectie - foarte zgariata pe revers ! dar e din 1876 si are 5gr, in rest am preferat sa nu cumpar asemenea piese
Va inteleg perfect, si eu incerc sa nu cumpar asemenea monede.
Dar daca o persoana draga care nu mai traieste v-ar fi dat-o cadou? Atunci cred ca situata s-ar fi schimbat pentru oricine...de asta si cred ca inca mai poate fi apreciata de alte persoane.
"Opiniile sunt libere, dar nu și obligatorii."
simaky

Mesaj de simaky »

aveti perfecta dreptate piesa mea e tot M !
datorita faptului ca am preferat o anumita calitate VF+, XF-, XF, pentru ca nu m-am "aruncat" niciodata la UNC-uri si MS-uri am suficiente gauri in colectie ! iar in ultimii 5-6 ani cred ca am cumparat o singura moneda romanesca, si asta pentru ca avea o dubla batere !

"o persoana draga care nu mai traieste v-ar fi dat-o cadou" ..... clasica poveste a "matusii Tamara" ..... din pacate sau din fericire eu nu am avut o asemenea persoana draga !!!!.... dar au fost 2 exceptii:
1. cand am inceput sa colectionez monede, prin 1987-88 mama mi-a cumparat de la un cunoscut colectionar din Iasi un 2 Lei 1875 VF
2. cand am intrat la facultate bunica mi-a dat cadou o moneda de 10 marci 1904 Prusia XF+ (singura pe care comunistii nu au gasit-o pentru a o confisca!) si o bratara frumoasa cu monede de 50 bani 1900-1901-1910
..... si cam atat !!! in rest am incercat sa nu-mi bat joc de banii mei de buzunar iar mai apoi de cei castigati prin munca
da! .... nu trebuie uitat ca la randul meu am luat o multime de tzepe pana cand am avut primul World Coins xeroxat in mana ! pentru ca in 1990 in Iasi doar o singura persoana avea un asemenea catalog !
kommodore_ss

Mesaj de kommodore_ss »

Metal de topit cu peste 130 de ani vechime!?
simaky

Mesaj de simaky »

eu cred cu tarie ca, daca doriti sa-i ajutati pe tinerii pasionati sa devina NUMISMATI trebuie sa-i constientizati ca sunt unele aspecte care trebuie luate in considerare in ordinea urmatoare:
1. calitate
2. raritate
3. pret

1. as prefera un 5 Lei 1881 sau 1883 cel mai comun in stare VF+ decat un 2 Lei 1901 gaurit, doar pentru ca este rar !
2. e adevarat ca o piesa rara va ramane "interesanta" tot timpul dar daca e intr-o stare de conservare mizerabila .... eu nu as cumpara-o !
3. cred ca trebuie avut in vedere ca poate la un moment dat va trebui sa vindeti colectia ... pentru a vinde usor conteaza mai mult calitatea decat raritatea !
mult mai usor veti gasi cumparatori pentru 10 piese XF de 100 USD/bucata decat pentru una rara de 1000 USD in stare F

candva un prieten colectionar imi spunea ca exista colectionari de 10 euro - de 100 euro - de +1000 euro ..... care credeti ca sunt mai numerosi ?
banivechi

Mesaj de banivechi »

simaky scrie:eu cred cu tarie ca, daca doriti sa-i ajutati pe tinerii pasionati sa devina NUMISMATI trebuie sa-i constientizati ca sunt unele aspecte care trebuie luate in considerare in ordinea urmatoare:
1. calitatea
2. raritate
3. pret

deci: as prefera un 5 Lei 1881 sau 1883 cel mai comun in stare VF+ decat un 2 Lei 1901 gaurit, doar pentru ca este rar !
Felicitari pentru faptul ca sinteti un numismat mai "de moda veche" si nu un produs al companiilor de gradare, obsedat de MS 63, 65 etc. Insa...
...numarul 1. ar trebui sa fie: Istoria.
Daca 2 lei-ul ala gaurit a fost parte din salba strabunicii? Sau l-a gaurit strabunicul si l-a legat cu un snur ca sa aibe bunicul un "leu de rezerva" cind a plecat la internat la scoala?
O moneda circulata, chiar (sau mai ales) gaurita are parfumul ei, istoria ei. O moneda necirculata are doar o calitate care se traduce in abrevieri: UNC, MS...
simaky

Mesaj de simaky »

o moneda "mostenita" are istoria ei ! .... cred ca trebuie pastrata asa cum e fara a fi necesar sa o gradati sau sa o evaluati in bani !

dar atunci cand esti pasionat si esti dispus sa investesti niste bani, putini sau multi nu conteaza, trebuie avute in vedere unele criterii pentru a nu risipi banii !!!

O moneda necirculata are doar o calitate care se traduce in abrevieri: UNC, MS... ..... nu cred ca am amintit mai sus despre asemenea piese !
bobo_778

Mesaj de bobo_778 »

Un om care scoate de la banca 100.000 de euro si isi cumpara o colectie de monede in stare UNC este numismat sau este numismat este un om care are o colectie de 5000 de euro, dar stie povestea fiecarei piese din colectia lui?
In sectiunea incepatorilorlor ar fi mai util un ton optimsmist si ingaduitor fata de cei carora le este dedicata. Acelasi lucru il poti spune intr-un mod colocvial sau intr-un mod cinic.
simaky

Mesaj de simaky »

cred ca cel care a platit 100.000 Euro pentru o colectie UNC e doar un investitor !
... dar cel care a platit 1.000.000 USD pe moneda de 1 Dolar e un adevarat colectionar numismat, pentru ca stiut sa aprecieze si "istoria" ei, dupa cum spunea dl. banivechi

da, eu sunt cateodata cinic ! ... e un forum accesibil si celor cinici, nu ?

fiecare trebuie sa traga singur concluziile si trebuie sa fie atent cum isi cheltuie banii !
Ultima oară modificat 29 Ian 2013, 02:44 de către simaky, modificat 1 dată în total.
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

simaky scrie:cred ca cel care a platit 100.000 Euro pentru o colectie UNC e doar un investitor !
... dar cel care a platit 1.000.000 USD pe moneda de 1 Dolar e un adevarat colectionar numismat, pentru ca stiut sa aprecieze si "istoria" ei, dupa cum spunea dl. banivechi
Si ala care isi permite un 5 lei Carol I la doar 25-30 de euro ce este?
simaky

Mesaj de simaky »

poate ca este un viitor colectionar care pe moment nu isi permite sa plateasca pe o moneda decat 30 euro !

dar dumneavoastra cum preferati ?

sa platiti 30 euro pe o moneda de 5 Lei 1906 F- curatata si zgariata sau ...
sa platiti 30 euro pe o moneda de 1 Leu 1906 XF ?????

evident ca dumneavoastra veti hotara cum "investiti" sau "cheltuiti" sau "risipiti" cei 30 euro

in cazul de fata eu prefer moneda de 1 Leu !
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

simaky scrie:poate ca este un viitor colectionar care pe moment nu isi permite sa plateasca pe o moneda decat 30 euro !
Deci daca pe moment nu isi poate permite sa plateasca moneda X mai mult de 30 de euro nu este un colectionar, este un viitor colectionar... interesanta logica dumneavoastra :lol:
simaky scrie:dar dumneavoastra cum preferati ?

sa platiti 30 euro pe o moneda de 5 Lei 1906 F- curatata si zgariata sau ...
sa platiti 30 euro pe o moneda de 1 Leu 1906 XF ?????
Nu comparati merele cu perele, cele 2 monede au cotari diferite datorita gramajului.
simaky

Mesaj de simaky »

daca sunteti "colectionar" nu cred ca GRAMAJUL are vreo importanta !

nu intamplator am ales anul 1906 ...... ambele piese au aceeasi incarcatura istorica !

am comparat o modeda cu o alta moneda ! si nu pere cu mere !!!
Scrie răspuns