Nevoie de ajutor. Studiu monede Sadagura

Monede medievale care au circulat pe teritoriul României.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, BogdanC

banivechi

Nevoie de ajutor. Studiu monede Sadagura

Mesaj de banivechi »

Vreau sa finalizez un studiu comparativ asupra celor doua tipuri de monede Sadagura emise pentru circulatie. Din ce s-a publicat pina acum se stie ca etalonul de greutate al paralelor -copeici de Sadagura era mai mic decit cel al monedelor rusesti desi valoarea impusa in Principate era aceeasi. Tot binecunoscut este faptul ca acest etalon de greutate nu a fost respectat de cel mandatat sa bata monedele Sadagura - baronul Gartemberg, lasindu-se insa sa se inteleaga ca diminuarea greutatii s-a facut progresiv, adica monedele batute in 1773 sint mai usoare decit cele din 1772, iar cele din 1774 sint cele mai usoare dintre toate. Pentru a verifica aceasta teorie, mi-am propus sa studiez 100 monede de 2 para-3 copeici si para-3 denghi. 100 e un numar suficient (deocamdata) atit pentru a imi face o imagine (un simplu grafic) asupra variatiei de greutate pe ani, cit si pentru a estima macar cu aproximatie ponderea monedelor mici (para-3 denghi) fata de cele mari (2 para - 3copeici). Ar fi interesant de vazut peste ani daca cercetarile ulterioare vor confirma sau infirma rezultatele pe care (sper) ca le voi obtine.
Si ce e mai frumos am lasat la urma: cei familiarizati cu catalogul Buzdugan cred ca in primul rind au fost impresionati de abundenta de monede medievale transilvane si valahe descrise. Comparati de exemplu cite variante de Breiter Groschen sint descrise la un singur an de emisiune, si cite variante de monede Sadagura. In orice caz, putem fi siguri ca Sadagurele au mult mai multe variante decit cele cunoscute din Buzdugan, atit din cauza ca tirajul a fost enorm, cit si din cauza ca metalul folosit - bronzul de tun - e mult mai dur decit argintul, si deci o matrita Sadagura a avut o viata mult mai scurta decit una pentru un gros lat. Avind datele a 100 bucati, cred ca vor fi identificate un numar surprinzator de variante diferite!
Ajutorul de care am nevoie e un scan de calitate buna si o cintarire la sutime de gram a monedelor Sadagura pe care le detineti. Daca doriti, pot afisa monedele pe site-ul meu cu mentionarea numelui posesorului (am deja 7 bucati afisate prin amabilitatea unui colectionar "consatean"), sau pot pastra confidentialitatea daca doriti. Am nevoie de datele a inca aproximativ 45 Sadagure. Egal de care tip, mici sau mari.
Adresa mea de email se gaseste in josul paginii principale a site-ului meu: www.banivechi.home.ro sau www.banivechi.com
Multumesc.
Ultima oară modificat 12 Ian 2007, 19:34 de către banivechi, modificat 1 dată în total.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

In maxim o saptamana vei avea si din partea mea "analizele" a trei piese mici.
dorelb

Mesaj de dorelb »

detin si eu 5 sadagure si voi incerca sa le cintaresc+foto si sa-ti le trimit in timpul cel mai scurt.
consult

Mesaj de consult »

Si eu la fel, voi trimite in cateva zile datele referitoare la cele 10-15 sadagure din colectia mea.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Abia astept!
GLV

Mesaj de GLV »

Au plecat si de la mine scanurile si datele a 4 monede Sadagura.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Daca te ajuta singura Sadagura pe care o detin, voi face si eu acelasi lucru pe care-l fac toti cei care ti-au promis ajutorul :D
banivechi

Mesaj de banivechi »

berserkr scrie:Daca te ajuta singura Sadagura pe care o detin, voi face si eu acelasi lucru pe care-l fac toti cei care ti-au promis ajutorul :D
Sigur ca ma ajuta! A ta stiu ca are muchia frumoasa... :D
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

Este laudabila initiativa dv. Cantarirea la sutime de gram este desigur foarte utila, dar trebuie sa tineti cont de gradul de uzura al pieselor; de pe un flan mare prin circulatie se pierde o cantitate mai mare de metal. Pentru rezultate bune ar trebui eliminate piesele mai tocite, sau cu parti lipsa din flan ('zainende'), nu mai vorbesc de cele fragmentare (n-am vazut inca dar... :roll: ). Fireste, daca eliminam toate Sadagurele "tocite" nu mai ramanem cu mare lucru, oricum daca nu sunt tocite sunt sanse mari sa fie corodate macar putin.

Pe de alta parte, cele spuse mai sus pot sa nu fie aplicabile in acest caz intrucat veti primi in general imagini de piese selectionate artificial, de catre colectionari, tocmai pentru calitatea lor mai buna.

Pe de alta parte, am remarcat ca exista piese Sadagura cu flan sensibil mai gros. Nu stiu daca se poate vorbi de clase de greutate, totusi ar fi interesant de vazut cat de mult variaza greutatea la acelasi diametru, in functie de grosimea flanului. Am doar 2 Sadagure decente la indemna, va voi trimite imaginile si datele metrologice.
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
banivechi

Mesaj de banivechi »

Eu ce urmaresc este sa studiez 100 Sadagure indiferent de stare. Este general acceptat ca data fiind calitatea slaba atit a materialului cit si a matritelor - care au fost folosite cu mult peste limita de uzura, monedele au iesit din monetarie "uzate". Luind in considerare ca marea majoritate sint in stare VG-VF materialul pierdut prin tocire in circulatie intre cele mai slabe si cele mai bune nu cred ca difera cu mai mult de citeva zecimi de gram. Pe cind abaterile de la greutatea oficiala sint de ordinul a 2-7 grame! Si nu neaparat cele mai frumoase sint cele mai grele! Verificati-le pe cele de pe siteul meu ( e trecut gramajul) si o sa va convingeti...
In plus, colegii care s-au oferit sa ma ajute, cel putin din cite am inteles eu, nu au "selectat" Sadagure frumoase ci pur si simplu ofera datele monedelor pe care le poseda. E exact ceea ce va micsora marja de eroare, fiind un lot reprezentativ, neexistind vreun criteriu de selectie.
vladmario

Mesaj de vladmario »

Incerc sa va trimit si eu niste date, poate ca va vor fi utile.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Chiar foarte utile! :wink:
dorelb

Mesaj de dorelb »

v-am expediat informatiile despre sadagurele mele. va rog sa conformati primirea.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Am primit mailul, multumesc! Cel putin una din monede, cu permisiunea Dv. o voi afisa pe site, in week-endul urmator.
dorelb

Mesaj de dorelb »

ok.
Scrie răspuns