identificare atelier/sculptor medalie

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

banivechi

Mesaj de banivechi »

Ok, atunci continuati cercetarile asupra firmei L. Chr. Lauer din Nurnberg. Sa ne anuntati daca gasiti altceva in afara de jetoane, rechenpfennigi, miniaturi de monede si medalii, in general vindute la taraba prin tirgurile din Germania si Franta.
A, cu placere!
croissantro

Mesaj de croissantro »

Colegul (de forum) Cristian Ciupelea este de parere ca ar fi vorba de atelierul OERTEL, BER, Berlin, ceea ce imi pare si mie. Deja doua pareri...deci nu sunt singurul cu probleme de citit.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Eu vad CHR.LAUER in stinga si NUERNBERG in dreapta.
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

Este Oertl Ber.(lin), gravorul. Probabil executia medaliei a fost facuta la Nurenberg.
@banivechi - de ce considerati ca este o caricatura de medalie? (nu o medalie caricaturala). Este realizata bine, chiar daca nu e pe gustul meu. Ca si fapt divers, gravorul respectiv a realizat doua medalii cu ocazia decesului Regelui Carol I.
Nemo Mortalium Omnibus Horis Sapit
http://ordersandmedals.ro
banivechi

Mesaj de banivechi »

Oertl? Sau Oertel? Oertel este un medailleur din Berlin, insa explicati-mi si mie cum potriviti literele in poza. Mai ales "e"-ul pe care l-ati omis. Ca mie nu-mi iasa.
marcus aurelius scrie: @banivechi - de ce considerati ca este o caricatura de medalie? (nu o medalie caricaturala). Este realizata bine, chiar daca nu e pe gustul meu.
Fiindca este o caricatura de medalie. Medaliile caricaturale ale lui Karl Goetz (www.karlgoetz.com) de ex. sint opere de arta. Asta e un kitsch ieftin, de talcioc. Efigia este o caricatura dupa o poza in care beiul are mustatile mult mai scurte. Si nu asta e caricatura? Un desen care exagereaza anumite trasaturi distincte?
Insa undeva am gresit, si imi cer scuze: am facut la un moment dat comparatia cu un martisor. Imi cer scuze: martisoarele din aceiasi epoca, de aceiasi forma si marime sint cu mult mai bine lucrate:
Imagine
marcus aurelius

Oertl sau Oertel este una si acelasi lucru. Medailleur-ul respectiv era evreu, de aceea si-a adaptat numele cu terminatia "tel". Fonetica germana a timpului, permitea acest lucru. Va cramponati de un lucru insignifiant, nu asta topicul, hai sa dam lectii de gramatica la toti ca ce frumosi si inteligenti suntem. Dar parca nu erati medalist, sau ati devenit intre timp?
@croissantro - parerea mea este ca piesa este de exil, probabil comandata de o comunitate turca din Franta (asta ar explica textul francez si portretul).
banivechi

Mesaj de banivechi »

marcus aurelius scrie:Oertl sau Oertel este una si acelasi lucru. Medailleur-ul respectiv era evreu, de aceea si-a adaptat numele cu terminatia "tel". Fonetica germana a timpului, permitea acest lucru. Va cramponati de un lucru insignifiant,
Serios? O litera lipsa in numismatica e ceva insignifiant? Puteti da niste exemple de medalii semnate Oertl?
Si nu, nu sint medalist, si nici expert in gramatica. Dar vad bine, si in general interpretez corect ceea ce vad, nu citesc un cuvint scris in alt fel decit a fost scris, chiar daca mi-ar sustine teoriile. Iar cind vad ca cineva sustine ca e vorba de o medalie unicat, facuta la comanda sultanului, care sultan nici macar el nu avea mutra pe moneda, ce sa mai vorbim de medalii, sau ca medailleurul e din Berlin iar medalia e batuta la Nurnberg (hai serios: un unicat de bronz de 4 grame, care poate fi batut la o presa de mina de 1000kgf, trebuie trimisa la Nurnberg?) ma apuca risul!
marcus aurelius

Nu subscriu catusi de putin la ideea ca ar fi unicat, poate daca era din aur ar fi existat o sansa. Faptul ca este reprezentat un portret al unui turc, se poate explica prin emiterea medaliei in afara Turciei. Oare cati turci vorbeau la 1903 limba franceza? Ce sens ar fi avut textul bilingv? Nu e logic ca o comunitate de patrioti turci din Franta sa faca o comanda pentru aceasta medalie? Prin analogie, va pot confirma ca si in medalistica romana exista cazuri similare. Studentii romani din Viena au comandat o medalie, comunitatea romana din Belgia, la fel si in mod cert mai exista si altele. Nu pot sa va indic acum, pe loc, unde apare Oertl, dar am sa caut. Cat despre gravori din Berlin care si-au batut medaliile la Bucuresti, pot sa va confirm ca exista, deci nu ar fi un caz iesit din comun ca sa fie folosit un gravor dintr-o zona si medalia sa fie batuta altundeva.
banivechi

Mesaj de banivechi »

marcus aurelius scrie:Oare cati turci vorbeau la 1903 limba franceza? Ce sens ar fi avut textul bilingv? Nu e logic ca o comunitate de patrioti turci din Franta sa faca o comanda pentru aceasta medalie?
Franceza era limba corpului diplomatic. Era engleza de azi, ca sa zic asa si astfel se explica textul in franceza pe o medalie batuta in Germania. Subscriu la ideea ca medalia poate fi batuta de turci in exil, ca parte a unei campanii de stringere de fonduri, (gen "dati un leu pentru Ateneu", "20 lei Contributie pentru Arcul de Triumf" si chiar "1 Leu - Martisorul Flotei Nationale" de la noi, dar e o chestie pur mercantila in final. Miscarea Tinerilor Turci au tinut prima pagina a ziarelor in epoca, asa ca aparitia unor medalii comandate si de privati, ziare sau diverse asociatii e un lucru logic.
croissantro

Mesaj de croissantro »

Domnii mei, pe de o parte va multuemsc pentru implicare in acest topic, pe de alta parte nu inteleg ping-pong'ul asta al orgoliilor. A fi sau a nu fi o piesa unicat ramane o chestiune de vazut, oricum, acest topic l-am deschis cu speranta de a identifica atelierul si sculptorul. Apreciez parerile pertinente chiar si pe cele impertinente.
Nu mai dau nume aici dar daca nu stiti, domnule, in perioada otomana tarzie chiar au fost medalii si inscrisuri ce purtau chip uman. La inceput chipul sultanului Abdulhamid II apoi o serie de personalitati cu vizibilitate si apreciere populara marita. Primele persoane care s-au bucurat de aceasta onoare au fost domnii Niyazi si Enver, unul din ei intors pe toate fetele in acest topic. Nu stiu la ce fotografii v-ati raportat insa personajul purta in realitate, cateodata mustetile mai lungi decat apar pe aceasta moneda. Ca o paranteza cautati si fotografii ale lui Mustafa Kemak Ataturk din perioada academiei militare, avea niste mustete de ii intrau in ochi.
Argumentul ca nu e din aur ar sta in picioare. Insa reiau cateva certitudini:
1. este prima data cand se "vede" aceasta piesa, niciodata, nimeni nu a vazut o piesa similara. Am prezentat piesa si comunitatii numismatice din Turcia...nimic.
2. franceza era curent folosita pe toate inscrisurile oficiale din interiorul Imp Otoman, de la bancnote la orice alt inscris oficial, act etc. Franceza nu indica neaparat faptul ca a fost executata pentru "exterior".
3. se stie ca a fost instituit titlul oficial de "Erou al Constitutiei", titlu oficial si acest personaj a primit acest titlu. Sa fi insotit aceasta piesa "patalamaua" in sine...???
4. se mai stie totodata ca acest titlu a fost instituit oarecum impotriva vointei sultanului, ( este vorba de lupta pentru monarhie constitutionala cu reducerea semnificativa a prerogativelor sultanului) la presiunea clasei politice si acest domn Niyazi nu se bucura deloc de simpatie din partea sultanului. Poate fi deci si "o bataie de joc a la Basescu" din partea sultanului oferind o medalie lipsita de valoare.

Acestea sunt certitudini, fapte. Cat despre calitatea martisoarelor din secolele trecute si cele de astazi....
banivechi

Mesaj de banivechi »

croissantro scrie:Apreciez parerile pertinente chiar si pe cele impertinente.
Insa reiau cateva certitudini:
1. este prima data cand se "vede" aceasta piesa, niciodata, nimeni nu a vazut o piesa similara. Am prezentat piesa si comunitatii numismatice din Turcia...nimic.
Parerea ca este vorba de o emisiune neoficiala, privata, vi se pare impertinenta? Pai chiar nu intelegeti ca daca ar fi fost emisa oficial s-ar fi stiut de ea? Exista arhive, exista fotografii, schite de proiect, comanda si facturi, decret de numire, etc.
Iar emisiuni neoficiale sint cu gramada,multe din ele putin sau deloc cunoscute.
Parerea mea pertinenta sau nu, este ca aveti o medalie emisa in scop mercantil-publicitar. Ca emitentul e un privat, un grup de revolutionari, o asociatie culturala sau una religioasa, nu stiu. Dar sint 100% convins ca nu a fost facuta de oficialii turci, si aproape sigur ca nici nu a fost emisa pentru piata turca, ci pentru cea occidentala.
croissantro

Mesaj de croissantro »

Impertinenta mi se pare comparatia cu martisoarele.
Ma repet, am spus ca baniesc a fi....
Si tot nu am ajuns la un raspuns clar vis-a-vis de scopul acestui topic, sculptorul si atelierul.
Casa de licitatii Pera Mezat s-a oferit sa faca o expertiza gratuita si o mica documentare, piesa le-a trezit interesul. Intr-adevar prezinta multe contradictii insa raman la parerea ca este o piesa destul de interesanta, nicidecum un martisor de taraba.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Martisorul la care m-am referit era o comparatie cu medaliile (sau chiar monede) emise in acea epoca pentru stringere de fonduri. 1 ban 1888 a fost martisor, iar piesa a carei imagine am pus-o chiar in acest topic a fost tot un martisor. Sint chestii care au imbinat utilul cu placutul: moneda de 1 ban 1888 este o megararitate (asta v-o spun fiindca ati declarat ca nici monedele din anii '60 nu le cunoasteti), care a fost oferita in timpul unei campanii de stringere de fonduri la un bal la Palat contra sumei de 20 lei aur. Martisorul flotei la fel, a fost oferit contra sumei de 1 leu (sau 50 bani - cele mai rare), dar la tarabe la bilci, iar o parte din bani s-au dus pe inzestrarea flotei militare.
Asadar comparatia cu un martisor nu a fost una impertinenta si nu face medalia sa cada in derizoriu. Doar cunostintele Dv limitate in domeniu v-au facut sa intrelegeti gresit acest lucru. De aceea am si pus imaginea cu martisorul flotei, dar tot n-ati inteles...
banivechi

Mesaj de banivechi »

Ziceam nu de mult ca o imagine buna face cit 1000 de cuvinte. In cazul asta, din cauza unei imagini nu prea bune s-au irosit mai multe mii de cuvinte...
Seamana?
Imagine
Imagine
Kastor

Mesaj de Kastor »

banivechi scrie:Ziceam nu de mult ca o imagine buna face cit 1000 de cuvinte. In cazul asta, din cauza unei imagini nu prea bune s-au irosit mai multe mii de cuvinte...
Seamana?
Imagine
Imagine

In locul dvs,as folosi mai degreaba expresia: "Dle, ce nu-ntelegi,esti turc?!"
Scrie răspuns