de unde provine numele de leu

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
mariandrept
**
**

de unde provine numele de leu

Mesaj de mariandrept »

1. De unde vine numele de leu. La mijlocul secolului al XVII-lea, în plin declin politic al Ţării Româneşti şi Moldovei, piaţa monetară e invadată de mai multe monede străine. Cea mai cunoscută a devenit însă talerul olandez (leeuvendaalder), care avea gravat pe una dintre feţe un leu.

„Leii olandezi" au fost folosiţi mai bine de un secol. Popularitatea lor a fost atât de ridicată încât, chiar şi după retragerea din circulaţie, au fost identificaţi în popor cu noţiunea de monedă. Asta a durat cam două veacuri, până când leul a primit certificat de naştere. La 22 aprilie - 4 mai 1867 apare legea care înfiinţează sistemul monetar românesc.

Şi tot atunci apare leul cu subdiviziunile sale în bani, şi nu în parale, ca până atunci. Un leu echivala cu un franc francez.

2. Cel mai puternic leu din istorie. L-am avut chiar la început, în 1867, când a luat naştere sistemul monetar naţional. La acea vreme, cu un singur leu puteai cumpăra zece pâini, un litru de vin costa 0,40 lei, kilogramul de carne costa 0,34 lei, iar kilogramul de cartofi era 0,05 lei.

sursa adevarul.ro
mariandrept
**
**

Mesaj de mariandrept »

leu
Fişiere ataşate
combined5977.jpg
combined5977.jpg (176.95 KiB) Vizualizat de 7035 ori
banivechi

Mesaj de banivechi »

mariandrept scrie:leu
Laudabila intentia Dv. Insa:
1.moneda probabil e un taler, denumit si leeuwendaalder, lion taler sau taler leu (nimic nu demonstreaza ca nu e de fapt o jumatate de taler);
2. acelasi leu apare si pe monedele de jumatate de taler;
3. Pe un rationament similar cu al Dv eu pot sa demonstrez ca moneda noastra nationala este dolarul: acelasi taler leu a circulat si in America de Nord, acolo le-a placut denumirea originala de "daalder" si s-a ajuns la "dollar". Noua ne-a placut leul de pe avers si i-am zis "leu". Deci leul nostru e dolar? Slovenii au avut "tolar", bulgarii au "leva"...Deci ce moneda e cea din poza? Leu, Dolar, Leva sau Tolar?
Nu e nimic din toate astea, fiindca in imaginea Dv e doar un taler (in cazul ca nu e vorba de o moneda de jumatate de taler...). Nu dolar si nici leu. Taler!
Bosnia si in ziua de azi are o moneda inspirata din marca germana (konvertibilna marka) cu subdiviziunea "feniga". Asta inseamna ca o data ce v-am spus lucrul acesta pot sa postez o imagine cu 1 Mark 1873 si sa ii pun titlul de "1KM"? Nu.
mariandrept
**
**

Mesaj de mariandrept »

Ideea era ca romanii au folosit cuvantul leu pentru ca s-au familiarizat cu leii desenati pe acele monede.
Un alt exemplu: romanii numeau monedele de aur cocosei desi numai cele din Franta aveau un cocos desenat.

In concluzie desenele de pe monedele Olandei si respectiv ale Frantei au avut un impact covarsitor asupra societatii romanesti.
Ultima oară modificat 14 Mar 2013, 02:06 de către mariandrept, modificat de 3 ori în total.
banivechi

Mesaj de banivechi »

mariandrept scrie:Ideea era ca romanii au folosit cuvantul leu pentru ca s-au familiarizat cu leii desenati pe acele monede.
Un alt exemplu: romanii numeau monedele de aur cocosei desi numai cele din Franta aveau un cocos desenat.

IN CONCLUZIE DESENELE DE PE MONEDELE OLANDEI SI RESPECTIV ALE FRANTEI AU AVUT UN IMPACT COVARSITOR ASUPRA SOCIETATII ROMANESTI.
1. Am inteles ideea, de aceea am si spus ca e laudabila initiativa. Asta nu inseamna insa ca e corect ca titlul de deasupra unui taler sa fie doar "leu".
2. Romanii numeau monedele de aur in mai multe feluri. Eu fac pariu cu Dv. ca notiunea de "pol" pentru moneda de aur de 20 a fost in uz dinaintea, si mai mai mult timp decit cea de "cocosel".
3. Pina si in concluzia urlata de la final (vedeti ca in regulamentul forumului e o regula impotriva scrierii cu majuscule) spuneti jumatati de adevar. Sa inteleg ca dor talerii lei din Olanda au avut impact asupra societatii romanesti? Nu si cei din celelalte provincii ale Tarilor de Jos (Gelderland, Friesland, Utrecht, Zealand...). Iar daca la nominalizarea Frantei va bazati doar pe cocosei va inselati amarnic: de fapt cocoseii au fost ultimele monede franceze din aur emise in standardul UML. Primele au fost cele numite "poli"...
Concluzia mea ar avea o anumita legatura cu monedele Sadagura... insa prefer sa tac.
Alnaibii

Mesaj de Alnaibii »

Scrie răspuns