Identificare monede otomane si evaluare

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
Gigi
*
*

Identificare monede otomane si evaluare

Mesaj de Gigi »

Salut tuturor,

Zilele trecute am redescoperit prin casa colectia mea din copilarie de monede. Pentru ca sta degeaba m-am hotarat sa o vand(majoritatea au valoarea lor intrinseca :) ).
Rog identificarea/evaluarea urmatoarelor monede:

Nr1 -diametru :39mm
-sunt aproape sigur ca este un Kurus de argint din timpul sultanului Abdul Hamid I, anul 1187(1773 e.n.)

Imagine
Imagine

nr 2 -diametru 32 mm
-anul este tot 1773, dar nu am gasit exact despre ce moneda este vorba. Pare a fii cea de aici http://www.osmanliparalari.com/Altin-1- ... bels=669-2 dar am indoielile mele ca este din aur

Imagine
Imagine

nr 3 -diametru 21mm
-nu am gasit nici o informatie in legatura cu ea

Imagine
Imagine

P.S-Pentru cei intyeresati mai am de vanzare si Six Pence,1898 precum si 500 lei, 1944 ambele din argint. (poze aici http://imgur.com/FQO0zKR,ObMIKWX,Hc2vSXP,PYLONYi#0 )
Ultima oară modificat 11 Mar 2013, 13:46 de către Gigi, modificat 1 dată în total.
kommodore_ss

Mesaj de kommodore_ss »

A 3a pare o replica Mahmudiye.
Cautati Mahmudiye coin pe google.
Gigi
*
*

Mesaj de Gigi »

Mersi komodore, intradevar pare a fi o Mahmudiye/replica, anul inscris pe ea se potriveste.
Ceea ce ma intereseaza, judecand dupa culoare(monedele nu au fost curatate), este daca exista sanse sa fie din aur sau e evident ca sunt din cupru. Intreb pentru ca sunt novice in asa ceva.
banivechi

Mesaj de banivechi »

sint replici din alama, folosite ca zorzoane de fetele/femeile turce.
Imagine
Gigi
*
*

Mesaj de Gigi »

Am inteles. Deci din ultimele 2 pot sa imi fac o salba :) .
Multumesc pt ajutor
1octav

Mesaj de 1octav »

Prima moneda e dupa cate vad eu 40 parale, batuta la Constantinopol, din argint cu titlu slab.
croissantro

Mesaj de croissantro »

Ultimile doua monede sunt "penez" adica imitatii de secol pentru zorzoneala.
Prima moneda este un 40 de para sau 1 kurus (40 de para=1 kurus), an intradevar 1187. Insa revin a nu stiu cata oara cu particularitatea majoritatii monedelor otomane. Anul inscriptionat este cel al suirii pe tron al Sultanului, asa ca mai trebuie cautat pe moneda si in al catalea an de domnie a fost batuta moneda. In cazul de fata 15. Deci la data pe care o aveti mai adaugati 14 ani ( cele batute in anul suirii pe tron aveau cifra 1). Asta are pe verso, in partea stanga anul baterii, 15.
In alta ordine de idei, moneda e in stare jalnica, face cat argintul din ea poate usor peste. Insa, ori e prea mancata de vreme ori in partea stanga are o contramarca, folosita in anumite administratii, de obicei insulare sau folosite pe vremea unui sultan ulterior si in asteptarea noilor monede se aplica o contramarca. De obicei in provincii indepartate. Analizati bine daca este sau nu o contramarca.
Gigi
*
*

Mesaj de Gigi »

Nu stiu cat de jalnica este starea monedei, insa dupa o curatare arata mai bine, insa nu am indraznit sa o frec cu ceva de friica sa nu o stric. Are inca detaliile reliefate , cat despre contramarca atasez o poza cu ea

Imagine
jones2m

Mesaj de jones2m »

din pacate nu e contramarca, e numai o moneda distrusa;
am si eu 2 monede otomane care au astfel de gauri in ele , adancimea gaurilor e impresionanta mai mult decat jumatate din grosime;

starea in care moneda dvs e cel mult un F,
Scrie răspuns