pentru inceput vreau sa salut toti membrii acestui forum si in acelasi timp sa-mi cer scuze daca fac vreo greseala, eu fiind incepator in ale numismaticii.
eu colectionez monede romanesti de la 1867 in sus.
recent am primit o moneda de 10 kopek 1799 CM Mb si unac 3grosi sigismund 3, 1600 monetaria posen. chestia e ca ambele sunt gaurite, iar eu incerc sa le vand pentru sa investi in monede care ma intereseaza. am vazut ca fara gaura valoreaza destul de mult. am inteles de la un cumparator ca daca sunt gaurite mai valoreaza doar cat argintul din ele, dar pe ebay sau okazii gasesc grosi gauriti si la 150 de euro. puteti sa-mi dati si mie un raspuns? nu as vrea sa fiu injurat de cunoscatori sau sa pacalesc un incepator. macar sa stiu cat sa cer pe ele. multumesc mult.
p.s. am citit instructiunile, nu ma intereseaza un pret exact, vreau sa stiu de la cunoscatori exact ce si cum.
multumesc!
monede medievale gaurite
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
Buna seara ! Sunt piese care desi gaurite valoreaza mult mai mult decat unele fara gauri, nedeteriorate si aflate in stare mai buna. Explicatia este ca sunt piese mai rare, emise de domnitori care au avut o perioada scurta de domnie, batute la monetarii mici, cu o activitate scurta, sau au fost emise pentru ocazii sau evenimente speciale. Nu de fiecare data o moneda gaurita valoreaza cat continutul metalului pretios, sunt cazuri in care pretul unei monede gaurite depaseste de zeci de ori valoarea metalului din care este batut.