Cursul METALELOR PRETIOASE si preturile pe piata numismatica
Cred ca ne complicam inutil. Este vorba despre raportul intre valoarea de piata (sau de catalog) fie ea data de ce vreti dvs si valoarea materialului continut. Raportul este usor de calculat pentru un pret stabilit intr-un catalog, dar ceva mai greu in cazul unor piese care nu se supun unui pret relativ constant. Dupa cum este si normal, piesele comune au un pret mai stabil la un anumit grad de conservare. Daca vreti un exemplu, puteti lua sa zicem un Krause si calcula un pret pentru o moneda comuna din aur sau argint, raporta la pretul metalului din compozitie din perioada tiparirii catalogului si compara acest raport cu cel obtinut pentru un catalog mai recent (ideal ar fi dinainte de "boom'-ul aurului si dupa).
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Perfect de acord. Iar comentariul Dv mi-a adus aminte de o discutie la fel de aprinsa, dar la un cu totul si cu totul alt nivel, de acum citiva ani:berserkr scrie:Cred ca ne complicam inutil
viewtopic.php?t=5008&postdays=0&postorder=asc&start=15
Buna ziua revin cu un scurt comentariu dupa o perioada mai lunga de observatie.
Cursul PM se pare sa se fi stabilizat in jurul valorii 23 USD/ oz adica 2,45 ron/gram la argint.
Preturile pentru monedele cu valoare mare numismatica NU s-au modificat vizibil.
*Singurele preturi care au fost afectate sunt cele ale monedelor cu tiraje mari si stari de conservare slabe.
Cursul PM se pare sa se fi stabilizat in jurul valorii 23 USD/ oz adica 2,45 ron/gram la argint.
Preturile pentru monedele cu valoare mare numismatica NU s-au modificat vizibil.
*Singurele preturi care au fost afectate sunt cele ale monedelor cu tiraje mari si stari de conservare slabe.
Imi pare firesc sa fie asa.jones2m scrie:Cursul PM se pare sa se fi stabilizat in jurul valorii 23 USD/ oz adica 2,45 ron/gram la argint.
O piesa de 1 leu Carol I contine argint in valoare de ceva mai putin de 3E. E irelevanta variatia cu +/-50% (sau chiar mai mult) a pretului argintului pentru orice leu 1870-1901 de la XF la Unc.
Cam la fel si la 2 lei 1873-1901.
Pe de alta parte e firesc ca la monede comune sa nu fie asa. La 500 lei 1944 piesele pana in XF se gasesc usor la pret de argint. Cel care are piese necirculate si vroia pe ele BV+30%, nu poate pastra pretul daca BV creste cu 40%.
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
Buna ziua la toata lumea.
Cand spuneam ca mai jos nu se poate se pare ca m-am inselat.
Acuma cursul pare ca vrea sa mearga sub 120 RON/gram la aur cand a fost si 210 RON/gram si sub 2 RON/gram la argint cand a fost si 4,2 RON/gram.
Deci una peste alta cursul PM e cam spre 50% din maximul de acum doi ani.
Interesant ca preturile la numismatica nu s-au misca in afara de categoria junk.
Acuma cursul pare ca vrea sa mearga sub 120 RON/gram la aur cand a fost si 210 RON/gram si sub 2 RON/gram la argint cand a fost si 4,2 RON/gram.
Interesant ca preturile la numismatica nu s-au misca in afara de categoria junk.
-
atlantic3009

Cred ca am asistat la decuplarea preturilor la metal pretios fizic de cele folosite in instrumente de tranzactionare pe hartie.
Altfel ar trebui sa putem cumpara monede bullion de 1 uncie de argint cu 70-75 lei. Sau monede VF ani comuni de 1 dolar SUA la 55-60 lei. (5 lei Carol I ani comuni 50-55 lei)
Un sovereign ar valora dupa cursurile actuale cam 1000 lei. O piesa de 20 de franci cam 790 lei.
Nu cred vinde cineva la preturi ca cele de mai sus sau ... sa ne spuna si noua
Altfel ar trebui sa putem cumpara monede bullion de 1 uncie de argint cu 70-75 lei. Sau monede VF ani comuni de 1 dolar SUA la 55-60 lei. (5 lei Carol I ani comuni 50-55 lei)
Un sovereign ar valora dupa cursurile actuale cam 1000 lei. O piesa de 20 de franci cam 790 lei.
Nu cred vinde cineva la preturi ca cele de mai sus sau ... sa ne spuna si noua
-
RecicleByn
- **

Imi permit o opinie cu voia d`voastra !
Cursurile actuale reprezinta interesele unora ! Sunt foarte sigur ca cotatiile MP actuale sunt artificiale 2.06 Argintul si 133 Aurul si mai sunt sigur in calitate de comerciant in special de argint ca piata va stagna o vreme. Cumparatori ar fi la valorile actuale ... dar eu sigur nu voi vinde cum nu vor vinde nici alti dealeri mai mari sau mai mici de argint pentru ca vor iesi in deficit. Asta deja se intampla decand a inceput declinul argintului de pe la 3.8-3.9 !
Sfatul meu: daca aveti posibilitatea sa cumparati acum aur si argint la cotatiile actuale investiti ! Cursurile nu au cum sa raman asa, sunt aberant de mici ... si din cate stiu nu s`au descoperit noi zacaminte uriase de metale pretioase ! Parol : amaneturile afisau azi cote noi : 74 lei /14k 98lei/18k !
Cursurile actuale reprezinta interesele unora ! Sunt foarte sigur ca cotatiile MP actuale sunt artificiale 2.06 Argintul si 133 Aurul si mai sunt sigur in calitate de comerciant in special de argint ca piata va stagna o vreme. Cumparatori ar fi la valorile actuale ... dar eu sigur nu voi vinde cum nu vor vinde nici alti dealeri mai mari sau mai mici de argint pentru ca vor iesi in deficit. Asta deja se intampla decand a inceput declinul argintului de pe la 3.8-3.9 !
Sfatul meu: daca aveti posibilitatea sa cumparati acum aur si argint la cotatiile actuale investiti ! Cursurile nu au cum sa raman asa, sunt aberant de mici ... si din cate stiu nu s`au descoperit noi zacaminte uriase de metale pretioase ! Parol : amaneturile afisau azi cote noi : 74 lei /14k 98lei/18k !
Deci e clar ca acuma merita cumparat monede bullion ca oricum celelelalte par decupate de cursul actual.
Imi statea mintea la cateva monede bullion gen Brittania. Sa vedem ce urmeaza .
E clar ca cine poate nu vinde la preturile astea. Meciul se joaca inca ...........
Cat despre casele de amanet sau ma ierte dar am o pare extrem de proasta despre ele. Din cauza lor au disparut in furnale o gramada de monede unele chiar valoroase. Vandute de oameni aflati la ananghie. Numai din auzite au topit in perioada de pret maxim fara discriminare.
E clar ca cine poate nu vinde la preturile astea. Meciul se joaca inca ...........
Cat despre casele de amanet sau ma ierte dar am o pare extrem de proasta despre ele. Din cauza lor au disparut in furnale o gramada de monede unele chiar valoroase. Vandute de oameni aflati la ananghie. Numai din auzite au topit in perioada de pret maxim fara discriminare.
Ultima oară modificat 26 Iun 2013, 23:49 de către jones2m, modificat 1 dată în total.
-
kommodore_ss

-
Leopold.Thaler

jones2m scrie:Deci e clar ca acuma merita cumparat monede bullion ca oricum celelelalte par decupate de cursul actual.
Si care e problema dumneavoastră ca au vandut monedele ? Nu au voie ? Pai daca erau valoroase si le-au dat la topit inseamna ca au pierdut . Ce om ar da ( dau un exemplu ) un 20 lei 1906 sau 20 lei 1922 la pretul metalului ? Nu trebuie sa fi expert , cu o singura căutare pe Google poti afla un pret estimativ .
P.M.: sunteti foarte dar foartteeee greșit informat !!! La amanet nu se primesc monede valoroase !!!
.
-
Leopold.Thaler

jones2m scrie:Buna ziua la toata lumea.
Deci dumneavoastra considerati gunoi o moneda din aur sau argint ???? Faptul ca nu au valoare numismatica nu inseamna ca sunt gunoaie sau ca nu au valoare !! Pentru unii colectionari sunt chiar importante .
.
Incep sa imi fac o parere despre intreaga chestiune.
Aveti aici o parere extrem de echilibrata a unui personaj destul de interesant (pentru cei care urmaresc History Channel).
http://video.cnbc.com/gallery/?play=1&video=3000179015
Enjoy
Aveti aici o parere extrem de echilibrata a unui personaj destul de interesant (pentru cei care urmaresc History Channel).
http://video.cnbc.com/gallery/?play=1&video=3000179015
Enjoy
Costurile de productie sint acum intre 1000-1200 dolari uncia, fata de 500-600 acum 5 ani. http://www.cnbc.com/id/100851209
Apoi mai intervin costurile de transport si depozitare (care nu sint mici tinind cont de faptul ca aurul nu se transporta ca si porumbul si nici nu se depoziteaza ca si carbunele). Rezulta de aici ca un pret echilibrat ar fi pe la 1500-1600 dolari uncia. Ce a fost peste 1600 a fost umflat iar ce e sub 1500 e dezumflat artificial...
Apoi mai intervin costurile de transport si depozitare (care nu sint mici tinind cont de faptul ca aurul nu se transporta ca si porumbul si nici nu se depoziteaza ca si carbunele). Rezulta de aici ca un pret echilibrat ar fi pe la 1500-1600 dolari uncia. Ce a fost peste 1600 a fost umflat iar ce e sub 1500 e dezumflat artificial...