Mod de calculare a valorii monedelor din argint

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
Andreea123
nou in forum
nou in forum

Mod de calculare a valorii monedelor din argint

Mesaj de Andreea123 »

Sunt interesata de modul cum se calculeaza valoarea monedelor din argint, pentru ca am citit despre asta in cateva surse, dar nu am inteles in totalitate. Poate cineva cu experienta imi poate explica mai concret.

Am inteles ca valoarea argintului dintr-o moneda se calculeaza astfel:
greutatea monedei x finetea aliajului (uncii) x pretul spot al argintului
In catalogul pe care il am (World Coins 12th Edition 1091-present, Krause Publications 2008) precizeaza ASW (Actual Silver Weight = greutatea monedei x finetea aliajului), iar pretul spot al aliajului se afla usor.

Cum calculez mai departe valoarea monedei de argint tinand cont si de an si de conditia in care se prezinta? De unde pot gasi aceasta valoare? Ea se adauga la valoarea argintului din moneda calculat anterior? Sau cum se procedeaza pentru a afla valoarea unei monede din argint?

Putem sa luam un exemplu aleator, moneda din imaginea atasata, asa cum apare in catalog. Sa zicem ca ne intereseaza valoarea pentru XF. De unde este obtinuta suma de 180$? ASW + ce? Pot sa iau ca reper aceasta valoare din catalog cand imi estimez valoarea monedelor de argint, sau este cazul sa verific daca ea mai este valabila in momentul curent?
Fişiere ataşate
Exemplu moneda argint in catalog
Exemplu moneda argint in catalog
Shilling AG.jpg (86.4 KiB) Vizualizat de 12672 ori
kommodore_ss

Mesaj de kommodore_ss »

Ca la orice alta moneda conteaza foarte mult numarul de monede batute in acel an.
Preturile din catalogul acela sunt estimative, oricum din 2008 pretul arginitului a scazut.
jones2m

Mesaj de jones2m »

La inceputul catalogului o sa vedeti o lista lunga de persoane care contribuie la redactarea catalogului (caci nimeni nu poate cunoaste toate monedele) prin contribuitori sunt firme de licitatie si vanzatori internationali de renume. Ei trimit o evaluare aproximativa. Preturile sunt orientative dar din experienta mea ofera o anumita imagine asupra valorii monedei.

Oricum multe din valorile pentru UNC nu sunt usor de atins in licitatiile deschise gen ebay sau okazii. Pe de alta parte s-ar putea ca la piese de calitate slaba preturile obtinute sa fie mai mari decat cele indicate de catalog. Dar incaodata e o chestie orientativa. Ce e absolut sigur e tirajul monedei si puritatea argintului date care sunt culese de obicei din surse oficiale gen bancile nationale.
Andreea123
nou in forum
nou in forum

Mesaj de Andreea123 »

Multumesc pentru raspunsuri.
Totusi cum as putea sa estimez valoarea? Ce anume mai trebuie sa adaug la valoarea argintului din moneda (pe care o pot calcula cu pretul spot actual)? De exemplu pentru moneda din atasamentul initial. Cum pot sa calculez o valoare curenta?

Mai exact, valoarea de 180$ data acolo orientativ include valoarea argintului din moneda (calculat la pretul spot din anul respectiv) sau este valoarea monedei fara calcului pentru argint?
kommodore_ss

Mesaj de kommodore_ss »

Valoarea argintului din moneda conteaza pentru starea cea mai proasta.
Va dati seama ca cei 11 lei din argintul din moneda prezentata nu conteaza in cei 180$ din starea XF.
Cea mai realista evaluare ar fi sa va uitati pe ebay/okazii si sa estimati un pret in functie de starea monedei dvs si cea din licitatiile de acolo.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Din moment ce aveti catalog ar trebui sa intelegeti si ca aveti un reper major care sa va ajute sa va faceti o idee despre vsloarea unei monede. Al doilea reper este google cu trimitere la preturile realizate pe ebay sau la licitatii.
Mai mult nu va trebuie. Daca insa credeti ca exista o formula de genul "grame de argint continute de moneda, inmultit cu radical din tiraj supra anul emiterii" trebuie sa va dezamagesc si sa va spun ca nu exista o asemenea formula.
Andreea123
nou in forum
nou in forum

Mesaj de Andreea123 »

Intr-adevar, credeam ca pot calcula mai exact valoarea, dar pana la urma o sa o estimez pe baza catalogului si a site-urilor pe unde se vand. Multumesc pentru ajutor.
jones2m

Mesaj de jones2m »

Monedele sunt considerate obiecte de colectie deci nu se poate stabili o valoare obiectiva.
Ce e clar ca de obicei expertii se cam feresc sa dea valori exacte.
kommodore_ss

Mesaj de kommodore_ss »

Ce e clar ca de obicei expertii se cam feresc sa dea valori exacte.
Ca sa poata oferi foarte putin si dupa sa ceara foarte mult.
:D
banivechi

Mesaj de banivechi »

kommodore_ss scrie:Ce e clar ca de obicei expertii se cam feresc sa dea valori exacte.
Ca sa poata oferi foarte putin si dupa sa ceara foarte mult.
:D
A fost nevoie de mult timp de gindire pentru o asemenea afirmatie? Partea cu "valori exacte" ma face sa cred ca unii chiar sint convinsi ca exista vreo formula care da valoarea exacta a unei monede....
kommodore_ss

Mesaj de kommodore_ss »

Cu siguranta mai putin decat v a luat dvs sa va dati seama ca era o gluma.
Ultima oară modificat 24 Dec 2013, 04:05 de către kommodore_ss, modificat 1 dată în total.
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Din regulament: "... evitati glumele si ghionturile amicale ce provoaca mesaje offtopic." sau " Sunt interzise injuriile, afirmatiile vulgare, ironia de prost gust si fara sens, sau orice mesaj care il poate afecta pe vreunul dintre membrii acestui forum."
Comentariul dvs, gluma sau nu, chiar nu isi avea rostul. Si sa o luam logic: cine cumpara ceva cu intentia de a vinde o face pentru a obtine un profit. Mi se pare normal sa cumpar o moneda cu 50 lei si sa o vand cu 100 si nu invers. Daca dvs vindeti ca sa iesiti in pierdere este problema dvs. Dar nu trebuie sa judecati sau sa blamati pe cei care au un castig din cumpararea si vanzarea de efecte numismatice. Si nu cred ca nimeni v-a bagat pe gat o moneda pe care ati considerat-o prea scumpa.
kommodore_ss

Mesaj de kommodore_ss »

Deci pana una alta eu am zis ceva corect, si a intervenit cineva cu ironii, si apoi am raspuns.
Deci sper ca ce ati scris dvs din regulament este pt persoana cealalata.
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Desigur, e pentru persoana "cealalata".
kommodore_ss

Mesaj de kommodore_ss »

"Excelent"
Scrie răspuns