arbore genealogic
arbore genealogic
buna seara, as dori sa stiu daca cineva mai are aceasta .."obsesie" in a ajunge cat mai departe in arborele genealogic al familiei si cum a rezolvat acest lucru...personal m-am poticnit/blocat intr-o anumita perioada din cauza autoritatilor...mai exact perioada stra-stra-strabunicilor ..autoritatile de la primarii imi tot repeta ca nu au cum sa imi elibereze acte din perioada respectiva si aici ma refer la acte de nastere sau deces...
imi cer scuze daca nu am postat unde trebuia , nu sunt sigur daca la ..carti postale , timbre..etc. sau aici si multumesc pentru orice sfat/ajutor
imi cer scuze daca nu am postat unde trebuia , nu sunt sigur daca la ..carti postale , timbre..etc. sau aici si multumesc pentru orice sfat/ajutor
cuburo83 scrie:partial asa este, dar conteaza foarte mult zona inaintasilor dumneavoastra , imperii diferite inseamna administratie diferita sau chiar inezistenta .
multam frumos pentru feedback....cat despre arbore..am ajuns prea departe ca sa renunt acum , ...conform unor cereri , pana acum am reusit sa fac rost de copii dupa acte de deces sau nastere ale unor membrii ai fam , insa cu cat ianintez mai mult cu atat e mai complicat, nu inteleg de ce nu se aplica acelasi principiu "cerere-eliberare" ...sa fie mai mult de munca pentru ei ??? de ce mai exista arhivele atunci ? cu atat mai mult cu cat se cere nu stiu ce taxa de eliberare .. mai este cineva are s-a lovit de asa ceva ? ...exista vreo lege care sa ma ajute in vreun fel ?
Daca aveti sperante sa gasiti certificate de nastere/deces/casatorie dinainte de 1866 in alta zona decit Ardeal sau Banat inseamna ca aveti un vis frumos. Actele de identitate, evidenta populatiei, cartea funciara, cartografierea proprietatilor si alte activitati din astea "occidentale" n-au "prins" la autoritatile bastinase decit din perioada lui Carol I. Iobagia s-a desfiintat de-abia la jumatatea secolului XIX (a fi iobag insemna printre altele si faptul ca stapinul avea "drept de palos" asupra serbului, adica drept de viata si moarte), actele de vinzare/cumparare a mosiilor erau de genul " X a vindut lui Y mosia Z impreuna cu 3 sate si 200 robi tigani". Pai sufletele din cele trei sate nu aveau acte, fiindca nu prea contau. Impozitul se incasa pe gospodarie, recrutarea se facea cu arcanul, drept de vot nu era... Singurii care tineau un fel de evidenta a nasterilor si deceselor erau popii. Se mai aprindea biserica de la un traznet, ardea si "evidenta populatiei"... Ca institutie centralizata, Evidenta Populatiei dateaza din 1949, comunistii fiind cei mai interesati in numararea exacta si identificarea indivizilor. Parerea mea e ca daca nu va trageti dintr-o familie de boieri, popi sau ceva de genul, mici sanse sa duceti arborele genealogic inainte de 1866.
banivechi scrie:Daca aveti sperante sa gasiti certificate de nastere/deces/casatorie dinainte de 1866 in alta zona decit Ardeal sau Banat inseamna ca aveti un vis frumos. Actele de identitate, evidenta populatiei, cartea funciara, cartografierea proprietatilor si alte activitati din astea "occidentale" n-au "prins" la autoritatile bastinase decit din perioada lui Carol I. Iobagia s-a desfiintat de-abia la jumatatea secolului XIX (a fi iobag insemna printre altele si faptul ca stapinul avea "drept de palos" asupra serbului, adica drept de viata si moarte), actele de vinzare/cumparare a mosiilor erau de genul " X a vindut lui Y mosia Z impreuna cu 3 sate si 200 robi tigani". Pai sufletele din cele trei sate nu aveau acte, fiindca nu prea contau. Impozitul se incasa pe gospodarie, recrutarea se facea cu arcanul, drept de vot nu era... Singurii care tineau un fel de evidenta a nasterilor si deceselor erau popii. Se mai aprindea biserica de la un traznet, ardea si "evidenta populatiei"... Ca institutie centralizata, Evidenta Populatiei dateaza din 1949, comunistii fiind cei mai interesati in numararea exacta si identificarea indivizilor. Parerea mea e ca daca nu va trageti dintr-o familie de boieri, popi sau ceva de genul, mici sanse sa duceti arborele genealogic inainte de 1866.
-
micu_klein

Mai puteti cauta acte de casatorie/deces chiar daca sunt de la 1870. Se mentioneaza varsta si astfel se mai pot face niste deduceri. Din aceleasi acte se mai pot face deduceri in functie de martorii care au asistat la casatorie. Numele care apar pot fi coroborate cu informatiile stiute sau obtinute de la tara.
Actele pot fi obtinute de la arhiva nationala.
De asemenea, o unealta foarte puternica pentru stabilirea unei descendente( nu mai recent de cateva sute de ani ) este analiza ADN. Astfel, in functie de mutatiile prezente se poate determina apartenenta la un grup etnic precum si continuitatea prezentei intr-o anumita zona.
Pentru asta va recomand: https://www.23andme.com/ ( varianta low-cost )
Apoi in functie de ce descoperiti puteti comanda doar anumiti markeri/mutatii.
Actele pot fi obtinute de la arhiva nationala.
De asemenea, o unealta foarte puternica pentru stabilirea unei descendente( nu mai recent de cateva sute de ani ) este analiza ADN. Astfel, in functie de mutatiile prezente se poate determina apartenenta la un grup etnic precum si continuitatea prezentei intr-o anumita zona.
Pentru asta va recomand: https://www.23andme.com/ ( varianta low-cost )
Apoi in functie de ce descoperiti puteti comanda doar anumiti markeri/mutatii.
Re: arbore genealogic
noi am mai rezolvat unele lucruri cu arhivele statului.
initial nu am urmarit arborele genealogic, ci sa urmarim evolutia unuia dintre inaitasi, dar pe urma ne-a prins "joaca"asta si ne-a dat destule dureri de cap. Userul banivechi are dreptate, o ramura a familiei noastre este din ardeal si acolo ne-am descurcat mai bine cu arhivele bisericilor, evident dupa o donatie
In zona Munteniei si a moldovei a fost foarte greu sau imposibil sa trecem de 1900
noi nu am incercat sa obtinem copii dupa certificate de nastere, ne-am orientat dupa acte de vinzare-cumparare (asa am obtinut mai usor documente de la arhivele statului), notatii de botez, nunta, etc. Da ne tine treaba asta de 5 ani si tot n-am reusit sa trecem ca lumea de 1900 (e drept ca inaintasii erau cite 7-10 frati intr-o familie)
initial nu am urmarit arborele genealogic, ci sa urmarim evolutia unuia dintre inaitasi, dar pe urma ne-a prins "joaca"asta si ne-a dat destule dureri de cap. Userul banivechi are dreptate, o ramura a familiei noastre este din ardeal si acolo ne-am descurcat mai bine cu arhivele bisericilor, evident dupa o donatie
noi nu am incercat sa obtinem copii dupa certificate de nastere, ne-am orientat dupa acte de vinzare-cumparare (asa am obtinut mai usor documente de la arhivele statului), notatii de botez, nunta, etc. Da ne tine treaba asta de 5 ani si tot n-am reusit sa trecem ca lumea de 1900 (e drept ca inaintasii erau cite 7-10 frati intr-o familie)
Eu am ajuns cu arborele genealogic pana la 1838, folosind inscrisurile ramase de la biserica ortodoxa, zona Olteniei. Cea mai mare problema am avut-o cu cititul celor scrise de popa. A folosit propriul lui alfabet chiliric.
-
paul_aramis

eu am reușit să cobor până la jumătatea secolului 19 (4 generații înaintea mea), ca document efectiv (anul 1807 ca mențiune, dar fără document) la cât au mai rămas din registre. din ce povești am auzit, prin anii '50 băieții cu Volga au ridicat toate documentele de stare civilă (atât de la primărie cât și de la biserică) sub pretextul că le duc la Arhivele Statului. acolo nu au ajuns însă decât 4 sau 5 catastife, restul fiind găsite pe câmp, câte au mai scăpat din focul de tabără aprins de băieți.
Recent am aflat ca mai exista recensaminte realizate intre anii 1820-1851 care se pot accesa la arhivele nationale la Iasi, pentru zona Moldovei, din pacate nu sunt complete, dar merita incercat. Mai vechi de 1800 pentru Moldova este un recensamant realizat intre anii 1772-1774 de catre rusi, cartea este tradusa in chirilica si se numeste Moldova in epoca feudalismului, Vol 7 partea 1 si partea 2 pe care le puteti gasi in format digital pe pagina bibliotecii digitale dacoromanica.ro. Cu putin noroc s-ar putea sa ajute. Alte resurse ar fi condicele vechi de la bisericile locale in care s-au tinut evidentele la botezuri, casatorii si inmormantari, pentru zona Ardealului e foarte bine, pentru Moldova sunt aproape inexistente, toate au fost predate la arhivele nationale la Iasi sau Bucuresti nu stiu sigur care din ele.
Eu m-am impotmolit pe la 1880, trebuie sa incep si eu cautarile prin arhive
)
Eu m-am impotmolit pe la 1880, trebuie sa incep si eu cautarile prin arhive