EURO - Slovenia

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

dorinn_m

Mesaj de dorinn_m »

skortzy scrie:Albania nu are ca moneda lek-ul?
In Bosnia si Hertegovina sunt marci (o marca de-a lor era egala cu o marca germana, la fel ca si o leva bulgareasca; dupa introducerea euro avem 1 EUR = 1.95583 marci = 1.95583 leva).

Tarile si teritoriile din afara UE care folosesc euro din diverse motive sunt: Andora, Monaco, San Marino, Vatican, Muntenegru, Kosovo, Guiana Fraceza, Réunion, Saint-Pierre et Miquelon, Guadelupa, Martinica, Mayotte. Dintre acestea, Monaco, San Marino si Vatican au dreptul sa bata (comande) monede cu diferite simboluri nationale pe revers, iar din 2009 probabil ca si Andora va bate monede.

Calendarul actual pentru trecerea la euro ar fi:
1 ian. 2007: Slovenia
1 ian. 2008: Cipru, Estonia, Letonia, Malta
1 ian. 2009: Slovacia, Lituania
1 ian. 2010: Cehia, Bulgaria
2011+ : Romania, Ungaria, Polonia

Design-ul reversului a fost deja ales in urmatoarele tari: Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia si Slovenia.

http://www.businessmagazin.ro/articole/ ... 910-1.html
banivechi

Mesaj de banivechi »

Articolul e la fel de profesionist scris si argumentat pe cit de profesionisti in ale economiei sint vinzatorii din pietele slovene intervievati. Autorul articolului ar putea fi surprins aflind ca slovenii, ca si ceilalti din spatiul yugoslav n-au avut absolut nici cea mai mica incredere in moneda nationala inca dinainte de 1990 , din cauza inflatiei (mai mica, e drept in Slovenia) si intotdeauna isi tineau economiile in marci, dolari, sau mai nou in euro. Asa ca...
Am baut cafea in Ljubliana cu 50 pfennigi, platita in monede de 10 pfennigi. In Ungaria la fel anii trecuti, dar in eurocenti. Populatia a adoptat si a recunoscut puterea monedei unice inainte ca "desteptii" de sus sa reuseasca sa se hotarasca.
clujsergiu

euro Estonia

Mesaj de clujsergiu »

Estonia intra in zona euro de la 01 ianuarie 2011. In link-ul de mai jos sunt imaginile monedelor care vor fi in circulatie. Din punctul meu de vedere sunt cele mai urate monede euro de circulatie si daca o sa intram si noi in zona euro probabil asa o sa arate si ale noastre :( .
http://www.ecb.europa.eu/euro/coins/html/et.en.html

Scuze daca s-a anuntat dar eu nu am gasit pe forum.
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

Daca tot s-a derapat de la tema initiala (poate ca n-ar strica eliminarea cuvantului Slovenia din titlul topicului) aduc in atentia colectionarilor (mai incepatori) de monede euro un articol aparut zilele acestea in Helsingin Sanomat:
http://www.hs.fi/english/article/Commem ... 5260483017
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''

Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
Scrie răspuns