500 Lei 1947 / COSASUL
500 Lei 1947 / COSASUL
Original sau FALS de epoca?!
http://www.ebay.com/itm/ROMANIA-500-LEI ... 3a8e05d7d2
http://www.ebay.com/itm/ROMANIA-500-LEI ... 3a8e05d7d2
-
micu_klein

Re: 500 Lei 1947 / COSASUL
Nuantele deschise si felul in care este ,,imprimata" seria vi se par OK ?!micu_klein scrie:Mie imi pare OK.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Poate a fost doar spalata. A devenit moda si la noi.
Asa este la prima vedere,dar....intreb cate bancnote ati intalnit la care s-a sters seria dupa spalare...?Aldorus scrie:Poate a fost doar spalata. A devenit moda si la noi.
A se revedea discutiile si imaginile comparative de aici;
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... als#p84055
-
micu_klein

Da, este ok. Ceea ce totusi imi confirma ca piesa este ok este faptul ca nici nu cu o imprimanta moderna nu se reuseste imprimarea la acea rezolutie( detalii ). Este clar un print de presa.
Nu neaparat de la spalare, ci se poate si de la un print slab.
Atasez o bancnota pe care am avut-o in colectie( de asemenea 1947 ) care are seria complet stearsa. La un zoom mare se vede totusi.
Atasez o bancnota pe care am avut-o in colectie( de asemenea 1947 ) care are seria complet stearsa. La un zoom mare se vede totusi.
Piesa ok, insa putin cosmetizata si prelucrata.
http://www.okazii.ro/catalog?per_page=2 ... t=ricky-bm
Mai bine taci si dai impresia ca esti prost decat sa vorbesti si sa inlaturi orice dubiu.
Mai bine taci si dai impresia ca esti prost decat sa vorbesti si sa inlaturi orice dubiu.
Da tocmai asta este problema respectivelor piese ca sant cunoscute falsuri de epoca ,foarte bine executate si nu se stie daca pe linga cele recuperate sant si ramase in circuitul de piata.micu_klein scrie:Da, este ok. Ceea ce totusi imi confirma ca piesa este ok este faptul ca nici nu cu o imprimanta moderna nu se reuseste imprimarea la acea rezolutie( detalii ). Este clar un print de presa.
Eu nu am spus si nici nu spun ca este falsa,dar NU pot sa nu remarc culorile de pe bancnota ( asemanatoare cu cele false)si faptul ca este prima bancnota intalnita ca si ORIGINALA cu seria stearsa in urma ,,cosmetizarii",sau a ,,printului slab"......
Cum se explica diferenta de imprimare a seriei din stanga bancnotei si cea din dreapta bancnotei ?
S-a folosit imprimare manuala si presiunea nu a fost uniforma ? Despre ce vorbim?
Am vazut multe bancnote originale,uzate,spalate ,dar seria era serie ....
-
hadrian_imperator

Va garantez ca bancnota e cosmetizata. Argumente:
- uitati-va cu atentie pe marginile bancnotei (in special cea de sus) si o sa vedeti "mustati". Asta e de la frecarea agresiva si copilareasca cu buretele -> bancnota a fost sigura spalata
- acest vanzator, ce banuiesc ca are doau conturi pe ebay, cumpara bancnote rare si rarute si apoi isi bate joc de ele, spalandu-le si, ceea ce chiar ma doare inima, taindu-le cu lama pe margine (asa cum faceam si eu pe la varsata de 8-9 ani cand ma jucam de restauratorul mini colectiei mele).
Daca vrea sa le infrumuseteze ii recomand sa taie max. 1 mm la ghilotina si nu cate 2-3 mm pe putin si neregulat cu lama lui boanta. Daca s-o mai gasi inca vreun "rastaurator" ca el, nu o sa mai ramana din bancntoa decat stema.
Oricum omul face pe nestutorul si daca e falsa si daca e spalata. E clar ca se ascunde ceva. Confirm insa ca are filigran, ceea ce nu exclude deloc posibilitatea existentei unui fals. Sa nu uitam ca cel mai meserias fals de epoca la aceasta bancota are filigran.
Asa cum imi spunea si un prieten sunt si eu destuld e sceptic ca bancnote de genul asta peste VF sunt originale. M-am mai intepat cu live-note care a vandut un fals fotocopiat. Insa ca orice vanzator profesionist mi-a dat toti banii inapoi + posta. De aia am si cumparat, desi observasem clar din poza ca desenul e diferit fata de original (a se vedea discutiile de pe acest forum in acest sens). Dar mi-am zis: daca nu pierd nimic dece sa nu incerc, poate totusi am eu orbul gainilor si bancnota e in ordine. Insa nimic nu era in ordine: filigran ioc, hartie ieftina casanta, imprimare prin (probabil) fotocopiere (insa singur nemoderna; e genul acest la fotocopiere dinainte de 1980).
toata stima (si scuzati erorile de tastare; nu am timp sa mai si corectez)
- uitati-va cu atentie pe marginile bancnotei (in special cea de sus) si o sa vedeti "mustati". Asta e de la frecarea agresiva si copilareasca cu buretele -> bancnota a fost sigura spalata
- acest vanzator, ce banuiesc ca are doau conturi pe ebay, cumpara bancnote rare si rarute si apoi isi bate joc de ele, spalandu-le si, ceea ce chiar ma doare inima, taindu-le cu lama pe margine (asa cum faceam si eu pe la varsata de 8-9 ani cand ma jucam de restauratorul mini colectiei mele).
Daca vrea sa le infrumuseteze ii recomand sa taie max. 1 mm la ghilotina si nu cate 2-3 mm pe putin si neregulat cu lama lui boanta. Daca s-o mai gasi inca vreun "rastaurator" ca el, nu o sa mai ramana din bancntoa decat stema.
Oricum omul face pe nestutorul si daca e falsa si daca e spalata. E clar ca se ascunde ceva. Confirm insa ca are filigran, ceea ce nu exclude deloc posibilitatea existentei unui fals. Sa nu uitam ca cel mai meserias fals de epoca la aceasta bancota are filigran.
Asa cum imi spunea si un prieten sunt si eu destuld e sceptic ca bancnote de genul asta peste VF sunt originale. M-am mai intepat cu live-note care a vandut un fals fotocopiat. Insa ca orice vanzator profesionist mi-a dat toti banii inapoi + posta. De aia am si cumparat, desi observasem clar din poza ca desenul e diferit fata de original (a se vedea discutiile de pe acest forum in acest sens). Dar mi-am zis: daca nu pierd nimic dece sa nu incerc, poate totusi am eu orbul gainilor si bancnota e in ordine. Insa nimic nu era in ordine: filigran ioc, hartie ieftina casanta, imprimare prin (probabil) fotocopiere (insa singur nemoderna; e genul acest la fotocopiere dinainte de 1980).
toata stima (si scuzati erorile de tastare; nu am timp sa mai si corectez)