Gheara din monetarie

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

capa

Gheara din monetarie

Mesaj de capa »

Stie cineva ce anume produce semnele acestea pe unele monede?

Dau un exemplu mai jos, dar am vazut la mai multe, din surse distincte, din perioade diferite.
Gheara_2.jpg
Gheara_1.jpg
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
banivechi

Re: Gheara din monetarie

Mesaj de banivechi »

In engleza li se spune "contact marks" sau "bag marks" si sint definite drept rezultatul transportului in saci, a sortarii sau numararii mecanice din monetarie sau banca. O moneda cu contact marks nu va trece niciodata de MS 60 sau MS 61:
Silver coins are often plagued by contact marks. Large silver coins may have numerous coin contact marks, combined with coin-on-coin friction. These marks may be large, long, and deep. When they are severe, the coin's grade may be no higher than MS-60 or MS-61 and they may occasionally become so severe that PCGS will not grade them. Since silver is easily marked, it is often impossible to tell whether the contact marks are the result of another coin or a foreign object. If the striking object is a coin with a reeded edge, the resultant marks often are simply the "imprint" of the reeding. With smaller silver coins, it is difficult to determine the striking object, the main concern being the number, size, and location of the marks.

Coin-on-coin contact is very common on silver coins. On Bust coinage, this sometimes accounts for most of the contact marks. The cheek of Miss Liberty on Capped Bust half dollars and other Bust coinage is seen with this coin-on-coin friction in nearly all Uncirculated grades. Morgan dollars almost always have luster breaks on the hair above the ear and on the breast feathers. Of course, the larger silver coins will have more of this type of contact than will smaller coins. Storage in rolls became commonplace within the last century, "localizing" the contact areas. Fewer "bag" marks are the result of placing coins in rolls, although the high points probably receive slightly more coin-on-coin friction in this storage method.
Sursa: http://www.pcgs.com/News/Examining-Cont ... s-On-Coins
thebluelion

Mesaj de thebluelion »

banivechi scrie:In engleza li se spune "contact marks" sau "bag marks" si sint definite drept rezultatul transportului in saci, a sortarii sau numararii mecanice din monetarie sau banca. O moneda cu contact marks nu va trece niciodata de MS 60 sau MS 61:
Nimic mai fals: moneda in cauza a luat MS63, aveti si dovada aici:
http://coins.ha.com/itm/romania/world-c ... 38-36172.s

Asta inseamna ca cei de la NGC stiu de la ce anume au provenit acele urme, si nu descalifica piesa din cauza lor. Acele urme nu sunt nicidecum contact sau bag marks, sunt cu totul altceva, problema este ce???

Voi reveni cu un scan facut la o moneda de 500 lei 1945, UNC, luciu superb, dar care are exact aceleasi urme.

Domnule capa, m-am uitat mai atent si am vazut 4 urme similare pe aceeasi fata a monedei de 5 lei 1906...
Fişiere ataşate
piesa_gheara.jpg
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Pot sa fie BAG MARKS chiar daca NGC a cotat moneda MS63 (au mai dat-o ei in bara cu destule gradari).
Moneda are muchia zimtata. Ar fi interesant de vazut daca alte monede la care apar aceste semne au si ele muchia zimtata (ca 500 lei 1945). Semnele pot proveni si de acolo, de la contactul cu zimtii altei monede in sac.
banivechi

Mesaj de banivechi »

thebluelion scrie: Nimic mai fals: moneda in cauza a luat MS63, aveti si dovada aici:
http://coins.ha.com/itm/romania/world-c ... 38-36172.s

Asta inseamna ca cei de la NGC stiu de la ce anume au provenit acele urme, si nu descalifica piesa din cauza lor. Acele urme nu sunt nicidecum contact sau bag marks, sunt cu totul altceva, problema este ce???
Inainte de a va grabi sa dati replici atit de categorice cititi cu atentie tot ce e scris in rapunsul meu. " When they are severe, the coin's grade may be no higher than MS-60 or MS-61 and they may occasionally become so severe that PCGS will not grade them". Ori n-au considerat acele zgirieturi severe, ori, fiind vorba de o moneda care nu e americana au facut o gradare mai relaxata.
thebluelion

Mesaj de thebluelion »

Aldorus scrie:Pot sa fie BAG MARKS chiar daca NGC a cotat moneda MS63 (au mai dat-o ei in bara cu destule gradari).
Moneda are muchia zimtata. Ar fi interesant de vazut daca alte monede la care apar aceste semne au si ele muchia zimtata (ca 500 lei 1945). Semnele pot proveni si de acolo, de la contactul cu zimtii altei monede in sac.
Ok, sa zicem ca provin de la alte monede cu muchia zimtata... dar mereu numai cate 3 semne??? Mi se pare mult prea mare coincidenta.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Pai exista sanse sa intre in contact moneda intr-un punct cu mai mult de 3 zimti de la o alta moneda identica?
thebluelion

Mesaj de thebluelion »

Aldorus scrie:Pai exista sanse sa intre in contact moneda intr-un punct cu mai mult de 3 zimti de la o alta moneda identica?
La cat sunt de adanci urmele, ar fi putut sa fie si 4, 5 zimti. Nu stiu daca ati vazut live o astfel de moneda, sa va dati seama ca nu au cum sa existe acele semne de la o alta moneda, cu asemenea adancime; mai ales, in cazul meu, cea de 500 lei 1945 are muchia intai neteda, apoi incep zimtii. Am atasat si scan la moneda mea, poate ajuta.
Fişiere ataşate
500lei1945-gheara.jpg
PRONUMISMATICA
Site Admin

Ar fi interesant de vazut, puteti eventual incerca cu o alta moneda identica, daca zimtii se potrivesc (distanta dintre ele) in acele gauri. Daca nu se potrivesc, atunci pica ipoteza asta.
banivechi

Mesaj de banivechi »

"In engleza li se spune "contact marks" sau "bag marks" si sint definite drept rezultatul transportului in saci, a sortarii sau numararii mecanice din monetarie sau banca".
Cine stie ce rotita de la vreo masinarie de sortat/numarat sau chiar de scos din presa o fi lasat urmele alea, intr-o perioada in care rolele de cauciuc inca nu existau.
george_s321

Mesaj de george_s321 »

Partea cu "bag marks" mi se pare SF.Unde sunt acei zimti in relief si atat de ascutiti incat sa faca asa urme?Mi se pare absolut imposibila aceasta varianta.O banda care sa transporte monedele si care sa aiba un mecanism in care sa se blocheze o moneda imi pare mult mai plauzibila ca si alte eventual 100 alte variante.Si monedele recente au bag marks fara numar dar sunt bag marks nu urme de grizzly.
capa

Mesaj de capa »

Va multumesc pentru raspunsuri.

In legatura cu ipoteza zimtilor:

1. contactele sunt profunde, indicand o presiune sau o forta de lovire foarte mare.
2. zimtii ar trebui sa fie dungi, nu mici triunghiuri, daca monedele ar fi perpendiculare. Nefiind perpendiculare, pare mai credibila alunecarea/ricoseul decat intrarea in profunzime.
3. asa cum sunt 3, ar putea si 2 sau, la limita 4. 3 indica contactul central fix pe un zimte, 2 ar indica contactul central fix intre 2 zimti.

Dar, asa cum spunea dl. Aldor, ar trebui vazut daca pasii zimtilor se potrivesc. 500 lei 1945 are, de obicei, niste zimti foarte stersi.
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
mihaiz
*
*

Mesaj de mihaiz »

Credeti ca urmele de pe aceasta moneda sunt asemanatoare?
https://www.kuenker.de/img/00080/01068q00.jpg
Mihai.
thebluelion

Mesaj de thebluelion »

Aldorus scrie:Ar fi interesant de vazut, puteti eventual incerca cu o alta moneda identica, daca zimtii se potrivesc (distanta dintre ele) in acele gauri. Daca nu se potrivesc, atunci pica ipoteza asta.
Am verificat, distanta se potriveste, dar nu si latimea gaurii lasate, este mult mai mare decat latimea unui zimt.
mihaiz scrie:Credeti ca urmele de pe aceasta moneda sunt asemanatoare?
https://www.kuenker.de/img/00080/01068q00.jpg
Mihai.
Sunt asemanatoare urmele, iar rubla din 1921 nu are zimti, deci au provenit din alta parte. La aceasta moneda sunt mult prea multe urme si nu se aseamana: cand 3, cand 4 urme, cand urme paralele si subtiri, cand oblice pe extremitati si mai late, deci au fost facute de lucruri/obiecte diferite...
laurentiu c

Mesaj de laurentiu c »

Silver Dollar -"contact marks
Fişiere ataşate
DSCF5313.JPG
DSCF5314 - Copie.JPG
laurentiu c
Scrie răspuns