Ce mai gasim pe strazi...
Ce mai gasim pe strazi...
Saptamana aceasta am gasit intr-o rigolo in orasul Scotian in care locuiesc o mica moneda de argint - 3 pence 1919... Nu e valoroasa - un F deci undeva la 1.5 GBP - sa spunem 8 RON...
Dar intamplarea mi-a amintit de cum am gasit in perioada tarzie a comunismului un 50 de bani 1910-14 in restul de la paine - patinat spre gri foarte inchis - probabil ca circulat mult timp ca un 15 bani (asi zice eu acum din amintiri)...
Asa ca "just for fun"... banuiesc ca nu sunt singurul norocos care inca mai gaseste -"masa monetara" numismatica in "circulatie" sau in rigole...
Aveti si voi de povestit cate ceva de felul acesta?
Nota: descoperirile cu detectorul de metale prin pamant sau cele prin poduri, mostenieri, etc nu se pun... eu chiar intreb de ce s-a gasit pe strazi... in circulatie sau "adus de ploaie" (asa cum imi povestea tatal meu ca mai gasea maruntis dupa ploaie)...
Dar intamplarea mi-a amintit de cum am gasit in perioada tarzie a comunismului un 50 de bani 1910-14 in restul de la paine - patinat spre gri foarte inchis - probabil ca circulat mult timp ca un 15 bani (asi zice eu acum din amintiri)...
Asa ca "just for fun"... banuiesc ca nu sunt singurul norocos care inca mai gaseste -"masa monetara" numismatica in "circulatie" sau in rigole...
Aveti si voi de povestit cate ceva de felul acesta?
Nota: descoperirile cu detectorul de metale prin pamant sau cele prin poduri, mostenieri, etc nu se pun... eu chiar intreb de ce s-a gasit pe strazi... in circulatie sau "adus de ploaie" (asa cum imi povestea tatal meu ca mai gasea maruntis dupa ploaie)...
Orice stiinta este un sistem de ipoteze; orice filozofie, un pariu cu timpul. Sistemele se pot substitui iar pariurile se pierd de obicei - parafrazandu-l pe Julio Cortázar via „Mironositele” de Federico Andahazi
Re: Ce mai gasim pe strazi...
Mie in Italia mi s-a intamplat sa imi dea rest, in locul monedei de 2 euro, vechile 500 lire si chiar si vechii 10 franci francezi in locul celei de 1 euro 
Dar cel mai hazliu a fost cand la un market in locul moendei de 1 cent mi s-a dat banul nostru romanesc
)
Dar cel mai hazliu a fost cand la un market in locul moendei de 1 cent mi s-a dat banul nostru romanesc
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Eu am gasit la tara (com Unirea, jud. Alba) in noroiul de pe strada acum vreo 25 de ani o bancnota de 20 coroane 1913, frumos impaturita in 4.
-
Raskolnikov21

Sunt originar de la tara din judetul Bacau, dintr-un sat de pe Valea Trotusului. Acum vre-o 18 ani cand abia incepusem sa ma cuprinda marea pasiune a colectionatului, am gasit in noroiul din fata unei cismele la care se adapau animalele satului, o moneda de 50 bani 1873. Era stearsa rau de tot ,,saraca,, si valoarea nominala nu se mai cunoastea. A stat la loc de cinste in colectia mea multa vreme si cred ca o mai am si acum.
Mai tarziu, am avut parte de o surpriza la fel de placuta in timp ce adunam [i]perje[/i] din livada gospodariei; Printre samburii uscati si inegriti de vreme, zacea o moneda de 1 banu 1867 H. Am ramas uimit de cat de bine conservata era, are o patina albastru inchis spre negru si toate detaliile sunt perfecte. Am pastrat-o si inca o mai am, de fapt este singura moneda de 1 banu 1867 din colectia mea si cred ca nu as schimba-o pe una cu luciu de batere.
Mai tarziu, am avut parte de o surpriza la fel de placuta in timp ce adunam [i]perje[/i] din livada gospodariei; Printre samburii uscati si inegriti de vreme, zacea o moneda de 1 banu 1867 H. Am ramas uimit de cat de bine conservata era, are o patina albastru inchis spre negru si toate detaliile sunt perfecte. Am pastrat-o si inca o mai am, de fapt este singura moneda de 1 banu 1867 din colectia mea si cred ca nu as schimba-o pe una cu luciu de batere.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Bunicul mi-a povestit de mai multe ori ca in fiecare primavara dupa ce se topea zapada din gradina (Razboieni, jud. Alba) gaseau cate o moneda-doua romana. Au gasit si cateva dacice, dar foarte putine. Prin anii 80-90 un arheolog de la Alba le-a imprumutat pentru studiu cu promisiunea ca i le inapoiaza dupa scurt timp. Nu stiu unde au ajuns monedele si unde sunt acum dar sunt convins ca nu-s pe inventarul muzeului.
Eu n-am avut asa noroc sa gasesc monede romane sau dacice in aratura, nu am gasit decat o moneda de 1 filler din 1893.
Eu n-am avut asa noroc sa gasesc monede romane sau dacice in aratura, nu am gasit decat o moneda de 1 filler din 1893.
-
KLARK
am gasit multe monede in conditii interesante. dar sa incep cu cele primite rest:
in Bucuresti in urma cu 2 ani am primit 1 Dinar Macedonia drept 50 Bani. sunt identice ca dimensiuni si metal. apoi de 2-3 ori am primit 1 sau 2 eurocenti drept 5 Bani.
Alta data eu am fost cel ce a dat din greseala 1 Leu 1995 drept 5 Bani. dar vanzatoarea a fost amabila si mi-a inapoiat moneda.
apoi monedele gasite...: cand eram mic (8-9 ani) am gasit o moneda mica din Uruguay; in urma cu un an am gasit langa Hotelul Novotel din Bucuresti o moneda de 2 Sheqalim din Israel; pe Bulevardul Magheru am gasit o moneda de 5 Kurus noi Turcia; in comuna Bolovani, jud, Dambovita pe o brazda proaspat sapata era o rondea ce s-a dovedit a fi o moneda de 5 bani 1867 Watt & Co. in stare foarte buna doar ca era afectata de boala bronzului.
in Bucuresti in urma cu 2 ani am primit 1 Dinar Macedonia drept 50 Bani. sunt identice ca dimensiuni si metal. apoi de 2-3 ori am primit 1 sau 2 eurocenti drept 5 Bani.
Alta data eu am fost cel ce a dat din greseala 1 Leu 1995 drept 5 Bani. dar vanzatoarea a fost amabila si mi-a inapoiat moneda.
apoi monedele gasite...: cand eram mic (8-9 ani) am gasit o moneda mica din Uruguay; in urma cu un an am gasit langa Hotelul Novotel din Bucuresti o moneda de 2 Sheqalim din Israel; pe Bulevardul Magheru am gasit o moneda de 5 Kurus noi Turcia; in comuna Bolovani, jud, Dambovita pe o brazda proaspat sapata era o rondea ce s-a dovedit a fi o moneda de 5 bani 1867 Watt & Co. in stare foarte buna doar ca era afectata de boala bronzului.
Ultima oară modificat 16 Feb 2015, 16:56 de către KLARK, modificat 1 dată în total.
Pe strazile din Iasi am gasit monede din Republica Moldova, a caror valoare nominala n-o mai retin, dar si din Danemarca, o coroana cred. In Bacau am primit rest o moneda din Singapore, cred ca un cent.
Cind eram copil m-au trimis ai mei cu gunoiul intr-o seara. Am ridicat capacul de la tomberon si inauntru printre coji de cartofi erau cam 50 monede kreuzeri de cupru austrieci. Le am si acum in mare parte.
La New York am gasit in parcare un Wheat Cent 1917, iar rest am primit centi canadieni si centesimos panamezi. In 3 ani nu am primit rest nici macar o moneda de 1 dolar, insa am gasit una pe jos la iesire din metrou
.La Praga am gasit 10 copeici rusesti, iar la Munchen 10 Groschen austrieci.
La New York am gasit in parcare un Wheat Cent 1917, iar rest am primit centi canadieni si centesimos panamezi. In 3 ani nu am primit rest nici macar o moneda de 1 dolar, insa am gasit una pe jos la iesire din metrou
In urma cu mai multi ani,ma mutasem intr-un apartament intr-o vila veche.si la un moment dat mi s-a ars siguranta la lumina.cind am desfacut busonul de la tablou,surpriza,in interior ca si capacel la siguranta,era o moneda de 5 centi,un buffalo,nu-i mai retin exact anul,193si ceva parca.si culmea,era intr-o stare foarte buna(cu exceptia semnelor lasate de arcul electric,banuiesc)
Prima moneda gasita pe strada a fost 1 heller din 189siceva. Am gasit in zona Universitate 1 yuan 2009, pe care il pastrez la chei ca moneda mea norocoasa. In gradina am gasit o moneda de 500 lei 1944. In USA am gasit peste 30 de dolari de diferite valori, pe marginea autostrazii.....
A... si era sa uit, ieri am gasit pe Bulevardul Carol un 2 lei 1901 cu luciu de batere ......
A... si era sa uit, ieri am gasit pe Bulevardul Carol un 2 lei 1901 cu luciu de batere ......
Trebuia sa mai cautati putin... cine a venit dupa d-vs a gasit si 3 poli 1868 perfect uncComboloi scrie:A... si era sa uit, ieri am gasit pe Bulevardul Carol un 2 lei 1901 cu luciu de batere ......