LICITATII EBAY INTERESANTE
-
george_s321

Re: LICITATII EBAY INTERESANTE
As remarca faptul ca desi monedele erau de calitate deosebita nu au dat automat 65/66.Au luat 63/64.KN-ul d-lui lissner e superb.Inteleg ca nu ar fi 66.Cat este atunci?64?70 e clar ca nu o sa vedem daca nu mergem acum la BNR.Probabil nici 69 chiar si la NGC,PCGS.68 sunt patru monede acum dar intelegem ca nu ar fi 68 si probabil nici 67.Eu am 8 MS67 si una din monedele 68.O sa ma uit cu atentie la ele sa vad cam ce le lipseste. Nu am vazut defecte si nici contacte la ele.Scoatem contactele de pe avers la KN si de la 64 ajungem la 65.Apoi ce facem pana la 66?5 lei 1880 din poze e MS64.Are cateva contacte pe avers.Are putina uzura,foarte putina ca fost moneda la care am zis oaaau cand am vazut cu lupa "Nihil sine deo".I-au dat 64 dar gradeaza prea lejer deci concluzionez ca e pe la 61/62.In ce priveste cutiutele eram si eu contra acu 3 ani cam.Poate o fi contat la mine faptul ca tineam monedele in capsule si le mai scoteam fara manusi sa le fac poze.Asa am pus pe "H" o amprenta frumusica,25 bani 1953 a inceput sa se intunece iar de cativa bani 1900 nu mai spun.Poate acum cu manusi si cartonase ar fi altfel dar in capsula moneda ramane neatinsa.
Pentru domnul dsdev:
Intrebarea nu a fost tendentioasa. nu ma indoiesc de asta.
Nu pot sa remarc insa ca dvs. ca si alti colegi de pe forum aveti tendinta de a acorda prea multa incredere firmelor de gradare. Va spun foarte sincer referitor la moneda mea (care este frumoasa intradevar) evaluind dupa criterii stricte nu este 66 ci undeva la 64/65 BU cinstit.
Pentru mine, cu putine exceptii, o moneda UNC este de la ngc/pcgs64 in sus. Ce este sub e AU XF/UNC sau chiar mai jos.
Sunt enorm de multe monede gradate prost care incanta ochii neavizati (nu ma refer la dvs) prin prisma certificatului dat de NGC, PCGS sau altele. Cu timpul o sa-mi dati dreptate. Suntem colectionari de monede si nu de cutiute, cel putin eu asa cred.
Dar la urma urmei fiecare colectioneaza ce-i place.
Pe mine de exemplu ma incanta mai mult o moneda sa zicem AU sau UNC normal doar cu cateva contacte, patina uniforma etc (care deobicei sunt mult mai rare - de ex. polii 83,90) decat un MSXX "superior" dar plin de zgarieturi, pete de oxid.
Referitor la curatarea monedelor: prefer oricand o moneda curatata in baie (chimic) sau cu ultrasunete decat una cu patina "dubioasa" care poate ascunde multe. Sunt atatea tehnici de patinare in ziua de azi ca nici expertii de la firmele de mai sus nu le mai deosebesc de cele autentice. Sunt articole pe aceasta tema. Asta nu inseamna ca imi curat monedele, evident.
Dar iarasi este doar parerea mea
Spor la colectionat
Intrebarea nu a fost tendentioasa. nu ma indoiesc de asta.
Nu pot sa remarc insa ca dvs. ca si alti colegi de pe forum aveti tendinta de a acorda prea multa incredere firmelor de gradare. Va spun foarte sincer referitor la moneda mea (care este frumoasa intradevar) evaluind dupa criterii stricte nu este 66 ci undeva la 64/65 BU cinstit.
Pentru mine, cu putine exceptii, o moneda UNC este de la ngc/pcgs64 in sus. Ce este sub e AU XF/UNC sau chiar mai jos.
Sunt enorm de multe monede gradate prost care incanta ochii neavizati (nu ma refer la dvs) prin prisma certificatului dat de NGC, PCGS sau altele. Cu timpul o sa-mi dati dreptate. Suntem colectionari de monede si nu de cutiute, cel putin eu asa cred.
Dar la urma urmei fiecare colectioneaza ce-i place.
Pe mine de exemplu ma incanta mai mult o moneda sa zicem AU sau UNC normal doar cu cateva contacte, patina uniforma etc (care deobicei sunt mult mai rare - de ex. polii 83,90) decat un MSXX "superior" dar plin de zgarieturi, pete de oxid.
Referitor la curatarea monedelor: prefer oricand o moneda curatata in baie (chimic) sau cu ultrasunete decat una cu patina "dubioasa" care poate ascunde multe. Sunt atatea tehnici de patinare in ziua de azi ca nici expertii de la firmele de mai sus nu le mai deosebesc de cele autentice. Sunt articole pe aceasta tema. Asta nu inseamna ca imi curat monedele, evident.
Dar iarasi este doar parerea mea
Spor la colectionat
Ultima oară modificat 01 Mar 2015, 11:12 de către lissner, modificat 1 dată în total.
-
george_s321

Intr-o discutie anterioara am precizat ca partea cu "nu curatati sub nici o forma o moneda" mi se pare o tampenie.Eu am luat un 50 bani 1911 negru,murdar rau.L-am spalat doar si a iesit moneda frumoasa cu luciu.A luat MS65 la NGC dar l-am vandut pentru ca mi s-a parut grad cam usor acordat si ca nu merita tinut pentru grad.Am 50 bani 1910 MS65 dar 1911 inca nu.Oricum moneda buna.Daca scot leu 76 din pamant nu il las cu strat de lut pe el ca nu e voie sa il spal.Desigur frecatul cu carpa e alta treaba. Legat de grad dat de NGC sau PCGS cu siguranta trebuie analizata moneda si nu gradul.Concluzia este ca se gradeaza cu oarecare lejeritate iar uneori o iau pe aratura rau de tot si sunt monede care nu merita gradul nu cu 1 grad ci cu mult.Exista MS-uri multe care nu trebuiau sa ia grad, lucru mai grav decat MS-uri care trebuiau sa fie AU.
Domnule George,
Se gradeaza cu mult prea mare lejeritate !
Ganditi-va la o moneda oarecare, dintr-o tara oarecare, rara si scumpa in orice stare. Cam ce diferenta de pret ar fi intre MS 63 si MS 64 ?
poate fi si dublu sau chiar mai mult
De asta nu-i joaca cu evaluarile astea
Se gradeaza cu mult prea mare lejeritate !
Ganditi-va la o moneda oarecare, dintr-o tara oarecare, rara si scumpa in orice stare. Cam ce diferenta de pret ar fi intre MS 63 si MS 64 ?
poate fi si dublu sau chiar mai mult
De asta nu-i joaca cu evaluarile astea
La fel cum gradeaza NGC sau PCGS probabil la fel gradam si noi. Poate eu o moneda o consider AU iar alt coleg o va considera UNC. Desigur in cazul lor vorbim de gradari... profesionale. Dar sa nu uitam ca sunt oameni si ei, oameni care au diferite puncte de a valuta o moneda. De exemplu eu nu sunt de acord cu PF la unele monede care... nu au foat batute cu tehnica proof si deci nu sunt proof. Ca sunt prooflike... e alta mancare de peste. Mi se pare mai corect cum a facut PCGS care a trecut la SP - specimen strike la asa zisele prooflike-uri. Si da, dau dreptate celor care spun si sustin ca ar trebui sa fim colectionari de monede si nu de grade/capsule.
Pentru domnul lissner. Am spus / recunoscut anterior, in acest topic, faptul ca unele monede gradate au fost aranjate (prin asta intelegand patinata artificiala si/sau curatare chimica).
Pentru a contra-balansa cele spuse de dvs:
- in cazul meu, timpul nu imi permite sa bat targurile / tara pentru a-mi alege cu lupa fiecare moneda, drept urmare cumpar si prin licitatii online / email, deci ma bazez pe pozele trimise de vanzatori. Nu este tocmai cea mai buna fericita situatie, insa atat imi permite timpul. Insa, asa cum s-a inventat curatatul chimic sau patinarea artificiala, tot la fel de bine exista Photoshop sau unghiuri de pozat din care o piesa AUNC poate parea BU. Pana si felul in care care lumina pe o piesa ii poate schimba mult aspectul, culoarea, patina.
- multi colectionari vand monede negradate pretinzand ca sunt UNC si / sau ca ar lua nu stiu ce grad mare la o eventuala gradare. Am avut discutii de-a dreptul stupide cu diversi vanzatori care se fac ca nu vad niste zgarieturi / urme evidente si o tin pe a lor ca moneda este "neatinsa".
- asa cum exista monede curatate sau patinate artificial care trec gradarea la NGC/PCGS, la fel exista colectionari care vand monede scoase din capsule (gradate cu Details, deci practic fara grad) drept UNC curat. Asa cum nici cei de la NGC/PCGS nu pot determina 100% daca o moneda a fost aranjata sau nu, eu ca si colectionar cu atat mai putin cred ca pot face asta. Cel mult, pot sa evit anumite tipare de patina, cumva mai intalnite la monedele aranjate.
- totusi, diferentele discutabile intre gradarea NGC / PCGS si estimarea facuta de un ochi experimentat este mai mica de multe ori decat diferenta dintre o moneda negradata vanduta ca fiind UNC/BU si gradul (mai mic) pe care l-ar lua la o eventuala gradare. Mai exact, la preturi asemanatoare, prefer o moneda gradata MS65 care poate este doar un MS63, in locul unei monede vanduta ca BU care poate ar lua UNC Details.
- in completarea afirmatiei de mai sus, nu pot sa nu remarc faptul ca, din pacate, multi colectionari sunt de-a dreptul optimisti in evaluarea propriilor piese negradate, cerand preturi in concordanta cu propriile evaluari. Sincer, m-am saturat sa imi pierd timpul contrazicandu-ma sau explicand de ce nu voi plati pret de BU pentru o piesa care nu este deloc asa ceva, de multe ori spre indignarea vanzatorului care (deh!) se simte jignit.
- mi se pare mai usor sa revinzi o piesa comuna gradata decat una negradata, drept urmare iti poti recupera mai repede investitia in acea moneda, in cazul in care gasesti alta mai buna.
- incapsularea monedei aduce totusi un grad crescut de prezervare in timp. Nu spun ca nu se poate obtine acelasi lucru si fara incapsulare, insa altfel manuiesti niste cutii de plastic si altfel re-organizezi o colectie de proofuri in cartonase...
- cred ca mai conteaza foarte mult si cum isi incepe fiecare colectia... pentru un colectionar cu multi ani vechime, care a apucat deja sa colectioneze mii de piese neincapsulate, efectiv nu ar avea absolut nici un sens sa cheltuiasca mii de euro doar ca sa isi gradeze colectia. Ar avea sens sa faca asta doar la anumite piese mai rare pe care ar dori sa le comercializeze, tocmai pentru a obtine un pret bun... Si atunci intreb: daca X, ca vanzator si colectionar cu vechime, observa ca multi cumparatori prefera piesele gradate, de ce nu trimite doar acele piese la gradat, tocmai ca sa inchida gura carcotasilor si mai ales sa obtina un pret mai bun? Repet, nu ma refer la preferinta fiecaruia pentru colectia personala, ci la monedele ce se doresc a fi vandute la pret de UNC / BU. Cu atat mai mult cu cat, asa cum spuneti si dvs, cei de la NGC / PCGS sunt cam prea optimisti in acordarea gradelor! Nu ar avea nimic de pierdut, nu?
Pentru a contra-balansa cele spuse de dvs:
- in cazul meu, timpul nu imi permite sa bat targurile / tara pentru a-mi alege cu lupa fiecare moneda, drept urmare cumpar si prin licitatii online / email, deci ma bazez pe pozele trimise de vanzatori. Nu este tocmai cea mai buna fericita situatie, insa atat imi permite timpul. Insa, asa cum s-a inventat curatatul chimic sau patinarea artificiala, tot la fel de bine exista Photoshop sau unghiuri de pozat din care o piesa AUNC poate parea BU. Pana si felul in care care lumina pe o piesa ii poate schimba mult aspectul, culoarea, patina.
- multi colectionari vand monede negradate pretinzand ca sunt UNC si / sau ca ar lua nu stiu ce grad mare la o eventuala gradare. Am avut discutii de-a dreptul stupide cu diversi vanzatori care se fac ca nu vad niste zgarieturi / urme evidente si o tin pe a lor ca moneda este "neatinsa".
- asa cum exista monede curatate sau patinate artificial care trec gradarea la NGC/PCGS, la fel exista colectionari care vand monede scoase din capsule (gradate cu Details, deci practic fara grad) drept UNC curat. Asa cum nici cei de la NGC/PCGS nu pot determina 100% daca o moneda a fost aranjata sau nu, eu ca si colectionar cu atat mai putin cred ca pot face asta. Cel mult, pot sa evit anumite tipare de patina, cumva mai intalnite la monedele aranjate.
- totusi, diferentele discutabile intre gradarea NGC / PCGS si estimarea facuta de un ochi experimentat este mai mica de multe ori decat diferenta dintre o moneda negradata vanduta ca fiind UNC/BU si gradul (mai mic) pe care l-ar lua la o eventuala gradare. Mai exact, la preturi asemanatoare, prefer o moneda gradata MS65 care poate este doar un MS63, in locul unei monede vanduta ca BU care poate ar lua UNC Details.
- in completarea afirmatiei de mai sus, nu pot sa nu remarc faptul ca, din pacate, multi colectionari sunt de-a dreptul optimisti in evaluarea propriilor piese negradate, cerand preturi in concordanta cu propriile evaluari. Sincer, m-am saturat sa imi pierd timpul contrazicandu-ma sau explicand de ce nu voi plati pret de BU pentru o piesa care nu este deloc asa ceva, de multe ori spre indignarea vanzatorului care (deh!) se simte jignit.
- mi se pare mai usor sa revinzi o piesa comuna gradata decat una negradata, drept urmare iti poti recupera mai repede investitia in acea moneda, in cazul in care gasesti alta mai buna.
- incapsularea monedei aduce totusi un grad crescut de prezervare in timp. Nu spun ca nu se poate obtine acelasi lucru si fara incapsulare, insa altfel manuiesti niste cutii de plastic si altfel re-organizezi o colectie de proofuri in cartonase...
- cred ca mai conteaza foarte mult si cum isi incepe fiecare colectia... pentru un colectionar cu multi ani vechime, care a apucat deja sa colectioneze mii de piese neincapsulate, efectiv nu ar avea absolut nici un sens sa cheltuiasca mii de euro doar ca sa isi gradeze colectia. Ar avea sens sa faca asta doar la anumite piese mai rare pe care ar dori sa le comercializeze, tocmai pentru a obtine un pret bun... Si atunci intreb: daca X, ca vanzator si colectionar cu vechime, observa ca multi cumparatori prefera piesele gradate, de ce nu trimite doar acele piese la gradat, tocmai ca sa inchida gura carcotasilor si mai ales sa obtina un pret mai bun? Repet, nu ma refer la preferinta fiecaruia pentru colectia personala, ci la monedele ce se doresc a fi vandute la pret de UNC / BU. Cu atat mai mult cu cat, asa cum spuneti si dvs, cei de la NGC / PCGS sunt cam prea optimisti in acordarea gradelor! Nu ar avea nimic de pierdut, nu?
Daca imi vand masina, pot sa pun un bid mai mare...
-
george_s321

Exista si colectionari de grade.Acum daca pe unii nu ii deranjeaza ca o moneda gradata MS e de fapt vopsita si plina de hairlines e problema lor.Cu siguranta trebuie analizata moneda si nu gradul.Unii care gradeaza or fi gradat monede si dupa o betie crunta sau fara ochelari ca asa pare uneori.Fiecare trebuie sa decida ce tine in colectie.Daca eu am insa 4 monede absolut impecabile si le gradez 3 MS67 si una MS68 pastrez MS68 ca imi inchipui ca au vazut ei ceva acolo ce a diferentiat acea moneda.
Pentru domnul dsdev:
Apreciez raspunsul dvs. pertinent.
Fiecare colectioneaza ce-i place, in starea care-i place isi organizeaza colectia cum vrea, evident
Colectionarii se deosebesc intre ei. Ar fi o greseala sa-i aducem la numitor comun.
Cu gradarile treaba sta cam asa: dvs ati da dublu sau triplu pe o moneda gradata de 2 ori la care i s-a ridicat gradul cu o treapta sau doua?
Apreciez raspunsul dvs. pertinent.
Fiecare colectioneaza ce-i place, in starea care-i place isi organizeaza colectia cum vrea, evident
Colectionarii se deosebesc intre ei. Ar fi o greseala sa-i aducem la numitor comun.
Cu gradarile treaba sta cam asa: dvs ati da dublu sau triplu pe o moneda gradata de 2 ori la care i s-a ridicat gradul cu o treapta sau doua?
Ultima oară modificat 01 Mar 2015, 19:11 de către lissner, modificat de 2 ori în total.
-
george_s321

Nu stiu la ce monede va ganditi dar daca spuneti de 1 grad sau doua in plus fata de prima gradare inca nu stiti multe.Eu stiu monede care au sarit 5 grade la a doua gradare ca sa nu spun de details.Stiu si moneda care a luat details initial si MS65 pentru ca a fost curatata profesionist intre timp.Asta ar fi mai putin grav fata de alte situatii care nu au justificare.Inteleg un evaluator mai exigent sa dea 1 grad in minus,4-5 grade insa nu pot fi justificate.
In primul rand ca nu as plati mult pe o moneda decat daca imi place mult, indiferent de grad si indiferent daca este gradata sau nu. In nici un caz nu as plati sau nu as cere dublu sau triplu doar pentru un grad in plus sau in minus. Ah, daca sa zicem moneda X este foarte rara si este in grad MS66, daca urmatoarea gradata este MS62, daca stiu ca mi-ar pica extrem de greu in mana o astfel de piesa chiar si negradata, poate atunci as plati dublu sau triplu. Desi trebuie sa imi placa mult piesa in sine ca sa fiu impacat cu diferenta de pret. Dar, mai degraba as face asta decat sa dau dublu sau triplu pe o piesa negradata al carui vanzator insista ca ar lua MS66lissner scrie:Pentru domnul dsdev:
Fara ca asta sa insemne ca nu sunt constient ca, la urma urmei, firmele de gradat sunt niste afaceri care trebuie sa isi tina clientii multumiti. Si cum poti tine un client multumit daca nu tocmai printr-o evaluare optimista?
Daca imi vand masina, pot sa pun un bid mai mare...
Pentru domnul George:
Intradevar acest lucru este deosebit de grav
Expertii frmelor de gradare trebuie sa fie "scoliti" cum trebuie si sa fie responsabili ca de aia iau bani.
Intradevar acest lucru este deosebit de grav
Expertii frmelor de gradare trebuie sa fie "scoliti" cum trebuie si sa fie responsabili ca de aia iau bani.
Pentru domnul dsdev:
asa e, cumperi ce-ti place.
asa e, cumperi ce-ti place.
-
george_s321

Bataia e buna si contactele putine si marunte.Dupa cum gradeaza PCGS as spune ca e una din cele doua MS67 gradate.Zilele astea a aparut si la NGC MS67 dar nu i-am facut poze bune inainte.Acum astept si alte pareri.
-
Cristian Ciuplea

Nu stiu cum a gradat-o firma, dar acest 5 Lei 1950 este MS 64.
Curiosity Killed The Cat !