traficantii
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
Nu , in mod normal nici nu va opreste nici nu va intreaba cineva unde mergeti sau ce aveti in bagaje .Insa este interzis sa scoateti obiecte de patrimoniu din tara . Iar in cazul in care politia (si in viitor mai mult ca sigur si vama ) are informatii ca persoana X se indreapta spre o tara straina carand in bagaje obiecte de patrimoniu , fiti sigur ca persoana va fi oprita si controlata inainte sau la frontiera . Si de ce nu chiar dupa ce trece granita , de politia din alte state ale Uniunii ... Si sincer mie mi se pare normal acest lucru . Poate gresesc si poate vor fi multi care ma vor contrazice, dar asta este parerea mea .. Si daca nu tinem la mostenirea culturala a acestui pamant .... .Precizez ca am in vedere doar scoaterea din tara a obiectelor de patrimoniu si nu altceva.Bogdan R scrie:Daca mergeti prin Europa, nu va opreste nimeni la granite nici nu va intreaba ce aveti prin bagaje. Credeti ca e interzis sa plimbati cu dvs colectia personala? Sau ca un numismat din Germania ar avea greutati in trecerea unei colectii in Franta sau Olanda etc ? Eu zic ca nu.
Export inseamna o operatiune economica pe care o fac agentii autorizati in acest sens, nu faptul ca imi iau eu mica mea colectie si plec cu ea la plimbare la Paris. Daca respectivul mai astepta vreun an-doi, cred ca putea sa scoata monedele fara nici o problema, nimeni nu s-ar fi legat de el.
-
cartelcoserv

problema este ca la noi,notiunea de "patrimoniu" este atat de larg inteleasa pe cat le convine (sau nu ,in functie de interese.. ) organelor de controladib scrie:Nu , in mod normal nici nu va opreste nici nu va intreaba cineva unde mergeti sau ce aveti in bagaje .Insa este interzis sa scoateti obiecte de patrimoniu din tara . Iar in cazul in care politia (si in viitor mai mult ca sigur si vama ) are informatii ca persoana X se indreapta spre o tara straina carand in bagaje obiecte de patrimoniu , fiti sigur ca persoana va fi oprita si controlata inainte sau la frontiera . Si de ce nu chiar dupa ce trece granita , de politia din alte state ale Uniunii ... Si sincer mie mi se pare normal acest lucru . Poate gresesc si poate vor fi multi care ma vor contrazice, dar asta este parerea mea .. Si daca nu tinem la mostenirea culturala a acestui pamant .... .Precizez ca am in vedere doar scoaterea din tara a obiectelor de patrimoniu si nu altceva.Bogdan R scrie:Daca mergeti prin Europa, nu va opreste nimeni la granite nici nu va intreaba ce aveti prin bagaje. Credeti ca e interzis sa plimbati cu dvs colectia personala? Sau ca un numismat din Germania ar avea greutati in trecerea unei colectii in Franta sau Olanda etc ? Eu zic ca nu.
Export inseamna o operatiune economica pe care o fac agentii autorizati in acest sens, nu faptul ca imi iau eu mica mea colectie si plec cu ea la plimbare la Paris. Daca respectivul mai astepta vreun an-doi, cred ca putea sa scoata monedele fara nici o problema, nimeni nu s-ar fi legat de el.
Si daca le detine legal, fiind colectia lui particulara, ce face respectiva politie? Din cate stiu eu respectul proprietatii in Vest nu e doar o vorba goala, ca la noi in Romania.
Din cate am vazut si am auzit, in Vest e permisa tranzactionarea obiectelor de patrimoniu intre persoane fizice, inclusiv vanzarea-cumpararea unor opere de arta unice, in valoare de milioane de euro, create de maestri ai picturii si sculpturii ( a se vedea licitatiile Christie's sau Shoteby's).
Daca noua ne e permis sa cumparam de pe piata vestica ( amintesc doar eBay, care e cel mai cunoscut site strain de licitatii) de ce sa nu putem si vinde?
Intrebarea e retorica...nu putem vinde din caza mentalitatilor de acum, dar sunt sigur ca in cativa ani nu va mai fi o problema.
Oricum, din punct de vedere personal, sunt mult mai interesat sa cumpar decat sa vand. Daca procur o piesa deosebita, garantat ea "moare" in colectia mea...
Din cate am vazut si am auzit, in Vest e permisa tranzactionarea obiectelor de patrimoniu intre persoane fizice, inclusiv vanzarea-cumpararea unor opere de arta unice, in valoare de milioane de euro, create de maestri ai picturii si sculpturii ( a se vedea licitatiile Christie's sau Shoteby's).
Daca noua ne e permis sa cumparam de pe piata vestica ( amintesc doar eBay, care e cel mai cunoscut site strain de licitatii) de ce sa nu putem si vinde?
Intrebarea e retorica...nu putem vinde din caza mentalitatilor de acum, dar sunt sigur ca in cativa ani nu va mai fi o problema.
Oricum, din punct de vedere personal, sunt mult mai interesat sa cumpar decat sa vand. Daca procur o piesa deosebita, garantat ea "moare" in colectia mea...
Sa recapitulam din pdv legal ca sa fie clar:
1. Obiecte de patrimoniu sunt cele atestate ca atare de experti la solicitarea expresa a detinatorului (care si plateste pentru asta)
2. Nu sunt interzise la detinere nici obiectele aferente unei colectii si nici obiectele de patrimoniu
3. Este interzisa vanzarea in afara tarii a obiectelor de patrimoniu sau a obiectelor care pot apartine patrimoniului, cu exceptia celor oferite deja Ministerului Culturii cu dreptul de preemptiune la cumparare si refuzate de acesta la pretul cerut de detinator. Atunci ai dreptul sa vinzi si in afara dar cu o tidula speciala.
3. Nu este interzisa vanzarea nici a obiectelor de patrimoniu nici a colectiilor in interiorul tarii (din cate stiu eu)
4. Sunt interzise activitatile arheologice desfasurate de alti oameni decat arheologii in cadru organizat oficial si gasitorul (intamplator) al obiectelor arheologice in pamant (chiar daca-i apartine pamantul) e obligat sa le declare.
Voi stiti altceva? O opinie Andi?
1. Obiecte de patrimoniu sunt cele atestate ca atare de experti la solicitarea expresa a detinatorului (care si plateste pentru asta)
2. Nu sunt interzise la detinere nici obiectele aferente unei colectii si nici obiectele de patrimoniu
3. Este interzisa vanzarea in afara tarii a obiectelor de patrimoniu sau a obiectelor care pot apartine patrimoniului, cu exceptia celor oferite deja Ministerului Culturii cu dreptul de preemptiune la cumparare si refuzate de acesta la pretul cerut de detinator. Atunci ai dreptul sa vinzi si in afara dar cu o tidula speciala.
3. Nu este interzisa vanzarea nici a obiectelor de patrimoniu nici a colectiilor in interiorul tarii (din cate stiu eu)
4. Sunt interzise activitatile arheologice desfasurate de alti oameni decat arheologii in cadru organizat oficial si gasitorul (intamplator) al obiectelor arheologice in pamant (chiar daca-i apartine pamantul) e obligat sa le declare.
Voi stiti altceva? O opinie Andi?
-
cartelcoserv

Anchetatorii au recuperat cu acest prilej 91 de monede din bronz de provenienta romana, 213 monede medievale din argint datând din secolul al IV-lea, 4 monede din argint si una din bronz din secolul al XVII-lea, la care se adauga alte trei monede – una chinezeasca din metal alb, dun provincia Kirin, alta din metal alb din timpul lui Ludovic al XVI-lea si ultima din metal alb, datând din anul 1768, având inscriptia „Pertus Leopoldus“.
Oare ce tip or fi monedele alea 213 medievale din argint din secolul IV-lea? Sau oare ce metal o fi acel enigmatic metal alb din care sunt facute medievalele? Mie mi se pare ca jurnalistii astia au mancat ceapa ciorii, sau dau numa asa cu vorbele fara ei, dornici de senzational.
Oare ce tip or fi monedele alea 213 medievale din argint din secolul IV-lea? Sau oare ce metal o fi acel enigmatic metal alb din care sunt facute medievalele? Mie mi se pare ca jurnalistii astia au mancat ceapa ciorii, sau dau numa asa cu vorbele fara ei, dornici de senzational.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Cadeobicei se vorbeste despre piese de patrimoniu cand colo ma indoiesc ca piesele chiar erau clasate.. Din stirile pe care le-am vazut/citit nu reiese de nicaieri ca batranul a incercat sa scoata din tara monedele respective. A incercat doar sa le vanda.
Mergand pe aceasta ordine de idei ne putem astepta atunci ca oricine care vinde pe okazii sau oriunde o moneda antica sa aibe probleme cu cei de la patrimoniu?
Va dati seama cum ar fi daca politia ar veni la targul de la BV si i-ar lua pe toti care vand monede antice si medievale??? Ca incepe sa nu mi se para deloc imposibil.
Mergand pe aceasta ordine de idei ne putem astepta atunci ca oricine care vinde pe okazii sau oriunde o moneda antica sa aibe probleme cu cei de la patrimoniu?
Va dati seama cum ar fi daca politia ar veni la targul de la BV si i-ar lua pe toti care vand monede antice si medievale??? Ca incepe sa nu mi se para deloc imposibil.
-
cartelcoserv

politia vine demult,aldor:))Aldor scrie:Cadeobicei se vorbeste despre piese de patrimoniu cand colo ma indoiesc ca piesele chiar erau clasate.. Din stirile pe care le-am vazut/citit nu reiese de nicaieri ca batranul a incercat sa scoata din tara monedele respective. A incercat doar sa le vanda.
nu i-ai observat tu,dar la fiecare targ ii trec in revista pe vanzatori
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
De venit stiu ca vin demult, dar atat timp cat vin numai sa observe si sa caute eventual piese furate sa zicem, e altceva. Vin, fac poze, asculta ce se discuta, daca cineva se retrage la bufetul de la Rulmentul pentru o tranzacte care sa fie mai ferita de ochii lumii , atunci sunt si ei acolo, 'la o cafea', etc. Deocamdata cam atat.