Dilema piese comune gradate

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
dsdev

Dilema piese comune gradate

Mesaj de dsdev »

Vad parca din ce in ce mai des diverse piese absolut banale si lipsite de valoare ce apar la vanzare incapsulate / gradate la NGC in grade mici (VG, XF, AU mic).

Din cate stiu eu, exceptand cazurile de bulk grading (parca peste 100 buc de acelasi fel) pretul cel mai mic la NGC este pe undeva pe la $18, fara transport. Deci practic cel ce trimite la gradat astfel de piese trebuie sa scoata macar $18 ca sa isi acopere costul gradarii. Insa piesele la care fac referire (de genul 100 lei 1943 in grad AU) nu fac nici negradate si nici-cum $18 de la bun inceput!

Mai pe scurt, nu inteleg logica dupa care ajung astfel de piese banale si ieftine sa fie gradate. De ce as trimite la gradat sa zicem 50 lei 1937 daca se vede pe piesa ca n-o sa ia in viata ei grad MS maricel?! Cine imi va da vreodata suficient de mult pe ea astfel incat sa imi scot macar costul gradarii?

Evident, astfel de piese ajung sa fie vandute pe ebay la preturi sub costul de gradare. Deci care e ideea? Trimis o piesa banala la gradat, ia grad AU / XF / VG (daca nu chiar cu Details), dau minim $18 pe gradare apoi o vand cu vreo $10. Huh? :noidea:
Daca imi vand masina, pot sa pun un bid mai mare...
capa

Re: Dilema piese comune gradate

Mesaj de capa »

Nu cred ca aceasta este o întrebare cu un răspuns, dar îmi permit să menționez căteva aspecte:

a. e bine să admirăm diversitatea. Ar fi plictisitor dacă ar fi gradate doar piese 63-70
b. capacitatea proprie de a grada similar cu cei de la NGC/PCGS se câștigă după o vreme
c. nu toți colecționarii sunt scărbiți de un XF frumos. Pe alte meleaguri cu grad mai mic de snobism, există mândri posesori de colecții in minim AU sau XF (poate și mai jos)
d. gradarea, chiar și în G, garantează autenticitatea (da, știu, au mai ajuns și făcături în slab-uri, așa cum si XF-uri au primit MS)
e. dealeri de mare anvergură, mai ales din US, când achiziționează un lot au ca reflex gradarea (adică: "ia vezi, mă, NGC ce am luat aici". "Sigur, șefu', doar tu mă plătești!"). Probabil că beneficiază și de abonamente cu foarte multe gradări incluse.
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
dsdev

Re: Dilema piese comune gradate

Mesaj de dsdev »

Scuze pentru raspunsul intarziat.
capa scrie: a. e bine să admirăm diversitatea. Ar fi plictisitor dacă ar fi gradate doar piese 63-70
b. capacitatea proprie de a grada similar cu cei de la NGC/PCGS se câștigă după o vreme
c. nu toți colecționarii sunt scărbiți de un XF frumos. Pe alte meleaguri cu grad mai mic de snobism, există mândri posesori de colecții in minim AU sau XF (poate și mai jos)
Nu am chiar nimic impotriva gradelor mici si va dau dreptate in sensul ca uneori se poate intampla ca un XF sa fie mai placut ochiului decat un MS mare si uniform, fara pic de "personalitate". Eu insa faceam referire la piese in grade mici care ajung la vanzare si care par a fi fost gradate pentru a fi vandute.
capa scrie: d. gradarea, chiar și în G, garantează autenticitatea (da, știu, au mai ajuns și făcături în slab-uri, așa cum si XF-uri au primit MS)
e. dealeri de mare anvergură, mai ales din US, când achiziționează un lot au ca reflex gradarea (adică: "ia vezi, mă, NGC ce am luat aici". "Sigur, șefu', doar tu mă plătești!"). Probabil că beneficiază și de abonamente cu foarte multe gradări incluse.
Posibil, dar vorbim totusi de piese absolut comune care nici ne-gradate nu valoreaza macar 1/5 din pretul gradarii... Ramane un mister pentru mine. Pentru ce naiba as da $20 pentru a grada un 25 bani 1955 (zic si eu), fara nimic deosebit la piesa si care va lua un XF sau Details?
Daca imi vand masina, pot sa pun un bid mai mare...
Scrie răspuns