Emisiuni BNR 2015

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Yu_L.Yan

Re: Emisiuni BNR 2015

Mesaj de Yu_L.Yan »

Ori nu am mai intrat eu de mult timp pe site-ul BNR (si nu am observat), ori au modificat pagina, iar acum imaginile se pot mari (540x540px).
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

25 ani de la infiintarea SMURD

http://www.bnr.ro/page.aspx?prid=10636
Imagine
Imagine

simaky

Mesaj de simaky »

SMUR a luat ființă in 1990 (septembrie)
SMURD a luat ființă în Târgu Mureș în 1991 .... deci sunt doar 24 de ani !
e o moneda facuta pentru Raed Arafat inainte de al elibera din functie ?
sorin70

Mesaj de sorin70 »

70 de ani de la înfiinţarea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş

http://bnro.ro/page.aspx?prid=10683
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Ai vazut Simaky ce te iubeste BNR-ul?
Au si scos doua monede pt colectia ta. :lol:
sorin70 scrie:70 de ani de la înfiinţarea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş.
Imi place varsta foarte rotunda, la ultimele doua emisiuni (70 si 25 ani), dar care au beneficiat de monede.
Pe cand (si aici intervine orgoliul meu de Iesean), aniversari de genul:
- 200 de ani de la înfiinţarea, la Iaşi, a Şcolii de inginerie, de către Gheorghe Asachi
- 150 de ani de la înfiinţarea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
- 150 de ani de la înfiinţarea Grădinii Botanice din Iaşi

... au beneficiat "doar" de cate o medalie intr-un set de monetarie ... :(
Imagine
Imagine

sorin70

Mesaj de sorin70 »

125 de ani de la nașterea lui Mitiță Constantinescu :

http://bnro.ro/page.aspx?prid=10716
jones2m

Mesaj de jones2m »

Preturile sunt absolut scoase din context .
In definitiv habar nu am de nu se iau dupa colegii lor francezi, englezi si chiar chinezi. (monnaie de paris si london mint care au preturi cam pentru toate buuzunarele de la 10 euro pana la 5000 Euro). Pacat de munca gravorilor pentru niste tiraje mici si vanzari presupun sunt asteptari. Pacat ca incearca sa descopere apa calda.

Cu astfel de politica e clar ca monedele batute nu o sa fie prea apreciate colectionari. Cum a spun un distins coleg de forum la licitatii se vad mult sub pretul de vanzare initial. Pacat
simaky

Mesaj de simaky »

in 2016 se implinesc 200 de ani de la Primul spectacol de tetru in limba Romana - IASI 1816
poate avem surpriza placuta ca BNR se bata o moneda jubiliara !?
Fişiere ataşate
1816-1966
1816-1966
Timis

Mesaj de Timis »

Ar fi prea frumos sa se schimbe ,, ceva" in politica CC al BNR privitor la emisiunile comemorative
si sa fie , mai aproape de realitatea cotidiana... :noidea:
.....si sa speram ca se v-a materializa comemorarea celor 200 de ani de la Primul spectacol de teatru in limba Romana si nu vor fi motive meteorologice si tehnice care sa impiedice acest eveniment(iarna grea si 27 decembrie - a doua zi de Craciun :(...)"......
Timis

Mesaj de Timis »

jones2m scrie:Preturile sunt absolut scoase din context .
In definitiv habar nu am de nu se iau dupa colegii lor francezi, englezi si chiar chinezi. (monnaie de paris si london mint care au preturi cam pentru toate buuzunarele de la 10 euro pana la 5000 Euro). Pacat de munca gravorilor pentru niste tiraje mici si vanzari presupun sunt asteptari. Pacat ca incearca sa descopere apa calda.

Cu astfel de politica e clar ca monedele batute nu o sa fie prea apreciate colectionari. Cum a spun un distins coleg de forum la licitatii se vad mult sub pretul de vanzare initial. Pacat
Eh! Nici chiar asa.
Pai NU ati sesizat ca preturile( la colt de strada ) cresc direct proportional cu tirajul ,,pus la dispozitia " colectionarilor ?!!!
Vezi SRI si SMURD :shock:
simaky

Mesaj de simaky »

ce stiti despre moneda SMURD ?
Timis

Mesaj de Timis »

simaky scrie:ce stiti despre moneda SMURD ?
Aveti MP
jones2m

Mesaj de jones2m »

Timis scrie:
jones2m scrie:Preturile sunt absolut scoase din context .

Eh! Nici chiar asa.
Pai NU ati sesizat ca preturile( la colt de strada ) cresc direct proportional cu tirajul ,,pus la dispozitia " colectionarilor ?!!!
Vezi SRI si SMURD :shock:

sunt convins ca la astfel de preturi pus si simplu se descalifica ca si dezirabilitate. In definitiv sunt multe tari care scot tiraje minuscule fara ca piesele lor sa fie cotate prea bine (ma refer aici la preturile de pe ebay nu neaparat cele din catalog). ^
Pur si simplu piata numismatica se comporta in definitiv ca o piata. Adica daca produci la preturi astronomice o piesa nu te astepta sa ti-o cumpere cineva.
Imi sta mintea in loc la ce monede poti cumpara la 80 de euro - .
Presupun ca domnii de la BNR li se cam flutura de viata reala si de chestia cu numismatica presupun ca asteapta intrarea la euro ca sa inchida baraca (sau ma rog sa bata saibe de 2 euro)
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Ar trebui sa invete din greselile altora.
Inainte de 1990 era o adevarata bataie si specula pe colitele numerotate sau nedantelate emise in tiraj mic de catre Posta Romana. Dupa 1990, cand piata a sesizat ca sunt emisiuni speculative, preturile au scazut vertiginos, fiind tratate aidoma cu emisiunile viu colorate ale tarilor exotice din Africa sau din Golful Persic.

Masurile pe care le-am sugerat in nenumarate randuri pe forum au fost :

- Plan de emisiune disponibil colectionarilor inca inainte de inceputul anului, ca sa-si poata fiecare stabili ce piese va achizitiona. Eventual se poate pune la punct si un sistem de inscriere sau precomanda, eventual abonament;

- Emisiuni mai putine ( dedicate doar evenimentelor sau personalitatilor cu adevarat importante ), cu tiraje mai mari, permitand astfel un pret mai mic prin diminuarea costurilor fixe;

-Emisiuni jubiliare circulante vandute la valoarea nominala, dupa exemplul de succes din Polonia, Rusia, SUA. Se pot initia serii ( Castele, Manastiri, Flora , Fauna, Personalitati istorice, culturale, etc.) cu diverse valori ( 50 bani, 1, 2 si 5 lei bimetalice, etc.). Prin tirajele mari acestea promoveaza efectiv imaginea Romaniei in lume si sunt accesibile tuturor colectionarilor.

- Seturi de monetarie UNC si Proof, doar cu monedele emise in anul respectiv, in tiraje mai mari si preturi mai mici.

- Posibilitatea de a achizitiona in cantitati decente monede si bancnote UNC.

- Si nu in ultimul rand posibilitatea de a cumpara on-line, cu expediere prin posta / curier, atribut al tarilor civilizate si care va largi considerabil baza de clienti.

Ma gandesc ca, daca totusi e cineva interesat sa faca ceva, va citi si randurile noastre.
Daca nu exista interes atunci ne agitam in zadar si nu facem decat sa-i suparam.
Timis

Mesaj de Timis »

Ca de fiecare data o postare pertinenta si la obiect Domnule Sorin
Asi adauga la cele mentionate de dvoastra si faptul ca santem singura tara unde exista TVA de 24 % la monedele comemorative si acest lucru tine de MF.
Aici si Monetaria ar trebui sa intre in acelasi regim de TVA ptr moneziile executate ,ei fiind cei care cumpara materia prima de pe Bursa.....etc,etc.
Legat de planul de aparitii si aspecte legate de nemultumirea colectionarilor am facut demersuri la conducerea BNR incepand din 2011 si raspunsul a fost ;

...,În România, programul de emisiune monetară este clasificat ca secret de serviciu, ca atare, prezentarea lui anticipată publicului este exclusă. În ceea ce priveşte alcătuirea lui, Banca Naţională a României nu urmăreşte să satisfacă interesul subiectiv al unor persoane fizice, ci să marcheze evenimente şi să onoreze personalităţi reprezentative pentru ţara noastră. De aceea, programul numismatic se elaborează pe baza consultării anuale a instituţiilor reprezentative ale statului, inclusiv a Societăţii Numismatice Române.
Grafica monedelor este, prin lege, atribuţia băncii centrale (art. 14. din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României)."....

Intradevar se pare ca exista o lege din guvernarea Nastase ,aprobata de Parlament prin care se stipuleaza ca
,,programul de emisiune monetara este clasificat ca secret de serviciu"...?!!!,dar aici e vorba de EMISIUNI COMEMORATIVE.
Planul pentru urmatorul an 2016 se aproba de catre CA ( cati din acesti membrii sant numismati?!) al BNR in luna noiembrie /decembrie din 2015
Poate cineva sa ne spuna cine din Societatea Numismatica Romana este consultat la planul TEMATIC al emisiunilor ce apar?Sau daca conducerea Societatii face un sondaj de opinie in randul membrilor sai legat de planul tematic?!
Atat timp cat BNR continua sa realizeze monede ptr INSTITUTII (Curtea de Conturi,SRI,SMURD ) strict ca si activitate comerciala ( expl.institutia comanda si plateste 200 buc ..Tiraj 250 buc), tot mai multi colectionari vor renunta ,datorita faptului ca NU reusesc sa le cumpere la pret oficial .....
Scrie răspuns