Buna seara,
Am achizitionat recent aceasta piesa tocmai din cauza nuantei care mi-a placut foarte mult (si pentru ca imi lipsea din colectie)
DIn ce am citit materialul e aliaj de cupru/nichel.
Care este cauza acestei patine? se poate obtine cumva artificial?
patina 5 bani 1900
patina 5 bani 1900
Patina este datorita aliajului cupru nichel, la patina a mai contribuit si mediul in care a stat moneda.
Re: patina 5 bani 1900
Intrebam pentru ca am avut o surpriza foarte placuta. Cautam in weekend sa cumpar si 10 bani 1900 si am descoperit ca o am ... de vreo 20 ani. Am gasit-o pe jos atunci. In stare GROAZNICA. O cocleala foarte groasa pe ea si oribila - tot ce se cunostea e nominalul 10. Am pastrat-o din pura bafta si am uitat de ea.
Cautand pe net 10 bani 1900 aveam senzatia ca am mai vazut-o si mi-am amintit de moneda mea veche - prea semana fontul asa ca am cautat-o nestiind daca mai exista pe undeva, am gasit-o ratacita intr-un clasor de monede straine duminica. am curatat-o - stiu foarte bine ca monedele nu se curata, dar starea era mult sub orice standard (si eu am standarde joase, F sau VF sunt bune pentru colectia mea, asta era doar o rondea coclita).
Dupa o curatare care a durat cateva ore - cu otet, bicarbonat, sapun si mecanica, moneda de 10 bani (nu cea din primul post) a iesit mult mai bine decat ma asteptam, dar curatata la metal pentru ca altfel ramanea in 3 culori - argintiu, verde si maro. A trebuit sa accept si ceva zgarieturi - din doua rele, unul mai mic.
Intrebam daca e vreo cale sa patinez artificial "noua" moneda.
Cautand pe net 10 bani 1900 aveam senzatia ca am mai vazut-o si mi-am amintit de moneda mea veche - prea semana fontul asa ca am cautat-o nestiind daca mai exista pe undeva, am gasit-o ratacita intr-un clasor de monede straine duminica. am curatat-o - stiu foarte bine ca monedele nu se curata, dar starea era mult sub orice standard (si eu am standarde joase, F sau VF sunt bune pentru colectia mea, asta era doar o rondea coclita).
Dupa o curatare care a durat cateva ore - cu otet, bicarbonat, sapun si mecanica, moneda de 10 bani (nu cea din primul post) a iesit mult mai bine decat ma asteptam, dar curatata la metal pentru ca altfel ramanea in 3 culori - argintiu, verde si maro. A trebuit sa accept si ceva zgarieturi - din doua rele, unul mai mic.
Intrebam daca e vreo cale sa patinez artificial "noua" moneda.
Moneda de 5 bani 1900 prezentata mai sus a stat intr-un mediu care i-a permis prafului sa se aseze si sa adere.
Un exemplu ar fi pe un dulap suspendat din bucatarie, aproape de aragazul pe care se prajeste/fierbe des cate ceva.
Din punctul meu de vedere nu este patina ci murdarie.
La moda mai este doar patina la argint. La celelalte metale se prefera o stare cat mai apropiata de cea in care erau monedele imediat dupa batere.
Un exemplu ar fi pe un dulap suspendat din bucatarie, aproape de aragazul pe care se prajeste/fierbe des cate ceva.
Din punctul meu de vedere nu este patina ci murdarie.
La moda mai este doar patina la argint. La celelalte metale se prefera o stare cat mai apropiata de cea in care erau monedele imediat dupa batere.
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
Re: patina 5 bani 1900
Off topic: Frumoase monedele din pozele dvs, dar nu intra in "aria mea de interes".
Citisem tot pe aici de metoda cu aragazul, deja am pus-o in aplicare, multumesc.
Moneda mea care a fost lasata in pace 20 de ani (plus cine stie cati ani pana sa o gasesc eu), are parte in ultimele zile de malpraxis
Citisem tot pe aici de metoda cu aragazul, deja am pus-o in aplicare, multumesc.
Moneda mea care a fost lasata in pace 20 de ani (plus cine stie cati ani pana sa o gasesc eu), are parte in ultimele zile de malpraxis