circulatia kreutzerilor

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
Cacuci

circulatia kreutzerilor

Mesaj de Cacuci »

Am urmatoarea nelamurire. Kreutzerii habsburgici cand au fost retrasi din circulatie? Exista posibilitatea de exemplu in 1840 un cetatean sa poata folosi la cumpataturi 1 kreutzer din 1762 de Maria Tereza la paritate cu 1 kreutzer 1781 de Iosif II sau 1 kreutzer 1800 sau 1812 sau 1816?
jones2m

Re: circulatia kreutzerilor

Mesaj de jones2m »

Sa nu va intrebe daca nu faceti plata cu cardul in denari romani.?

:P

tot ce stiu ca inca marcile germane ti le schimba la banca (la unele banci) la paritatea de 2 la 1. La fel
parca si francii la 6,11 franci la un euro.
Cacuci

Mesaj de Cacuci »

Colegule jones2m, inteleg ironia, insa intrebarea mea era cat se poate de serioasa. Nu vreau sa platesc la banci sau in excursii cu kreutzeri, vreau doar sa stiu despre circulatia lor in paralel in epoca.
jones2m

Mesaj de jones2m »

imi cer scuze ,
oricum printre abuzurile care au dus la rascola lui horea a fost si perceperea taxelor in noua moneda care era mai greu de gasit si mai scumpa . Deci e clar a existat un curs de schimb a vechilor monede in functie de provenienta si de greutate.
Era meseria zarafilor deci a exista o meserie de cei care se ocupau de schimbat bani.
Mihai

Mesaj de Mihai »

@Cacuci
Din cele scrise mai jos ma indoiesc de posibilitatea utilizarii craitarilor de la 1780 prin 1820
https://books.google.ro/books?id=JSyMAg ... em&f=false
Scrie răspuns