ambr0zie, multumesc frumos pentru informatie.
Eu deasemenea am gasit cate ceva. Este vorba despre
articolul "ПРУТСКИЙ ПОХОД ПЕТРА I И ОСОБЕННОСТИ ДЕНЕЖНОГО ОБРАЩЕНИЯ МОЛДАВИИ И БУКОВИНЫ" (Campania de la Prut a lui Petru I si specifica circulatiei monetare in Moldova si Bucovina). Eu la fel am tradus unele citate din articolul dat pentru a usora asimilarea informatiei.
Datorita martorilor contemporane ale evenimentelor din secolului XVIII (cronicarul Nicolae Costin in particular): 1 copeica de argint ruseasca a fost de valoarea egala de 2 bani, alta moneda ruseasca "dutca" a fost valorata la nivel de 4 bani.
Prin urmare rata de dutca ruseasca egala 4 bani a fost de trei ori mai joasa decat valoarea obisnuita de dutca poloneza (trei grosi/trojak) care conform surselor brasovene din anii 1645-1670 a fost de valoarea 13 bani. Astfel daca noi stim ca dutca ruseasca era egala cu 4 bani sau cele două monede copeici de argint de 0.40 grame. Luând în considerare parametrul dat avem toate motivele sa credem ca "dutca ruseasca" era aceeasi moneda ca si "алтын" (
altyn) greutatea caruia era 0.84 g.
Din punct de vedere al etimologiei "dutca" provine de la cuvantul polonez "dudek ptak" care se traduce ca "pupaza". Pupaza a fost o denumire ironica populara a vulturului polonez. Apropo nemtii numesc "Düttchen" (Dittchen, Duttgen) diferite monede de aproximativ 2.30 g. de argint - 1/16 taler.
Sper ca aceasta informatie este interesanta.