Rugina isi face treaba, iar in timp, vor avansa si mai mult acele umflaturi
monede romania-erori de batere?
Re: monede romania-erori de batere?
Nu e surplus. Tabla nu a fost decapata bine si se umfla placarea cu nichel.

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Nu este surplus de material,moneda fiind realizata din otel placat cu nichel ,in contact cu apa o perioada mai mare otelul din compozitie a ruginit si a actionat asupra nichelului umflandu-l.
Va multumesc pentru informatii
As mai avea inca o intrebare, eroarea de la 1 banu 1867 ii creste valoarea monedei sau nu se ia in considerare?
As mai avea inca o intrebare, eroarea de la 1 banu 1867 ii creste valoarea monedei sau nu se ia in considerare?
popoviciliza scrie:Un aspect care nu intră prea des în discuţie: erorile intenţionate.
Două exemple:
1 BAN 2011, cu rotaţie de 90 de grade (eroare intenţionată) şi matriţă spartă
Am mai dat recent moneda pe forum, dar nu am insistat pe rotaţie, imposibil de obţinut onest concomitent cu matriţa crăpată. Întâi a fost luată de la deşeuri o matriţă crăpată, pe urmă s-a bătut cu intenţie la 90 de grade pe o maşină model mai vechi (care permite aşezarea aleatorie AV-RV).
În procesul de batere normat este imposibil să se ajungă la baterea acestei piese. http://www.ebay.com/itm/x692-GREAT-ERRO ... Sw5cNYL2fV
100 LEI 199?, cu batere în gol la 90 de grade (eroare intenţionată)
Din câte ştiu, nu s-a mai dat pe forum.
Similar cu cea de mai sus şi mai veche. Aici, onestul care a produs eroarea a distrus intenţionat o matriţă (cu cele două părţi aşezate intenţionat la 90 de grade) pe o maşină model mai vechi (care permite aşezarea aleatorie AV-RV). http://www.allnumis.ro/catalog-monede/r ... 199x-23174
După dotarea cu maşini care nu mai permit astfel de manopere, la Monetăria Statului este impobabil să mai apară astfel de obiecte (deşi până şi la monedele SUA continuă mai apară...). Din păcate, pe măsură ce factorul uman nu mai poate să intervină ca mai sus, nu mai apar nici piese comune fără probleme de material / placare / blanc / proces de batere / lovituri / zgârieturi.
Spune-ti ca la moneda de 1 ban 2011 este eroare intentionata.
Dar la moneda mea de 10 bani 2007 (am scris despre ea prima data in 2013),daca ar fi fost o eroare intentionata, cred ca cel care ar fi facut-o ar fi pastrat-o in stare UNC intentionand sa o vanda ulterior si nu as mai fi gasit-o eu in circulatie in starea prezenta!
-
Valeriu-61

Parerea mea -aceasta nici de cum nu este o eroare intentionata -dupa monedele (prezente in colectia mea )
la toate monerariile -se gasesc asa tip de eroare -(miscarea matritelor )-ia are loc in urma baterilor masive de manede -de o pereche de matrite --nu la timp are loc reglarea lor -una din ele fiind mai slabita -se pertece miscarea - Deaceia intilnim asa fel de miscari a unei din matrite -la diferite grade -5-10-45 Mai rar la 90 grade .
Dar sunt cazuri si la 180 . am intilnit asa monede .Monedela ce la am sunt prinse din circulatie.
la toate monerariile -se gasesc asa tip de eroare -(miscarea matritelor )-ia are loc in urma baterilor masive de manede -de o pereche de matrite --nu la timp are loc reglarea lor -una din ele fiind mai slabita -se pertece miscarea - Deaceia intilnim asa fel de miscari a unei din matrite -la diferite grade -5-10-45 Mai rar la 90 grade .
Dar sunt cazuri si la 180 . am intilnit asa monede .Monedela ce la am sunt prinse din circulatie.
-
popoviciliza

Aţi înteles foarte bine, NU m-am referit la moneda dumneavoastră, NU se încadrează în ceea ce am scris.mann72 scrie: Spune-ti ca la moneda de 1 ban 2011 este eroare intentionata.
Dar la moneda mea de 10 bani 2007 (am scris despre ea prima data in 2013),daca ar fi fost o eroare intentionata, cred ca cel care ar fi facut-o ar fi pastrat-o in stare UNC intentionand sa o vanda ulterior si nu as mai fi gasit-o eu in circulatie in starea prezenta!
Nu este bine să judecaţi după monedele pe care le aveţi în colecţie, fiecare monedă este un caz aparte.Valeriu-61 scrie:Parerea mea -aceasta nici de cum nu este o eroare intentionata -dupa monedele (prezente in colectia mea )
-
Valeriu-61

Sun de acord cu D-stra -ca fiecare eroare este caz separat.
În primul rând LA MULŢI ANI tuturor utilizatorilor acestui forum și la cât mai multe achiziţii interesante în noul an și apoi să trecem la dezlegărea unor mistere("mister" cel puţin pentru mine).Mă consider un începător în colecţionarea monedelor românești dar cu o atracţie mai mare pentru cele care prezintă erori sau defecte de batere,cred că am și "magnet" la acest tip de monezi
.De curând am gasit pe ebay niște monezi scoase la vânzare care pot spune că sunt identice cu cele care eu le deţin,de moment sunt doar două.Ok,care ar fii nedumerirea:dacă se întâlnesc 2 sau mai multe modele de monezi cu același tip de eroare,nu ar trebui recunoscute drept variante sau pur și simplu rămân doar coincidenţe numismatice?Poate nu pun întrebarea care trebuie dar sper că a-ţi prins ideea.Cele 2 monezi de pe ebay http:http://m.ebay.com/itm/ROMANIA-2-LEI-1951-COPPER-INTERESTING-ERRORS-/232187635366?hash=item360f7626a6%3Ag%3AAFsAAOSw3mpXHRID&_trkparms=pageci%253Abbc6c608-d405-11e6-9077-74dbd1806212%257Cparentrq%253A7399cfc61590a2ab85666163ffc4f6c3%257Ciid%253A5 http://m.ebay.com/itm/v172-ROMANIA-10-B ... Ciid%253A1
E o discuție fără sfârșit.LRemusC scrie:dacă se întâlnesc 2 sau mai multe modele de monezi cu același tip de eroare,nu ar trebui recunoscute drept variante sau pur și simplu rămân doar coincidenţe numismatice?
Dpmdv varianta presupune o diferență grafică intenționată (5 bani 1884 cute la draperie, 5 lei 1883 romb sau pătrat). Chiar și la leu 1906, cineva a vrut să fie un punct acolo (nu i-a scăpat unealta pe matriță din neatenție), respectiv altcineva să nu fie.
Toate celelalte (care nu se încadrează în definiția de mai sus) sunt erori.
Faptul că o matriță suferă un accident și, ulterior, produce câteva monede pe care regăsim aceeași eroare, nu le face variante.
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
Păi din definiţia spusă de dumneavoastră varianta la 1 leu 1873 cu "L" spart cade precum și altele considerate variante(2 bani 1882,2 bani 1900,etc).Eu cred că ar trebuii căutată o definiţie pentru fiecare în parte gen: monedă variantă, monedă cu eroare de batere comună,monedă cu eroare de batere unică si monedă cu defect de batere.Cel puţin așa găndesc în momentul de faţa,ideea poate fii dezvoltată și chiar bătută în cuie de "cei grei" ai numismaticii Române.Și tot vorbind de puncte puse bine intenţionat pun următoarea fotografie spre studiu
Între literele N și I din ROMANIA.
Între literele N și I din ROMANIA.
Exact!LRemusC scrie:Păi din definiţia spusă de dumneavoastră varianta la 1 leu 1873 cu "L" spart cade precum și altele considerate variante(2 bani 1882,2 bani 1900,etc).
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
Încă o monedă spre studiu,undeva prin o colecţie privată sunt sigur cã există și "surioara".
-
george_s321

O matrita cu un defect bate mai multe monede cu acel defect.Daca baterea nu este buna bate litere sau cifre duble.Astea sunt defecte de batere.1 leu 1870 B este varianta fata de 1 leu 1870 C.2 lei 1951 cu litere duble sunt foarte multe si bineinteles sunt defect de batere.
Frumos! La fel este de apreciat și ca ați folosit linkul de pe fb