Cum ne descurcam cu gradarea monedelor ( bancnotelor ) ?
-
popoviciliza

Re: Cum ne descurcam cu gradarea monedelor ( bancnotelor ) ?
Fiecare are dreptate. În parte. Mint State este „stare de monetărie” (dau şi eu sintagma asta) şi înseamnă UNC, necirculat. Ce are uzura din circulaţie nu ar trebui să ajungă la MS.
Situaţiile interpretabile discutate şi aici şi în altă parte pe forum sunt datorate atât factorului uman (să vedeţi discuţii pe monede SUA plastinate mai demult care ar putea în ziua de azi să fie gradate mai bine - cu un câştig serios pentru investitorii care se pricep), cât şi situaţiei particulare şi de o mare varietate a tipurilor de monede româneşti (chestiunea cu sonda la 1 leu 1952 o ştie un român, dar cert nu o ştie expertul din SUA pentru că expertul din SUA se uită în cataloage în care nu scrie cum e cu muchia din ax tocită).
Foloseşte sau nu plastinarea? Situaţia extremă este aceea în care ai o moştenire şi trebuie să o valorifici, iar atunci casele de licitaţie recomandă (ţie, vânzătorul moştenitor care nu ştii despre ce este vorba) să le laşi să îţi plastineze tot, să fie treaba clară pentru toate părţile. Caz concret: colecţia Lissner https://www.ngccoin.com/news/article/4041/. Cred că Lissner s-a răsucit în mormânt când i-au plastinat 2.900 de piese pe care le luase fără NGC, PCGS în 40 de ani...
În esenţă, două categorii beneficiază de plastinare: vânzătorul care are capacitatea să vadă ce merită să fie gradat pentru a se revinde cu profit şi cumpărătorul care vrea să ştie că piesa pe care a luat-o nu este un fals. După cum ştiţi, chiar şi aceste categorii mai iau plasă din când în când.
Situaţiile interpretabile discutate şi aici şi în altă parte pe forum sunt datorate atât factorului uman (să vedeţi discuţii pe monede SUA plastinate mai demult care ar putea în ziua de azi să fie gradate mai bine - cu un câştig serios pentru investitorii care se pricep), cât şi situaţiei particulare şi de o mare varietate a tipurilor de monede româneşti (chestiunea cu sonda la 1 leu 1952 o ştie un român, dar cert nu o ştie expertul din SUA pentru că expertul din SUA se uită în cataloage în care nu scrie cum e cu muchia din ax tocită).
Foloseşte sau nu plastinarea? Situaţia extremă este aceea în care ai o moştenire şi trebuie să o valorifici, iar atunci casele de licitaţie recomandă (ţie, vânzătorul moştenitor care nu ştii despre ce este vorba) să le laşi să îţi plastineze tot, să fie treaba clară pentru toate părţile. Caz concret: colecţia Lissner https://www.ngccoin.com/news/article/4041/. Cred că Lissner s-a răsucit în mormânt când i-au plastinat 2.900 de piese pe care le luase fără NGC, PCGS în 40 de ani...
În esenţă, două categorii beneficiază de plastinare: vânzătorul care are capacitatea să vadă ce merită să fie gradat pentru a se revinde cu profit şi cumpărătorul care vrea să ştie că piesa pe care a luat-o nu este un fals. După cum ştiţi, chiar şi aceste categorii mai iau plasă din când în când.
Lumina calda mi se pare foarte potrivita pentru monede din bronz / Cu-Ni sau orice moneda mai inchisa la culoare, am impresia ca scoate mult in evidenta luciul si nuanta corecta a monedei. Lumina rece o folosesc in special la monede din argint. Mai nou folosesc si un cub de difuzie al luminii, asa pot elimina umbrele facute de relieful monedei fara sa fie nevoie sa aduc moneda foarte aproape de sursa de lumina.Mike scrie:Si eu folosesc tot un Nikon, dar modelul D5100 cu obiectivul Nikkor MAcro de 85 mm. Becurile de halogen le-am gasit cu lumina prea calda si produceau si foarte multa caldura. Eu folosesc 2 becuri fluorescente de 9W si culoare 6500 K si mai folosesc si un proiector Led.
Din pacate, ca vanzator si cumparator am constatat ca de multe ori o poza proasta atrage mai multi potentiali cumparatori decat una corecta, pe principiul "nu se vad foarte bine detaliile, poate e mai buna decat pare"Mike scrie:Printr-o poza buna m-am referit evident la o poza care sa reprezinte o imagine cat mai fidela realitatii. Legat de procesarea ulterioara, uneori prin mici retusuri la expunere sau la contrast am reusit sa redau mai fidel imaginile. (mai jos e aceeasi imagine cu banul)
Daca imi vand masina, pot sa pun un bid mai mare...
DIscutia cu monedele gradate mai demult e valabila inclusiv la cele romanesti, in sensul ca o moneda gradata acum 7-8 ani are sanse reale sa obtina 1-2 grade in plus acum, la o regradare.popoviciliza scrie: Situaţiile interpretabile discutate şi aici şi în altă parte pe forum sunt datorate atât factorului uman (să vedeţi discuţii pe monede SUA plastinate mai demult care ar putea în ziua de azi să fie gradate mai bine - cu un câştig serios pentru investitorii care se pricep), cât şi situaţiei particulare şi de o mare varietate a tipurilor de monede româneşti (chestiunea cu sonda la 1 leu 1952 o ştie un român, dar cert nu o ştie expertul din SUA pentru că expertul din SUA se uită în cataloage în care nu scrie cum e cu muchia din ax tocită).
Intr-o lume in care foarte multe tranzactii sunt facute online, cred ca e de preferat un sistem de referinta (cu bubele lui cu tot) decat parerea subiectiva a vanzatorului / cumparatorului. De ce sa stau sa fac discutii in contradictoriu pe principiul "e UNC; ba nu, eu zic ca e cel mult AU" cand pot sa elimin asta prin gradare? Ok, nu ai incredere in ce zice NGC-ul, nici o problema, ignora ce scrie pe capsula. Mai mult, orice poza poate pacali enorm, in cazul unei tranzactii online. Un vanzator poate ascunde urme de frecare punand lumina si obiectivul intr-un anumit unghi... Nu e mai cinstit sa arat gradul obtinut la NGC? De ce sa am mai mare incredere in poza vanzatorului si nu in NGC? Iar daca moneda "ar fi cam de MS65 asa", gradeaz-o frumos si vinde-mi-o pe urma daca iti convine. Sincer, e plin de monede frecate si de vanzatori fff siguri ca monedele lor "ar lua MS mare"... Ba se mai simt si jigniti daca le spui contrariul. Pentru genul acesta de vanzator cred ca monedele incapsulate incurca mult treaba...popoviciliza scrie:În esenţă, două categorii beneficiază de plastinare: vânzătorul care are capacitatea să vadă ce merită să fie gradat pentru a se revinde cu profit şi cumpărătorul care vrea să ştie că piesa pe care a luat-o nu este un fals. După cum ştiţi, chiar şi aceste categorii mai iau plasă din când în când.
-
popoviciliza

Păi nu vă contrazic, fiecare din opiniile de aici este într-o anume măsură fundamentată.
Dar ce nu este în regulă este să predicăm încapsularea ca remediu universal, pentru că nu este.
Mai nou, se discută şi despre gradare pe baza de programe IT (cred că ştiţi discuţia) sau chiar introducerea de noi criterii (sisteme în care să se adauge pe lângă evaluarea stării suprafeţei monedei şi evaluarea calităţii matriţei şi evaluarea calităţii blancului, fiecare cu acelaşi număr de puncte, care dau un grad prin însumare).
Dar ce nu este în regulă este să predicăm încapsularea ca remediu universal, pentru că nu este.
Mai nou, se discută şi despre gradare pe baza de programe IT (cred că ştiţi discuţia) sau chiar introducerea de noi criterii (sisteme în care să se adauge pe lângă evaluarea stării suprafeţei monedei şi evaluarea calităţii matriţei şi evaluarea calităţii blancului, fiecare cu acelaşi număr de puncte, care dau un grad prin însumare).
Nu, nu spun ca gradarea rezolva orice problema, ci doar ca este raul cel mai mic, in cele mai multe cazuri. Logic, de preferat ar fi ca orice moneda sa fie tranzactionata in urma examinarii ei in mana, insa de foarte multe ori nu este posibil. Personal mi-am luat semnificativ mai multe tepe din cauza unor poze bine aranjate decat din cauza unor monede gradate aiurea, mai ales in anii de inceput. De aceea, cand vorbim de o tranzactie fara a examina moneda in mana, intre doua monede similare ca stare as merge mereu pe cea deja gradata. Cam asta sumarizeaza parerea mea.
Stiu discutiile despre variantele la gradare. Pe langa acestea stiu ca cei de la NGC de exemplu se gandeau acum 1-2 ani sa schimbe "grila" de gradare si sa introduca un sistem de la 1 la 100, insa cred au renuntat la idee pentru ca ar fi dat peste cap pe toti cei care au deja colectii de monede gradate.
Stiu discutiile despre variantele la gradare. Pe langa acestea stiu ca cei de la NGC de exemplu se gandeau acum 1-2 ani sa schimbe "grila" de gradare si sa introduca un sistem de la 1 la 100, insa cred au renuntat la idee pentru ca ar fi dat peste cap pe toti cei care au deja colectii de monede gradate.
-
Cristian Ciuplea

BU inseamna un NECIRCULAT briliant, adica mult mai bun decat necirc. pe care-l stim ( moneda cu urme de sac, de transport, dar cu luciul de bataie si relieful asa cum trebuie ).dsdev scrie:Pentru ca MS65 nu inseamna BUCristian Ciuplea scrie:Problema este, de ce sa spun MS 65 la o piesa care are urme de circulatie !![]()
Pai aici combinati doua sisteme diferite... In gradarea Sheldon (pe care merg NGC / PCGS) nu exista BU ci MS60-->70, unde MS70 ar fi echivalentul BU. Iar BU fix asta ar insemna: un UNC superb, ca si scos din sacul de banca acum.Cristian Ciuplea scrie:Gradarea americana se bazeaza pe BU ( un UNC superb, deci nu piesa scoasa din sac la banca ) si pe MS cu un numar.
Daca toate gradele MS ar insemna stare perfecta (de monetarie) atunci de ce mai exista atatea grade intre 60 si 70? Da, gradele mici de MS defapt sunt AU iar AU5x de multe ori reprezinta un XF. Dar atata timp cat colectionarul intelege diferentele acestea, de ce este o problema? Logic ca, dpdv al marketingului, cei de la NGC / PCGS au tot interesul ca clientul sa fie multumit, deci cu cat mai multe MS-uri cu atat mai bine, intr-o limita sa zicem de bun simt. Logic ca se fac si multe greseli (cred ca oricare dintre noi ar da rateuri daca ar trebui sa evalueze sute de piese, zi de zi). Insa colectionarul (asa, generic vorbind) simte nevoia unui sistem de referinta cumva independent. Tocmai pentru ca simte nevoia de comparatie cu monedele altui colectionar. In lipsa altui sistem mai bun universal disponibil, pentru mine este OK cel tip Sheldon promovat de NGC.Cristian Ciuplea scrie:Dar daca MS inseamna MONETARIE, atunci ce sa mai inteleg ?
MS spune ca-i vorba de o moneda intr-o stare de monetarie si numerele 60-70 sunt pentru diferetieri.
Adica nu orice moneda din monetarie este top, pentru ca nu toate au fost asteptate sa cada din matrita intr-o mana cu manuse din bumbac !
Dar treaba este doar teorie, mai toate piesele gradate de ei f. sus, sunt in realitate din sacul ajuns la banca.
Exista insa si monede cu grad mare care parasisera sacul cu mult inainte de a intra intr-o colectie.
Curiosity Killed The Cat !
Subscriu in totalitate. De altfel tot timpul cand vad o piesa de valoarea mai mare negradata imi pun un semn de intrebare. Ori are vreo problema, ori a fost deja gradatadsdev scrie: Intr-o lume in care foarte multe tranzactii sunt facute online, cred ca e de preferat un sistem de referinta (cu bubele lui cu tot) decat parerea subiectiva a vanzatorului / cumparatorului. De ce sa stau sa fac discutii in contradictoriu pe principiul "e UNC; ba nu, eu zic ca e cel mult AU" cand pot sa elimin asta prin gradare? Ok, nu ai incredere in ce zice NGC-ul, nici o problema, ignora ce scrie pe capsula. Mai mult, orice poza poate pacali enorm, in cazul unei tranzactii online. Un vanzator poate ascunde urme de frecare punand lumina si obiectivul intr-un anumit unghi... Nu e mai cinstit sa arat gradul obtinut la NGC? De ce sa am mai mare incredere in poza vanzatorului si nu in NGC? Iar daca moneda "ar fi cam de MS65 asa", gradeaz-o frumos si vinde-mi-o pe urma daca iti convine. Sincer, e plin de monede frecate si de vanzatori fff siguri ca monedele lor "ar lua MS mare"... Ba se mai simt si jigniti daca le spui contrariul. Pentru genul acesta de vanzator cred ca monedele incapsulate incurca mult treaba...
Revenind la subiectul topicului, adaug urmatoarea moneda de 1 leu 1910. Ce parere aveti legata de grad?
Ar fi bine sa raspunda si membri mai putini initiati.
-
Cristian Ciuplea

Nice UNC.
Nice este pt. ca are putine contacte mai clare !
Nice este pt. ca are putine contacte mai clare !
-
gabriel1981
- **

Imi permit sa raspund fiind un membru mai nou.vad doar un singur contatc pe piesa cred ca are un ms 66 dar parca nu are destul luciu si patina oricum este o piesa frumoasa pe care as dori-o in colectia personala
-
gabriel1981
- **

Sunt curios daca mustata si barba au urme usoare de uzura sau este doar o batere mai slaba daca ar trebui sa o gradez eu personal ias da un ms63 dar vazand cum se gradeaza in ziua de azi.......poate ne puteti spune firma care a gradat-o.
Va rog sa nu luati in considerare parerile mele fiind inca nou.
Va rog sa nu luati in considerare parerile mele fiind inca nou.
Iar vanzatorul va spune ca piesa sigur ar lua grad mare dar lui ii place sa simta piesa in mana si de aceea nu e gradata... Nu sunt ironic vis-a-vis de cei ce sunt impotriva gradarii, insa exista si o serie de vanzatori care au prins cumva curentul acesta contra gradarii si se folosesc de el pentru a-si vinde "piesele de ms".Mike scrie:De altfel tot timpul cand vad o piesa de valoarea mai mare negradata imi pun un semn de intrebare. Ori are vreo problema, ori a fost deja gradata
Pare gradata de NGC dupa prinderea piesei, as zice ca a luat MS65. Luciul este frumos, detaliile clare, are contacte insa par superficiale exceptandu-l pe cel de pe frunte. Stiu, daca e sa luam la numarat contactele VS "ce scrie la carte" nu face MS65...Mike scrie:Revenind la subiectul topicului, adaug urmatoarea moneda de 1 leu 1910. Ce parere aveti legata de grad?
Ar fi bine sa raspunda si membri mai putini initiati.
Cum la fel de bine poate fi UNC Details cu Surface Hairlines daca poza e facuta cu lumina paralela cu urmele de frecare
Repet, in gradarea Sheldon nu exista BU ci doar o scara de la 1 la 70. Ok, termenul "BU" vine tot de la americani insa nu face parte din gradarea Sheldon, combinam practic doua unitati de masura...Cristian Ciuplea scrie: BU inseamna un NECIRCULAT briliant, adica mult mai bun decat necirc. pe care-l stim ( moneda cu urme de sac, de transport, dar cu luciul de bataie si relieful asa cum trebuie ).
Corect! Dar atata timp cat colectionarul intelege ceea ce ati scris mai sus, de ce este asta o problema? Adica, acest sistem de gradare nu este bun pentru ca unii nu il inteleg? Asa cum am spus, o piesa cu adevarat necirculata (evaluata la sange, sa zicem asa) inseamna MS68-70, nu 65 sau pe aproape.Cristian Ciuplea scrie:MS spune ca-i vorba de o moneda intr-o stare de monetarie si numerele 60-70 sunt pentru diferetieri.
Adica nu orice moneda din monetarie este top, pentru ca nu toate au fost asteptate sa cada din matrita intr-o mana cu manuse din bumbac !
Dar treaba este doar teorie, mai toate piesele gradate de ei f. sus, sunt in realitate din sacul ajuns la banca.
Exista insa si monede cu grad mare care parasisera sacul cu mult inainte de a intra intr-o colectie.
-
Cristian Ciuplea

Si eu va repet, Bu este deja un UNC deosebit !
Am inteles mesajul dvs., ca nu exista acum acel BU in fata lui MS.
Eu am prins alte timpuri, cand nu aparea MS 61 sau 62, se intra direct cu MS 63.
Si sincer sa fiu, eu nu vad cum poate cineva sa faca deosebire intre UNC si MS 61.
Dupa sistemul pe carel pomeniti eu nu stiu daca exista acel UNC, normal, piesa cu luciu ca la balamuc, cu relief bun, dar cu contacte, adica linii sau puncte, deci piesa transportata de la monetarie la banca.
Care ar fi treaba, asa cum o vad eu, este ca atunci cand umblam la piesa de MINT STATE, teoretic ar trebui sa vorbim " de cate contacte mai putine are fata de UNC ".
Deci cand vorbim de o moneda , care a fost separata in monetarie de restul care mergea la sac, am pretentia sa aiba mai putine contacte decat restul lumii.
De luciul, care trebuie sa fie 100% nu se discuta si nu se discuta nici de relief, care si el trebuie sa fie top.
Eu am prins niste timpuri, cand se pomenea de BU-MS63 si deci chestia cu BU s-a intiparit !
Stiti cum merge treaba intro licitatie Künker, Germania, cand se pomeneste de STGL , adica Stempelglanz ?
Deci firma spune practic BU.
Dar in RFG nu exista tampenia americana cu 10 trepte de BU, sau MS, cum spuneti.
Cand firma Künker va scrie STGL fein, atunci va fi o piesa bomba !
Acest BU il intalnim si in Franta sau si in Elvetia, sub forma de FDC, dar nu ca FDC 1, FDC2 etc.
Se pare ca goana dupa un MS baban orbeste !
Vad ca este foarte multa lume cu putina experienta, care se entuziasmeaza de acel MS 65 sau 66 care a fost
" prins ".
Parerea mea este ca printre aceste persoane sunt foarte multe care n-au realizat care-i diferenta intre un XF bun si un UNC.
Si mai am senzatia ca-s si persoane cu o experienta foarte mica in numismatica Romaniei moderne, regaliste, care cam stramba nasul cand se vorbeste de un brilliant uncirculated in MS 64 sau 65.
Si atata timp cat tine treaba si piesele la gradat vor curge, nu este de exclus ca omul de afaceri american sa inventeze in viitorul apropiat si o scala pana la 75 !
Eu am prins alte timpuri, cand nu aparea MS 61 sau 62, se intra direct cu MS 63.
Si sincer sa fiu, eu nu vad cum poate cineva sa faca deosebire intre UNC si MS 61.
Dupa sistemul pe carel pomeniti eu nu stiu daca exista acel UNC, normal, piesa cu luciu ca la balamuc, cu relief bun, dar cu contacte, adica linii sau puncte, deci piesa transportata de la monetarie la banca.
Care ar fi treaba, asa cum o vad eu, este ca atunci cand umblam la piesa de MINT STATE, teoretic ar trebui sa vorbim " de cate contacte mai putine are fata de UNC ".
Deci cand vorbim de o moneda , care a fost separata in monetarie de restul care mergea la sac, am pretentia sa aiba mai putine contacte decat restul lumii.
De luciul, care trebuie sa fie 100% nu se discuta si nu se discuta nici de relief, care si el trebuie sa fie top.
Eu am prins niste timpuri, cand se pomenea de BU-MS63 si deci chestia cu BU s-a intiparit !
Stiti cum merge treaba intro licitatie Künker, Germania, cand se pomeneste de STGL , adica Stempelglanz ?
Dar in RFG nu exista tampenia americana cu 10 trepte de BU, sau MS, cum spuneti.
Cand firma Künker va scrie STGL fein, atunci va fi o piesa bomba !
Acest BU il intalnim si in Franta sau si in Elvetia, sub forma de FDC, dar nu ca FDC 1, FDC2 etc.
Vad ca este foarte multa lume cu putina experienta, care se entuziasmeaza de acel MS 65 sau 66 care a fost
" prins ".
Parerea mea este ca printre aceste persoane sunt foarte multe care n-au realizat care-i diferenta intre un XF bun si un UNC.
Si mai am senzatia ca-s si persoane cu o experienta foarte mica in numismatica Romaniei moderne, regaliste, care cam stramba nasul cand se vorbeste de un brilliant uncirculated in MS 64 sau 65.
Si atata timp cat tine treaba si piesele la gradat vor curge, nu este de exclus ca omul de afaceri american sa inventeze in viitorul apropiat si o scala pana la 75 !
Din ceea ce spuneti, inteleg ca dvs echivalati ideea de "MS" cu cea de BU, din cauza ca MS vine de la Mint State si deci ar trebui sa se refere la piese scoate in puf din monetarie, adica BU. Sper ca am inteles corect ceea ce spuneti. Iar eu spun ca BU inseamna doar MS68-69-70, iar UNC-ul descris de dvs mai sus inseamna ceva pe la MS64-65 ("piesa cu luciu ca la balamuc, cu relief bun, dar cu contacte, adica linii sau puncte, deci piesa transportata de la monetarie la banca").Cristian Ciuplea scrie:Si eu va repet, Bu este deja un UNC deosebit !
Nu. Mint State inseamna UNC. De la 60 la 70 in functie de calitatea acelui UNC. Ok, uneori sau de multe ori o piesa gradata in MS mic nu prea este UNC ci mai degraba AU. BU inseamna MS spre 70.Cristian Ciuplea scrie:Care ar fi treaba, asa cum o vad eu, este ca atunci cand umblam la piesa de MINT STATE, teoretic ar trebui sa vorbim " de cate contacte mai putine are fata de UNC ".
E prima oara cand aud de BU-MS63Cristian Ciuplea scrie:Eu am prins niste timpuri, cand se pomenea de BU-MS63 si deci chestia cu BU s-a intiparit !
Eh, am vazut si STGL de la Kunker care numai STGL nu era... Asa cum am vazut si MS63 care numai MS nu era.Cristian Ciuplea scrie:Stiti cum merge treaba intro licitatie Künker, Germania, cand se pomeneste de STGL , adica Stempelglanz ?
Pai tocmai asta zic: acelea nu sunt trepte de BU, ci de UNC. UNC include BU (daca vorbim de MS68-70) dar porneste de la MS60 (care in realitate variaza AU mic in unele cazuri la UNC foarte indulcent).Cristian Ciuplea scrie:Dar in RFG nu exista tampenia americana cu 10 trepte de BU, sau MS, cum spuneti.
Tocmai, dvs echivalati ideea de MS cu BU, ceea ce nu este real. Inteleg de ce spuneti asta (pentru ca traducerea lui Mint State sugereaza BU) insa niciodata o moneda de MS60-66 nu va fi BU pentru ca pur si simplu BU inseamna spre MS70.Cristian Ciuplea scrie:Cand firma Künker va scrie STGL fein, atunci va fi o piesa bomba !
BU in MS64-65 nu exista decat daca piesa e subgradata (gresit) de NGC. Daca e BU adevarat nu are cum sa fie MS64-65.Cristian Ciuplea scrie:Vad ca este foarte multa lume cu putina experienta, care se entuziasmeaza de acel MS 65 sau 66 care a fost
" prins ".
E simplu, foarte multi colectionari simt nevoia unui sistem de referinta valabil pentru toti, stabilit de o autoritate independenta (buna sau proasta cum o fi, dar macar nu e partinitoare). Dvs nu aveti nevoie sa va spuna cineva (NGC) daca o piesa e BU sau UNC, poate nu simtiti nici nevoia sa va comparati piesele cu ale altora (sunt convins ca in multe cazuri nici nu aveti cu ce sa comparati) - este foarte foarte OK pozitia dvs! Insa nu invalideaza nevoia altora pentru o gradare tip NGCCristian Ciuplea scrie:Si atata timp cat tine treaba si piesele la gradat vor curge, nu este de exclus ca omul de afaceri american sa inventeze in viitorul apropiat si o scala pana la 75 !
-
Cristian Ciuplea

Nu va suparati ca intreb, de cand colectionati monede ?
Eu imi amintesc de vremurile cand pe la niste burse de monede din RFG, pe care le vizitam regulat, de doua ori pe an, stateau teancuri-teancuri cutiile din plastic cu Morgen-Dollar si toate erau BU-MS 63.
Ce insemna asta ?
Insemna luciu superb, relief aproape top ( pene la vultur usor frectionate, putin din parul la lady Liberty f. usor sters si zgarieturi pe fata ei, mai clare sau mai putin clare, dar erau destule.
Aceste piese veneau din sacii de piese necirculate, deci saci nedesfacuti, gasiti in USA.
Dar ce a ajuns in Europa, inclusiv Germania, erau cele mai proaste, adica cu cele mai multe contacte, triate din sacii gasiti.
Eu inteleg prin UNC, adica necirculat, o moneda batuta si cazuta intr-o lada.
Apoi s-au facut saculetii ( alte frecusuri si contacte ), care au fost transportati la banca.
In functie de metal si diametru, si cantitatea de contacte, clare sau mai fine !
Cum am mai scris, candva nu se stia de MS 61 sau 62, dupa UNC urma BU-MS 63.
Vorbesc de vremuri, cand o moneda romaneasca gradata era o raritate.
Vorbesc de acele timpuri, cand in lista comerciantului american se mentiona ca moneda este ambalata la MS 63, dar el, comerciantul, mentiona doar acest lucru si declara moneda UNC sau aUNC (= AU ).
Eu nu vad acest UNC in tabelul americanilor momentan.
El a disparut, dar traieste in continuare prin MS 60.
Si asta inseamna ca noi sarim din AU in prima treapta de MS.
Si MS inseamna Mint State.
Deci eu ce sa inteleg despre o moneda cu MS si numar dupa ?
Inteleg o conservare care ar trebui sa aiba legatura cu Monetaria.
Daca nu ar avea, asa cum este sugerat prin nume, atunci de ce nu se numeste BS ( Bank State ) ?
Si numai faptul ca americanii ne prezinta 10 trepte la un grad de conservare deosebit, ma pune pe ganduri.
Si daca ar exista atatea piese triate in monetarie, atunci ar trebui sa vedem o mare cantitate de monede intr-o conservare deosebita.
Ar trebui sa ne fie clar ca in ladita in care au cazut ar trebui sa fie multe piese deosebite, cu f.f. putine contacte si mai ales pe o fata !
Inteleg si ideea cu nevoia colectionarilor de a avea un sistem de gradare pe care sa se sprijine.
Problema este ca sistemul nu este neutru, ca un arbitru corect.
Sistemul se bazeaza pe a incasa , dar si ce ofera el pentru incasare.
Si daca nu mai ofera ce trebuie, nu va mai incasa.
Problema ar mai fi si colectionarii care nu vor sa gandeasca putin independent, dar si cei care n-au curaj sa-si exprime opinia.
Numai succese !
Eu imi amintesc de vremurile cand pe la niste burse de monede din RFG, pe care le vizitam regulat, de doua ori pe an, stateau teancuri-teancuri cutiile din plastic cu Morgen-Dollar si toate erau BU-MS 63.
Ce insemna asta ?
Insemna luciu superb, relief aproape top ( pene la vultur usor frectionate, putin din parul la lady Liberty f. usor sters si zgarieturi pe fata ei, mai clare sau mai putin clare, dar erau destule.
Aceste piese veneau din sacii de piese necirculate, deci saci nedesfacuti, gasiti in USA.
Dar ce a ajuns in Europa, inclusiv Germania, erau cele mai proaste, adica cu cele mai multe contacte, triate din sacii gasiti.
Eu inteleg prin UNC, adica necirculat, o moneda batuta si cazuta intr-o lada.
Apoi s-au facut saculetii ( alte frecusuri si contacte ), care au fost transportati la banca.
In functie de metal si diametru, si cantitatea de contacte, clare sau mai fine !
Cum am mai scris, candva nu se stia de MS 61 sau 62, dupa UNC urma BU-MS 63.
Vorbesc de vremuri, cand o moneda romaneasca gradata era o raritate.
Vorbesc de acele timpuri, cand in lista comerciantului american se mentiona ca moneda este ambalata la MS 63, dar el, comerciantul, mentiona doar acest lucru si declara moneda UNC sau aUNC (= AU ).
Eu nu vad acest UNC in tabelul americanilor momentan.
El a disparut, dar traieste in continuare prin MS 60.
Si asta inseamna ca noi sarim din AU in prima treapta de MS.
Si MS inseamna Mint State.
Deci eu ce sa inteleg despre o moneda cu MS si numar dupa ?
Inteleg o conservare care ar trebui sa aiba legatura cu Monetaria.
Daca nu ar avea, asa cum este sugerat prin nume, atunci de ce nu se numeste BS ( Bank State ) ?
Si numai faptul ca americanii ne prezinta 10 trepte la un grad de conservare deosebit, ma pune pe ganduri.
Si daca ar exista atatea piese triate in monetarie, atunci ar trebui sa vedem o mare cantitate de monede intr-o conservare deosebita.
Ar trebui sa ne fie clar ca in ladita in care au cazut ar trebui sa fie multe piese deosebite, cu f.f. putine contacte si mai ales pe o fata !
Inteleg si ideea cu nevoia colectionarilor de a avea un sistem de gradare pe care sa se sprijine.
Problema este ca sistemul nu este neutru, ca un arbitru corect.
Sistemul se bazeaza pe a incasa , dar si ce ofera el pentru incasare.
Si daca nu mai ofera ce trebuie, nu va mai incasa.
Problema ar mai fi si colectionarii care nu vor sa gandeasca putin independent, dar si cei care n-au curaj sa-si exprime opinia.
Numai succese !