Cum ne descurcam cu gradarea monedelor ( bancnotelor ) ?

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
popoviciliza

Re: Cum ne descurcam cu gradarea monedelor ( bancnotelor ) ?

Mesaj de popoviciliza »

dsdev scrie:
popoviciliza scrie:Dar atunci când la N monede de acelaşi tip pe care le trimiţi la gradare şi pe care le consideri la fel ca aspect primeşti grade diferite şi le păstrezi pe cele încapsulate mai bine, că restul cad brusc în dizgraţie?
Pai de ce ai face altfel? Daca am in mana 3 monede identice ca aspect iar una din ele are grad mai bun, de ce as pastra-o pe cea in grad mai mic? Care ar fi sensul? Daca tot imi tin colectia in capsule, de ce sa le pastrez pe cele in grad mai mic?

Fac o analogie, poate nefericita: doi elevi primesc la examen note diferite insa lucrarile lor arata identic (cred ca ni s-a intamplat tuturor). In esenta, pentru cei doi elevi ar trebui sa conteze doar ceea ce ramane in mintea lor din acea materie si poate nu sunt afectati de diferenta din note. Insa pentru cine stie doar notele (gradele) sau vede doar una din lucrari (adica doar una din monede), elevul cu nota mai mare pare mai pregatit / mai bun decat celalalt.
Este o analogie care nu se susţine, pentru că:
- pe de-o parte vorbim despre opinia unui cumpărător care gradează 2 monede pe care le consideră identice la trimitere şi pe care nu le mai consideră identice la momentul primirii pentru că au fost plastinate de plastinator / plastinatori cu grade diferite
- pe de alta parte vorbim despre două lucrări identice în conţinut (la matematică există acest caz) dar care au note diferite, situaţie în care opinia celui care a luat nota mai mică nu are cum să se schimbe

În fine, eu mă raportam la topic, în toate cele trei exemple, iar în cel din urmă exemplific cum se descurcă cu gradarea monedelor un cumpărător foarte competent: îşi schimbă opinia, aşa încât în final (cum şi remarcaţi când spuneţi că nu are sens să păstreze pe cea cu grad mai mic) noua opinie coincide cu ce scrie pe capsulă. Aici nu mă refer sub nici o formă la cel care decide să retrimită capsula mai oropsită la re-gradare (există şi acest caz).
dsdev

Mesaj de dsdev »

Deci :D Am in mana doua monede pe care eu le consider identice dpdv al calitatii. Apoi vine NGC si zice "moneda 2 e un pic mai buna fata de moneda 1". Dvs spuneti: "ce conteaza ce zic aia, eu zic ca sunt identice si punct". Eu spun: "poate aia in prostia lor, trecandu-le sute de mii de monede prin mana, POATE au vazut ceva la una din monede si eu nu am vazut". Iertati-ma, sunt destui experti si colectionari cu vechi state care au dat-o in bara cu evaluari, de ce ar trebui ca eu sa consider ca parerea mea despre acele 2 monede este cea mai buna parere din lume? Atat de increzut sa fiu? Daca eu la vad egale iar aia zic "2 e mai bun decat 1", o voi pastra pe 2. Iertati-ma, dar ar fi ilogic sa trag la sorti sa vad pe care o pastrez.
Daca imi vand masina, pot sa pun un bid mai mare...
popoviciliza

Mesaj de popoviciliza »

Păi tocmai ce am scris că există şi cel care decide să retrimită capsula mai oropsită la re-gradare (există şi acest caz), adică situaţia în care respectivul nu îşi schimbă opinia, logică sau ilogică.

Oricum, precizez că nu fac decât să arăt că mai sunt şi situaţiile descrise, în nici un caz nu îmi dau cu părerea despre ce este logic sau nu.
dsdev

Mesaj de dsdev »

popoviciliza scrie:Păi tocmai ce am scris că există şi cel care decide să retrimită capsula mai oropsită la re-gradare (există şi acest caz), adică situaţia în care respectivul nu îşi schimbă opinia, logică sau ilogică.
Daca o retrimite la gradare inseamna ca este convins ca acea moneda a fost sub-gradata (dupa cum percepe colectionarul standardul de gradare la NGC). Nu o retrimite pentru ca cealalta a luat grad mai bun (pentru ca aceea poate a fost supra-evaluata de NGC, deci de ce sa arunce cu niste bani pentru regradarea celeilalte, stiind ca defapt "buba" e la moneda gradata prea sus?). In general insa (vorbesc despre mine si alti colectionari cu care vorbesc) nimeni nu pastreaza 2-3 monede gradate, de aceeasi denominare / an. Adica, daca trimit 3 monede identice la gradat, 2 iau MS63 si una MS64, voi pastra MS64 (in cazul in care nu am alta mai buna deja) si voi vinde cele doua MS63. As trimite la regradat doar daca a primit AU si cred ca este undeva la limita intre AU si MS mic (in ideea ca diferenta de pret la vanzare este semnificativa intre un AU si un MS) sau daca mi se pare ca este evident sub-gradata. Dar in nici un caz nu as pastra pentru colectia mea gradul mai mic si ar revinde gradul mai mare. Asta mi se pare ilogic: eu le vad la fel pe cele 2 monede, NGC vede una mai buna dar eu o pastrez pe cealalta. Pai de ce? Sa fac o aroganta? Glumesc :)

Asa, ca simpla observatie: nu am intalnit pana acum vreun colectionar de monede gradate care sa aiba ceva impotriva celor care colectioneaza monede negradate. Invers in schimb, ohoo, cate patimi!
capa

Mesaj de capa »

dsdev scrie:Dar in nici un caz nu as pastra pentru colectia mea gradul mai mic si ar revinde gradul mai mare. Asta mi se pare ilogic: eu le vad la fel pe cele 2 monede, NGC vede una mai buna dar eu o pastrez pe cealalta.
Eh, din păcate nu există monede identice. Dacă eu zic că toate sunt de 63. Vin, cum ați spus, 2 x 63 și un 64. Dar la 64 nu îmi place că are singurul contact fix pe obraz, nu în câmp ca celelalte, iar la una dintre cele 2 63 îmi place mai mult patina. Ce aleg să păstrez? Aceasta este o dramă frecventă! :?
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
dsdev

Mesaj de dsdev »

capa scrie:Eh, din păcate nu există monede identice. Dacă eu zic că toate sunt de 63. Vin, cum ați spus, 2 x 63 și un 64. Dar la 64 nu îmi place că are singurul contact fix pe obraz, nu în câmp ca celelalte, iar la una dintre cele 2 63 îmi place mai mult patina. Ce aleg să păstrez? Aceasta este o dramă frecventă! :?
Da, normal ca nu pot fi doua monede identice decat daca sa zicem ambele sunt BU perfect. Foloseam ideea de monede identice doar pentru a simplifica discutia :)

Cazul dat de dvs este intr-adevar frecvent. Eu unul pastrez moneda care are mai mult 'caracter' sa zicem asa (greu de explicat in cuvinte ce inseamna, probabil e altceva ptr fiecare).
popoviciliza

Mesaj de popoviciliza »

dsdev scrie:
popoviciliza scrie:Păi tocmai ce am scris că există şi cel care decide să retrimită capsula mai oropsită la re-gradare (există şi acest caz), adică situaţia în care respectivul nu îşi schimbă opinia, logică sau ilogică.
Daca o retrimite la gradare inseamna ca este convins ca acea moneda a fost sub-gradata (dupa cum percepe colectionarul standardul de gradare la NGC). Nu o retrimite pentru ca cealalta a luat grad mai bun (pentru ca aceea poate a fost supra-evaluata de NGC, deci de ce sa arunce cu niste bani pentru regradarea celeilalte, stiind ca defapt "buba" e la moneda gradata prea sus?). In general insa (vorbesc despre mine si alti colectionari cu care vorbesc) nimeni nu pastreaza 2-3 monede gradate, de aceeasi denominare / an. Adica, daca trimit 3 monede identice la gradat, 2 iau MS63 si una MS64, voi pastra MS64 (in cazul in care nu am alta mai buna deja) si voi vinde cele doua MS63. As trimite la regradat doar daca a primit AU si cred ca este undeva la limita intre AU si MS mic (in ideea ca diferenta de pret la vanzare este semnificativa intre un AU si un MS) sau daca mi se pare ca este evident sub-gradata. Dar in nici un caz nu as pastra pentru colectia mea gradul mai mic si ar revinde gradul mai mare. Asta mi se pare ilogic: eu le vad la fel pe cele 2 monede, NGC vede una mai buna dar eu o pastrez pe cealalta. Pai de ce? Sa fac o aroganta? Glumesc :)

Asa, ca simpla observatie: nu am intalnit pana acum vreun colectionar de monede gradate care sa aiba ceva impotriva celor care colectioneaza monede negradate. Invers in schimb, ohoo, cate patimi!
Am scris mai sus: unii îşi schimbă opinia după ce văd plastinarea, alţi nu îşi schimbă opinia după ce văd plastinarea. Nu văd nici o diferenţă în ce spuneţi...

Şi da, există colecţionari care păstrează mai multe monede gradate de acelaşi tip (avers, revers şi muchie identice).

Cu stimă,
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Eu de exemplu păstrez anumite monede ca și dubluri. Exemplu banul watt am 2, 5 bani watt am 3, 10 bani Heaton am tot 3. Gradarea făcută atât la ngc cât și la pcgs poate diferi pentru aceeași moneda. De ce? Simplu, fiecare grader o vede în mod divers. Ce pentru unul este 62 pentru altul este 63. De asemeni este o tendința de a grad mai sus o moneda patinata frumos fata de o moneda care a fost spălată. La fel o moneda cu luciu de top poate primi un grad mai mare chiar dacă nu este așa curata, fata de o moneda cu foarte puține contacte dar cu luciu slab sau lipsa. Se poate discuta pana mâine și tot nu s ar ajunge la un numitor comun. Sunt oameni, este și o afacere desigur și la fel cu siguranță și noi colecționarii suntem diferiți. Altfel ce farmec ar mai avea? ;)
LRemusC
**
**

Mesaj de LRemusC »

Revin cu imagini ale monedei 50 bani 1910.În primul rând aș vrea să-mi cer scuze pentru fotografiile anterioare care au o calitate f.foarte slabă(nici acestea nu sunt prea minunate), dar sincer vă spun că nici nu deţin cunoștinţe și nici scule pentru a surprinde o imagine mai performantă.Cât despre comentariul dl.Ciuplea chiar nu sunt deloc supărat pe dumnealui(din fotografiile anterioare mai frumos nu putea fii descrisă),chiar îmi cer mii de scuze.Însă o strângere de mână pentru dl.roantichitati care a văzut ce nimeni nu a putut să vadă și nu o spun ca o critică pentru ceilalţi forumiști.Ceva contacte ușoare încercuite cu roșu iar cu verde surplus de material restul ce poate fii interpretat ca și defect este profesinalismul meu de fotograf.Salutări.
Fişiere ataşate
10-compressor.jpg
100-compressor.jpg
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Sa ne mai jucam si cu gradarea unui leut? :)
Enjoy!
Fişiere ataşate
DSC_0773.jpg
DSC_0776.jpg
Cristian Ciuplea

Mesaj de Cristian Ciuplea »

LRemusC scrie:Revin cu imagini ale monedei 50 bani 1910.În primul rând aș vrea să-mi cer scuze pentru fotografiile anterioare care au o calitate f.foarte slabă(nici acestea nu sunt prea minunate), dar sincer vă spun că nici nu deţin cunoștinţe și nici scule pentru a surprinde o imagine mai performantă.Cât despre comentariul dl.Ciuplea chiar nu sunt deloc supărat pe dumnealui(din fotografiile anterioare mai frumos nu putea fii descrisă),chiar îmi cer mii de scuze.Însă o strângere de mână pentru dl.roantichitati care a văzut ce nimeni nu a putut să vadă și nu o spun ca o critică pentru ceilalţi forumiști.Ceva contacte ușoare încercuite cu roșu iar cu verde surplus de material restul ce poate fii interpretat ca și defect este profesinalismul meu de fotograf.Salutări.

FELICITARI !
Fişiere ataşate
10-compressor.jpg
11 compresor.jpg
6 comp.jpg
Curiosity Killed The Cat !
george_s321

Mesaj de george_s321 »

Carol I UNC spre BU.
Fişiere ataşate
DSC04109.JPG
DSC04104.JPG
DSC04102.JPG
george_s321

Mesaj de george_s321 »

De la gat spre litera C este o linie fina din batere.
Cristian Ciuplea

Mesaj de Cristian Ciuplea »

D-le George, imi place piesa.
Foarte frumoasa, un camp chiar superb.
Si imi place mult mai mult decat acel 1910, in " cica proof ".
Curiosity Killed The Cat !
george_s321

Mesaj de george_s321 »

Multumesc.Si luciul ei este deosebit.Clar peste tot ce am mai vazut la 50 bani si am vazut destule.
Scrie răspuns