10 bani 1906 aluminiu?
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
10 bani 1906 aluminiu?
Exista asa ceva? Mi-a trimis cineva o poza cu o astfel de moneda, care cica e din aluminiu, are 22mm diametru, si 2.5 grame..
Din pacate poza nu e prea reusita.
- Fişiere ataşate
-
- 10 bani 1906 4.jpg (12.81 KiB) Vizualizat de 16304 ori
-
- 10 bani 1906 5.jpg (5.13 KiB) Vizualizat de 16304 ori
-
cartelcoserv

Re: 10 bani 1906 aluminiu?
mai mult ca sigur a gresit materialul...Aldor scrie:Exista asa ceva? Mi-a trimis cineva o poza cu o astfel de moneda, care cica e din aluminiu, are 22mm diametru, si 2.5 grame..
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
-
cartelcoserv

- PRONUMISMATICA
- Site Admin
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
-
roantichitati

fals
Si eu cred ca este vorba de un fals executat prin turnare . daca insa intr`adevar moneda este din aluminiu atunci este totusi un fals interesant (destul de improbabil ) , comparativ cu clasicele falsuri din plumb, cositor , plumb-zinc ...etc . Analizand insa greutatea as putea spune ca nu e vorba de nici una din cele doua variante in cazul aluminiului fiind mult prea grea in cazul celorlalte metale mai sus enuntate fiind prea usoara ( ele fiind metale grele cu pucte de topire destul de mici si usor de turnat ) . In literatura de specialitate sunt mai multe falsuri despre care se scrie ca fiind executate din METAL ALB . Se spune metal alb pentru ca nu are un nume , si nu are un nume pentru ca ceea ce se denumeste a fi " metal alb" de fapt inglobeaza o grupa de metale care au un aspect vizual asemanator . Aceste metale au compozitii destul de complexe ( exemplu Ni 83%, Cr12,9%- Fe1,7%-C0,19%- Mn - 1,27%- Si - 0,9% ) puncte de topire relativ mari (comparativ cu cositorul , plumbul ...) si densitati variabile in functie de compozitie mai mici decat ale plumbului si mai mari decat ale aluminiului . Aceste metale insa nu sunt usor de turnat si desi realizarea matritei este una proasta (in cazul nostru) moneda nu a fost facuta in nici un caz de un potcovar ...ci intr-o turnatorie ...parerea mea !
Dupa calitate, eu imi mentin parerea ca a fost facuta de un potcovar. Sa faci o matrita din ghips sau chiar din lut de olarit nu e mare lucru. Sa topesti un aliaj moale (cu punct de topire scazut) in potcovarie si sa-l torni in matrita iar nu-i mare lucru... doar ca iese ceva de calitate comparabila cu cea din poza.
Si mai ceva: Pina dupa primul razboi mondial, falsurile nu au avut amploare in Romania, atit datorita lipsei tehnologiei, cit si probabil faptului ca populatia era relativ mica. Nu cunosc de exemplu falsuri la monedele de 20 lei, ci maxim la cele de 5 lei, care sint mari raritati. Cel mai frumos fals de pina la 1914 ce l-am vazut (si a fost o perioada de citiva ani cind am colectionat falsuri romanesti) a fost un 2 lei 1872 sau 1873 din zinc argintat aproape perfect. Si am mai vazut un 5 lei 1901 din argint pe care eu nu am reusit sa-l depistez ca fiind fals (fara sa cintaresc moneda) decit dupa ce proprietarul mi-a dat un indiciu: relieful prea inalt.
Cel care a falsificat banuti gauriti, a facut-o mai mult ca sigur la scara mica, as zice un potlogar marunt care isi mai lua o duzina de oua sau o sfoara de covrigi inselind taranii analfabeti la piata.
Cel care a falsificat banuti gauriti, a facut-o mai mult ca sigur la scara mica, as zice un potlogar marunt care isi mai lua o duzina de oua sau o sfoara de covrigi inselind taranii analfabeti la piata.
banivechi scrie: ... Cel mai frumos fals de pina la 1914 ce l-am vazut (si a fost o perioada de citiva ani cind am colectionat falsuri romanesti) a fost un 2 lei 1872 sau 1873 din zinc argintat aproape perfect. ...
Despre asta e vorba, Mircea ?

P.S. Multumesc inca o data foarte mult pt acest fals. E intr-adevar deosebit ca realizare (pentru cei curiosi - e vorba de 1872).

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Hai sa mai vedeti unul frumos ca realizare...

Si ca sa revin on topic, in Buzdugan apare specificat un fals la 10 bani 1906, dar nu se specifica metalul si nici greutatea.

Si ca sa revin on topic, in Buzdugan apare specificat un fals la 10 bani 1906, dar nu se specifica metalul si nici greutatea.

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."