Emisiuni BNR 2017

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
sorin70

Re: Emisiuni BNR 2017

Mesaj de sorin70 »

150 de ani de la înființarea Bibliotecii Academiei Române :

http://bnro.ro/page.aspx?prid=13456

Imagini : http://bnro.ro/EmisiuniDetails.aspx?idd ... PageId=726
popoviciliza

Mesaj de popoviciliza »

La cald:

Moneda 150 de ani de la înființarea Bibliotecii Academiei Române are ca reprezentare pe avers „o imagine de epocă a sălii vechi de lectură a Bibliotecii Academiei Române”:
2017_08_04 av mic_20177285442841.png
Sub nici o formă nu se poate vorbi despre o imagine oarecare (ca datare) din vechea sală de lectură a BAR, iar datoria celor ce se ocupă de produsele BNR (de la creaţie până la aprobare) era să vină cu o reprezentare legată de anul aniversat: 1867. Comparaţi imaginea aprobată de BNR cu cea a primilor membri ai ceea ce iniţial (la 1/13 aprilie 1866, urmarea a decretului nr. 582 emis de Locotenenţa domnească) a fost Societatea Literară Română, apoi Societatea Academică Română şi acum Academia Română:
acad .jpg
şi veţi vedea că:
- cei 16 erau îmbrăcaţi divers şi purtau diverse podoabe capilare, în timp ce pe monedă sunt 7 îmbrăcaţi la fel, tunşi la fel, mustăţaţi la fel (ca şi bustul de pe raft): s-ar crede că nici unul dintre cei 16 membri nu frecventa biblioteca (că nu seamănă cu nimic de pe monedă), iar cei intraţi acolo erau obligaţi să fie tunşi, mustăţaţi şi îmbrăcaţi STAS
- de leşin e portul cravatei, element care sare în ochi la orice aprobare
- ca şi în cazul structurii membrilor SLR/SAR din fotografia de mai sus, se înţelege că şi în biblioteca SLR/SAR nu aveau acces femeile

Well, bomboana / colivă: stema de pe monedă este anacronică, cum am mai pariat (mulţumesc BNR, mulţumesc MS!).

Pentru cine este interesat: Biblioteca Academiei Române are acum următoarele 6 colecţii speciale:
- Cabinetul de manuscrise - Carte rară
- Cabinetul de Stampe
- Cabinetul de numismatică al Bibliotecii Academiei Române
- Colecţii Orghidan
- Colecţia cabinetului de hărţi
- Cabinetul de muzică

Dincolo de faptul că avem şi aici o discutabilă aducere la zi, tipică pentru BNR/MS (spre exemplu colecţiile Orghidan sunt donate mult după anul şi subiectul aniversate de monedă), vă puteţi încerca agerimea atribuind fiecăreia dintre colecţiile de mai sus una dintre imaginile de pe revers: „compoziție grafică reprezentând colecțiile Bibliotecii Academiei Române”.
2017_08_04 rv mic_20177285442841.png
Enjoy!
Ultima oară modificat 07 Aug 2017, 09:57 de către popoviciliza, modificat de 4 ori în total.
Florian

Mesaj de Florian »

:lol:
Aveti umor!La prima vedere mi-au scapat detaliile de fizionomie si vestimentatie a celor zugraviti pe moneda 150 de ani de la infiintarea BAR! Reprezinta intr-adevar imaginea celor din anii '60,dar nu al secolului XIX,ci al secolului XX! :D
Mi-am incercat si agerimea,asa cum ati propus,si am individuat doua dintre cabinetele de pe revers: cel de muzica,la piciorul stang al Minervei,colectia de harti la mâna ei dreapta!Celelalte sunt mai greu de descifrat!Ori au o simbolistica aparte,inaccesibila neinitiatilor,ori,asa cum dumneavoastra presupuneti,au o grafica nefericita si neinspirata...
Cred ca daca ar putea vedea moneda,alde Maiorescu si Alecsandri,ar fi la fel de uimiti si dezamagiti!
Cat despre "enjoy"-ul pe care-l propuneti la final, ramân putine posibilitati sa urmam indemnul.... :roll:
picard

Mesaj de picard »

In dreptul lui "BIBLIO" de pe moneda este reprezentata colectia de carte veche cu decoratiunea Liturghierului lui Macarie. (In imagine)

Iar calaretul de la ora 3 presupun ca reprezinta colectia de stampe.

Imagine
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
Florian

Mesaj de Florian »

O intrebare....Nu voiam sa deschid un topic nou,dar nici nu stiu daca se incadreaza perfect aici.Oricum,e vorba despre emisiuni BNR...Imi cer scuze!
Intrebarea este:E posibil ca anumite emisuni de 50 de bani sa aiba tiraje foarte mici in anumiti ani,incat sa fie foarte greu de gasit?Eu nu am reusit sa gasesc pana acum 50 de bani din 2007,2010 si 2013!
Ciudat,sau nu,pe site-ul U Coin, in tabelul care reporteaza emisiunile 1,5,10,50 de bani din 2005 pana astazi,exact anii in care va spuneam ca imi lipsesc monedele,se gasesc cãsuțe albe si nu colorate!!!Poate fi o coincidențã, sau si ei au realizat ca emisiunile pe anii respectivi sunt mai rare?
https://it.ucoin.net/table/?country=romania&period=113

Va multumesc!
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Pentru anii respectivi, monedele de 50 bani uzuale s-au emis doar in seturile de monetarie din anii respectivi si nu ca monede in circulatie.
Cele care ajung la vanzare provin din seturi .
Florian

Mesaj de Florian »

Multumesc sorin70!
Ceea ce am inteles din ceea ce ati spus e ca oricat m-as stradui,nu pot gasi 50 de bani din anii respectivi in circulație.Va trebui sa cumpar un set de monetarie cu 3-4 sute de lei de pe Okazii din anul pe care-l caut si astfel voi avea moneda!Corect?
Exemplu/Descrierea produsului pe Okazii:"Moneda de 50 bani 2007 nu a fost emisa in circulatie .Titajul ei este de numai 1000 bucati si se gaseste doar in setul de monetarie.S-au pus in circulatie doar monede de 1,de 5 si de 10 bani."
Nu stiu daca tehnica asta de vanzare a unei monede face parte din "politica" BNR-ului/dealer-ilor sau pur si simplu in anul 2007 nu a fost nevoie de emiterea ei in numar mare pentru circulatie!Stiu insa ca e un preț cam piperat pentru un 50 de bani...In româneşte se cheamã bişniţã! Eufemistic,speculație.
popoviciliza

Mesaj de popoviciliza »

Florian scrie:[...] nu pot gasi 50 de bani din anii respectivi in circulație.Va trebui sa cumpar un set de monetarie cu 3-4 sute de lei de pe Okazii din anul pe care-l caut si astfel voi avea moneda! [...]
Trebuie să aveţi în vedere că BNR are în aria sa numai monedele „de circulaţie” (în care se înscrie şi aberaţia „monedă de circulaţie cu caracter comemorativ”): http://bnr.ro/Monede-si-bancnote-in-circulatie-724.aspx

Seturile de monetărie sunt ale MS (de aceea se şi numesc „de monetărie”), iar monedele de 50 de bani despre care vorbiţi nu au acelaşi statut cu cele ale BNR.

Fără a extinde prea mult discuţia, dacă faceţi numai colecţie cu monede de circulaţie, atunci este un nonsens să luaţi şi cele de 50 de bani care nu sunt emise ca atare.
Florian scrie:[...] Nu stiu daca tehnica asta de vanzare a unei monede face parte din "politica" BNR-ului/dealer-ilor sau pur si simplu in anul 2007 nu a fost nevoie de emiterea ei in numar mare pentru circulatie! [...]
Da, emiterea monedelor de circulaţie este strict corelată cu un număr de factori: necesarul de monedă în piaţă (spre exemplu, este posibil să nu mai vedem aşa des emisiuni de 1 ban în condiţiile în care la tejghea ţi se refuză), masa monetară M0, primele BNR, primele MS etc. Dar nu este corelată cu dilării (vânzarea seturilor nu mai e ceea ce a fost, de aceea au fost scoase la vânzare monede extrase din seturi).

Cu stimă,
Florian

Mesaj de Florian »

popoviciliza,multumesc pentru lamuriri! Invãț in fiecare zi...
popoviciliza

Mesaj de popoviciliza »

Cu plăcere!
Florian

Mesaj de Florian »

Exista vreu tabel cu tirajul monedelor de 1,5,10,50 bani din 2005 incoace?Se poate stii cate monede au fost "bãtute"in fiecare an?
Intr-adevar,pentru 1 ban 2009 si 50 de bani 2007,2010,2011,2013 exista tiraje de doar 1000 de bucati(n-au intrat in circulatie aceste monede),dar pentru toti ceilalti ani lipsesc cu desavarsire tabele cu numarul de monede emise.
Din ceea ce am descoperit,pentru monedele de circulatie,doar pentru aniversara din 2011(Mircea cel Batran)sunt date 5.000.000,pentru 50 bani 2012(Neagoe Basarab),1.000.000 si 50 de bani 2015(10 ani de la denominarea monedei),1.000.000 .In rest,liniste...
Intorcandu-ne un pic in trecut,la monedele de dupa Revolutie,sunt tabele cu tirajele monedelor pana in 1999.Apoi pentru 500 de lei(aluminiu),1000 de lei(Brancoveanu) si cei de 5000 de lei,nimic pentru nici un an(1999-2004).
Exista vreo explicatie pentru lipsa asta de transparențã,sau tabelele exista si nu stiu eu sa dau de urma lor?
sorin70

Mesaj de sorin70 »

S-a mai discutat pe forum.
Raspunsul BNR este ca tirajele monedelor nu constituie informatii cu caracter public.
Mai mult decat atat, se considera a fi informatii secret de stat.
Florian

Mesaj de Florian »

Multumesc sorin70!
Inainte de a pune intrebarea,am cautat pe forum sa vad daca s-a mai discutat.Nu m-as supara si v-as fi si recunoscator daca m-ati indruma catre topicul respectiv!Eu nu l-am gasit...
Oricum ar fi,scuzele BNR mi se par extrem de stranii si nelalocul lor.Cu atitudinea lor ermetica si lipsita de orice simț al colaborarii nu se incurajeaza in nici un fel nici colectionarismul amator nici cel profesionst.
Ca un fapt secundar,pot spune ca n-am intampinat nici un fel de dificultati in acest sens,colectionand monede euro.
http://catalogo-euro.lamoneta.it/cat/E-EUR
Admirati detaliile pentru fiecare an,pentru fiecare țarã,pentru fiecare tiraj...
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Dati o cautare cu subiectul "tirajele"si veti gasi foarte multe mesaje.

Este publicat si raspunsul primit de un coleg in 2006, la intrebarea adresata BNR.
popoviciliza

Mesaj de popoviciliza »

sorin70 scrie:Dati o cautare cu subiectul "tirajele"si veti gasi foarte multe mesaje.
Este publicat si raspunsul primit de un coleg in 2006, la intrebarea adresata BNR.
vlahul scrie:
banivechi scrie:
cezarika1 scrie:de asemenea, cunoaste cineva care ar fi tirajul celor doua serii?
Nu cred ca s-au facut publice tirajele intre 1948-1989. Secretomania era la moda pe atunci.
La intrebarea adresata pe mail catre BNR: "care este tirajul monedelor emise de Monetaria Statului in perioada 1990 - 2006" am primit raspuns: "Stimate domn, Aceasta informatie este confidentiala. Cu stima, ( ) Serviciul emisiune".
De acord cu menţiunile, dar cu nuanţa că răspunsul trimite la date confidenţiale, nu la secret de stat. BNR nu merge pe linia pe care o cunoaştem noi, cu secret de stat etc. ...

Pentru colecţionari, confidenţialitatea BNR la tiraje este încă un motiv de a se îndepărta de monedele contemporane de circulaţie. Mare păcat! Dar confidenţiale erau şi salariile, aşa că sperăm să prindem vremuri mai normale şi la tiraje pentru monedele de circulaţie.
Scrie răspuns