monede romania-erori de batere?

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
laurentiu c

Re: monede romania-erori de batere?

Mesaj de laurentiu c »

20 LEI 1951
Fişiere ataşate
DSCF6447.JPG
laurentiu c
Florian

Mesaj de Florian »

1 ban 2011
1503596743981-1.jpg
1503596743981-3.jpg
1503596743981-2.jpg
popoviciliza

Mesaj de popoviciliza »

Este un topic cu semnul întrebării. În ce consideraţi că se încadrează moneda pe care aţi postat-o (rondea cu defect, matriţe cu defect, greşeli făcute în timpul baterii)?
Florian

Mesaj de Florian »

M-ati pus in dificultate!Acum am observat ca topicul are semnul intrebarii! :)
Pãi consider ca in cazul acestei monede se poate vorbi de un surplus de material in matrițã,fapt care a dus la crearea acestor "munțişori"(folosesc mai degraba un limbaj plastic in exprimare, pentru ca imi lipsesc termenii tehnici)...E un defect frumos(paradoxal spus)!Tin mult la moneda asta!Nu stiu daca o eroare de batere,stricand estetica monedei,ar putea face sa-i creasca valoarea,dar sunt sigur ca o transforma intr-un unicat!
Dumneavoastra ce parere aveti?La care dintre cele trei categorii de eroare pe care le-ati mentionat se incadreaza?Sau poate la niciunul...
popoviciliza

Mesaj de popoviciliza »

Nu vreau să mă pronunţ pe erori.

Dar vă fac următoarele comentarii legate de observaţiile dumneavoastră:

1. observaţie: in cazul acestei monede se poate vorbi de un surplus de material in matrițã,fapt care a dus la crearea acestor "munțişori"
comentariu: dacă este surplus în matriţă, atunci trebuie să fie o gaură în monedă (matriţa finală este un negativ, moneda este un pozitiv)

2. observaţie: E un defect frumos
comentariu: este un defect urât, tipic pentru situaţia din Monetăria Statului

3. observaţie: Nu stiu daca o eroare de batere,stricand estetica monedei,ar putea face sa-i creasca valoarea,dar sunt sigur ca o transforma intr-un unicat!
comentariu: dacă ar fi un unicat şi dacă ar fi o eroare, da, aşa ar fi; dar câtă vreme nu este un unicat (în fişicul de provenienţă sigur mai erau şi alte monede la fel, uneori toate monedele din fişic), valoarea monedei poate fi cel mult sentimentală; mai mult, câtă vreme nu rezultă care dintre cele trei erori este (rondea cu defect, matriţe cu defect, greşeli făcute în timpul baterii), chiar dacă ar fi unicat (şi nu este), nu este certă nici valoarea monedei

Ca observaţie generală, toate monedele de 1 ban, 5 bani şi 10 bani ieşite din MS după ultima schimbare de utilaje sunt susceptibile să prezinte acest tip de defect. Evident, sunt cel mai greu de observat la 1 ban şi cel mai uşor la 10 bani, astfel încât recent au apărut şi pe Okazii cele de 10 bani, cum ar fi:
b1292d4dc0fa0d36224acd21458a3008-6578306-1000_1000.jpg
https://www.okazii.ro/10-bani-2015-roma ... a178178737
e93dc25db341f3b393783d587920f529-2064693-1000_1000.jpg
https://www.okazii.ro/g5-romania-10-ban ... a174860403

Dacă MS ar da la topit acest rebuturi, atunci „productivitatea” ar fi pusă sub semnul întrebării.

Cu stimă,
Florian

Mesaj de Florian »

Multumesc pentru observații!
La primul punct aveti dreptate!Logica dumneavoastra sta in picioare.Daca era un surplus pe matrita,aveam o moneda cu lipsã,cu gaura.Si totusi,e tot o vinã a matritei.Surplusul acesta e pe suprafata monedei.Cum de e reliefat?Ce l-a creat?Mi-ar place sa gasesc un raspuns!
La punctul doi,referitor la estetica monedei,ma vad nevoit sa fac o mica digresiune pentru a putea fi inteles!
Monedele,datorita designului,a subiectelor alese pentru a fi stampate,a culorilor,formelor,materialelor din care sunt realizate pot fi trecute fara teama de a gresi,in categoria obiectelor de arta.Evaluarea unei opere de arta e foarte subiectiva.Frumusetea sta in ochiul privitorului.Te poti emotiona in fata unui Michelangelo sau Bernini la fel de bine ca in fata unei hidoşenii de Dürer...M-am distrat de minune citind un topic pe forum despre cea mai urata,cea mai frumoasa moneda romaneasca!Un coleg de-al nostru a decis pentru cea mai urata piesa,nominalizand 100 de lei 1943,1944!Pot sa va spun ca mie-mi place foarte mult "tinicheaua"asta!In ciuda fierului care sta sa iasa prin nichel si a pretului derizoriu la care o poti cumpara.
Unesc punctul trei aici,din ceea ce ati zis,si vreau sa va spun ca am plasat tot pe topicul asta intr-o zi,fotografia unui 10 bani 1905...(atasez din nou fotografia)...
1499263188506-1.jpg
Exista o dubla suprafata de material.Dumneavoastra veti putea evalua mai bine tipul de eroare de care vorbesc in acest caz problema e ca moneda e realizata la Bruxelles si nu la Bucuresti.De asemenea exista multe monede euro cu defecte(http://www.attilacoins.com/Error_Euro_Catalogue.asp),si toate acestea fara ca MS românã sa fie implicata.In putine cuvinte,as vrea sa spun ca se intampla si la case mai mari...
Fiind in strainatate,am putut mai usor sa fac o colectie de euro,insa am vazut nenumarate defecte si nereguli(unele simpatice foc!).Şi da,poate ca aveti dreptate,exista negresit o valoare sentimentala fata de anumite piese,fata de intreaga colectie pe care o detinem,altfel n-am fi decat niste camatari.Aproape va invidiez pentru ca aveti acces in toate zilele la banii românesti.Ajung mai greu aici si nu totdeauna in starea dorita.Poate ca de aceea ma entuziasmez la o comemorativa sau la aparitia a 1 ban 2017! :D
Apreciez spiritul dumneavoastra critic si obiectivitatea cu care priviti situatia,de multe ori haotica si neorganizata a BNR si MS precum si neinteresul pe care-l arata fata de doleantele colectionarilor români.Am insa mereu speranta ca va fi mai bine si,de ce nu,vom avea in viitor monede de calitate superioara!
Multumesc pentru imaginile cu 10 bani(seamana si nu seamana cu tipul de defect de pe 1 ban 2011 pe care l-am postat.)La multi 10 bani cu eroare pe care i-am analizat, mai degraba am vazut acel defect de exfoliere,de umflare, despre care vorbeati cu o alta ocazie dumneavoastra si care apare atunci cand apa se infiltreaza sub stratul de nichel).In definitiv,multumesc pentru tot raspunsul anterior!
Doar ca raman cu aceeasi nelamurire:cum s-or fi facut "munţişorii"aceia? :)
Cu aceeasi stima,
popoviciliza

Mesaj de popoviciliza »

Vreau să subliniez că am în colecţie numai monedele şi bancnotele României (de la 1867) şi aceasta va fi tot ce colecţionez, adică până se vor desfiinţa leul şi banul.
Când spun că defectul pe care l-aţi prezentat este cu valoare numismatică mică am în vedere că, de la un moment dat, MS a inundat piaţa cu acest tip de defect. Similititudinea cu fotografiile de 10 bani constă în faptul că toate matriţele (1 ban, 5 bani şi 10 bani) nu au aceste gropi, dar ele apar în serii lungi pe monede. Dacă o să găsesc la 1 ban 2017 un defect similar vă promit fotografia respectivă pentru monedă din fişic. Nu am altele la îndemână pentru că nu colecţionez acest tip de defect.
Monedele româneşti au exemple mult mai spectaculoase, iar din seria începută în 2005, cea mai tare rămâne cea manufacturată la 1 ban 2011. Coincidenţa est semnificativă ca istoric, pentru că sunt două monede de graniţă: cea ilustrată mai jos este o ultimă făcătură a celor din MS (serie scurtă de 1 monedă...) pe utilaje care tocmai se demontau şi cu matriţe deteriorate şi sucite la 90 de grade, în timp ce a dumneavoastră este defect de tip nou, pe utilaje noi care nu mai permit sucirea matriţelor, dar nici nu mai sunt stăpânite de către cei de pe bandă, astfel că defectul apare în serii lungi. http://transylvanian-numismatics.com/ph ... 011#p92069
s-l1600 (1).jpg
s-l1600 (1).jpg (26.24 KiB) Vizualizat de 19429 ori
http://www.ebay.com/itm/x692-GREAT-ERRO ... Sw5cNYL2fV
Florian

Mesaj de Florian »

Se vede ca 2011 a fost un an dezastruos pentru matrițele MS!Si pentru cele vechi si pentru cele noi. :D
Pretul pentru 1 ban 2011 de pe ebay mi se pare dincolo de exagerat!Astept cu nerabdare sa-mi trimiteti fotografiile(cand gasiti)cu 1 ban 2017(poate sa nu fie din fisic,oricum eu va cred ca defectul apare la batere si nu cand moneda e in circulatie)...Cat despre faptul ca colectionati numai bani romanesti,felicitari!Indus in eroare,de tonul uneori vehement pe care il aveti la adresa BNR,MS,m-am gandit ca nici nu va uitati la banii românesti! Impartasim acelasi deziderat...Cel mai drag ban,mi-e un 5 bani 1867,calcat de masina(deci cu defect),primit de la strabunica pe cand aveam 10-11 ani.O fi urât,dar e al meu. :) Deh...Chestie sentimentala din nou.
Mi-ati creat o alta nedumerire in schimb...De ce o matrita noua ar merge mai rau ca una veche?N-ar trebui sa fie mai performanta?Cred ca avand la indemana utilaje mai noi,defectele de batere ar fi trebuit sa dispara de tot.
popoviciliza

Mesaj de popoviciliza »

Este o mică confuzie... matriţele sunt aceleaşi (comparaţi moneda dumneavoastră cu cea din fotografia pe care am postat-o). Ceea ce s-a schimbat sunt maşinile / utilajele pe care se montează matriţele. Ca o particularitate, eu cred că moneda pe care am postat-o a fost bătută după ce au fost scoase mai multe serii pe maşinile noi, astfel încât a crapat una dintre matriţe, ocazie cu care s-a montat perechea de matriţe pe un utilaj vechi (care permite montajul la orice unghi, alegându-se deliberat 90 de grade): această mişculaţie nu mai este posibilă de atunci, astfel încât moneda respectivă este ultima dintr-un şir de „erori” bine plănuite care a început de la anul de graţie 1867.

În ce priveşte maşinile / utilajele menţionate, cele noi se pot vedea fugitiv în http://www.digi24.ro/special/reportaje/ ... 4547200053 de la minutul 5:20 (reportajul este din 2014).
Florian

Mesaj de Florian »

popoviciliza,multumesc frumos!
Documentarul e reusit!Exista o fascinatie pe care o simti si pe care ti-o creeaza arta asta de a face...bani!(daca mai aveti link-uri despre astfel de filmate,le privesc cu mare placere!)
popoviciliza

Mesaj de popoviciliza »

Cu plăcere!

În general, este greu să găseşti documentare video pentru numismatica din România, că totul e secret de stat în capul celor care au fost desemnaţi forţat să se ocupe de încadrarea în secrete.
machiavelli
*
*

Mesaj de machiavelli »

Buna seara am o moneda cu o posibila eroare de batere. As vrea sa stiu daca e o eroare reala si cat de rara este, nu am mai vazut vreodata asa ceva, nu stiu ce nume sa-i dau erorii.

https://ibb.co/if4avb
https://ibb.co/hWZKMG
popoviciliza

Mesaj de popoviciliza »

Dacă vă referiți la cercul exterior de pe platoul monedei din dreapta, atunci nu este eroare de batere. Această zgârietură apare la monedele care sunt la capetele fișicului atunci când grosimea totală a celor 25 de monede este mai mare decât dimensiunea standard și este determinată de mașina cu care se răsucesc capetele cilindrului de hârtie.
Fişiere ataşate
IMG_20171002_193431.jpg
machiavelli
*
*

Mesaj de machiavelli »

Iar acestea?
http://ibb.co/eLsqvb
http://ibb.co/kUXOFb

Mai am o moneda cu 10 bani similara cu cea de 5 bani, dar cercul din mijloc e mai subtire, si interupt in sus si jos.
Ultimul postare in noaptea asta. Multumesc.
popoviciliza

Mesaj de popoviciliza »

Pentru moneda de 5 bani din prima fotografie nu mă pot pronunța, ar trebui o fotografie mai bună, cu alt aparat.

Pentru cea de-a doua fotografie: sunt probleme legate de placarea cu nichel, poate fi un defect de placare al rondelei, dar este cert că rezultatul fotografiat este urmarea circulației. Gândiți-vă cum arată o bucată de placaj după ce ia apă.

Moneda de 10 bani cu cerc mic, subțire, întrerupt: la fel cu cea din comentariul anterior, grosimea totală a monedelor din fișic a diferite de la caz la caz, așa că a fost răzuită diferit.

Cu stimă,
Scrie răspuns