Emisiuni BNR 2017

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
sorin70

Re: Emisiuni BNR 2017

Mesaj de sorin70 »

Dar astfel de "aniversari" s-au concretizat deja la BNR . Doar un exemplu :

50 bani Aurel Vlaicu 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 din seturile de monetarie, care aniverseaza 101, 102, ...106 ani de la zborul sau.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Florian

Mesaj de Florian »

Asta e o veste foarte,foarte buna!Aproape imi pierdusem speranta ca va mai fi pus in circulatie.
Cam in cat timp estimati ca va apare de vanzare pe Okazii?
Am trimis e-mail lui Iordache Gabriel,cel care a pus anuntul pe Allnumis si mi-a zis ca i-a primit rest pe amandoi acum 3 zile intr-un magazin....Deci,circulã! :D
popoviciliza

Mesaj de popoviciliza »

popoviciliza scrie: De acum aştept priorităţile BNR la 50 bani „comemorativă” de circulaţie pentru 2018 (tema cu Marea Unire este foarte greu de ilustrat după toate aproximaţiile pe care le-a materializat până acum BNR).
Iată un fragment de adevăr (mai sunt şi altele, desigur) pe care nu îl văd ilustrat în 2018 atâta vreme cât BNR continuă să rămână fidelă proiectului de acum:

Tudose i-a dat lui Macron o crenguta dintr-un stejar secular cu o semnificatie aparte
24 August 2017

„Premierul Mihai Tudose i-a facut cadou presedintelui Frantei, Emmanuel Macron, o crenguta dintr-un stejar pe care generalul Henri Berthelot l-a plantat, pe 31 mai 1927, la Iasi.

Atunci stejarul avea deja 10 ani datand din perioada victoriilor romanesti din vara anului 1917, impotriva armatelor Puterilor Centrale.

Crenguta oferita lui Macron se vrea atat un omagiu adus memoriei lui Berthelot, cat si un simbol al amicitiei romano-franceze.

Generalul Berthelot a fost seful misiunii militare franceze trimisa in Romania, dupa ce armata romana a suferit o serie de infrangeri din partea armatelor austro-ungara, germana, bulgara si turca. [...]”

http://www.ziare.com/emmanuel-macron/pr ... te-1478489

Când spun fragment de adevăr, mă refer la Franţa şi la Berthelot, nu la stejar, desigur. Şi fac trimitere la ilustrarea celor 100 de ani de la victoriile româneşti din vara anului 1917 de către BNR ca unul dintre motivele pentru care privesc cu scepticism către moneda de 50 bani „comemorativă” de circulaţie pentru 2018.
Florian

Mesaj de Florian »

popoviciliza scrie: atâta vreme cât BNR continuă să rămână fidelă proiectului de acum
Care proiect?Eu zic sa n-aveti nici o frica!Comemorativa de 50 bani 2018 va fi cu Unirea!Altfel le sar toti in cap!
popoviciliza

Mesaj de popoviciliza »

Florian scrie:
popoviciliza scrie: atâta vreme cât BNR continuă să rămână fidelă proiectului de acum
Care proiect?
Ca să fie clar ce am vrut să spun: atâta vreme cât BNR rămâne încremenită în proiect!
popoviciliza

Mesaj de popoviciliza »

Florian scrie: [...]Cat despre faptul ca colectionati numai bani romanesti,felicitari!Indus in eroare,de tonul uneori vehement pe care il aveti la adresa BNR,MS,m-am gandit ca nici nu va uitati la banii românesti![...]
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... 240#p93715

Nu ştiu dacă tonul meu este vehement şi / sau pesimist (cum spuneaţi în altă postare), dar ce contează este dacă analiza pe un subiect dat este obiectivă şi relevantă. Legat de imaginile transpuse pe monede (adică partea cea mai importantă din procesul decizional al BNR), mi-aş dori ca BNR să analizeze de aşa manieră machetele care i se prezintă încât să nu existe posibilitatea ca terţi să se exprime critic referitor la imaginea finală. Aşa cum am mai spus, BNR are intervenţii pe aceste proiecte, aşa că rezultatul final (indiferent dacă a trecut cu sau fără intervenţii modificatoare) i se poate atribui (cu evaluări pozitive dacă este corespunzător temei alese şi coerent în reprezentări, respectiv cu evaluări negative dacă nu este corespunzător şi/sau coerent). După cum sper că se înţelege, nici măcar nu pun în discuţie alegerea temei (o să fac o astfel de discuţie separat, rezultatele sunt surprinzătoare), sau a tipului de reprezentare pe rondea, sau, sau, sau...

Am acum un ultim exemplu, cel al monedei „comemorative” de circulaţie 10 ani de la aderarea României la UE, emisiune 2017.

1. Corespondenţa cu tema: 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană
1.1
„Aversul monedei din alamă, de circulație cu caracter comemorativ redă o compoziție care conține detalii arhitecturale ale stilului brâncovenesc, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „50 BANI”, stema României și anul de emisiune „2017”.” http://www.bnr.ro/page.aspx?prid=13256
... fără comentarii: care este corespondenţa între detaliile arhitecturale ale stilului brâncovenesc şi temă?
1.2
„Reversul [...] prezintă statele Uniunii Europene evidențiate în mod distinct și inscripția circulară „10 ANI DE LA ADERAREA LA UNIUNEA EUROPEANĂ”.”
comentarii:
Admiţând că reprezentarea cea mai nimerită este o hartă a Uniunii Europene, atunci, din respect pentru temă, harta corectă este cea din 2007, că atunci am aderat! Sigur că vom mai aniversa / comemora acest subiect, aşa că este greu de admis că o hartă fără Marea Britanie sau o hartă cu o UE cu mai multe viteze sau o hartă a UE cu Ucraina ca stat membru (alternative posibil valabile la vremea respectivă) vor fi la fel de glorioase ca o hartă a unei Uniuni Europene care arăta altfel în 2007.
harta din 2007 şi harta din 2017
harta din 2007 şi harta din 2017
popoviciliza

Mesaj de popoviciliza »

2. Coerenţa în reprezentări

„Reversul [...] prezintă statele Uniunii Europene evidențiate în mod distinct și inscripția circulară „10 ANI DE LA ADERAREA LA UNIUNEA EUROPEANĂ”.”
comentarii:
Statele membre ale Uniunii Europene (harta aleasă se referă numai la teritoriile din Europa şi cu o Finlandă trunchiată de un text scris la şablon) sunt mai degrabă separate de şanţuri enorme, ca şi când (simbolic vorbind) UE separă şi mai mult aceste teritorii naţionale. Explicaţia acestei situaţii (un paradox vizual) constă în inabilitatea execuţiei matriţei.

Iată cum este reprezentată moneda pe site-ul BNR:
50_bani_10_ani_ue.png
Şi o altă reprezentare (doar pentru revers), cert din sursă BNR:
s-l400.png
s-l400.png (248.18 KiB) Vizualizat de 16151 ori
Aceste reprezentări sunt cele generate pe calculator pentru model (care are zeci de centrimetri diametru), în timp ce reversul monedei în discuţie arată cu totul diferit:
s-l1600 (1).jpg
... se poate remarca pe această fotografie a monedei reale (cea mai flatantă pe care am găsit-o) că şanţurile / tranşeele dintre statele membre ale UE sunt atât de pronunţate încât unele dintre acestea au pierdut teritorii semnficative. Cea mai uşoară comparaţie este cea legată de Creta, dar toate aceste ţări au păţit-o (nici Franţa nu mai e ce-a fost) şi cel mai uşor se vede situaţia când ai moneda în mână (există porţiuni care chiar nu sunt vizibile dacă nu le cauţi).

Ca glumă, Andora, Vaticanul, Pantellaria au avut aceeaşi soartă cu nordul Finlandei (au dispărut). În schimb a apărut Insula Şerpilor (pe unele monede, nu pe toate, desigur, că de aia căutăm variante!).
Dacă şanţurile sinusoidelor cu care şe marchează suprafaţa UE sunt bine bătute, este de neînţeles de ce nu s-a folosit aceeaşi dimensionare şi pentru graniţele statelor membre ale UE.
popoviciliza

Mesaj de popoviciliza »

... şi mai adaug un of mai vechi (iniţiat în 1867): grafica pentru alfabete!

Toate aceste monede sunt subiectul unor reprezentări grafice în care caracterele (litere şi cifre) sunt personalizate (uneori pentru o singură monedă). La imaginea de ansamblu a inscripţiilor de pe monedă ar trebui să se folosească (măcar pentru aceeaşi faţă) o spaţiere identică pentru toate reprezentările (cuvinte şi numerale). Tot astfel, o imagine decentă ar trebui să alinieze corect literele şi cifrele (la cifre, vedeţi distracţia maximă la milesimele pentru perioada 2005-2017 pe monedele de circulaţie: aceste cifre sunt lovite de paradontoză, nu au vreo aliniere faţă de un centru şi sunt spaţiate aşa cum le-a luat la rând „artistul”).

La reversul monedei în discuţie sar în ochi cele două cifre de la nominal:
- cifra 5 are partea superioară o jumătate din lungimea necesară, iar mâna „artistului” a scăpat în ovalul deschis de mai jos, aşa că avem un 5 deformat
- cifra 0 NU este aliniată la verticală ci uşor sucită în sensul mişcării acelor de ceasornic
- 50 nu este scris corect pentru că 0 este aliniat sus la 5, iar 5 depăşeşte jos pe 0 (obligatoriu orice 0 este mai mare ca 5, cu excepţia situaţiei în care vrem să scriem ceva gen o12345...9, dar nu este cazul aici)
- spaţierea cifrelor este dezastruoasă, aproape se ating, nu există aşa ceva în teorie
s-l1600 (3).jpg
De remarcat că eroarea de rotaţie de la 0 nu apare pe calculator, ea este prezentă numai pe model şi matriţă:
50_bani_10_ani_ue.png
50_bani_10_ani_ue.png (185.61 KiB) Vizualizat de 16147 ori
Bombonika pe colivă: cacofonia este prezentă: avem serifate la litere şi neserifate la cifre, avem şi caractere drepte şi caractere cursive (20 17). Nu mai compar cu aversul. Greu la deal cu boii mici.
Florian

Mesaj de Florian »

Asimetria nu e neaparat un semn al imperfectiunii.Europa e Europa prin unitate nu prin geometrie.Probabil gravorul a urmarit o alegorie,asa cum se vede pe unele monede comemorative de euro si unde simetriei i se da un loc secundar.Muzica romantica nu e mai putin frumoasa din cauza disonanțelor.
6398288f4ec971afef3a023adfef2553--euro-coins-cash-today.jpg
6398288f4ec971afef3a023adfef2553--euro-coins-cash-today.jpg (46.24 KiB) Vizualizat de 16127 ori
italy2euros2005.jpg
italy2euros2005.jpg (61.3 KiB) Vizualizat de 16127 ori
italy2euros2008.jpg
Ati asezat doua harti ale Europei una langa alta:cea din 2007 si cea din 2017.Nu vad nici o diferenta.Imi scapa ceva?
popoviciliza

Mesaj de popoviciliza »

Florian scrie:Asimetria nu e neaparat un semn al imperfectiunii.Europa e Europa prin unitate nu prin geometrie.Probabil gravorul a urmarit o alegorie,asa cum se vede pe unele monede comemorative de euro si unde simetriei i se da un loc secundar.Muzica romantica nu e mai putin frumoasa din cauza disonanțelor.
Ati asezat doua harti ale Europei una langa alta:cea din 2007 si cea din 2017.Nu vad nici o diferenta.Imi scapa ceva?
Nu am menţionat nici o asimetrie, ci am relevat erori de proiectare a cifrelor. Iar disonanţa nu este cacofonie (aşa cum împrăştiate diferitele caractere pe monedă)...

Diferenţa între cele două hărţi este că din 2007 (EU27) şi până în 2017 (EU28) în Uniunea Europeană a mai intrat Croaţia (2013), iar harta de pe moneda aprobată de către BNR este de tipul celei de mai jos:
Fişiere ataşate
europe_map_white_bg.jpg
Ultima oară modificat 31 Dec 2017, 10:44 de către popoviciliza, modificat 1 dată în total.
Florian

Mesaj de Florian »

Andorra, Monaco, San Marino și Vatican au dreptul sa bata moneda euro,dar nu fac parte din Uniunea Europeana!Chiar daca ar fi facut parte din UE,sunt prea mici pentru a putea fi reprezentate grafic la o scara asa redusa.
Despre Finlanda ce sa zic?!Aveti dreptate,e un pic ciuntita,ceea ce ofera un efect vizual inestetic,insa si aici ii dau o mana de ajutor gravorului.O fi vrut sa obtina un efect taiat,turtit pe cercul monedei asa cum se vede pe un glob pamantesc de la scoala...
wereldbol-nl-globe-solid-line-b-met-verlichting-526.jpg
Cu stima,
popoviciliza

Mesaj de popoviciliza »

Florian scrie:Andorra, Monaco, San Marino și Vatican au dreptul sa bata moneda euro,dar nu fac parte din Uniunea Europeana!Chiar daca ar fi facut parte din UE,sunt prea mici pentru a putea fi reprezentate grafic la o scara asa redusa.
Este o neînţelegere: eu am spus „Ca glumă, Andora, Vaticanul, Pantellaria au avut aceeaşi soartă cu nordul Finlandei (au dispărut). În schimb a apărut Insula Şerpilor (pe unele monede, nu pe toate, desigur, că de aia căutăm variante!).”... dar nu am spus nimic despre calitatea de stat membru pentru Andorra, Monaco, San Marino și Vatican (măcar cu atâta să mă creditaţi).

Cât despre detaliere, vă rog să aveţi în vedere că - dacă este să vorbim serios - Andora este net mai mare (un teritoriu de 468 km2) decât arhipelagul Malta (21 de insule cu un total de 316 km2). Dar nu este cazul să vorbim serios despre jokerii de la BNR, aşa că să lăsăm deoparte acest aspect, nu este esenţial.
Florian

Mesaj de Florian »

:oops: Departe de mine sa pun la indoiala cunostintele dumneavoastra in ceea ce priveste componenta statelor europene,Probabil ca a fost o exprimare mai nefericita in ceea ce am scris...Imi cer scuze!
Fara a dori sa fac polemica,vreau sa va spun ca desi suprafata teritoriala a Andorrei e mai mare decat a Maltei,cea din urma e reprezentata grafic pe apa deci pe o suprafata unde nu are granite(si un punct s-ar vedea excelent!),pe cand suprafata Andorrei ar fi devorata de reprezentarea granitei dintre Franta si Spania(care asa cum bine ati sesizat sunt "şanturi enorme").
Cat despre compozitia si "paradontoza" literelor si a cifrelor,am citit o chestie interesanta pe Romanian Coins referitor la 500 lei 1941:
"Pentru inscripţiile de pe această monedă s-a folosit V pentru U iar A este reprezentat fără bara orizontală. Şi alte litere arată deosebit: S, C şi D. Acest stil de scriere a fost la modă în epocă, fiind folosit pe mai multe emisiuni filatelice. Pentru deviza de pe muchia monedei s-a folosit un alt tip de litere."
"Jokerii" de care vorbeati,or fi inventat vreo moda 2017?!
popoviciliza

Mesaj de popoviciliza »

Nu e cazul să megem mai departe cu analiza aceasta, pentru că, repet, referirile la Andora etc. au fost explicit la nivel de glumă!

Referitor la caracterele folosite pentru moneda de 500 lei 1941:

1. nu suntem în topic, sper să nu ne spună ceva sorin70 (scuze!!!)
2. nu cred că Romanian Coins are vreo expertiză în ce priveşte construcţia caracterelor, aşa că este bine să luăm sub beneficiu de inventar remarcile de această natură de pe site-ul respectiv
3. pe cele două feţe ale monedei sunt două caractere similare, dar nu identice; trec lejer peste proporţia diferită a caracterlor şi nu bag în seamă că există două feluri de caractere la cifre, dar subliniez că - deşi sunt similare - cele două rânduri de caractere diferă esenţial acolo unde se pot compara literele (nu avem seturi identice pe cele două feţe) şi observ că diferă fundamental literele R şi O (da, şi litera O, pentru că, indiferent de proporţia literelor, literele cu oval pot fi la fel de bine şi cu cerc, restul fiind o problemă de spaţiere între litere)
4. nu pot să critic decât spaţierea prea largă de la ELE (din REGELE) şi mai ales de la LO (din ROMANILOR), dar astea sunt deja fineţuri

Interpretarea mea:
- cel care a construit aceste caractere a avut cert în vedere spiritul epocii (remarca din Romanian Coins), dar a diferenţiat voit cele două perioade ilustrate, fiecare pe câte una dintre feţele monedei
- este remarcabilă dispunerea caracterelor pe razele cercului monedei ca şi modificarea necesară a literelor care M, N etc. nu nu se puteau încadra în dreptunghi, dar nici - simplist - să derive direct din razele respective (comparaţi cu mizeriile - mereu altele - de la milesimul monedelor din anii 2005-2017!!!)
- astfel, se poate lesne observa că milesimul, an esenţial în istoria României, subiect al acestei monede, putea fi proiectat cel puţin la dimensiunile nominalului, care nu are nici o relevanţă, este expediat în subsolul compoziţiei tocmai pentru că avem două seturi de caractere diferite la litere
- cred că o tratare cu un alfabet neoromânesc la caracterele de la nominal era o variantă la fel de valabilă (acestea sunt deja existente de la 1890: arhitect Ion Mincu), dar fiecare artist are „gustul” lui (ca să nu spun altceva), iar rezultatul este oricum peste medie
- nu mă aşteptam ca pe inel să fie caractere similare (spre exemplu, toate monedele „comemorative” de circulaţie de 50 de bani din şarja Isărescu au acelaşi inel cu monedele de circulaţie de 50 de bani din perioada 2005-2017, dar aici Romanian Coins are legământ de tăcere)
148275f.jpg
148275b.jpg
Referitor la topicul în care postăm: NU, nu au inventat o modă 2017. Mai mult, este revoltător că s-a folosit un scris de şablon (fără nici o modificare) pentru inscripţia care se referă la jubileu! Asta este calitatea „artiştilor” care crează pe salariu în MS, ăsta este nivelul jokerilor din BNR care aprobă aşa ceva...
Ultima oară modificat 07 Ian 2018, 11:41 de către popoviciliza, modificat 1 dată în total.
Scrie răspuns