Aici este discutabil si cred ca e la latitudinea fiecaruia. Apreciez colectionarii cu pretentiile dvs (si imi place sa admir piese in stari deosebite) dar la mine colectionarea, reinceputa acum vreo 6 ani, a fost doar continuarea unei pasiuni din copilarie, la care renuntasem de prin gimnaziu/liceu. Si pe atunci pretentiile de calitate erau doar ... de bun simt, nu putea fi vorba de raritati in MS.
Mi-ar fi la indemana sa iau, spre exemplu, 5 lei 1978 UNC, dar imi place mai mult piesa mea de cand eram foarte mic si nu o voi schimba. Si 5 bani 1882 se poate gasi relativ usor in stare buna, dar prefer sa stea in colectie cea pe care am gasit-o in casa pe la 5 ani si care e un VG. Exemple mai sunt ...
Si asa cum spuneam si cand m-am reapucat, ca adult, mai mult ma atrage o piesa care "si-a facut datoria" si inca a ramas agreabila decat ceva tinut "la pastrare". Leul 1938 a fost o surpriza pentru ca era foarte improbabil sa gasesc asemenea stare la un targ din orasul meu ... si mai ales un targ la care am ajuns din greseala.
Nu achizitionez in orice stare, nu ma intelegeti gresit. Dar pe mine personal nu ma deranjeaza un F daca e vorba de o piesa mai rara. Ma deranjeaza cele super uzate, nu ma uit la piese gaurite (decat din 1905/1906/1921

) . Ce e drept, nu vand, nu fac schimburi, asa ca daca o piesa va fi greu de vandut ...nu prea imi pasa.
Sper ca nu a deranjat paranteza. Cum topicul nu e doar despre monede, va prezint o bancnota care imi place din colectie. Pare un pic cu valuri, tot telefonul minunat e de vina, nu este asa (am verificat sa vad daca nu observasem pana acum)