Salutare tuturor!
Studiu 50 Bani 1900 “varianta” fara crengute.
De ceva timp mi-am propus sa impartasesc cu voi acest studiu, legat de moneda de 50 Bani 1900, varianta cunoscuta precum “fara crengute”. Am analizat cateva imagini preluate si salvate de-a lungul timpului. Dupa cum puteti vedea, toate aceste “variante” au fost batute cu aceeasi matrita, iar acest lucru se observa cel mai bine la firul care trece peste o “perla” imediat sub ora 3. Firul se observa cel mai bine la poza numarul 5 unde avem si imprimarea efigiei pe revers, rezultata in urma unei presiuni mai mari exercitata asupra matritei. Deci, este destul de clar ca toate monedele cu aceasca eroare au iesit de sub aceeasi matrita, o matrita uzata si cu siguranta spre final de viata. Astept opinii din partea d.vs, inclusiv legate de raritatea ei. Din experienta pe care o am, am observant ca apar cu aproximatie de 1 la circa 15-20 de piese “normale”. Tinand cont de aceste aspecte, personal, consider ca moneda nu este altceva decat o eroare si nu o varianta. Varianta presupune o interventie voita asupra matritei rezultand astfel elemente clare care sa diferentieze o moneda fata de alta ( cum ar fi de ex la 5 Lei 1880 unde Kullrich este scris imediat sug efigie sau de-a lungul cercului perlat ).
Va urez o sambata placuta!
Studiu 50 Bani 1900 “varianta” fara crengute.
Re: Studiu 50 Bani 1900 “varianta” fara crengute.
Mulțumim! Așa aș zice și eu, că nu este o variantă. Defectele din matriță ar trebui sa evolueze, așa că cel mai probabil o monedă cu efigia imprimată pe revers este batută după una fără, una cu firul mai gros după una cu firul mai subțire, etc.
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)