Daca ar fi adaugat steaua la stema, implicit ar fi trebuit sa modifice si anul emiterii, iar stiuta fiind secretomania din epoca stalinista, probabil ca un destept s-a gindit ca imperialistii vor putea deduce volumul banilor in circulatie in RPR dupa procentul bancnotelor fara stea dintr-un numar oarecare de bancnote luate aleator. La cit era de paranoica lumea in anii '50 nu m-ar mira...sorin70 scrie:Nu poate fi vorba de asa ceva, pentru ca placile s-au executat la GOZNAK nu in Romania, si tot acolo se puteau si modifica.
bancnote 1952
Re: bancnote 1952
Ieri am achizitionat o brosura care contine printre altele "Hotararea Consiliului de Ministrii al RPR si a CC al PMR cu privire la efectuarea reformei banesti " publicata in 1952 la Editura PMR.
Brosura contine si o plansa format A2 cu imaginile bancnotelor si monedelor reprezentate aproximativ in marime naturala.
Bancnotele prezentate sunt cele cu serie rosie ( sera A1 No 000000 ).
Inclin sa cred ca acestea au fost primele puse in circulatie , ulterior punandu-se in circulatie doar bancnote cu seria albastra.
Brosura contine si o plansa format A2 cu imaginile bancnotelor si monedelor reprezentate aproximativ in marime naturala.
Bancnotele prezentate sunt cele cu serie rosie ( sera A1 No 000000 ).
Inclin sa cred ca acestea au fost primele puse in circulatie , ulterior punandu-se in circulatie doar bancnote cu seria albastra.
Re: bancnote 1952
Am reusit sa o scanez si o pun la dispozitia colegilor.
Mai ramane sa scanez plansa cu monede si bancnote, dar e format A2 si nu am un astfel de scaner.
Poate gasesc undeva si revin.
Mai ramane sa scanez plansa cu monede si bancnote, dar e format A2 si nu am un astfel de scaner.
Poate gasesc undeva si revin.
- Fişiere ataşate
-
- HCM 1952.pdf
- (1.82 MiB) Descărcat de 251 ori