Un mare eveniment ieri seara, ISTORIA MONEDEI ROMANESTI, licitatie cu prezentare video a d-lui secretar al SNR, care ne spune ca ea, licitatia, este reprezentativa pentru ce ofera piata romaneasca ( momentan si la moneda ).
Cata dreptate are !
Colectia aproape completa ( doar aproape ! ) s-a vandut binisor, dar au mai ramas cateva monede nevandute, cam 52%, care ii asteapta pe colectionari.
Voi prezenta cateva piese, din putinele monede nevandute, rezumandu-ma pana la anul 1906.
1 Ban 1867 Heaton, PF ( proof ) 65, in realitate un AU si nem proof, la 890,-
2 Lei 1872, MS 61, in realitate coclita, un XF slab, la 3300,-
1 Leu 1870C, MS 63, XF slabut, la doar 4500,-
50 bani 1873, MS 64, " orientare moneda " , in realit. nu mai sus de XF, la 12500,- ( pretul nu in Lei, in EUR ! )
1 Leu 1873, MS 63, care e max. XF, la 3300,-
1 Leu 1873 "L" intrerupt , la flacara sau nu, negradat, dar e F-VF, 500,-
1 Leu 1876, AU details, adica frecata si cu gunoi pietrificat, un VF slaaab, la doar 5600,-
1 Leu 1885, MS 62, in realitate nu poate trece de VF, 5600,-
Piesa care urmeaza m-a dat peste cap !
50 bani 1894, MS 65, in realitate o cocleala urata, groaznica, la 12000,-
100 Lei 1906 ( aur ), AU details, in realitate curatata bine cu vata de sticla, milioane de hairlines in toate directiile, 6100,-
Urez interesatilor succes !
La aceste preturi cred ca se pot face contraoferte , pe care colectionarul poate le accepta ( daca vrea sa vanda ceva ).
Am auzit si o chestie, care este o noutate in lumea caselor de licitatie.
Licitatorul, adica moderatorul show-ului, se ruga de persoane ,care facusera oferta, la modul hai nene, mai baga o data, ca-ti reduc pasul de la 200 la 100 lei.
Un gest frumos .
Si poza la un MS 65.
Mai trebuie sa invatam !
Licitatia Art si Mark, Bukarest
-
Cristian Ciuplea

Licitatia Art si Mark, Bukarest
Ultima oară modificat 14 Oct 2022, 20:01 de către Cristian Ciuplea, modificat 1 dată în total.
Curiosity Killed The Cat !
Re: Licitatia Art si Mark, Bukarest
Cam multe piese nevandute pentru o colectie "reprezentativa"...
Licitatiile recente au demonstrat ca piesele romanesti de calitate nu duc lipsa de cumparatori chiar si la preturi cu multe zerouri in coada.
Nu vreau sa iau in deradere efortul nimanui de-a colectiona, in final fiecare aduna ce gaseste si cat ii permite buzunarul dar in cazul
de fata pretentiile pentru piesele nevandute cat si gradarea lor sunt o gluma.
"Just my two cents", vorba americanului.
Licitatiile recente au demonstrat ca piesele romanesti de calitate nu duc lipsa de cumparatori chiar si la preturi cu multe zerouri in coada.
Nu vreau sa iau in deradere efortul nimanui de-a colectiona, in final fiecare aduna ce gaseste si cat ii permite buzunarul dar in cazul
de fata pretentiile pentru piesele nevandute cat si gradarea lor sunt o gluma.
"Just my two cents", vorba americanului.
Acum ceva ani ma gandeam in forul meu interior ca ar fi frumos sa avem si noi case de licitatii. Sa fie mai organizat, transport mai ieftin si mai rapid decat cele de afara etc.
Intre timp mi-a trecut.
Nu comentez piesele grele din acea licitatie, pe alea nu mi le-as permite nici daca ar fi ramas la pret mic (pentru ele).
Dar anumite monede care n-aveau nimic deosebit, nici stare, nici raritate au mers la preturi absurde. Unele, de 10 ori cat se ia (in prezent nu acum 15 ani) in alte parti, si ma refer tot la diverse alte surse oficiale si cu vizibilitate, nu bafta chioara.
Am intrebat oameni mai avizati ca mine, colectionari activi, ce parere au de anumite preturi. Reactia a fost ori ras isteric, ori credeau ca fac glume proaste.
Am mai zis demult - pretul unui obiect este fix cat vrea cumparatorul sa dea. Degeaba ii spune cineva ca o piesa face 50 de lei, daca el vrea sa dea 400 sau 40000000 e dreptul constitutional al acelei persoane. E si dreptul constitutional al vanzatorului sa pufneasca si sa spuna "unde mai gasesti tu asa ceva, pfai, da-mi acum si iti iau 100 de bucati ". E si dreptul aplaudacilor de pe margine sa urle onomatopeic aaa eee ooooo ce frumuseteeee.
Dar e si dreptul meu constitutional sa aleg sa imi cheltui banii in alte moduri.
Intre timp mi-a trecut.
Nu comentez piesele grele din acea licitatie, pe alea nu mi le-as permite nici daca ar fi ramas la pret mic (pentru ele).
Dar anumite monede care n-aveau nimic deosebit, nici stare, nici raritate au mers la preturi absurde. Unele, de 10 ori cat se ia (in prezent nu acum 15 ani) in alte parti, si ma refer tot la diverse alte surse oficiale si cu vizibilitate, nu bafta chioara.
Am intrebat oameni mai avizati ca mine, colectionari activi, ce parere au de anumite preturi. Reactia a fost ori ras isteric, ori credeau ca fac glume proaste.
Am mai zis demult - pretul unui obiect este fix cat vrea cumparatorul sa dea. Degeaba ii spune cineva ca o piesa face 50 de lei, daca el vrea sa dea 400 sau 40000000 e dreptul constitutional al acelei persoane. E si dreptul constitutional al vanzatorului sa pufneasca si sa spuna "unde mai gasesti tu asa ceva, pfai, da-mi acum si iti iau 100 de bucati ". E si dreptul aplaudacilor de pe margine sa urle onomatopeic aaa eee ooooo ce frumuseteeee.
Dar e si dreptul meu constitutional sa aleg sa imi cheltui banii in alte moduri.
popoviciliza

1. Opinia mea este că NU poți în piața (ei da, piața!) unde vinzi, cumperi, schimbi diverse (ei da, diverse!) însemne monetare (sau piese din procesul care precede ieșirea acestora în circuit, sau accesorii) nu poate să se facă varză de către o casă de licitații generalistă.
2. Prezentarea online a fost mizerabilă.
3. Am certitudinea că până și cei care cândva au început timid să se documenteze pe acest forum cum e cu monedele și bancnotele, au acum cu totul altă abordare decât cei ce cred că prețurile Artmark nu au legătură cu piesele vândute, respectiv că piesele nevândute reflectă lipsa de calitate.
2. Prezentarea online a fost mizerabilă.
3. Am certitudinea că până și cei care cândva au început timid să se documenteze pe acest forum cum e cu monedele și bancnotele, au acum cu totul altă abordare decât cei ce cred că prețurile Artmark nu au legătură cu piesele vândute, respectiv că piesele nevândute reflectă lipsa de calitate.