Demonetizarea monedelor

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Dmariog

Demonetizarea monedelor

Mesaj de Dmariog »

Poate sa ma ajute cineva cu anii demonetizarii monedelor emise in Romania, incepand cu Carol I Domn? O carte, un site sau direct in comentarii? Multumesc
Cristian Ciuplea

Re: Demonetizarea monedelor

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Din cate stiu si am vazut eu, doar nichelul lui Carol II ( 50 si 100 lei 1936-1938 ) a fost demonetizat oficial.
Materialul continut in monede era folosit de industria de armament .
Cea mai comuna forma de demonetizare erau liniile paralele, incuse, pe ambele fete.
Mai exista si gaura centrala, cuvantul ANULAT si cercuri concentrice, incuse.

Am vazut si monede de 100 lei 1932 sau 250 lei 1935, calitate f. slaba, cu linii incuse.
Nu-s ceva oficial, doar manipulare la obiect !
Ultima oară modificat 27 Feb 2023, 12:25 de către Cristian Ciuplea, modificat 1 dată în total.
Curiosity Killed The Cat !
Dmariog

Mesaj de Dmariog »

Multumesc pentru raspuns. Mai mult ma intereseaza data la care monedele au fost scoase legal din circulatie, dupa ce au fost inlocuite de noile emisiuni. Nu sunt sigur daca aceasta operatie are vreo alta denumire oficiala.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Dmariog scrie: 26 Feb 2023, 19:50 Nu sunt sigur daca aceasta operatie are vreo alta denumire oficiala.
Se numeste "retragere din circulatie".
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Spre exemplu :

Circulară nr. 33 din 2.dec.1996
Monitorul Oficial, Partea I 347 19.dec.1996
Intrare în vigoare la 19.dec.1996
privind retragerea din circulaţie a unor bancnote şi monede metalice care au fost emise înainte de anul 1989

https://www.bnro.ro/apage.aspx?pid=404&actId=93803

Multe le puteti gasi aici : https://www.bnro.ro/Index-de-reglementari-BNR-3230.aspx

Va trebuie insa multa rabdare pentru a parcurge intreaga lista.

Cautarea pe situl BNR, chiar si cea vansata, nu merge cum trebuie.
Cristian Ciuplea

Dmariog scrie: 26 Feb 2023, 19:50 Multumesc pentru raspuns. Mai mult ma intereseaza data la care monedele au fost scoase legal din circulatie, dupa ce au fost inlocuite de noile emisiuni. Nu sunt sigur daca aceasta operatie are vreo alta denumire oficiala.
Au fost demonetizate si retrase din circulatie inainte de al doilea razboi mondial, probabil 1939-40.
Dmariog

Mesaj de Dmariog »

Sorin70 multumesc frumos! Dar pentru monedele emise incepand cu 1867 unde as putea gasi informatii despre retragerea lor din circulatie. As dori sa completez informatiile despre fiecare moneda emisa in Romania moderna si am observat ca aceste informatii sunt imposibil de gasit, cel putin de catre mine. Ma gandesc ca totusi poate au aparut pe undeva in literatura de specialitate din Romania (la care nu am eu acces acum).
Dmariog

Mesaj de Dmariog »

Retragerea din circulatie este atunci cand emisiunea veche este inlocuita cu emisiunea noua si poate sa dureze luni sau unu/doi ani, timp in care circula ambele monede. Dupa care urmeaza o perioada in care emisiunea veche mai poate fi preschimbata la banci. Dupa care emisiunea devine "inerta", adica nu mai are valoare monetara. La englezi acest moment se numeste "demonetization" si poate fi si la 20 de ani distanta de la momentul retragerii din circulatie.
Informatiile acestea fac parte din viata unei monede si cred ca merita sa fie adaugate la detaliile unei monede. Multumesc!
numbogdan

Mesaj de numbogdan »

Din ce ştiu, au fost demonetizate numai 50 lei 1937, 1938 şi 100 lei 1936, 1938, în vederea recuperării nichelului, foarte utilizat în industria de război. Piesele astfel demonetizate au fost trimise unei firme metalurgice din Germania, firmă unde ar fi fost făcute rondelele pt. 100 lei 1943 şi 1944. O parte din nichelul recuperat a fost folosit pentru placarea rondelelor, iar restul a fost utilizat în industria de război germană.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Dmariog scrie: 27 Feb 2023, 12:29 Sorin70 multumesc frumos! Dar pentru monedele emise incepand cu 1867 unde as putea gasi informatii despre retragerea lor din circulatie. As dori sa completez informatiile despre fiecare moneda emisa in Romania moderna si am observat ca aceste informatii sunt imposibil de gasit, cel putin de catre mine. Ma gandesc ca totusi poate au aparut pe undeva in literatura de specialitate din Romania (la care nu am eu acces acum).
Pentru monedele dinainte de 1947 era undeva un tabel sintetic cu documentele oficiale de punere si retragere din circulatie intr-un Buletin al Societatii Numismatice Romane. Nu mai stiu exact in care numar.
Puteti incerca sa-l gasiti aici, poate aveti noroc : https://www.snr-1903.ro/bsnr/bsnr.html
uncetatean

Mesaj de uncetatean »

Exista un articol referitor la demonetizarea din 1938-1940 publicat într-unul din numerele Cercetări numismatice sau Studii și cercetări de numismatica. Când revin acasă răsfoiesc cărțile din bibliotecă și va spun exact unde să căutați, altfel dacă aveți timp verificați arhiva online pentru cele două publicații.

Cred că informații utile mai găsiți și în Sistemul bănesc al leului și precursorii lui, deși trebuie să admit că am citit din respectivele volume doar prima parte până la 1867. Poate cineva care a studiat întreaga lucrare poate sa vă ofere mai multe informații.
Dmariog

Mesaj de Dmariog »

uncetatean scrie: 27 Feb 2023, 22:02 Exista un articol referitor la demonetizarea din 1938-1940 publicat într-unul din numerele Cercetări numismatice sau Studii și cercetări de numismatica. Când revin acasă răsfoiesc cărțile din bibliotecă și va spun exact unde să căutați, altfel dacă aveți timp verificați arhiva online pentru cele două publicații.

Cred că informații utile mai găsiți și în Sistemul bănesc al leului și precursorii lui, deși trebuie să admit că am citit din respectivele volume doar prima parte până la 1867. Poate cineva care a studiat întreaga lucrare poate sa vă ofere mai multe informații.
Multumesc!
uncetatean

Mesaj de uncetatean »

Aici este articolul respectiv. Sper sa va fie util. Sugestia mea este sa cititi notele bibliografice și veți găsi mai multe articole să studiați referitor la subiectul demonetizării.

http://www.cercetarinumismatice.ro/?art ... nem-nickel
Dmariog

Mesaj de Dmariog »

uncetatean scrie: 28 Feb 2023, 16:45 Aici este articolul respectiv. Sper sa va fie util. Sugestia mea este sa cititi notele bibliografice și veți găsi mai multe articole să studiați referitor la subiectul demonetizării.

http://www.cercetarinumismatice.ro/?art ... nem-nickel
Multumesc frumos. Foarte educativ articolul!
Cristian Ciuplea

Pe 30 martie 1906 guvernul roman autorizeaza pe dl. Allard, director monetaria Bruxelles, cu baterea monedelor comemorative de 40 ani de domnie, 1 si 5 lei , argint.
Baterea incepe in aprilie 1906 si se termina la inceput de iulie, acelasi an.
Se bate valoarea de 1.000.000 lei in piese de 5 lei si 2.500.000 lei in piese de 1 leu.
O parte din argintul folosit a fost furnizat de guvernul roman, sub forma de monede retrase de 50 bani, 1 si 2 lei.

Pe 31 martie 1906 sunt comandate la Bruxelles monede de aur., a caror batere este aprobata pe 14 august.
Baterea comenzii incepe la 1 septembrie si este terminata pe 3 octombrie 1906.
Pentru cupru s-a folosit cantitatea de 85.889,700 kg monede din bronz de 5 si 10 bani, retrase din circulatie.

Prin conventia dintre guvernul roman, reprezentat prin Take Ionescu, si dl. Allard, 24 martie-6 aprilie 1906, monetariei din Bruxelles i se insacineaza baterea monedelor din Cu-Ni, 5, 10 si 20 bani cu milesimul 1906.
Se bat 3 milioane buc. de 20 bani, 17 milioane de 10 bani si 24milioane buc. de 5 bani.
La inceput ar fi trebuit sa se bata o parte si la Hamburg, dar s-a renuntat la idee si nr. de piese de mai sus se bate numai la Bruxelles.
Tirajul de 3.000.000 buc. la 20 bani este indicat corect de Krause-Mishler, in BLO este prezentat un singur tiraj atat pt. Bruxelles cat si Hamburg , 5.500.000 buc.
Se pare ca in Krause , cat si in BLO, la monedele de 5 si 10 bani 1906 este inversat tirajul monetariilor, Bruxelles cu Hamburg.
Astfel Hamburgul primeste tirajul mai mic, desi monedele cu aceste doua nominale ( 1906 J ) se gasesc mult mai usor in calit. de UNC.
Baterea monedelor a inceput la Bruxelles pe 17 ianuarie 1907 si s-a terminat pe 8 august 1907.
Pt. batere au fost folosite si monede de Cu-Ni cu anul 1900 retrase, livrate de statul roman , valoarea lor fiind de 3.000.000 lei .

Conventia din perioada 28 mai si 10 iunie 1909 include baterea monedelor de argint 1910.
In discutia dintre guvernul roman, dl. Allard si G.Keller, director monetaria Hamburg, se hotaraste baterea monedelor de 50 bani, 1 si 2 lei 1910 in tiraj egal pt. fiecare monetarie.
Astfel rezulta pt. Bruxelles 900.000 buc. 2 lei, 2.300.000 buc. 1 leu si 1.800.000 buc. 50 bani.
Statul roman trimite monede de argint uzate, retrase , cu o valoare de 28.280.000 lei, care trebuiau impartite intre cele doua monetarii, pt. baterea de monede noi.

Pt. anul 1911 vezi si catalogul Schäffer - Stambuliu, pt. ca numai moneda de 2 lei este batuta la Hamburg, complet !
Scrie răspuns