20 lei 1868

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
Voinovanu
**
**

Mesaj de Voinovanu »

Aldor scrie: Numarati perlele si de pe o replica BNR dupa piesa de 20 lei 1868. O sa vedeti ca o sa iasa tot 135. Cred ca de aici poate trage oricine o conluzie.
Credeti ca este posibil ca replica in mod intentionat sa aiba un numar diferit de perle comparativ cu piesa originala, iar cineva sa copieze de pe acea replica?
berserkr scrie: Si ce daca s-au batut putine piese? Reiau, stim ca s-au batut cu o singura stanta? Sau doar ne gandim ca pare logic sa se fi facut asa? Legat de locul baterii nu vad legatura cu numarul de stante. Sa nu extrapolam la monedele de mai tarziu batute in diferite monetarii.
Aveti dreptate, pare logic sa gandim sa fi fost batute cu o singura stanta, respectiv am dubii ca piesa este originala.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Daca exista falsuri, sau mai bine zis daca o varianta cu un anumit numar de perle poate fi considerata fals (deci suntem siguri ca s-au batut cu o singura stanta) cum se explica diferenta de numar? Mai exact a fost gravata de cineva foarte talentat o noua stanta dar acela a omis sa includa si numarul corect de perle? Specimenele cu numar diferit de perle nu sunt turnate (e si logic, daca erau turnate dupa un original ar fi avut acelasi numar de perle) si nici copiate intr-un fel anume dupa un original. Nu-mi prea explic cum ar putea exista exemplare false. foarte bine realizate dar cu un numar diferit de perle, in cazul cand consideram ca s-a folosit o singura stanta.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
capa

Mesaj de capa »

berserkr scrie:Daca exista falsuri, sau mai bine zis daca o varianta cu un anumit numar de perle poate fi considerata fals (deci suntem siguri ca s-au batut cu o singura stanta) cum se explica diferenta de numar? Mai exact a fost gravata de cineva foarte talentat o noua stanta dar acela a omis sa includa si numarul corect de perle? Specimenele cu numar diferit de perle nu sunt turnate (e si logic, daca erau turnate dupa un original ar fi avut acelasi numar de perle) si nici copiate intr-un fel anume dupa un original. Nu-mi prea explic cum ar putea exista exemplare false. foarte bine realizate dar cu un numar diferit de perle, in cazul cand consideram ca s-a folosit o singura stanta.
Chiar si daca ar fi fost mai multe stante, nu inseamna ca nu pot exista si replici moderne neoficiale. Similar, ipoteza unor falsuri nu exclude teoria mai multor stante.

Replica la 1 leu 1876 poate intra in aceeasi discutie: cum se poate sa fi pozitionat milesimul atat de diferit? Daca s-a plecat de la 1 leu 1873 sau 1874 de ce au refacut si, cel putin, cifrele 8 si 7?

(ca fapt divers, cercul perlat de pe avers are 129 de perle atat la piesele originale pe care am putut sa le studiez, cat si la replica 1876)

"Greselile" acestea sunt intentionate? Exista si replici care n-au aceste omisiuni si pe care am ajuns le consideram bune? (eventual din aliaje apropiate de cele originale)
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Si uite asa ne intoarcem la discutia replica-fals. Replica este marcata sau are ceva distinct pentru a fi recunoscuta ca atare. In niciun caz acel lucru distinct nu poate fi numarul de perle, cred eu.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Din experienta s-a demonstrat ca in cazul falsificatorilor nu trebuie sa mergem pe logica . Exista destul de multe exemple in care au realizat falsuri foarte bune si au omis niste amanunte care in mod normal nu aveau cum sa le rateze , si aici putem sa luam exemple chiar la falsurile chinezesti realizate la piesele de Romania . Pe alta parte , in unele cazuri , chiar falsificatorul se bazeaca ca victima va miza pe logica cazand astfel in capcana . In cazul de fata ( vorbind de piesa expusa de domnul Voinovanu ) pentru mine este clar asa cum m-am exprimat de la prima postare cand piesa a fost expusa ca e un fals . Nu este unul reusit , decat din punct de vedere al realizarii tehnice . Cred ca matrita nu s-a facut dupa un original , pentru ca executia artistica din punct de vedere al realizarii chipului lui Carol este una slaba , care nu seamana cu domitorul (deci nici cu piesa originala ) este lipsita de amanunte si spus mai simplu – urata . Revenind la numarul matritelor nu cred ca trebuie sa ne punem problema ca ar fii mai multe doar pentru ca asta ar fii putut fii posibil , avand in vedere numarul de piese batutue si executate in graba . Si daca totusi acceptam aceasta posibilitate trebuie , a realizarii a doua matrite trebuie sa includem si faptul ca cele doua erau diferite …si prin ce ? ….prin numarul de perle . Nu cred ca trebuie sa ajungem cu scenariile atat de departe .
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Nici piesele nu-s identice deci nu numai prin numarul de perle ar fi diferit pentru eventualele (mai multe) matrite. Dar ce incercam eu sa sugerez era ca verdictul de fals nu poate fi dat exclusiv pe baza numarului de perle si in absenta altor indicii.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Cand am afirmat ca aceasta piesa e un fals nu am facut asta pe baza faptului ca exista o diferetnta intre numarul de perle , desi si asta este un indiciu . Daca teoretic ar fi putut exista doua matrite , in cazul de fata clar nu se pune problema asta . Un gravor nu face doua matrite in care sa aiba acelas stil , acelas fel de reprezentare dar diferente enorme ca aspect artistic si care nu se identifica cu persoana ( in cazul falsului ) . Deci daca teoretic vorbind exista sansa realizarii a doua matrite , piesa din foto nu este un argument in acest sens , ci este un fals …o replica …orice altceva , numai piesa autentica nu .
Fişiere ataşate
Snap2op.jpg
Snap2op.jpg (59.53 KiB) Vizualizat de 21614 ori
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Nu m-am referit la cazul dvs. Dar deja se sugera ca majoritatea aparute sunt falsuri ceea ce e greu de crezut numai pe baza numarului de perle. E bine sa gandesti si lateral uneori.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
amonra

Mesaj de amonra »

Avand in vedere ca ulterior Independentei a existat o moneda de circulatie de 20 lei aur, probabil ca s-a incercat inca din 1868 acest lucru.
Eventual s-au facut pregatirile ( mai multe matrite, pentru baterea in paralel si emiterea in timp util a intregii mase monetare ) si au incercat marea cu degetul emitand un numar limitat de monede, initial tratate si folosite strict ca medalii. Turcii s-au suparat, ideea ramanand in suspensie pana cand, independeti fiind, nu ne-a mai interesat de Imperiul Otoman.

Poate asa se explica variatiunile matritelor ( sa nu uitam eternul 5 lei 1881 batut cu nu stiu cate matrite ).
Pecunia non olet.
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Monedele de aur romanesti s-au batut asa cum se poate constata ulterior in tiraje foarte mici , deci nu exista nici un rationament pentru care sa se execute "un set" de matrite . Monedele de aur se foloseau in tranzactii importante nu in a face cumparaturile zilnice . In afara de asta aurul e un metal moale si o matrtita poate bate cateva sute de mii de bucati fara probleme . Si chiar daca teoretic s-ar fi realizat mai multe acestea ar fi avut acelas design , nu s-ar fii emis in paralel poli de aur cu infatisari diferite . Nu cred ca in febra punerii in circulatie a primei monede de aur Carol ( care era un neamt cumpatat ) ar fi comandat mai multe tipuri de matrite .
Doua decenii , din 1880 si pana in 1901 a folosit acelas tip de model pentru realizarea matritelor care au batut piesele de 5 Lei ( s-a schimbat stema in 1881) . Micile diferente care le transforma in variante sunt de fapt varieteti ale aceluias model mama dupa care se realizau matritele . Sa ne imaginam noi acum ca la o moneda care a fost batuta in 100 sau 200 de exemplare , si asta oarecum "pe ascuns" si in mare graba au existat mai multe tipuri de matrite ( despre care nu exista nici macar un zvon ) cred ca e o teorie nefondata .
capa

Mesaj de capa »

Fara a fi un sustinator al teoriei ca au existat mai multe matrite (intuitiv nu mi se pare realistic), pe vremea aceea se organizau licitatii (mai mult sau mai putin publice)?
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
banivechi

Mesaj de banivechi »

capa scrie:Fara a fi un sustinator al teoriei ca au existat mai multe matrite (intuitiv nu mi se pare realistic), pe vremea aceea se organizau licitatii (mai mult sau mai putin publice)?
Cea mai veche "licitatie" pentru realizarea unei monede ( de fapt un concurs de machete) de care stiu eu e de prin anii 1920-30. Irlanda a organizat un asemenea concurs atunci si stiu ca cea mai frumoasa macheta nu a ajuns in timp util ca sa fie acceptata de juriu. Nu cred ca la 1860-70 era posibil asa ceva. Posta facea saptamini de la Bucuresti la Londra...
florin232

Mesaj de florin232 »

Ar mai fi o diferenta: `68-ul original este facut din aur galben ce are in compozitie mai mult argint decat bronz ;)
Replica BNR e cam rosiatica 8)
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

Semnalez un articol pe aceasta tema in EVZ-ul de astazi:

http://www.evz.ro/detalii/stiri/poveste ... 10716.html
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''

Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
dragos_i23
**
**

Re: 20 lei 1868

Mesaj de dragos_i23 »

resuscitam controversele?:) new kid in town:

http://www.sixbid.com/browse.html?aucti ... ot=1188368
Scrie răspuns