Tabloul este nesemnat, nedatat... Chiar nu-mi dau seama cine i-ar fi sugerat vanzatorului ca e vorba de Mihai Viteazul
Cum bine spunea un prieten de-al meu... ,,obiectul,, ce-l poarta pe cap nu seamana deloc cu caciula lui Mihai Viteazul ci mai degraba cu un potcap calugaro-fanariot.
Cat despre pretul tabloului... a fost putin peste 500 Euro.
nu este mihai viteazul.
portretul e al unui personaj de secol 18-19.
ceea ce poarta el pe cap este "islic", o caciula rotunda care a fost introdusa odata cu venirea fanariotilor in tarile romane.
termenul e grecesc.
poate sa scrie pe tablou si decebal, ca tot personaj de 18-19 este.
picard scrie:Caciula pare turceasca, si ma gandesc ca portul turcesc a patruns mai tarziu la noi ..... (poate gresec)
Caciula nu este turceasca, doar seamana cu cele fanariote de mai tarziu, Ea este inspirata (ca descendenta stilistica chiar si pentru turci) mai degraba din coroana bizantina (se poate vedea pe monede incepand cu Arcadius ceva asemanator ca forma - monedele cu portret din fata) perpetuat mai apoi la imparatii bizantini, care aveau o bogata impodobire a capului (oricum poate fi si pur si simplu o caciula a vremii respective, nu cred ca Mihai Viteazul agrea prea mult imbracamintea turceasca ): http://www.forumancientcoins.com/catalo ... 9&zpg=6760
In general spiritul de autoflagelare al romanilor se manifesta si prin a considera ca multe sunt de inspiratie turceasca Nu-i asa, sa nu uitam ca romanii au fost adversari redutabili pentru turci, terminand prin a-i invinge in cateva mari batalii si a obtine independenta intr-un razboi, care si acum in occident este considerat ruso-turc exclusiv.
sigillum2008 scrie:Tabloul este nesemnat, nedatat... Chiar nu-mi dau seama cine i-ar fi sugerat vanzatorului ca e vorba de Mihai Viteazul
Cum bine spunea un prieten de-al meu... ,,obiectul,, ce-l poarta pe cap nu seamana deloc cu caciula lui Mihai Viteazul ci mai degraba cu un potcap calugaro-fanariot.
Cat despre pretul tabloului... a fost putin peste 500 Euro.
Potcapul "calugaro-fanariot" este potcapul purtat si azi de preotii ortodocsi, si nu seamana deloc cu ce poarta Mihai Viteazul pe cap. Este cilindric si mult mai mic.
Am doua intrebari: pana la urma ce este ceea ce poarta Mihai pe cap (in gravura lui Sadeler)? E vorba cumva de "cuca", acea caciula inalta pe care sultanul o daruia domnitorului la urcarea pe tron, sau putem sa-i spunem pur si simplu "cusma" specifica portului vremii, cu "surguci" (panas impodobit cu pietre pretioase)?
In al doilea rand, daca tot suntem la capitolul acoperaminte pentru cap, m-am intrebat mereu cum se explica acea "palarie nemteasca" pe care Ion Voda o poarta pe aversul monedei sale? A fost o reprezentare fantezista? In monografia lui Hasdeu domnitorul apare cu o cusma pe cap, iar alte infatisari nu mai cunosc....