Cum ne descurcam cu gradarea monedelor ( bancnotelor ) ?

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
TofanB
**
**

Mesaj de TofanB »

bobo_778 scrie:
TofanB scrie:Am si eu o intrebare: aceasta moneda de 5 lei de pe timpul lui Carol I a fost batuta in doua exemplare diferite? Eu am o moneda de 5 lei din 1880 si are diametrul de 44 de mm si inca una din 1881 cu diametrul de 37 de mm. Eu din ceea ce am citit nu am gasit nicaieri ca ar exista cu 2 diametre. Pe cea din 1880 am cumparat-o vara trecuta, pe cea din 1881 o am de la tatal meu.

Va multumesc.
Cea cu diametrul de 44 mm este un fals chinezesc. Sper ca nu ati dat mai mult de 5 lei pe ea.

http://www.okazii.ro/cautare/5+lei+1880 ... utoc=write

http://romaniancoins.org/ro5lei1881.html

PS: Incep sa-i dau dreptate domnului Simaky :)
Multumesc! Nu m-am gandit ca ar putea fi un fals avand in vedere ca se gasesc destul de usor pe piata. Nu am platit mult pe ea, aproximativ 10 lei de la un targ. Cea pe care o am din 1881 e rupta in doua si am cumparat-o pe cea din 1880 doar sa fie moneda intreaga (cea rupta are valoarea sentimentala, fiind transmisa din generatie in generatie).

Oricum va multumesc din nou pentru feedback.
banivechi

Mesaj de banivechi »

TofanB scrie: Nu m-am gandit ca ar putea fi un fals avand in vedere ca se gasesc destul de usor pe piata. Nu am platit mult pe ea, aproximativ 10 lei de la un targ.
Banuiesc ca la incheietura miinii aveti un Rolex luat tot din tirg, cu 50 lei....
capa

Mesaj de capa »

kommodore_ss scrie:Nu am inteles niciodata de ce se gradeaza asa slab aici, orice?
Are vreo logica?

Sunt chiar darnic si am revizuit la aUNC.
Desigur. Romania, mai ales perioada 1870-1901 are putine piese conservate bine. Gradarile se fac dupa standarde internationale: deci daca aveti 1 leu 1876 VF, dar cel mai bun care exista, el va fi tot VF. La 1 dolar 1878-S USA avem vreo 30000 de piese gradate MS-64 sau mai sus. Cam asta ar fi logica.
Fişiere ataşate
1usd.jpg
1usd.jpg (64.79 KiB) Vizualizat de 13191 ori
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
george_s321

Mesaj de george_s321 »

kommodore_ss scrie:Nu am inteles niciodata de ce se gradeaza asa slab aici, orice?
Are vreo logica?

Sunt chiar darnic si am revizuit la aUNC moneda din 1885.
Desi am hotarat sa nu mai postez,fac o exceptie.Aducandu-mi aminte de ce monede aratam eu incantat acu ceva timp ma cuprinde putin jena.Ma miram ca cei care le vad nu sunt extaziati ca mine-nici nu aveau de ce.Pentru 1885 moneda este buna si o achizitie fericita pentru care dl Mateiciuc trebuie felicitat.In ce priveste gradarile severe eu am alta opinie.Putem grada lejer ca sa spunem cu totii ca in afara de cateva monede XF avem numai AUNC/UNC. Ca sa citez pe altcineva de pe forum "eu am vazut idei" si nu mai pot face asta.Un XF/AUNC dupa parerea mea va atasez-patina,luciu de batere.Nu pot spune ca este mai mult de atat pentru ca am tinut in mana calitate deosebita si nu ma pot amagi.Cand o sa aveti ocazia sa aveti monede deosebite in mana o sa intelegeti.Moneda este VF curatat dupa mine.Pentru 1885 e un grad bun,pentru XF ar trebui sa arate mai mult.Nu e vorba de severitate ci obiectivitate.Desigur pot fi pareri si pareri.
Fişiere ataşate
DSC04779.JPG
DSC04779.JPG (146.33 KiB) Vizualizat de 13181 ori
DSC04780.JPG
DSC04780.JPG (148.3 KiB) Vizualizat de 13181 ori
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

capa scrie:
Mateiciuc scrie:
sorin70 scrie: Detaliile scutului mic din centrul stemei nu se vad deloc, asa ca nu poate fi XF
Parerea mea este VF, poate VF+ , in lipsa unei imagini corespunzatoare.
...si la gradul aUNC trebuie sa aiba 2 scuturi centrale (unul peste altul), iar la UNC daca nu gresesc ar trebui sa apara de trei ori incalecat scutul central :lol: .
Asa ar continua scara facuta de dvs...sau gresesc?
Ah... ce ne-am face fara putin sarcasm...

Mai jos aveti scutul de la piesa prezentata de dumneavoastra (in continuare cred ca aversul este VF, iar reversul este VF+, dar si curatata) si de la o piesa gradata ca si XF.
...va rog amabil sa postati intreaga moneda, multumesc
"Opiniile sunt libere, dar nu și obligatorii."
kommodore_ss

Mesaj de kommodore_ss »

george_s321 scrie:
Are vreo logica?

Sunt chiar darnic si am revizuit la aUNC moneda din 1885.
Desi am hotarat sa nu mai postez,fac o exceptie.Aducandu-mi aminte de ce monede aratam eu incantat acu ceva timp ma cuprinde putin jena.Ma miram ca cei care le vad nu sunt extaziati ca mine-nici nu aveau de ce.Pentru 1885 moneda este buna si o achizitie fericita pentru care dl Mateiciuc trebuie felicitat.In ce priveste gradarile severe eu am alta opinie.Putem grada lejer ca sa spunem cu totii ca in afara de cateva monede XF avem numai AUNC/UNC. Ca sa citez pe altcineva de pe forum "eu am vazut idei" si nu mai pot face asta.Un XF/AUNC dupa parerea mea va atasez-patina,luciu de batere.Nu pot spune ca este mai mult de atat pentru ca am tinut in mana calitate deosebita si nu ma pot amagi.Cand o sa aveti ocazia sa aveti monede deosebite in mana o sa intelegeti.Moneda este VF curatat dupa mine.Pentru 1885 e un grad bun,pentru XF ar trebui sa arate mai mult.Nu e vorba de severitate ci obiectivitate.Desigur pot fi pareri si pareri.
VF?
Exact ce ziceam.
capa

Mesaj de capa »

Mateiciuc scrie:
capa scrie: Ah... ce ne-am face fara putin sarcasm...

Mai jos aveti scutul de la piesa prezentata de dumneavoastra (in continuare cred ca aversul este VF, iar reversul este VF+, dar si curatata) si de la o piesa gradata ca si XF.

...va rog amabil sa postati intreaga moneda, multumesc
Desigur, o sa postez chiar 2, prima este un 5 lei 1883 acelasi tip, iar a doua chiar un 5 lei 1885. Amandoua gradate de casele de licitatie (care le-au vandut) ca si XF.
Fişiere ataşate
478509.jpg
478509.jpg (96.69 KiB) Vizualizat de 13158 ori
874481.jpg
874481.jpg (103.42 KiB) Vizualizat de 13158 ori
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

Multumesc pentru amabilitate dle capa,

dupa cum stiti o moneda poate avea Av sau Rv aUNC dar din cauza altor motive in final este gradata XF.
De ce?...exemplu il gasiti tot la moneda postata de dvs 1883. Cu siguranta aceasta moneda are Rv aUNC, chiar daca i-ar lipsi luciul tot aUNC DETAILS ar fi gradata, vorbesc dupa poza care o am in fata pentru ca stiu ca in realitate poza a fost imbumatatita de casa de licitaii din Germania, cu siguranta moneda are mai multe contacte decat cele care se vad aici :wink: Concluzia finala este ca aceasta moneda a fost gradata XF pentru ca Av are mai multe contacte/defecte, iar asta a deterninat si RV sa nu mai fie gradat aUNC.

Cum am zis mai sus draperia (Rv) la moneda 5 Lei 1883 este aUNC clar chiar si daca nu are luciu de monetarie.
Iar moneda 5 Lei 1885, nu stiu de ce ..dar nu cred ca Kunker a gradat-o doar XF
Fişiere ataşate
5 Lei 1883.png
5 Lei 1883.png (381.24 KiB) Vizualizat de 13127 ori
5 Lei 1883 - Copia.png
5 Lei 1883 - Copia.png (304.54 KiB) Vizualizat de 13127 ori
capa

Mesaj de capa »

Mateiciuc scrie:Iar moneda 5 Lei 1885, nu stiu de ce ..dar nu cred ca Kunker a gradat-o doar XF
E simplu sa verificati. :-)
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

O simpla intrebare pentru domnii capa,timis,sorin70,george. Tot asa severi si corecti sunteti si la descrierea piselor care le puneti in vanzare?? :lol:
george_s321

Mesaj de george_s321 »

Domnule kommodore puteti sa va uitati cu atentie la cele 2 monede din 1883 si 1885 sa vedeti ce inseamna XF.Daca va intrebati de ce moneda din 85 nu a luat peste XF va sugerez sa va uitati la diferenta de patina intre legenda si camp.Sigur ca putem grada moneda domnului Mateiciuc XF/AUNC si dumnealui incantat v-a spune ca are calitate peste la alti ani deci in concluzie XF/AUNC la 85 si AUNC/UNC in rest ooooooooauuuuuuu :shock: :shock: :shock:-aici pun putina boia cu ardei iuti ca piperul nu e printre favoritele mele .Dar indiferent daca unii din noi mai inchidem ochii cand vindem o moneda si spunem detalii bune ca sa nu ne facem de ras fata de altii care la aceeasi moneda spun UNC si cu un VF nu am avea sanse si indiferent de simpatii,antipatii acest 5 lei 1885 este XF asa cum sunt eu papa.Spun asta cu convingere dar las desigur fiecaruia posibilitatea sa vada lucrurile altfel.
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

Dle george nu trebuie sa luati foc, eu am pus o simpla intrebare, Daca sunteti asa de onest de ce ati luat foc? Eu nu am cerut la nimeni sa spuna ca moneda mea este XF ...nici nu are cum sa fie! dupa uzura si lovitura de pe Av.Eu am vrut sa vad parerile altor colegi despre moneda mea. Iar ca final am pus si eu o simpla intrebare...de ce va aprindeti? v-am atins punctul sensibil si nu mi-am dat eu seama?? Va rog sa ma scuzati!
capa

Mesaj de capa »

Mateiciuc scrie:O simpla intrebare pentru domnii capa,timis,sorin70,george. Tot asa severi si corecti sunteti si la descrierea piselor care le puneti in vanzare?? :lol:
Nu va inteleg, pentru ce mai cereti gradari despre piesele proprii daca, de fapt, nu suportati alte pareri?

Eu v-am spus parerea mea, cu care puteti fi sau nu de acord, dar nu e nevoie sa fiti rautacios sau off-topic.
Timis

Mesaj de Timis »

Mateiciuc scrie:O simpla intrebare pentru domnii capa,timis,sorin70,george. Tot asa severi si corecti sunteti si la descrierea piselor care le puneti in vanzare?? :lol:
Stimate forumist Mateiciuc
Schimbul de informatii,discutii si opinii pe diverse arii de colectionare si interes,a fost motivul pentru care cei care au gandit si realizat acest excelent forum,l-au avut in vedere.
Fiecare dintre noi poate sa se exprime decent si la obiect ,fara a genera mereu stari de tensiune ,nici macar atunci cand NU impartasim anumite pucte de vedere in contradictoriu exprimate de altii.
Atitudinea de-a fi mereu cu,,batul prin gard " si de-a ataca in stanga si dreapta pe toti cei care nu va impartasesc opiniile ,este total neproductiva si creeaza in permanenta un disconfort pentru cei care dechid paginile acestui site sa se informeze sau sa schimbe pareri pe diverse teme in mod civilizat.
Am avut speranta (si inca o am )ca anul 2013,an in care faceti o frumoasa varsta ,sa depasiti starile emotionale,sa ramaneti la subiect decent si sa stiti ca nu este obligatoriu in viata sa ai intotdeauna ultimul cuvant,chiar si atunci cand esti expert intr-un anumit domeniu de activitate, ii lasi pe cei din jur sa aprecieze opiniile/parerile exprimate.
Este un punct de vedere personal la care nu astept raspuns ,nici pe forum si nici privat.
Cordiale salutari
Timis
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

Dle capa,

cand cineva va pune o simpla intrebare si cat se poate de civilizat, asta nu inseamna ca este rautacios. M-am contrazis si ma contrazic legat de felul in care gradeaza cativa colegi, atat timp cat nu mi se demonstreaza acest lucru (nu doar prin simple vorbe) imi sustin opinia. As fi preferat sa vad si o scara XF,aUNC,UNC, o explicatie mai clara din partea dvs sa poata invata si alti colegi care nu au prea multa experienta...asta este problema mea. Asta este motvul pentru care ma framant, nu sa aud ca nu suport alte pareri despre monedele proprii care le postez pentru gradare. Daca ar fi fost asa cum spuneti dvs nu am mai fi postat monede aici si gata, dar nu este asa cum ziceti dvs.

Am scris si inainte dle capa, nu am cum sa cer ca moneda mea din 1885 sa fie gradata XF atat timp cat aversul are o uzura foarte mare, in plus mai are si lovitura pe margine, contacte mai fine, curatata. S-ar fi putut sa nu fie si ultima? :) ...ar fi fost un miracol sa nu fie si curatata.

Din fericire la revers nu pot sa spun acelasi lucru, moneda are detalii mai frumoase fara lovituri si doar un minim de uzura la scutul central....am sa explic si de ce. Am observat ca unele monede (doar la cele cu draperia lata/fara scrisul Romania) care in zona scutului central sunt putin mai bombate....automat de acolo incepe si sa se consume pentru ca este zona cea mai inalta. In fond la alte monede pana se ajunge la scutul central (care nu este bombat) inainte se consuma coama leilor, piciorele, capul si o parte din marginea draperiei. Concluzia mea este ca Rv are scutul central putin sters si foarte putin din partile mai inalte, se poate vedea draperia este intacta, deci pentru mine aceasta fata merita linistit gradul XF. Iar aversul este cel cu pricina (pentru ca este foarte uzat si are mai multe defecte), care face sa se ia decizia finala pentru o gradare corecata VF.
Timis scrie:
Fiecare dintre noi poate sa se exprime decent si la obiect ,fara a genera mereu stari de tensiune ,nici macar atunci cand NU impartasim anumite pucte de vedere in contradictoriu exprimate de altii.Timis

Ca sa nu mai lungesc prea mult discutia, vreau sa spun ca acuma cred c-am fost destul de ''decent si la obiect'' si pentru dvs. Cred ca este si normal sa te contrazici atata timp cat fiecare isi sustine parerile cu dinti ''si tu'' in final nu ai nici o lamurire. Sunt de aceiasi parere ca nu este obligatoriu in viata sa ai intotdeauna ultimul cuvant,chiar si atunci cand esti expert intr-un anumit domeniu de activitate, ii lasi pe cei din jur sa aprecieze opiniile/parerile exprimate. asta chiar este un medicament placut pentru noi toti, multumesc.

Va doresc o zi buna tuturor in continuare.
Fişiere ataşate
DSC06179.JPG
DSC06179.JPG (244.45 KiB) Vizualizat de 13001 ori
Scrie răspuns