cateva poze de la tropaeum traiani (adamclisi)

Istorie, arheologie, antichitate, evul mediu, muzee, etc.

Moderatori: Deus, Adam25

Scrie răspuns
andrei

cateva poze de la tropaeum traiani (adamclisi)

Mesaj de andrei »

pentru cei interesati de arheologie sau cei care nu au ajuns pana acum la situl arheologic, sa stie la ce sa se astepte :
Imagine
Imagine
Imagine
si vis pacem para bellum.

tumblr shop/swap/trade (vanzare/schimb monede):

http://libertas-publica.tumblr.com/
andrei

Mesaj de andrei »

ultima poza din post-ul anterior este un profil stratigrafic din zona adiacenta incintei de secol IV (cu numeroase refaceri de secol VI), in care se observa stratul de daramatura - pietre/caramzi fragmentare/cioburi ceramice - rezultat in urma distrugerii finale a cetatii in 587 de catre avari.
alte poze :
Imagine
poarta pietonala a cetatii, refacuta in secolul VI.
Imagine
cripta bazilicii de marmura construita in secolul IV.
Imagine
vedere exterioara, zidul de incinta din partea vestica.

pozele au fost facute prin primavara 2005, ultima data cand am ajuns pe-acolo. daca nu ati ajuns niciodata poate reusiti totusi s-o faceti. e foarte multa liniste si un loc foarte bun de relaxare :)

andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Pe santierul de la Adamclisi am facut practica arheologica in doua veri: 2000 si 2001. Este placut sa revad imagini de acolo. Intr-adevar un loc linistit si incarcat cu istorie care merita vizitat. Daca aveti norocul sa prindeti si niste campanii arheologice in desfasurare poate fi si mai interesant.
andi_codescu

Re: cateva poze de la tropaeum traiani (adamclisi)

Mesaj de andi_codescu »

andrei scrie:pentru cei interesati de arheologie sau cei care nu au ajuns pana acum la situl arheologic, sa stie la ce sa se astepte :
Imagine
Imagine
Imagine
Primele doua poze sunt facute dinspre poarta de est? Au trecut ceva ani si imi e mai dificil sa recunosc exact locurile.
andrei

Mesaj de andrei »

da, este vorba de unul din turnurile portii estice

andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

:D Multumesc mult. Se pare ca inca ma mai ajuta memoria. :shock:
andrei

Mesaj de andrei »

andi_codescu scrie:Daca aveti norocul sa prindeti si niste campanii arheologice in desfasurare poate fi si mai interesant.
am prins in vreo 2randuri insa acum multi ani. la fel cum am prins si vreo 2insi cu detector de metale. asta se intampla prin 99-2000. nu stiu cum stau lucrurile acum, dar atunci, ca orice chestie aflata sub tutela statului, dar care nu aduce profit pentru clasa politica, era total lasata la voia intamplarii. singurii care inca pareau a avea entuziasm erau probabil studentii aflati in practica, cum spuneati si dvs, si eventual "cautatorii de comori" care apareau de regula pe la inceputul primaverii.
daca timpul imi va permite poate reusesc sa mai ajung pe-acolo pana de pasti. daca nu poate la vara.

dimo13

Mesaj de dimo13 »

Citisem saptamana asta un articol despre Tropaeum Traiani si se pare ca situatia nu-i grozava:
http://www.romanialibera.ro/a119803/pus ... aiani.html
andrei

Mesaj de andrei »

am citit si eu articolul vineri. nici nu ma asteptam de fapt sa fie altfel. totusi daca stati in dobrogea observati faptul ca zona (in afara de orase, constanta spre exemplu unde circulatia devine cam la fel de sufoca(n)ta ca in bucuresti) pare foarte parasita si neumblata in afara sezonului.
iar in privinta siturilor arheologice, nici nu are sens sa discutam despre interesul pe care si-l da statul.

si intr-o nota un pic mai vesela alte poze :
Imagine
Imagine
Imagine

krazy

Mesaj de krazy »

andrei scrie:am prins si vreo 2insi cu detector de metale. asta se intampla prin 99-2000.
Intr-adevar o zona care merita vizitata, un santier-scoala pentru studenti la fel ca cel de la Capidava (va recomand sa ajungeti si pe acolo). Din curiozitate, cum au reactionat acei indivizi?
andrei

Mesaj de andrei »

krazy scrie:
andrei scrie:am prins si vreo 2insi cu detector de metale. asta se intampla prin 99-2000.
Din curiozitate, cum au reactionat acei indivizi?
erau un italian si un roman (probabil "ghidul").. nu am apucat sa comunicam prea mult, eu eram acolo cu familia (la un gretar daca stiti chiar in parcarea de langa "casa paznicului cetatii" in fata portii estice). m-au intrebat daca am gasit aur sau daca asta caut si eu :? si dupa ce le-am spus ca nu prea e voie cu asa ceva in situri arheologice romanul mi-a zis foarte raspicat ca au vorbit la politie in sat si ca nu e nicio problema. oricum au vazut ca noi ramanem prin zona (gretarul si berea de sambata dupa-amiaza) si nu au zabovit prea mult. sper ca nu au avut o zi prea buna in racaieli dupa aur dar cine stie de cate ori s-au mai intors sau de cate ori mai fusesera p-acolo in acelasi scop.
s-au intors pe drumul care trece prin spatele (estul) cetatii si au mers pe jos spre sat. probabil lasasera masina pe-acolo, eventual in parcarea politiei.
krazy scrie:un santier-scoala pentru studenti la fel ca cel de la Capidava (va recomand sa ajungeti si pe acolo). Din curiozitate, cum au reactionat acei indivizi?

am fost de cateva ori si la capidava. cred ca ultima data am ajuns acolo in vara lui `99. dunarea era deja sus la zidurile cetatii romano-bizantine aproape. in 97 in schimb am reusit chiar sa fac o baie in dunare, nivelul ei fiind mult mai mic, plaja accesibila si cel mai important apa calda :)
intr-adevar frumos si acolo doar ca, cetatea aflandu-se practic in sat de cateva ori s-a intamplat sa dam peste cate un somnoros torpilat la ziduri sau cautand sa-si faca nevoile. pitoresc in orice caz. :)

krazy

Mesaj de krazy »

In cativa ani Capidava va intra in circuitul turistic din Dobrogea, in acest sens se preconizeaza a se amenaja o parcare, un muzeu si panouri explicative exact cum sunt cele de la Histria. In cetate s-au inceput lucrari de restaurare, insa amenajarea portuara este in pericol de a fi distrusa de Dunare, ca sa nu mai zic de localnici. Dupa cum se stie, cele mai mari probleme ale siturilor din Romania sunt fondurile, interesul scazut al autoritatilor dar si "cautatorii de comori". Eu sunt convins ca multe monede antice scoase la vanzare pe okazii provin din situri arheologice. Se fura ca in codru iar padurarul nu face nimic...
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

andrei scrie: am prins in vreo 2randuri insa acum multi ani. la fel cum am prins si vreo 2insi cu detector de metale. asta se intampla prin 99-2000.
In aceeasi perioada am surprins si noi (studenti fiind) cautatori cu detectoare, insa erau in capatul celalalt al cetatii si pana am ajus acolo au plecat. Acum nici eu nu mai stiu cum mai este, dar temerea mea e ca in continuare se braconeaza.
andrei

Mesaj de andrei »

desi stiu ca erau/sunt foarte siguri pe ei totusi mi se pare foarte riscant din punctul lor de vedere sa se afiseze cu asa ceva chiar in timpul campaniilor arheologice.
desi imi amintesc ca la histria.. prin 97 cred erau deja pe platou in timp ce sapaturile se faceau in interiorul cetatii romane. de vreo 2ani parca la histria treaba e ceva mai organizata, iar muzeul de acolo a beneficiat de renovari, ca sa nu zic ca platoul a fost imprejmuit cu un gard nou si nu prea e accesibil turistilor/cautatorilor de comori.

Scrie răspuns