Legenda sigiliu medieval moldovenesc.

Monede medievale care au circulat pe teritoriul României.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, BogdanC

vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

andi_codescu scrie:
vlahul scrie:Nici acum nu se foloseste exclusiv romana in Romania ;)
:) Nici nu ar fi cazul pentru ca nu sunt exclusiv romani in Romania.

In alta ordine de idei, acum noua limba "de cancelarie" tinde a fi engleza, asa nici in zona "oficiala" nu se mai foloseste exclusiv romana.
Ce legatura are diplomatia cu limba folosita in tara? Vreti sa spuneti ca o sa va adresati intr-un document oficial catre autoritati in engleza? :roll:
Oricum, sunt de parere ca romana in Romania este limba care trebuie folosita ca sa nu existe neantelegeri. Apoi, bineanteles ca nu sunt exclusiv romani in Romania, dar nu asta era sensul.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

zopiryon scrie:Limba romana se scrie cu caractere latine, nu ? :P
Oricum aici mai degraba niste filologi ar trebui consultati.
Exprimarea corecta ar fi : carte in limba romana scrisa cu caractere chirilice ? :mrgreen:
Se scrie acum cu caractere latine si asta a fost o hotarare politica la un moment dat, insa pana in sec XIX s-a scris cu caractere chirilice dar in romana.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

zopiryon scrie:Limba romana se scrie cu caractere latine, nu ? :P
Oricum aici mai degraba niste filologi ar trebui consultati.
Exprimarea corecta ar fi : carte in limba romana scrisa cu caractere chirilice ? :mrgreen:
Trebuie sa va contrazic: limba romana se scrie in prezent in Romania in romana. In trecut se scria in chirilica. Si era tot limba romana. Si cand in Moldova se scria in chirilica, tot romana era.
Nu este o legatura indisolubila intre caracterul limbii si grafie. Sunt doua lucruri separate.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

vlahul scrie:
andi_codescu scrie:
vlahul scrie:Nici acum nu se foloseste exclusiv romana in Romania ;)
:) Nici nu ar fi cazul pentru ca nu sunt exclusiv romani in Romania.

In alta ordine de idei, acum noua limba "de cancelarie" tinde a fi engleza, asa nici in zona "oficiala" nu se mai foloseste exclusiv romana.
Ce legatura are diplomatia cu limba folosita in tara? Vreti sa spuneti ca o sa va adresati intr-un document oficial catre autoritati in engleza? :roll:
Oricum, sunt de parere ca romana in Romania este limba care trebuie folosita ca sa nu existe neantelegeri. Apoi, bineanteles ca nu sunt exclusiv romani in Romania, dar nu asta era sensul.
Bineinteles ca autoritatilor nu ma adresez in engleza.

Dar sa stiti ca in anumite situatii persoane de nationalitate romana trebuiau sa se adreseze autoritatilor romane in engleza. O astfel de situatie era in cazul contractelor finantate din fonduri europene in perioada de preaderare. Limba contractului trebia sa fie engleza (unul dintre motive era de a fi o limba accesibila si auditorilor UE). Astfel limba comunicarilor contractuale (adrese, notificari, in legatura cu contractul) era engleza, chiar intre autoritatile romane. Situatia nu avea nici o legatura cu diplomatia.

Bineinteles ca exemplul de mai sus este prin natura sa un caz particular. Dar, fata de multiplicarea legaturilor comerciale spre exemplu cu parteneri straini, situatii particulare de felul celor de mai sus se inmultesc.

Aceasta mi-a permis ca in gluma sa generalizez si sa spun ca limba "de cancelarie" tinde sa devina engleza. Am pus in ghilimele inclusiv in postul initial tocmai pentru a sublina faptul ca nu ma refer exclusiv la diplomatia.
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

Interesanta discutia.

Pana una-alta, poate totusi apucam sa vedem si noi un colt din acel sigiliu :roll:
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
GLV

Mesaj de GLV »

BogdanC scrie:Interesanta discutia.

Pana una-alta, poate totusi apucam sa vedem si noi un colt din acel sigiliu :roll:
:D
jan77

Mesaj de jan77 »

Nu este cazul la o poza cu sigiliul deoarece deabia am buchisit eu cateva litere cu o lupa de 12x. In poza nu s-ar vedea mare lucru
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

Va multumim ca ne-ati astamparat curiozitatea fierbinte :D

Cand am inceput site-ul Monedele Moldovei si Tarii Romanesti ne-am pus problema scanarii unor piese relativ mici asa cum sunt monedele medievale romanesti. Din fericire am avut acces la un scanner cu adancime de camp (HP Scanjet 3670), care reda destul de bine chiar si detalii minuscule. Daca ne-am fi descurajat in acea faza nu mai faceam nimic, si poate eram un pic mai dolofani acum :roll: :lol:
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
Scrie răspuns