Adancata-Manastire

Monede grecești, romane, bizantine.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

mariko

Adancata-Manastire

Mesaj de mariko »

Este ultima moneda de pe aceasta pagina de tipul Adancata-Manastire? Este intr-o stare acceptabila sau sa astept una mai "aratoasa"?
http://www.kuenker.de/onlineShopListe.a ... 2id=102572
Acum intreb mai bine inainte, ca sa nu mai am surprize :D !
valentinian

Mesaj de valentinian »

pare autentica undeva la 90% .eu unul nici nu am vazut vreuna in stare mult mai buna ...
Ultima oară modificat 11 Sep 2008, 01:33 de către valentinian, modificat 1 dată în total.
Justitia omnium domina et regina virtutum est
.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Este clar autentica (de altfel ma intreb ce-ar putea insemna 90% autentica). Starea este "VF for the type" adica VF raportat la starea majoritatii acestui tip de moneda. SI este Adancata Manastirea.
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

Am tras si eu cu ochiul la licitatia amintita si vad ca stimatul domn Kunker catalogheaza piesele dacice drept Pannonia... Incepand de la Prundu - Jiblea care nici pomeneala de Pannonia sau Adancata Manastirea. Piesa cu trei de H este specifica Banatului insa exista o probabilitate sa se fi gasit in Ungaria ...
valentinian

Mesaj de valentinian »

90% inseamna sa imi dau cu parerea dupa o poza ... expertul care imi expertizeaza monedele [ si e la vre-o suta de etaje peste mine ] acorda dupa poza verdict dar cu rezerve intre 20% si 30% functie de calitatea pozei.
.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Aha, deci este un fel de preluare a metodelor expertului. Am inteles. Numai ca din poza asta se vede clar ca-i autentica. Probabilitatea de a gasi o piesa falsa mi se pare 100% daca poza e buna si informatiile despre piesa sunt corecte si complete. Chestia asta cu 20% ma face sa rad. N-am vazut niciodata unul foarte bun punand probabilitati de genul asta (s-ar descalifica). Cat despre 90% autentica, dati-mi voie sa va intreb, cei 10% de falsa de unde provin. Unde mai aveti dubii?
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

marcus aurelius scrie:Am tras si eu cu ochiul la licitatia amintita si vad ca stimatul domn Kunker catalogheaza piesele dacice drept Pannonia... Incepand de la Prundu - Jiblea care nici pomeneala de Pannonia sau Adancata Manastirea. Piesa cu trei de H este specifica Banatului insa exista o probabilitate sa se fi gasit in Ungaria ...
Pai este probabil tributar unei educatii mai vechi, care considera si astazi strugurii acri :D As vrea si eu sa vad un tezaur de Adancata Manastirea gasit in Pannonia, sau si mai interesant un Varteju Bucuresti...Ce sa-i faci, uneori "expertii" de mare altitudine se mai inseala...chiar grosolan cateodata :)
dimo13

Mesaj de dimo13 »

berserkr scrie: Pai este probabil tributar unei educatii mai vechi, care considera si astazi strugurii acri :D
Referitor la monedele dacice, din ce am vazut afara, cei de la cgb mi s-au parut cei mai documentati, chiar daca si ei raman la “celtii din est”. Iata un exemplu:
http://www.cgb.fr/monnaies/vso/v15/gb/m ... nbfic=1515
valentinian

Mesaj de valentinian »

eu unul nu prea am dubii cu privire la aceasta moneda , Bersekr . cred totusi ca siguranta in aprecieri vine dupa multa experienta si multa cercetare si de-aia nu mi-am permis sa dau eu verdicte finale ... stiam ca siguri suta la suta pot fi matematicienii geniali [ geniile ] sau cei saraci cu duhul care de asemenea nu au indoieli ... nu este nici o aluzie implicita dar zicala asta o stiu de la bunicul meu .
.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Zicala asta este o idee preconceputa pe care o au in general semidoctii (nu este nici o aluzie implicita). In realitate 100% este pragul normal, corespunzator faptelor. Nu poti cumpara 90% o moneda. Zicalele astea batranesti uneori sunt bune dar trebui sa stii sa le interpretezi si sa le pui la locul lor. Daca-ti faci reguli generale de viata din ele, risti sa pierzi esentialul. Deci erai sigur ca-i originala dar ai pus 90% pentru ca bunicul tau ti-a spus sub o forma voalata "nu te da sigur ca nu esti nici geniu nici prost si risti sa fii tras la raspundere dupa aia". E ok, asa sunt multi si la munca. Nu stiu nimic sigur, se exprima relativist si dorm linistiti. Uneori se mai trezesc sa se intoarca pe partea ailalta :D N-o spun cu rea credinta, dar cred ca tinerii ar trebui sa fie mai pozitivi, mai dinamici, nu sa se uite cu frica dupa colt.
valentinian

Mesaj de valentinian »

pana la urma este doar o poza . poate cu piesa in mana si cu lupa la ochi se dovedeste ca este un fals foarte bine realizat in secolul 17 [ nu zic ca ar fi asa ] ... eu nu ca nu as vrea sa fiu sigur dar nu am baza de cunostinte necesara sa pot da verdicte definitive . departe de mine gandul de a contesta parerea te Bersekr pentru ca am vazut cam la ce etaj esti in numismatica .
.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

berserkr scrie:Zicala asta este o idee preconceputa pe care o au in general semidoctii (nu este nici o aluzie implicita). In realitate 100% este pragul normal, corespunzator faptelor. Nu poti cumpara 90% o moneda. Zicalele astea batranesti uneori sunt bune dar trebui sa stii sa le interpretezi si sa le pui la locul lor. Daca-ti faci reguli generale de viata din ele, risti sa pierzi esentialul. Deci erai sigur ca-i originala dar ai pus 90% pentru ca bunicul tau ti-a spus sub o forma voalata "nu te da sigur ca nu esti nici geniu nici prost si risti sa fii tras la raspundere dupa aia". E ok, asa sunt multi si la munca. Nu stiu nimic sigur, se exprima relativist si dorm linistiti. Uneori se mai trezesc sa se intoarca pe partea ailalta :D N-o spun cu rea credinta, dar cred ca tinerii ar trebui sa fie mai pozitivi, mai dinamici, nu sa se uite cu frica dupa colt.
Sunt arii de activitate in care chiar nu poti sti cu siguranta, putand fi argumente si pro si contra (nu zic neaparat ca in discutia de fata s-ar aplica asta).

Voi da exemplul unor situatii cu care ma confrunt eu (e un exemplu general, nu concret).
A da un raspuns relativ poate veni nu doar din fuga de raspundere, ci din responsabilitatea fata de cel caruia ii dai raspunsul.

Astfel, daca in aprecierea mea pentru un raspuns sunt 80% argumente pro si 20% argumente contra (repet in aprecierea mea) eu nu as putea sa ii spun celui care ma intreaba: e sigur cum zic eu. Ar fi din partea mea o dovada de iresponsabilitate, pentru ca cel care ma intreaba poate va zice: domnule, daca asta care pare a se pricepe pe subiect imi spune ca e sigur, atunci asa fac si nu imi mai iau nici o masura de back-up, de aparare.

Si se poate intampla ca dupa ce omul ala face cum i-am zis, fara a fi pus in garda de cei 20% reprezentand risc, sa se trezeasca respectivul ca un judecator, o autoritate publica, sau mai stiu eu ce sa aprecieze exact invers decat am apreciat eu. Cu ce il va mai incalzi atunci ca raspunsul meu plin de siguranta l-a ferit de stresul unei proprii evaluari, a unei proprii aprecieri?

In concluzie, cateodata a-ti da cu parerea relativ (insa clar, nu echivoc, sau eliptic) protejeaza atat pe emitentul parerii cat mai ales pe receptorul ei.
mariko

Mesaj de mariko »

Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Deja ma bucur sa o am! :D :oops:
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

@andi codescu. Exact, e vorba de raspundere. Insa ce nu se vede (si nu stiu de ce) este ca oricum nu raspunzi pentru parerea ta. Deja daca ti se cere parerea, tu nu poti da o alta parere decat cea proprie, deci si solicitantul trebuie sa stie ca te-a intrebat despre parerea ta si nu despre un adevar universal al carui unic depozitar ai fi. De aceea chestiile astea mi se par inutile, putin fortate, teatrale. Daca ai incredere in mine si parerea mea ti-e de ajuns, e ok. Oricum eu n-o sa-ti pot da o valoare de adevar obiectiv niciodata. Piesa poate fi turnata in plastic nu? Deci daca eliminam partile redundante nu are rost sa ne izmenim cu procente ca sa parem mai universitari decat e cazul. Eu am mai spus, nimeni nu-i infailibil, dar in parerea lui David R Sear eu m-as increde 100% de exemplu. Mai bine nu se poate in materie...aia e. Insa valoarea parerii mele (subiective normal) este de 100%, nu pot spune "parerea mea este 80% parerea mea, restul e neant", suna cam aiurea nu? :)
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Iti respect parerea, o inteleg, dar nu sunt cu totul de acord cu ea. La monede se aplica in unele cazuri (si avand in vedere topicul, este cel mai important lucru), dar in alte zone nu se aplica la fel de bine.

Spre exemplu daca ma duc la un doctor nu vreau sa aud parerea lui, pentru ca m-ar interesa prin ea insasi. Vreau sa aud parerea lui care sa imi foloseasca in mod practic, deci parerea lui reala, cu sigurante si indoieli. Ori daca el nu e sigur ca eu am boala x, ci e 80% ca am boala x (si sunt cazuri de astea, pot sa te asigur), nu mi-as dori ca doctorul ala sa imi zica 100% ai boala x.

Sau daca doctorul e 80% ca ma voi curata in 3 luni, nu as vrea sa imi zica faptul ca 100% in trei luni ma duc. Cele 20% (procente de indoiala) ar fi sansa mea si as vrea sa stiu ca exista.

Gata, nu mai zic nimic, ca pe langa faptul ca am iesit din topic am ajuns sa dau si exemple funeste.
Scrie răspuns