Se poate iesi cu o colectie de monede afara din tara?

Moderatori: Deus, Comboloi

Marius.Stoica
**
**

Mesaj de Marius.Stoica »

D-le Adi_Condescu, mesajul d-voastra ma ingrijoreaza. Ma ingrijoreaza prin prisma faptului ca e foarte posibil sa aveti dreptate.

Insa va intreb, vor vedea monedele, ma vor intreba ce este cu ele. Le voi spune ca este o colectie ce provine din familie (mostenire) si, pe langa acest aspect, faptul ca sunt numismat.

Cat despre caracterul ilegal al acestui aspect (incercare a de a scoate acest bun afara din tara), le pot spune ca mie nici nu mi-a trecut prin cap ca ar reprezenta aceasta o problema din punct de vedere legal, ca habar nu am ca ar putea fi incadrata ca o infractiune.

Acum ma intreb...oare necunoasterea acestei problematici nu se pedepseste si ea? :D
Pana la urma ar fi culmea sa fiu luat drept infractor pentru simplul fapt ca doresc sa am o colectie de monede, chiar si in afara tarii.

Va dati seama ca nu mi-as dori sub nici o forma sa intru in belea din asa ceva. Ar fi culmea culmilor.

Pai daca este intr-adevar asa riscant, chiar si tentativa de a iesi cu ele, fara ca macar sa iti treaca prin cap ca ar fi ceva ce poate fi catalogat ca o infractiune pasibila de inchisoare ( ceea ce mi se pare absolut aberant), pana la urma las monedele aici...asta este...

Ne placut sa aflu lucrurile astea...chiar trist...tin foarte mult la colectie, si asta este doar inceputul...ceea ce am achzitionat in tara, mail mult ca sigur ca voi continua si in afara...
Marius.Stoica
**
**

Mesaj de Marius.Stoica »

Sau...ar mai fi varianta sa reusesc sa intru in contact cu un anticar, un numismat, o persoana autorizata sa vanda asa ceva si sa "aranjez" sa obtin acte conform carora am achizitionat legal de la firma omului intreaga colectie.

Spun asta ipotetic, nu vreau sa imi fac iluzii... :D

Intr-adevar, romanii nu ezista sa faca exces de zel din absolut orice nimic ( mai ales vamesii), daramite cand vorbim de monede ce ar putea face obiectul unor dezbateri privind incadrarea lor in patrimoniul national...

Sper sa reusesc sa rezolv problema asta pana la urma, evident, fara sa ma supun unor riscuri inutile..
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Nu cred ca are vreo importanta de unde aveti colectia, targ, mostenire de familie, sau daca ati cumparat-o de la magazin cu factura. Faptul ca doriti sa le duceti in strainatate, intra tot la "export", pentru care va trebuie autorizatie. Iar necunoasterea legilor sigur nu va absolva de suportarea consecintelor.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Toata aceasta discutie in public mi se pare ciudata. Dvs (Marius.Stoica) ne spuneti ce tertipuri vreti sa folositi si aici primiti raspunsuri (legale). Si apoi un tertip odata dezvaluit (puiblic) ar mai avea sanse de reusita?
Ultima oară modificat 29 Sep 2008, 14:37 de către berserkr, modificat 1 dată în total.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Ma gandesc ca pentru a afla daca o fapta intra sub incidenta unei legi sau nu ar trebui consultat un avocat. Apoi daca se doreste cu tot dinadinsul scoaterea colectiei din tara ar trebui urmate procedurile legale, fie ele chiar si de durata. In detrimentul celor nelegale si riscante.
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

Marius.Stoica scrie: E bine ca macar voi reusi sa ies 100% fara probleme cu bancnotele....
Eu nu sunt chiar asa de sigur nici in privinta bancnotelor.
Nu are importanta ca sunt din hartie, si timbrele sunt de hartie dar asta nu inseamna ca se pot scoate din tara oricum.
La fel si diverse acte, documente, carti vechi.

Eventual Andi Condescu ne poate lamuri mai bine...
Se aplica aceeasi legislatie si in cazul bancnotelor?
Conteaza daca sunt straine sau daca sunt romanesti?
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''

Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Ceea ce spun acum e o parere bazata pe amintiri, fara a avea legislatia in fata:

Se aplica si bancnotelor, romanesti sau straine (care nu sunt in circulatie), precum si oricaror alte obiecte susceptibile de a fi considerate bunuri culturale mobile.

Am in pregatire vreo doua articole pentru Colectionarul Roman, referitoare la unele subiecte de interes in legatura cu legislatia pentru protectia patrimoniului cultural mobil, dar inaintez foarte greu, din cauza timpului redus pe care il pot aloca. Sper ca la momentul la care vor fi gata, daca nu voi reusi sa mai lamuresc unele probleme, macar sa atrag atentia asupra lor, pentru ca unii dintre noi, mai ales colegii mai noi pe forum nu cunosc foarte multe cu privire la acesta legislatie.
amonra

Mesaj de amonra »

O trecere in revista a drepturilor si obligatilor colectionarilor n-ar strica deloc !
Pecunia non olet.
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

Preluat de pe http://www.cimec.ro/Resurse/Patrimoniu/ ... rebari.htm

Patrimoniul cultural naþional este alcãtuit din bunuri cu valoare deosebitã sau excepþionalã, istoricã, arheologicã, documentarã, etnograficã, artisticã, ºtiinþificã ºi tehnicã, literarã, cinematograficã, numismaticã, filatelicã, heraldicã, bibliofilã, cartograficã ºi epigraficã, reprezentând mãrturii materiale ale evoluþiei mediului natural ºi ale relaþiilor omului cu acesta, ale potenþialului creator uman ºi ale contribuþiei româneºti la civilizaþia universalã (art. 1, 2). Patrimoniul cultural naþional cuprinde:
1. Bunuri arheologice ºi istoric-documentare de valoare deosebitã sau excepþionalã, cum sunt:
a) descoperirile arheologice terestre ºi subacvatice, unelte, ceramicã, inscripþii, monede, sigilii, bijuterii, piese de vestimentaþie ºi harnaºament, arme, însemne funerare;
b) elemente provenite din dezmembrarea monumentelor istorice;
c) mãrturii materiale ºi documentare privind istoria politicã, economicã, socialã, militarã, religioasã, ºtiinþificã, artisticã, sportivã sau din alte domenii;
d) manuscrise, incunabule, cãrþi rare ºi cãrþi vechi, cãrþi cu valoare bibliofilã;
e) documente ºi tipãrituri de interes special: documente de arhivã, hãrþi ºi alte materiale cartografice;
f) obiecte cu valoare memorialisticã;
g) obiecte ºi documente cu valoare numismaticã, filatelicã, heraldicã: monede, medalii, ponduri, decoraþii, insigne, sigilii, brevete, mãrci poºtale, drapele ºi stindarde;
h) piese epigrafice;
i) fotografii, cliºee fotografice, filme, înregistrãri audio ºi video;
j) instrumente muzicale;
k) uniforme militare ºi accesorii ale acestora;
l) obiecte cu valoare tehnicã;
m) alte bunuri din aceastã categorie.

As avea doua observatii semnificative:

''...marturii ale potenþialului creator uman ºi ale contribuþiei româneºti....''
Deci se are in vedere contributia romaneasca.

g) obiecte ºi documente cu valoare numismaticã, filatelicã, heraldicã: monede, medalii, ponduri, decoraþii, insigne, sigilii, brevete, mãrci poºtale, drapele ºi stindarde;
Aici sunt enumerate toate obiectele care intra sub incidenta legislatiei. Legiuitorul nu a pus un etc in finalul enumerarii iar cuvantul ''bancnota'' nu apare nicaieri!

Avand in vedere aceste doua observatii ar fi logic ca bancnotele, in mod special bancnotele straine, sa nu intre in categoria bunurilor culturale mobile.
Cred ca un avocat bun ar castiga o astfel de speta.

Dvs ce credeti?

Astept pareri!
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''

Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Ai dreptate, despre notafilie nu zice nimic (poate o sa apara la urmatoarea modificare a legii, acum ca zici.. :) ), dar... este punctul m, care zice:
m) alte bunuri din această categorie.
-aici teoretic ar putea intra cam orice. Asta e frumusetea legii.

M-am uitat si pe lista bunurilor culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural National, si nu apare nici o bancnota acolo.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Nu stiu importanta si eventualele schimbari aduse (n-am avut rabdare sa citesc totul), dar poate ati vazut noua hotarare de guvern privind normele de clasare a bunurilor culturale mobile:
http://www.dreptonline.ro/legislatie/ho ... 6_2008.php
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Bogdan R scrie:Preluat de pe http://www.cimec.ro/Resurse/Patrimoniu/ ... rebari.htm

Patrimoniul cultural naţional este alcătuit din bunuri cu valoare deosebită sau excepţională, istorică, arheologică, documentară, etnografică, artistică, ştiinţifică şi tehnică, literară, cinematografică, numismatică, filatelică, heraldică, bibliofilă, cartografică şi epigrafică, reprezentând mărturii materiale ale evoluţiei mediului natural şi ale relaţiilor omului cu acesta, ale potenţialului creator uman şi ale contribuţiei româneşti la civilizaţia universală (art. 1, 2). Patrimoniul cultural naţional cuprinde:
1. Bunuri arheologice şi istoric-documentare de valoare deosebită sau excepţională, cum sunt:
a) descoperirile arheologice terestre şi subacvatice, unelte, ceramică, inscripţii, monede, sigilii, bijuterii, piese de vestimentaţie şi harnaşament, arme, însemne funerare;
b) elemente provenite din dezmembrarea monumentelor istorice;
c) mărturii materiale şi documentare privind istoria politică, economică, socială, militară, religioasă, ştiinţifică, artistică, sportivă sau din alte domenii;
d) manuscrise, incunabule, cărţi rare şi cărţi vechi, cărţi cu valoare bibliofilă;
e) documente şi tipărituri de interes special: documente de arhivă, hărţi şi alte materiale cartografice;
f) obiecte cu valoare memorialistică;
g) obiecte şi documente cu valoare numismatică, filatelică, heraldică: monede, medalii, ponduri, decoraţii, insigne, sigilii, brevete, mărci poştale, drapele şi stindarde;
h) piese epigrafice;
i) fotografii, clişee fotografice, filme, înregistrări audio şi video;
j) instrumente muzicale;
k) uniforme militare şi accesorii ale acestora;
l) obiecte cu valoare tehnică;
m) alte bunuri din această categorie.

As avea doua observatii semnificative:

''...marturii ale potenţialului creator uman şi ale contribuţiei româneşti....''
Deci se are in vedere contributia romaneasca.

g) obiecte şi documente cu valoare numismatică, filatelică, heraldică: monede, medalii, ponduri, decoraţii, insigne, sigilii, brevete, mărci poştale, drapele şi stindarde;
Aici sunt enumerate toate obiectele care intra sub incidenta legislatiei. Legiuitorul nu a pus un etc in finalul enumerarii iar cuvantul ''bancnota'' nu apare nicaieri!

Avand in vedere aceste doua observatii ar fi logic ca bancnotele, in mod special bancnotele straine, sa nu intre in categoria bunurilor culturale mobile.
Cred ca un avocat bun ar castiga o astfel de speta.

Dvs ce credeti?

Astept pareri!
c) mărturii materiale şi documentare privind istoria politică, economică, socială, militară, religioasă, ştiinţifică, artistică, sportivă sau din alte domenii;

Ar cam intra si bancnotele.

:roll: tragic e ca, asa cum spunea si dl. Aldor, mai e si punctul m) din care reiese ca lista nu este limitativa.

Partea cu contributia romaneasca nu tine zic eu, pentru ca e doar o parte a enumerarii de la inceput: sunt doua categorii mari: mediul natural si relatia cu acesta pe de o parte si, pe de alta parte mediul antropic alcatuit din (i)potentialul creator uman in general, (ii) potentialul creator romanesc si (iii) potentialul creator al minoritatilor nationale.

Nici pe partea cu avocatul nu m-as baza, e prea nesigura :lol: .
Marius.Stoica
**
**

Mesaj de Marius.Stoica »

Tertipurile mele de fapt sunt doar idei pe care eu le-am luat in calcul. Fptul ca ele pot intra sub incidenta legii, este alta problema. Din punctul meu de vedere nu mi se pare ciudat ca le-am "deconspirat", deoarece nu am nici un interes sa intru in vreo problema pe tema asta. Pana la urma imi pot achizitiona monede si bancnote romanesti sau straine si din SUA, nu ar fi asta un capat de lume.

Dar eu am vorbit doar ipotetic, am analizat situatia dintr-un punct de vedere personal, iar daca tertipurile mele sunt sau nu ilegale, asta este o problema pentru care am cerut ajutorul d-voastra, mizand fie pe o experienta superioara mie in domeniu sau pe cunoasterea legii, desi, dupa cate observ si legea este "obscura" uneori...

Am sa consult un avocat in doemniu pana la urma, si daca nici acesta nu ma lamureste, renunt la ideea scoaterii lor din tara...cel putin temporar..

Sincer, nu doresc sa imi asum nici un risc inutil.

Multumesc tuturor celor care nu mi-au evitat topicul (desi mai fusese dezbatut, chiar daca sub o nuanta un pic diferita) si care mi-au oferit raspunsuri sincere privind aceasta problematica. stima, Marius Stoica
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Marius.Stoica scrie:dupa cate observ si legea este "obscura" uneori...
Pentru ca justitia e oarba :))
Marius.Stoica scrie:Am sa consult un avocat in doemniu pana la urma, si daca nici acesta nu ma lamureste, renunt la ideea scoaterii lor din tara...cel putin temporar..
Sincer, e cea buna optiune...
Marius.Stoica scrie: Sincer, nu doresc sa imi asum nici un risc inutil.
Riscu-i risc... chiar daca e util sau nu...
Scrie răspuns